Jump to content
IGNORED

Istorija fudbala

Meazza

Recommended Posts

Posted
17 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Осим Немачке 82, 86, 90

Matthaus je bio u sva tri skvoda, al nije igrao finale 82, takodje i littbarski, ali je propustio finale u mexicu

Posted
5 hours ago, goofs said:

Zanimljiv mi je holandski fudbal 90ih. PSV je uz neku vlasku magiju i neke vudu munje uspeo da dovede i Romaria i Ronalda u Evropu. S druge strane Ajax i Van Gal se pojave niotkuda i uzmu Ligu sampiona, sa gomilom dece koja ce biti okosnica reprezentacije za narednih 10 godina.

PSV je u trenutku kad je doveo Romarija bio aktuelni prvak Evrope, a i bili su puni para zbog Filipsovog sponzorstva, a  i Holandija je bila aktuelni prvak Evrope. Ronaldo je bio bas zelen i nedokazan na velikoj sceni, i nije bila neka potraznja za njim u leto 1994, zavrsio je u PSV bas zbog Romarija

Posted
15 hours ago, goofs said:

Ne, mislim da nijedna druga reprezentacija nije igrala 3 finala zaredom.

Zanimljiv mi je holandski fudbal 90ih. PSV je uz neku vlasku magiju i neke vudu munje uspeo da dovede i Romaria i Ronalda u Evropu. S druge strane Ajax i Van Gal se pojave niotkuda i uzmu Ligu sampiona, sa gomilom dece koja ce biti okosnica reprezentacije za narednih 10 godina.

A reprezentacija je tek luda prica, konstantno pri vrhu ali nikada dovoljno za sam vrh. '88 sampioni Evrope, '90 u Italiji su bili nesto slabiji i ispali od kasnijeg sampiona. '92 ispadaju u polufinalu na penale (#1), '94 ispadaju u 1/4f od kasnijeg sampiona u potpuno ludoj utakmici, rekao bih da su najvise namucili Brazil na tom prvenstvu (tako mi ostalo u secanju). '96 su malo podbacili, bila je smena generacija, mladi nisu jos dovoljno stasali, a matori su vec bili za staro gvozdje, no uprkos tome ispadaju u 1/4f na penale (#2). '98 igraju polufinale SPa, ispadaju na penale (#3) i konacno 2000te, pred domacom publikom, u srcu Amstedama, ispadaju u polufinalu na jebene penale (#4). Toldo ih poslednji zakopao, nakon toga ih nije bilo 10ak godina (jedno polufinale Eura doduse), do finala SPa u Juznoj Africi.

Ronaldo je u Evropi bio od 1994. do 2008, za PSV, Barcelonu, Inter, Real Madrid i Milan i ima jednu jedinu ligašku titulu. Valjda naj-WTF statistika ikad.

Holandija je bila baš penal-baksuz, s tim da je 1996.godine Holandija bila maltene Ajax, najjači tim Evrope, plus Bergkamp. Čak je i taj Ajax otpočeo penal-baksuzluk porazom od Juventusa u finalu. Protiv Italije su to digli na neviđen nivo - dva penala u 120 minuta promaše i onda još tri od četiri u raspucavanju (F.de Boer je promašio i u igri i u penal-seriji, oba odbranio Toldo, a Kluivert je pogodio stativu i u penal-seriji zabio). 

1990. su grupu prošli sa tri remija i naletjeli na jednog od dva Angstgegnera - Nijemci i Portugalci su im skoro uvijek smrt, EURO 2012 je bio odličan primjer.

Posted

Taj 1/8 festival šabanerije protiv Nemaca im je jedna od najvećih bruka i sramota ikada. Bio sam klinac ali sam dovoljno pratio fudbal da odbijem da poverujem da je to ekipa koja je samo dve godine ranije na onako predivan i dominantan način uzela Euro.

Posted

Мени се чини да су они 90’ у Италији прегорели. Отишли су као отприлике главни фаворити. Милан узео КЕШ 90 са три Холанђана као главним играчима, шампиони Европе, бла бла. 

Posted

Verovatno jesu. I Milan je sezone 1990/91 ostao bez ijednog trofeja. 

Nego sad nesto razmisljam, kad bi neko sabrao broj kola u kojima je Milan bio prvi na tabeli Serie A tokom celog Sakijevog mandata ne verujem da bi ih bilo ukupno 10. 

Posted
1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Мени се чини да су они 90’ у Италији прегорели. Отишли су као отприлике главни фаворити. Милан узео КЕШ 90 са три Холанђана као главним играчима, шампиони Европе, бла бла. 

A bili su malo i baksuzi. Vodili i protiv Egipta i protiv Irske pa primali golove za 1-1. Sa Ircima su imali identičan učinak pa ih ždrijeb smjestio na 3.mjesto u grupi i poslao na Njemačku dočim su rečeni Irci kao drugi išli na Rumune. Grupa je bila takva - pet od šest utakmica završilo remijem - da su nijanse odlučivale između prvog i posljednjeg mjesta u grupi. Holanđani su na poluvremenu posljednjeg kola bili prvi, Englezi i Egipćani drugi i treći sa identičnim učinkom, a Irci četvrti. Dva gola i jedan ždrijeb kasnije, Englezi su osvajači grupe, Irci drugi, Holanđani treći, a Egipat posljednji.

• +1 1
Posted

Malo baksuzi da, ali kao sampion Evrope moras tuci Irsku i Egipat, ako nista bar jednog od ta dva, dajbeoca

Posted

Na euro 88 su visili do pred kraj zadnje utakmice u geupi, srecno su izbacili irce golom kifta pred kraj, a u italiji im se vratilo. Win some, lose some

• +1 1
Posted
6 hours ago, goofs said:

Malo baksuzi da, ali kao sampion Evrope moras tuci Irsku i Egipat, ako nista bar jednog od ta dva, dajbeoca

To i nije bas neko pravilo. Francuzi 2002 nisu dali nijedan gol, a Cehoslovaci, Danci i Grci se nisu ni kvalifikovali za naredna svetska prvenstva 78, 94 i 2006.

Posted

Italija 2010. ispala u onoj grupi sa Slovackom isto kao svetski prvak, cesto aktuelni sampion lose odigra naredno takmicenje.

Posted

Spanija '14 i Nemacka '18 ista prica, vec pomenuta Francuska... Ceska igrala finale '96, pa omasila SP. 

Posted

Da li su Moša i Tirke bili treći u Montevideu?

Posted

Ne znam da li su bili, ali FIFA racuna SAD kao treceplasirane. 

To prvenstvo je pomalo obavijeno velom tajne buduci da u Evropi nije vladalo skoro nikakvo interesovanje za turnir, u najboljem slucaju novine su mu se podsmevale, ali cisto sumnjam da su tacne one price o neverovatnoj kradji u polufinalu, tipa da je policajac asistirao za gol urugvajskom igracu. Ne sumnjam da je sudjenje bilo pravo domacinsko, ali trazio sam i citao sve sto se moglo naci na internetu iz raznih izvora na spanskom i engleskom (Argentinci bi sigurno objavili tu pikanteriju, kao i bilo sta drugo da bi spustili Urugvajce), ali nista o policajcu koji asistira nisam nasao. Pa ni izvestaj nase Politike ne pominje taj incident, pominje se samo ponisten drugi gol zbog ofsajda:

https://pbs.twimg.com/media/DFwuWvTWAAAeMJW?format=jpg&name=4096x4096

Bice da je u pitanju ono nase preterivanje i dodavanje, kao po obicaju. Trebalo je opravdati tezak poraz, verovatno i zbog finansiranja saveza koje je moguce dovedeno u pitanje ili nesto u tom fazonu.

Evo jedne kul slike sa pocetka utakmice. Dr Milutin Ivkovic smeker :D 

team+captains+nasazzi+ivkovic+IFFHS-Arge

• Hvala 2