Prospero Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 dežurni eksperat objasnio, raziđite se: Ексклузивно: Анатомија једне трагедије Генерал Љубиша Диковић није благовремено обавештен о лету јер је заменик командант Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић био недоступан док је био на базену Војне академије Мурал у Земуну - грађани исказали поштовање према страдалој посади и здравственим радницима (Фото Р. Крстинић)Све док истрага и тужилаштво не кажу своју последњу реч, беспредметно је оптуживати било кога за трагедију хеликоптера Ми-17 из састава РВ и ПВО, несрећу у којој је изгубљено седам живота. Јавност тражи одговоре, но можда су одговори у следећим чињеницама. Наиме, по члану 170 Правила службе Војске Србије, који је донет 3. априла 2012. године, министар одбране има право да на захтев државних органа или на захтев локалне заједнице, нареди ангажовање јединица Војске Србије на задацима „треће мисије”, то јест помоћ цивилима. По члану 171 исто право има и начелник Генералштаба, али и команданти оперативних састава нивоа бригаде. Дакле, министар одбране Братислав Гашић зове генерала Предрага Бандића, команданта 204. авијацијске бригаде, и тражи да се размотри могућност хеликоптерског превоза болесне бебе из Новог Пазара за Београд. Генерал Бандић се информише о метеоролошкој ситуацији и обавештава министра да су услови за лет тешки, скоро немогући. Нешто касније, генерал Бандић зове министра Гашића и информише га да су се у међувремену метео-услови побољшали и да је могуће извршити полетање, али да није поштована стандардна процедура за мисије тог типа. Министар наређује да се, због хитности, крене, а да се процедура обави што пре. Генерал Бандић о лету и задатку обавештава Оперативни центар РВ и ПВО, као и команданта РВ и ПВО генерала Ранка Живака, који тражи да се строго води рачуна о метео-ситуацији. У 19.57 вођа хеликоптера, пилот Омер Мехић, зове Оперативни центар РВ и ПВО и најављује лет и маршруту. У 20.12 хеликоптер Ми-17 полеће с аеродрома Батајница. Одредиште је Рашка, у повратку је одредиште Војномедицинска академија. Алтернативна места слетања су аеродроми Лађевци, Батајница и Сурчин. У 20.20 Оперативни центар система одбране још има времена да заустави лет хеликоптера Ми-17 због евентуалног лошег времена. Он то не чини, јер је заменик командант Здружене оперативне команде, генерал Јанићијевић, у том тренутку био на купању, на базену Војне академије, па о свему није на време обавестио начелника Генералштаба, генерала Љубишу Диковића. Од 20.05 па све до 20.45, Оперативни центар система одбране, то јест Здружена оперативна команда по НАТО стандардима није била у вези са генералом Јанићијевићем. После је он именован у комисију за испитивање узрока трагедије као заменик шефа комисије... Шеф комисије је генерал Јовица Драганић, заменик начелника Генералштаба.Архивски снимак: Ми-17 на спасилачком задатку (Фото Т. Јањић)У извештајима комисије РВ и ПВО спомињу се обдукцијски налази, према којима су у крви и у урину двојице чланова посаде хеликоптера пронађени трагови алкохола. Истрага је установила да је докторка на аеродрому Батајница на почетку дежурства посаде хеликоптера Ми-17, извршила лекарски претполетни преглед за сву петорицу, пети члан посаде није ни полетео на кобни задатак, и оверила печатима да су способни за летење. После су се два члана посаде, наводно, упутила у кафану „Пилот” у близини аеродрома. Зашто су, према тој причи нашег извора, наводно напустили дежурство и како су се, по тој верзији, нашли у кафани показаће истрага. Међутим, докторка их касније није прегледала... Је ли пилот мајор Омер Мехић имао искуства на слетању на Аеродром „Никола Тесла”? Имао је велики број сати слетања управо на том аеродрому за послове фирме „Циклонизација” из Новог Сада. Питање процедуре није узрок трагедије хеликоптера Ми-17, његове посаде и путника. Да се није пошло по бебу из муслиманске средине чули би се приговори с разних страна да би то свакако било урађено за српску бебу. Шта мислите, ко би то у Војсци Србије рекао да се не лети, ако је накнадни метео-извештај био релативно добар? Је ли генерал Диковић био обавештен пола сата раније, или касније, нема везе са трагедијом. Да ли су на Аеродрому „Никола Тесла” били новинари и ТВ камере, нека истрага и то открије. Ако су били, зашто су били? По редовном радном задатку или због неког другог плана? И зашто је контрола летења Аеродрома „Никола Тесла” сугерисала посади да слети код њих? Све остало су спекулације и беспризорна политизација једне несреће, глад за тиражима, сензацијама. Крв и сузе, то је наша јавна сцена...Мирослав Лазанскиобјављено: 06.04.2015.
dekki Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Гашић нашао сведока председника ловачког савеза. Ко ће боље да исприча ловачку причу од првог ловца Србије. Takođe, Šormaz je rekao da je naplatnoj rampi Pojate 13. marta, kada je došlo do nesreće kod aerodroma "Nikola Tesla", video ministra odbrane Bratislava Gašića oko 23.45h što dokazuje da on tada nije bio u Beogradu. Edited April 7, 2015 by dekki
garcia Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 dakle pozitivna diskriminacija muslimanske sredine. Lazanski, govedo jedno.
Weenie Pooh Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Govedo samo kanališe premijera, to je i njegova prva reakcija bila. Tj. ne reakcija nego hipotetički scenario (muslimanska veroispovest bebe).
Muwan Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Pa ako dođe do nekog suđenja, bilo bi zanimljivo čuti svedočenje od Bandića kako je tačno tekao razgovor mobilnim i kako mu je Gašić predstavio stvari i šta mu je konkretno rekao oko bebe i situacije sa njom! Bandić na početku izjave kaže da je ministar od njega zatražio da "razmotri mogućnost hitnog sanitetskog prevoza..." Kasnije u transkriptima neko pominje da je stiglo "izričito naređenje od ministra Gašića". Edited April 7, 2015 by beowl
Muwan Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 šta reći za podvučeno... Ima kasnije u transkriptima, na Batajnici je donja baza oblaka bila 120 metara a na Tesli 260 fita (80 metara). I dalje mi ozbiljno nije dobro od ovih transkripta. Sad me stvarno interesuje čija je ideja bila da se ide na Teslu.
Dark Wader Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Ima kasnije u transkriptima, na Batajnici je donja baza oblaka bila 120 metara a na Tesli 260 fita (80 metara). I dalje mi ozbiljno nije dobro od ovih transkripta. Sad me stvarno interesuje čija je ideja bila da se ide na Teslu. jesi li pogledao meteo podatke iz drugog izveštaja? Ne znam da li su za Surčin ili Batajnicu, a tamo se spominje nekih 60FT???
az67 Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Potvrdio je iz prve, nije bilo ubedjivanja. Ali on se javio prilaznoj kontroli oko 21:40 i tri puta ponovio da ide na VMA pa ako tamo ne bude moglo onda na Batajnicu. Prilazna je to sve potvrdila i onda mu posle par minuta odjednom saopštila da je prihvat organizovan na Tesli što je on prihvatio.Sad, u transkriptima komunikacije operativnog dežurnog tima vidi se da oni oko 20:30 komuniciraju sa KiZ o povratku letelice i odjednom KiZ (u 20:33) kaže: 'E, a zašto ne bi sleteo na Surčin?' Pavlović mu iz ODT kaže, pa da, zašto da ne i izgleda kao da je tu doneta odluka. Pavlović se konsultuje sa 'onima odozgo', javlja se nazad i potvrdjuje KiZ da će se ići na Surčin. To deluje kao da su ODT i KiZ doneli odluku, obavestili ministra koji je bio na VMA, on rekao ok i krenuo na Teslu. Oni pozvali Teslu i obavestili ih da će imati ministarsku svitu.U 21:40, dakle sat vremena kasnije KiZ sluša pilota (koji još uvek ništa ne zna) kako ponavlja VMA pa se žale u fazonu šta priča ovaj, kakva VMA kad ide na Surčin, ko njemu daje informacije... Pa niko, idiote da bi idiote, niko mu ne daje informacije, zato ide na VMA. Šta se čudiš tupsone, pre više od sat vremena si odlučio da ga preusmeriš samo si zaboravio da mu javiš pa ti sad nije jasno zašto se drži plana leta. Gospode kakvi diletanti...Ima jedan detalj koji mi se ne uklapa u ovo: u transkriptima se negde na prethodnim stranama vidi da ODT u 20:26 ima informaciju o sletanju na Teslu. Ako su ona dva tupsona to izmozgala u 20:33 to znači da je neko već pre njih to odlučio. Ima kasnije u transkriptima, na Batajnici je donja baza oblaka bila 120 metara a na Tesli 260 fita (80 metara). I dalje mi ozbiljno nije dobro od ovih transkripta. Sad me stvarno interesuje čija je ideja bila da se ide na Teslu. Mislim da je sve islo na predlog KiZ, kad su dobili odgovor od pilota da ne moze da proceni bazu za VMA: "Sto ne radi sletanje ovde na Surcin?", uz konsultaciju Gose (ODT) sa nekim (ODT: "To sam sad hteo da te pitam, kakva je varijanta da se sleti tu kod vas", KIZ: "Nema nikakvih", ODT: "Ajde sad cu da dogovorim, jer ce brze doci sa Surcina" i onda posle par minuta ODT: "Preusmeravamo sve na Surcin , jer ce odatle brze da dodje"). Nemoj se strogo vezivati na sat koji vidis u odrejenoj komunikaciji, mislim da u OC RV i PVO sat zuri bar sedam-osam minuta u odnosu vreme koje vidimo u komunikaciji AKL sa pilotom, a slicna je razlika i u ODT-KiZ komunikaciji (5-6-7 minuta u odnosu na AKL-pilot komunikaciju). Takodje, zabelezeno je samo vreme pocetka razgovora, neki razgovor traje dosta duze (npr. onaj u OC RV i PVO koji je poceo u 20:26:51, na kraju kojeg kaze da je odluceno da se ide na Surcin, je trajao dosta dugo, jer se cekalo da neko izadje da vidi kakva je vidljivost u Raskoj). Stavi paralelno sve tri komunikacije, prati kad se sta izgovara (da probas da sinhronizujes satove donekle) i videces da se sve uklapa (uz pretpostavku da je ovaj razgovor u 20:26:51 trajao bar 4-5 minuta, a jeste sigurno). Ostaje samo pitanje koga je Gosa (ODT) zvao da dobije potvrdu da se ide na Surcin, sto je kasnije preneo KiZ, ali mislim da to nije previse bitno...neki operativci (KiZ, ODT) su zakljucili da im VMA nije siguran, a zbog brzine transporta deteta ("odatle ce brze da dodje") da je Surcin bolji i od Batajnice.
Tale Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Sve sam danas pročitao: https://twitter.com/SaobrKamera/status/585372585606701056 https://twitter.com/SaobrKamera/status/585373132648804352 https://twitter.com/SaobrKamera/status/585378232565891072 https://twitter.com/SaobrKamera/status/585391934807658497 https://twitter.com/SaobrKamera/status/585392434835824640
Muwan Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Stavi paralelno sve tri komunikacije, prati kad se sta izgovara (da probas da sinhronizujes satove donekle) i videces da se sve uklapa (uz pretpostavku da je ovaj razgovor u 20:26:51 trajao bar 4-5 minuta, a jeste sigurno). Ostaje samo pitanje koga je Gosa (ODT) zvao da dobije potvrdu da se ide na Surcin, sto je kasnije preneo KiZ, ali mislim da to nije previse bitno...neki operativci (KiZ, ODT) su zakljucili da im VMA nije siguran, a zbog brzine transporta deteta ("odatle ce brze da dodje") da je Surcin bolji i od Batajnice. U pravu si, ako se uzmu u obzir relativna vremena razgovora onda se sve uklapa. To bi značilo da nije Gašić tražio Teslu, njemu je bilo svejedno da li će se slikati tamo ili na VMA. Verovatno je Pavlović (Goša) zvao ili njega ili Bandića da predloži Teslu, oni se složili i to je to. Još treba skapirati koji su to misaoni procesi u KiZ i ODT tako iz ničega osmislili novu destinaciju ("E, tebra, a zašto ne Tesla?" - "U pravu si tebra, ajde da menjamo") i kojim mozgovima je moglo da sat vremena ne padne na pamet da obaveste pilota o tome.
Weenie Pooh Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Misliš da bi ishod bio drugačiji da su mu javili sat vremena ranije? Da li se igde navodi da su u povratku razmatrali razliku u vidljivosti po lokacijama, pa pokušali tako da izaberu gde treba da sleti? Ja nisam primetio.
teacher Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Izvinjavam se, ali da li ima negde zabeleženo zašto se nije išlo u Kragujevac, pošto je namera bolničara bila da prevezu dete u Kg?
az67 Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) U pravu si, ako se uzmu u obzir relativna vremena razgovora onda se sve uklapa. To bi značilo da nije Gašić tražio Teslu, njemu je bilo svejedno da li će se slikati tamo ili na VMA. Verovatno je Pavlović (Goša) zvao ili njega ili Bandića da predloži Teslu, oni se složili i to je to. Još treba skapirati koji su to misaoni procesi u KiZ i ODT tako iz ničega osmislili novu destinaciju ("E, tebra, a zašto ne Tesla?" - "U pravu si tebra, ajde da menjamo") i kojim mozgovima je moglo da sat vremena ne padne na pamet da obaveste pilota o tome. Dodatno, na osnovu cele komunikacije i svega sto do sada znamo, mislim da je na aerodromu od ministara bio samo Loncar. Mislim da u startu (kad je helikopter kretao iz Beograda) nagadjaju da ce biti "ministar zdravlja i nas ministar odbrane", ali kasnije se vidi da se prilaz na pisti u Surcinu trazi samo za vozilo ministra zdravlja. Sigurno bi tu pomenut i ministar odbrane da je planirano da dodje. Kad uzmes i onu vest iz RTS Dnevnika 3 od 11:30 ("bebu na aerodromu ceka ministar zdravlja") i kategoricku tvrdnju da je Gasic bio u Krusevcu, a ne u Beogradu (to bi bila prilicno lako oboriva laz), skoro sam siguran da je Gasic to vece zaista bio u Krusevcu, a Loncar prvo na VMA (ili spreman da tamo dodje), pa onda u Surcinu. Edited April 7, 2015 by az67
Recommended Posts