Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deutschland

Featured Replies

Merz: zašto me svi mrze

Isto Merz: halte mein Bier

• Replies 3.4k
  • Views 330.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @zorglub Vrlo zanimljiv grad, univerzitetski centar. Ima imigranata, uglavnom bledolikih, ex SSSR ima i Balkanaca. imaju Vijetnamce jos iz vremena DDR. Imaju fabrika, nov stadion.Vlasnik Red Bu

• jedna zanimljivost, za ove koji ne prate   trenutno na ZDFu, uživao u studiju, kandidati iz svih većih partija, njih 8, komentarišu rezultate i lepo i civilizovano diskutuju o daljim koracim

Posted Images

Makar nije kao u SAD, gde se očekuje da se pojavljuješ na poslu osim ako ti ne ispadaju creva ili nemaš očigledne simptome bubonske kuge. Znam za ljude tamo koji su se vraćali na posao drugi dan posle nimalo lakih operacija.

30 minutes ago, Sammael said:

Makar nije kao u SAD, gde se očekuje da se pojavljuješ na poslu osim ako ti ne ispadaju creva ili nemaš očigledne simptome bubonske kuge. Znam za ljude tamo koji su se vraćali na posao drugi dan posle nimalo lakih operacija.

Moj tadasnji sef uzeo odmor da bi odradio tesku operaciju i onda javio da ce biti naravno online i blizu laptopa samo eto dok je pod totalnom anestezijom nece biti dostupan gospode

1 hour ago, askeladden said:

Onda brate trazi maksimum daj nedelju daj dve daj sve.

Bukvalno ovo. Sad bar znam kako ćemo nas dvoje sa 12 nedelja odmora da premostimo 15 nedelja dečijih odmora iz škola i vrtića.

Edited by Desmond Bojčinski

svakako ništa nije trebalo preduzeti, jer je ovo jako održivo:

There are 56.000 public employees in Berlin. (By comparison, the EU commission employs 33.000 people). In 2025, they took, on average, 37 days of sick leave, compared to 22 days on average for German workers as a whole. They also get 30 days of vacation, which are added on top of that. So they do not work a whopping 67 days per year, out of 220 possible work days, which is around 30%.

nije se mnogo promenilo:

HMOMjFNWoAAG_Yb.jpg

Drugim rečima Merzova ekipa luduje sa bolovanjem.

Da li ta statistika broji dane na isti način?

Da li sve zemlje broje dane gde su deca bolesna na isti način?

Da li se dani broje na isti način? Npr. da li je bolovanje od petka do ponedeljka dva dana ili četiri dana? I know for a fact, u Nemačkoj je 4 dana, iako zapravo ne radiš u subotu.

Itd.

industrija ima daleko vise mladih muskaraca zaposlenih,ok i mladih zena nego administracija.Na stranu sto imamo bujanje zaposlenih u administraciji i dodaj tome zdravstvo.Rad u starackom domu za zene je nesto poput rada u rudniku za muskarce.Ledja,ramena,kolena.Obdanista takodje .Otud imas odsustvo sa posla .

Ta prica oko bolovanja je bezveze, ne mogu ja kao radnik da sam sebi pisem bolovanje, to je oduvek bilo do lekara. Lekar i niko drugi ne pise bolovanje.

Jos pre nekoliko godina su snimali skrivenom kamerom, kako lik trzi nedelju dana bolovanja jer se zabo 7 dana Majorke za 300€.... I doktor mu ladno daje bolovanje. Lik se nije ni pravio da je bolestan.... Naravno, to je ekstremni slucaj.

3 minutes ago, assignment said:

kako lik trzi nedelju dana bolovanja jer se zabo 7 dana Majorke za 300€...

Sme li da napusti zemlju ako je na bolovanju? Niko ne proverava?

Just now, Moonwalker said:

Sme li da napusti zemlju ako je na bolovanju? Niko ne proverava?

Naravno da ne sme, ali niko ne proverava, jos putovanje unutar EU. Imao bi problem da mu se ne daj boze i nesto desi za vreme "odmora", onda bi to doslo na videlo, i imao bi probleme jer kasa ne bi preuzela troskove...

Edited by assignment

Doduse postoji i jos jedna stvar. Lekarima su masivno skresali budzete za recepte. Dok sam pre 20 godina kada sam zakacio grip dobivao po dva-tri leka na recept, danas mi lekar kaze da setam, pije dosta vode i jedem slane stapice. i umesto da posle 3-4 dana budem zdrav, vucem grip dve nedelje...

Budala ja!

Za 18 godina rada u firmi, u Nemackoj, imam 5 dana zvanicnog bolovanja (bronhitis 2019.) i 1 dan bolovanja bez lekarske potvrde (imala koronu, pa imala neku temp 39 C, 2022.).

Ja sam i bila bolesna par puta, odem kod mog Dr u pauzi na rucak, ona me hitno posalje kod urologa na ultrazvuk....obavim sve to za 2 sata, niko "ne nudi" bolovanje, ja samo nastavim da radim i pijem lek

4 hours ago, barrcode said:

svakako ništa nije trebalo preduzeti, jer je ovo jako održivo:

nije se mnogo promenilo:

HMOMjFNWoAAG_Yb.jpg

Zanimljivo je da je Češka druga na listi. Tamo je takođe potrebno lekarsko uverenje od 1. dana, osim ako poslodovac nije malo fleksibilniji, i postoje provere da li si zaista na bolovanju.

A u Nemačkoj očigledno državni sektor kvari prosek, možda tu nešto treba menjati.

Edited by Engineer

Gledam lisru, zanimljivi mi Holandjani. Njima, inace, ne treba lekarska potvrda, ako si bolestan, sedis kuci....pa ako kompanijin lekar proceni da treba da te obidje da vidi kako si, onda to i urade i on proceni da li si za rad ili ne.

Ozbiljnije bolesti ovde ne racunam, mada nam je jedan prijatelj na bolovanju od oktobra - burnout - hteo da se vrati na posao, kompanijin lekar rekao nek jos odmori...

I pored "netrebanja" lekarskih potvrda, nisu u samom vrhu - znaci, nema toliko zloupotrebljavanja

Jel su manje plate za dane bolovanja? Pitam jer mislim da to dosta utice da se kod nas ne zloupotrebljava previse.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.