December 4, 2025Dec 4 @Gojko & Stojko suma po stanovniku, ne vidim kako je to relevantno za planetu?On 12/2/2025 at 10:30 AM, Moonwalker said:Manje populacija na povrsinski vecem prostoru, i ne bas dostupnom. Logisticki lakse organizovati skolu u urbanim sredinama (u smislu prostornog planiranja).Pa, sto nisu prostorno planirali i za zene?
December 4, 2025Dec 4 Skola u Srbiji je obavezna tek od 1887 ili tako nesto, mrzi me da guglam. Pa iako je osnovno, tada cetvorogodisnje, obrazovanje, bilo obavezno, to nije znacilo da je svako isao u skolu. Vaznije je seljaku bilo da mu deca rmbace po polju nego da zevzece po nekim tamo skolama, koje su bile ionako kilometrima daleko od kuce. A sto se zemskinja tice, zar zaista neko pita za prava zena u Srbiji u XIX veku? Iako nije bilo zvanicne zabrane, jako je mali broj zena isao u skole i iste zavrsavao. Znalo se zasta je ona, da bude domacica i majka i da pomaze u polju kad zatreba. Tek ce se sa formiranjem Kraljevine SHS/Jugoslavije to unekoliko unaprediti, ali ce sve to nekako doci na svoje posle II rata...
December 4, 2025Dec 4 49 minutes ago, Bud Stonebraker said:@Gojko & Stojko suma po stanovniku, ne vidim kako je to relevantno za planetu?Isto kao i GDP (ili BDP) po stanovniku, nije nikako relevantan za planetu ali neki dokoni ljudi svako malo objavljuju koliko ko zarađuje, a neki drugi dokoni ljudi objavljuju i koliko ko zagađuje (tj. ispušta u atmosferu gasove sa efektom staklene bašte) po stanovniku. Ovako kako si ti formulisao pitanje stalno govore političari sa desnice ovde kod mene - šta ima mi da smanjujemo naše emisije kad smo sitna riba u odnosu na USA i Kinu, neka oni prvo smanje pa ćemo onda mi, što da se mi cimamo bezveze ...Što se ove mape što je Ajatolah okačio tiče, još jedna ilustracija kako je pozivanje na slavnu/viševekovnu tradiciju (bilo gde, ne samo na prostoru bivše SFRJ) u krajnjoj liniji blanko ček muškarcima da biju žene. Italijani imaju lep skorašnji film na tu temu (C'è ancora domani) - preporučujem za gledanje.SaE
December 4, 2025Dec 4 On 12/2/2025 at 10:30 AM, Moonwalker said:Manje populacija na povrsinski vecem prostoru, i ne bas dostupnom. Logisticki lakse organizovati skolu u urbanim sredinama (u smislu prostornog planiranja).Ovo je zaista 1 forumski biser, kako je na “povrsinski” “dostupnom” “organizovati” “urbanim” “prostorno” “logisticki” objasniti zasto na prvoj YU mapi males rade OK a ne YU females na drugoj@Gojko & Stojko mapa je informativna, ne treba ucitavati politiku!
December 4, 2025Dec 4 Neka si mi rekao.Nije lakse efikasnije organizovati skolu ili bilo sta drugo tamo gde su gradovi ili veca naselja i ljudi koncentrisani u vecem broju nego u planinama sa rasutim zaseocima? Obalu ne racunam. Ni onda, ni sada.A ovo drugo eto objasni ti…Pazi da me ne uvredis sa tim svojim satro saljivim konceptom. Edited December 4, 2025Dec 4 by Moonwalker
December 4, 2025Dec 4 27 minutes ago, Moonwalker said:Neka si mi rekao.Nije lakse efikasnije organizovati skolu ili bilo sta drugo tamo gde su gradovi ili veca naselja i ljudi koncentrisani u vecem broju nego u planinama sa rasutim zaseocima? Obalu ne racunam. Ni onda, ni sada.A ovo drugo eto objasni ti…Pazi da me ne uvredis sa tim svojim satro saljivim konceptom.Izvinjenje!Mozda gledam mape pogresno, na prvoj vidim “pasivne” krajeve u kojima su muski donekle pismeni; na drugoj “pasivnoj” vidim totalno nepismene zene => zenama u pasivnoj nije dozvoljeno da idu u skolu => diskriminacija nezavisno od geografije
December 8, 2025Dec 8 On 4. 12. 2025. at 4:22, Њујоркер said:Vaznije je seljaku bilo da mu deca rmbace po polju nego da zevzece po nekim tamo skolama, koje su bile ionako kilometrima daleko od kuce. Ne verujem da je seljaku™ tad bilo važnije da mu deca rmbače na polju, jer je bio glup i neuk, nego se život svodio na puko preživljavanje, gde je većina imala izbor između rmbači ili umri. Porodice su uglavnom imale 5+ dece od kojih bi četvrtina umrla u kolevci, a pola ne bi dočekala punoletstvo. Pokušaj sad da zamisliš život bez struje, tople vode, grejanja na dugme, prodavnice za kupovinu hrane gde ćeš preživeti zimu ako rmbačiš na polju celo leto i spremiš zimnicu, pa se onda javi o protivnicima zevzečenja u školi. Ljudi danas ne vide koliko je obrazovanje važno iako im se celo blagostanje zasniva na tome, i čak ga aktivno odbacuju (vakcine npr. za koje bi seljak pre 150 godina verovatno dao levu nogu, jer ne bi sahranjivao decu svako malo). U tom smislu nije baš lepo da se ljudi čija je muka u današnje vreme gotovo nezamisliva svode na forumski talking point I gomilu neukih glupaka.Bio je dobar blog pre par dana na tu temu The past was not that cute
December 8, 2025Dec 8 Sta je tebe ujelo pa da dodjes ovde da mi solis pamet? Ti si jedini ovde na forumu koji zna kakav je seljacki zivot u Srbiji, pa si se stavio u njihovu zastitu? Sta, ja sam sad namesto jedne vrcave recenice trebao da napisem traktat, master rad mozda o polozaju seljaka u Milanovoj Srbiji, da bi se zadovoljila tvoja tastina? Svasta. Nista sto si gore bez razloga isarao se ne kosi sa onim sto sam i sam kazao, da je seljaku bilo vaznije da mu deca rmbace kuci no da idu da uce skole. Ako hoces da se ukljucis u razgovor na temu, pliz, ucini to, ali mani me se drzanja pridika, to kod mene ne pali. Nisam ja caci sa dva osnovne.
December 9, 2025Dec 9 Nisam imao pojma da je N26 digitalna banka.Sećam se kad je jednom za vreme exita neki Nemac izgubio karticu N26 master ili visu.Bila je providna. Wow, a ima tome preko 5 godina sigurno.
December 9, 2025Dec 9 Roblox je mozda trenutno i najpopularnija igrica na PlayStation, medjutim godinama ima problem sa pedofilima koji mame decu i nikako da zaista nesto urade povodom toga. Sto je dovelo do toga da vec nekoliko zemalja zabrani igricu:
December 9, 2025Dec 9 Ne znam da li je ovo najbolji topic ali su mape i grafikoni Elem, obrazi nam crveni u srcu europehttps://monitor.civicus.org/https://monitor.civicus.org/press_release/2025/serbia/