Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Super liga - Zabava miliona

Featured Replies

Otkad i odakle to da Nis nema ozbiljnu navijacku bazu? Pre bih rekao da im je d#kurcila vladavina Tonceva, losi rezultati i igra, i da zbog toga je malo gledaoca na tribinama.

Nesto slicno kao i KŠ. OK, u gradu odavno ne postoji , kao nekada, ona hard core baza navijača, ali vise na stadionu ne dolazi ni oni pravi ljubitelji fudbala 😁 i grada, koji su uglavnom i punili stadion. Kao i u slučaju Nis, opadanje posete se poklapa sa losim igrama, rezultatima i evo na kraju ispadanjem, naravno sve pod palicom SNS kadrova.

Bio je onaj kratak period kada je Miskovic junior poceo da ulaze u klub, publika se vratila na stadion, igre i rezultati su bili odlicni. Ali naravno da je odustao, kada je video da jednostavno nema svrhe... klub ( presvega mislim na deaavanja na terenu) je bio pokraden u dve sezone, gde mu je na najbrutalniji nacin ( kradjau rangu Obliceve titule 😁😁) na racun Neskove Mladosti onemogucen izlazak u evropu., pa sve do lokalnih secikesa, koji su pokusavali da se ugrade, ukradu po koji dinar, guraju svoje klince u mladjim kategorijama i sabotiraju rad OS.

Prica o privatizaciji klubova, regularnosti prvenstva, je jedna vec vise od 30godina prica, koja je jednostavna. Sve pocinje I zavrsava se u izvrsnoj vlasti, donosenju novih i primeni vec postojecih zakona. Retki su one budale koje iz ljubavi prema svom zavicaju/kraju i fudbalu ulazu svoj novac.. i ti isti na kraju odustaju ( ima jos jedna prica iz mog zavicaja gde je covek zbog tatinih sinova i Trayala odustao), jer pre ili kasnije shvate kako funkcioniše sistem kod nas, tj da se namesta na svim nivoima i uzrastima, i tako vec evo 30ak + godina unazad. Neretko se unapred zna koji klub ulazi u visi rang, ko ispada, posebno ako se zameris lokalnim fudbalskim mocnicima ( i tu mogu da napisem koju zbog cega je Bor bese namesten i ispao u nizi rang ).

• Replies 9.6k
  • Views 534.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ubiće nas Kiprani danas ali, zato, u domaćem prvenstvu nema zime.   Ovako izgleda novi Vošin golgeter. Bata bi bio ponosan   

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

jeromonah lalatara

• do 50% kapaciteta se kod nas poštuje već decenijama, u dosta slučajeva je to 5-10% kapaciteta   naš fudbal ima jednu sistemski ugrađenu antiepidemiološku meru, on sprečava okupljanje velikog

Posted Images

25 minutes ago, johan nagel said:

Ниш нажалост нема озбиљну навијачку базу, што је донекле и чудно јер би требало да имају изражен локалпатриотизам, плус је Раднички историјски значајан клуб на овим просторима.

И Војводина очајно стоји по том питању с обзиром на своју величину и величину Новог Сада, но код нас и близанцетм гледа по неколико хиљада људи у регуларним околностима, тако да то нам је што нам је.

Danas niko u Srbiji nema ozbiljnu navijacku bazu koja redovno ide na stadion i gleda fudbal, nemaju je ni Zvezda i Partizan. Razlozi za to su visestruki i potrebna je socioloska studija da ih sve navede i objasni ali realnost je da srpska navijacka kultura vise ne podrazumeva odlazak na fudbalski stadion kao naviku.

Mislim da mi imamo najgoru posetu u elitnom rangu takmičenja, ako ne računamo ove neke mini države sa ispod milion stanovnika. Ljudi jednostavno više ne veruju da vredi odvojiti vreme za to. Mada ja ne mislim da nam je liga baš tako katastrofalna. Ima dobrih igrača, ima talentovanih klinaca, bude zanimljivih utakmica, sada su svi tereni dobri, problem je nenormalna dominacija Zvezde. 6 duplih kruna zaredom ubija takmičenje.

Edited by Nikodije

8 minutes ago, Nikodije said:

Mislim da mi imamo najgoru posetu u elitnom rangu takmičenja, ako ne računamo ove neke mini države sa ispod milion stanovnika. Ljudi jednostavno više ne veruju da vredi odvojiti vreme za to. Mada ja ne mislim da nam je liga baš tako katastrofalna. Ima dobrih igrača, ima talentovanih klinaca, bude zanimljivih utakmica, sada su svi tereni dobri, problem je nenormalna dominacija Zvezde. 6 duplih kruna zaredom ubija takmičenje.

Druze, tebe je stvarno ozbiljno zahvatio taj smesni grobarski narativ. Da, u Ivanjici ljudi ne gledaju Javor jer su procenili da nemaju sansu da uzmu titulu u Srbiji posto je Zvezda dominantna. Citas li ti sta pises?

Just now, harper lee said:

Druze, tebe je stvarno ozbiljno zahvatio taj smesni grobarski narativ. Da, u Ivanjici ljudi ne gledaju Javor jer su procenili da nemaju sansu da uzmu titulu u Srbiji posto je Zvezda dominantna. Citas li ti sta pises?

Ne, ne mislim da zato ne gledaju Javor, nego za samo takmičenje nije dobra i normalna takva dominacija jednog kluba. Ljudi imaju percepciju da se šampion unapred zna, pa onda misle da se i sve drugo unapred zna i da liga nije regularna.

1 minute ago, Nikodije said:

Ne, ne mislim da zato ne gledaju Javor, nego za samo takmičenje nije dobra i normalna takva dominacija jednog kluba. Ljudi imaju percepciju da se šampion unapred zna, pa onda misle da se i sve drugo unapred zna i da liga nije regularna.

Sva sreca pa su stadioni u Nemackoj prazni kao pustinja.

Ta prica o dominaciji Zvezde kao uzroku slabe posete je jedno od najglupljih navijackih podmetanja koje sam cuo u zivotu. Pa, ta ista Zvezda je kad je Partizan "unapred osvajao titule" imala po 30-40 hiljada ljudi na stadionu. Ljudi su jednostavno izgubili naviku da idu na stadion, sve se utakmice ionako prenose, stadioni su krsh i ne pruzaju nikakav komfor, fudbal je godinama los i od njega su i najveci fanatici digli ruke, dosle su nove generacije kojima je vecina sadrzaja "na izvol'te" u dnevnoj sobi, mrzi ih da izadju ispred zgrade na sutnu loptu a kamoli da sednu u prevoz i odu na stadion. U pitanju je sistemski problem za koji ce biti potrebne godine da bude resen, ako uopste bude resen, i to samo pod uslovom da nas fudbal po pitanju kvaliteta, infrastrukture i kompetitivnosti napreduje svake godine. Nikakve veze Zvezdina dominacija nema veze s tim, to je besmisleno simplifikovanje.

Може бар десет разлога да се наведе зашто нам стадиони зврје празни, али рекао бих да је главни тај што људи једноставно немају ту страст ка фудбалу (какав год био, може бити и нижеразредни) и онда из некаквог оправдања повлаче остале углавном валидне аргументе, типа крш фудбал, нерегуларно првенство, политика, хулигани, неусловно, очајна инфраструктура итд итд.

Од нових генерација које евентуално имају страст ка плејстејшну тек не треба очекивати ништа по том питању чак и да дођу нека срећнија времена од овог муља тренутног.

Edited by johan nagel

8 minutes ago, Nikodije said:

Prtzn je bio 6X uzastopni prvak pa su tribine u Krusevcu protiv timova koje se ne zovu Prtzn, Cz bile dobro popunjene. Da ne pisem kada dodje RDN Nis ili KG.

U poslednjih 30 godina šampion se unapred zna, ali to nije sprecavalo da se dodje na stadion. Jednostavno, moje misljenje, da "ima veze" sa kvakitetom igraca i fudbala koji se igra na nasim livadama.

Cast izuzecima, ali kvaliteta nema, kao ni to da igraci mnogo veci iznos mogu da dobiju u npr drugoj madjarskoj ligi, da ne pisem o nekom Kazahstanu, Azerbaijanu i nekim jos egzoticnijim destinacijama.

4 minutes ago, harper lee said:

Ta prica o dominaciji Zvezde kao uzroku slabe posete je jedno od najglupljih navijackih podmetanja koje sam cuo u zivotu. Pa, ta ista Zvezda je kad je Partizan "unapred osvajao titule" imala po 30-40 hiljada ljudi na stadionu. Ljudi su jednostavno izgubili naviku da idu na stadion, sve se utakmice ionako prenose, stadioni su krsh i ne pruzaju nikakav komfor, fudbal je godinama los i od njega su i najveci fanatici digli ruke, dosle su nove generacije kojima je vecina sadrzaja "na izvol'te" u dnevnoj sobi, mrzi ih da izadju ispred zgrade na sutnu loptu a kamoli da sednu u prevoz i odu na stadion. U pitanju je sistemski problem za koji ce biti potrebne godine da bude resen, ako uopste bude resen, i to samo pod uslovom da nas fudbal po pitanju kvaliteta, infrastrukture i kompetitivnosti napreduje svake godine. Nikakve veze Zvezdina dominacija nema veze s tim, to je besmisleno simplifikovanje.

Ispašće da je svejedmo da li imamo kompetitivno prvenstvo ili ne, a nemamo ga de fakto od raspada Jugoslavije. Svuda je novim generacijama sve na dohvat ruke, pa je slučajno baš kod nas najgora poseta na stadionima.

Rekoh već da ne mislim da je sve tako crno jer verovatno spadam među manijake koji najrevnosnije prate domaće prvenstvu, po kolu pogledam 3-4 utakmice, gledam to a ne Premier ligu jer mi je bliži domaći fudbal nego bilo koji drugi, kakav god da je.

Kakvo objašnjenje navijača Radničkog KG za to što su tukli svoje igrače... Nezvanično saznaju da su igrači uzeli pare da izbace klub. Ma bravo....

Utakmice se prenose i u Engleskoj, i tamo klinci gledaju u telefone i druge ekrane, imaju druge zabave, sport je u drugom planu... Pa je sve krcato.

Neće narod da gleda ovu sprdačinu.

36 minutes ago, Nikodije said:

Ispašće da je svejedmo da li imamo kompetitivno prvenstvo ili ne

Svejedno je u kontekstu ove rasprave, @johan nagel je sve lepo objasnio.

Kompetitivnost u nasem prvenstvu bi iz drugih razloga bila sjajna stvar, najvise zbog toga sto bi to znacilo da se nekoliko klubova primaklo kvalitetu Zvezde a samim tim bi i liga bila neuporedivo jaca. A ove price tipa "nije dobro da je Zvezda toliko dominantna ni za nju samu" uglavnom podvaljuju navijaci drugih klubova koji su satro zabrinuti za interes Zvezde i motiv za te price je sve samo ne dobronameran. Zvezdin interes da liga postane jaca postoji ali je od sekundarne vaznosti, od primarne vaznosti je uzlet drugih klubova poput Partizana, Vojvodine ili nekog treceg koji bi se odrazio na bolje igre i rezultate u evropskim takmicenjima, jace klupske i nacionalne koeficijente i generalno kvalitetniji fudbal. Ovako svi znamo da je to prazna prica a ko ne zna moze da ga podseti slucaj TSC-a koji se naprodavao igraca za milionske iznose a u tim nije vratio nista od tih para nego je kupovao razne rakonjce i slicne dok prvobitni kvalitetan tim nije rasprodat i bara presusila pa su ispali iz lige.

Sto se glavnog razloga Zvezdine dominacije tice to jedva da je tema za ovaj topik ali cu svejedno napisati sta mislim o tome pa neka moderacija prebaci na Zvezdin topik ako misli da je bolje resenje. Zvezda je imala neverovatno mnogo srece i nesto Milojeviceve umesnosti prve dve godine u evropskim kvalifikacijama, da bi se dokopala grupnih faza uspela je da izbaci dve nesrazmerno bolje ekipe od sebe (Krasnodar i Salcburg) i jednu dosta bolju (Kopenhagen). Medjutim, trece godine ista ta Zvezda je izbacila Jang Bojs koji vec uopste nije bio toliki favorit jer je Zvezdin tim bio znacajno bolji nego prethodnih godina. Dakle, novac koji je zaradjen u dve grupne faze prve dve godine velikim delom je vracen u igracki pogon i vec trece godine Zvezda je bila dovoljno konkurentna klubovima poput Jang Bojsa i timu od nekih 60-65 miliona. U medjuvremenu je tim utakmicama pojacan koeficijent koji je Zvezdi omogucio da lakse prolazi do grupnih faza i to tako da od plej-ofa za LS nije mnogo zavisilo jer bi pobedom klub dobio vise novca ali teze protivnike i manje bodova za koeficijent a porazom bi dobio nesto manje novca ali bi se koeficijent odrzavao na visokom nivou.

Plus, sto je podjednako znacajno, konstantno prisustvo Zvezde u evropskim takmicenjima i kupovina sve boljih i skupljih igraca je dramaticno podigla cenu njenih prodaja. Svi kukaju zbog Arnautoviceve plate od 2.5 miliona a tih 2.5 miliona Zvezda naplati od par prodaja i to ne najvecih prodaja jer drugi klubovi vise ne dolaze s ponudama tipa "uzmi ili ostavi", dolaze da kupuju u klub za koji igra fucking Marko Arnautovic, ozbiljno ime u evropskom fudbalu. Poenta je da Zvezda i dalje mora da prodaje ali ne ostavlja utisak kluba koji mora da prodaje a to je u pregovorima veoma vazno.

Tako je stvoren perpetuum mobile koji je odbacio Zvezdu od konkurencije a ne nekim fantomskim drzavnim parama koje Vucic "sipa u klub". Naravno da Zvezda ima popust kod drzave jer vecina dugova koje ima je od dobavljaca vezanih za drzavu koji i ne smeju da pitaju kad ce im dugovi biti vraceni ali se klub relativno dobro stara da ima dugove koji ne skrecu paznju UEFA i da te obaveze izmiruje na vreme. Problem je sto ceo taj sistem pociva na tome da Zvezda stalno igra grupne faze evropskih takmicenja, zato je totalna mobilizacija i stres u klubu u tih par meseci kad se igraju kvalifikacije, ali i za to sada postoji dodatni padobran u vidu Lige Konferencije koji Partizan nije imao kad je on dominirao.

Naravno, mozemo svi da se poradujemo sto ce prvenstvo biti kompetitivnije ako Zvezda pukne i sroza se na nivo na kojem su sada Partizan i Vojvodina ali ne vidim kako bi to bilo toliko dobro za srpski fudbal da je postalo tema i problem. Moje misljenje je da moramo da razmisljamo u suprotnom pravcu, kako da drugi klubovi podignu svoj kvalitet i dobace do ovoga sto je danas Zvezda. A to sa Zvezdom i njenom dominacijom nema prevelike veze, taj klub je uspostavio temelj za svoju dominaciju u sezoni kad nije ni bio sampion.

Edited by harper lee

1 hour ago, harper lee said:

lol ne znam da li si izlapeo ili savijaš argumente da bi dokazao poentu ali istine radi u 4 od 6 uzastupnih titula pfc vi ste bili u šampionskoj trci do prolećnog derbija, da ste pobedili u nekom od njih bili bi šampioni, u koliko vaši 9 uzastopnih titula je pfc bio u šampionskoj trci do 4-5 kola pre kraja, samo u sezoni ser šamroka, kada ni 98 bodova nije bilo dovoljno

a zašto je tako bilo u vreme "dominacije" pfc a zašto se danas sve odluči još u martu ako ne i pre nove godine, pa zato što je šampionski pfc imao budžet od 12 milki a vi 10, dok je danas budžet pfc cca 15 milki a vaš 80

• a sve zahvaljujući duhu koji lebdi nad krcun arenom koji ne dozvoljava tvorziću da se razmahne u ispumpavanju para iz kluba, sa druge strane imali smo botu koga nije interesovalo šta rade mile burek, đura frizura i mladi sepsovac ružić

• - tako da, dok na vlast ne dođe neko ko je manji fanatik za sport i vaš budžet se ne spusti na realnih 15-20 milki, prvenstvo neće biti interesantno, možda se jednom u 7 godina poklope kockice pa pfc napravi dobar tim za siću, ako duh pobedi obojenu revolucijutm

2 minutes ago, gone fishing said:

lol ne znam da li si izlapeo ili savijaš argumente da bi dokazao poentu ali istine radi u 4 od 6 uzastupnih titula pfc vi ste bili u šampionskoj trci do prolećnog derbija, da ste pobedili u nekom od njih bili bi šampioni, u koliko vaši 9 uzastopnih titula je pfc bio u šampionskoj trci do 4-5 kola pre kraja, samo u sezoni ser šamroka, kada ni 98 bodova nije bilo dovoljno

a zašto je tako bilo u vreme "dominacije" pfc a zašto se danas sve odluči još u martu ako ne i pre nove godine, pa zato što je šampionski pfc imao budžet od 12 milki a vi 10, dok je danas budžet pfc cca 15 milki a vaš 80

• a sve zahvaljujući duhu koji lebdi nad krcun arenom koji ne dozvoljava tvorziću da se razmahne u ispumpavanju para iz kluba, sa druge strane imali smo botu koga nije interesovalo šta rade mile burek, đura frizura i mladi sepsovac ružić

• - tako da, dok na vlast ne dođe neko ko je manji fanatik za sport i vaš budžet se ne spusti na realnih 15-20 milki, prvenstvo neće biti interesantno, možda se jednom u 7 godina poklope kockice pa pfc napravi dobar tim za siću, ako duh pobedi obojenu revolucijutm

Volim sto ovako razmisljate a jos vise volim sto cu da se smejem kad Vucic padne pa shvatite da ste sve vreme pisali gluposti i zavrsite razocarani i osujeceni.

Jeste, sampionski Partizan koji je imao prodaje od 15 miliona (Ljajic + Tosic) je imao budzet od 12 miliona. Hoce to kad se navadi. Imali ste manji budzet nego sto ga Zvezda ima sada zbog "sportske inflacije", cene igraca su znacajno skocile od tog doba.

A ne znam ni sta pokusavam da objasnim navijacu tima koji se zali na drzavni teror a ispadne iz Lige Konferencija od grupe amatera iz Skotske.

2 hours ago, johan nagel said:

Може бар десет разлога да се наведе зашто нам стадиони зврје празни, али рекао бих да је главни тај што људи једноставно немају ту страст ка фудбалу (какав год био, може бити и нижеразредни) и онда из некаквог оправдања повлаче остале углавном валидне аргументе, типа крш фудбал, нерегуларно првенство, политика, хулигани, неусловно, очајна инфраструктура итд итд.

Од нових генерација које евентуално имају страст ка плејстејшну тек не треба очекивати ништа по том питању чак и да дођу нека срећнија времена од овог муља тренутног.

Slazem se potpuno. Kada sam ja bio mlad (a to je bilo dosta davno), bila je grupa matoraca koji su nedeljom ujutru, od 10 sati, redovno odlazili da gledaju utakmice beogradskih zonskih ligasa. U kraju u kome sam ziveo, najpopularniji lokalni klub je bio Hajduk sa Liona. Mnogi od njih bi popodne isli da gledaju prvoligase, uglavnom Zvezdu ili Partizan, a bilo je i ofkovaca. Uvece se, ako je vreme bilo lepo, jos diskutovalo o utakmicama na ulici, sve do pocetka "Sportskog pregleda" na RTV Beograd. Glavni instrument koji su matorci nosili na utakmice je bio tranzistor, da slusaju prenose sa drugih terena u radio-emisiji "Vremena sporta i razonode". Ukratko, u mojoj mladosti, ljudi su u Srbiji bili zarazeni fudbalom. Ostale sportove smo pratili kada igra reprezentacija, ali fudbal je bio neprikosnoven.