Jump to content

Umetnost zaposljavanja

Featured Replies

juce poznanica koja je relativno skoro zavrsila fax i ima nesto iskustva u dve kancelarije, bila na razgovoru za posao u jednoj bg advokatskoj kancelariji i ponudili joj 100e platu

jel to neka zajebancija ili uobicajena prica u takvim slucajevima?

razumeo bih pre da su joj ponudili da volontira, ali 100e mi je totalno nadrealno (puno radno vreme)

Ponudili su joj 100€ više nego što inače nude pripravnicima u kancelarijama... Treba da je srećna...

Bar je tako bilo pre nekog vremena, ne verujem da se to menja...

Pre 10+ godina kad je počinjala da radi, moja žena je radila kod (verovatno) jedinog NS advokata koji je plaćao platu i doprinose pripravnicima (minimalac, ali iapk, sve zvanično)... Čovek je govorio da ako ne plati, ne može ni da očekuje da ljudi rade kako treba i ćute o stvarima koje idu kroz kancelariju... Pametan čova uvek bio...

• Replies 275
  • Views 31.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

axa

tako nesto sam i pretpostavio

ali, kao sto rekoh u tom slucaju pre razumem 0dinara ili i drugom slucaju minimalac kao u tvom primeru

ali sta je jbt 100e, cemu to sluzi i kako se to uopste vodi (kapiram nikako, jer ne vidim kako neko legalno moze raditi puno radno vreme za toliki iznos)

axa

tako nesto sam i pretpostavio

ali, kao sto rekoh u tom slucaju pre razumem 0dinara ili i drugom slucaju minimalac kao u tvom primeru

ali sta je jbt 100e, cemu to sluzi i kako se to uopste vodi (kapiram nikako, jer ne vidim kako neko legalno moze raditi puno radno vreme za toliki iznos)

To se vodi solarno™, kako drugačije...

Kad kažeš kancelarija, na šta misliš?

Par advokata koji dele prostor ili advokatska firma sa 20 advokata, 500m2 prostora i pomoćnim osobljem?

nisam siguran jbg, mogu da pitam.

ali sta to sustinski menja u ovoj situaciji?

Nije to ni toliko lose u poredjenu sa volonterima, pa cak i sa pripravnicima u sudu, narocito za nekog ko planira da se kasnije bavi advokaturom. Tih 100e mesecno, uz popust pri upisu u komoru je taman tu negde u ravni sa platom pripravnika u sudu.

nisam siguran jbg, mogu da pitam.

ali sta to sustinski menja u ovoj situaciji?

Pa različito će biti popunjeno puno radno vreme.

Meni onako sporta radi zanima sta misle, cemu se nadaju i od cega ce da zive ljudi/zene (pravnici ili bilo koji drugi) kojima je plata 100e? #pitamzadruga

Pa od istog od čega žive volonteri kojih ima gomila. Ili studenti. Finansira ih porodica, a oni investiraju u budućnost.

Pri tome ovakav rad stvarno donosi iskustvo i povećava šansu za bolju zaradu u budućnosti. Pri tome ovo nisu one fore volonter magacioner. Neko ko je svež sa faksa ima dosta zaista da nauči zanatski. Pri tome je ovo tržišt dosta fleksibilno - velika je ponuda ali je i potražnja dosta velika, pa postoji i mogućnost menjanja posla.

Ma da, ali je to ružno... I u ITju početnik ima sa uči jako puno dok ne postane produktivan, ali je početna plata i dalje veća od minimalca...

Sent from my Redmi Pro using Tapatalk

Kapiram šta kazeš, ali sudovi i kancelarije su pune volontera. Drugačija su pravila. Kapram da programer kojimje izašao sa faksa i koji se time bavi od 13 godine može na početku mnogo više da ponudi od svog parnjaka sa pravnog koji ima samo akademsko znanje npr

Pa jeste, nije taj zakon o radu Sveto pismo, pa da ga se pridržavamo.

100 EUR plata i da peva. Mršupičkumaterinu!

Ако баш хоћеш да се правиш паметан, прочитај чланове 62, и 59, став 2 Закона о адвокатури који се примењују у овој ситуацији .

Нема ЗОР везе са волонтерима.

"...bila na razgovoru za posao u jednoj bg advokatskoj kancelariji i ponudili joj 100e platu."

Šta biste tek rekli za P2F program, gde mladi piloti plaćaju kompanijama cifre i do 50 hiljada eura da dobiju priliku da rade nekoliko meseci kao kopiloti, sve u svrhu sticanja naleta, koji će ih učiniti zapošljivim.