Jump to content

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

Featured Replies

Ovo jeste sigurno inside job (kako bi inače znali da će biti plaćana hologramska folija i kome), ali da centralna banka postane žrtva phishinga...pa to je stvarno neprocenjivo.

• Replies 2.4k
  • Views 239k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Hajde ljudi, iskulirajte malo. Em Mobi banka ima obavezne rezerve u NBS koje ne mogu da ispare sa tog računa, em država garantuje za sve uloge do iznosa od EUR 50.000 (znam iz prve ruke da je isplaćiv

• Nema to nikakve veze sa našim bankama, već jedino i isključivo sa ultrarigidnom politikom NBS u vezi deviznog poslovanja (pre svega), njenim hiperregulisanjem i hiperkontrolisanjem propisa i generalno

• jbt koliko je ovaj na tw naporan, i glup

Posted Images

Ne mora da znači, mogao je i neko treći da prati korespondenciju i uskoči u pravom trenutku, ko zna...u svakom slučaju svaka promena instrukcija od strane ino partnera treba da upali alarm.

Edited by čekmeže

• 1 month later...

marfin banka otpustila 120 ljudi

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk

On 10. 5. 2017. at 8:45, Ayatollah said:

Teško će Vojvođanska banka da ode ove godine, bilo u celini bilo u delovima, pored planirane privatizacije Komercijalne banke. Suviše je ovo tržište jadno i malo da bi postojala neka veća potražnja za dve banke u istoj godini, pri čemu je jedna od te dve banke u mnogo čemu veća i značajnija.

Pre 2 nedelje su otvarane ponude, ima dvoje zainteresovanih, kako nezvanično saznajem :), SoGe i OTP/MK Komerc (Potfolio/Nekretnine)...

Iz nekih drugih kontakata, nevezanih za banku, OTP/MK Komerc će izgleda uzeti...

Dakle, ipak odoše, izgleda...

Vidim u Pariske komune, umesto aik banke niče yubanka

On 17. 7. 2017. at 8:54, radisa said:

Pre 2 nedelje su otvarane ponude, ima dvoje zainteresovanih, kako nezvanično saznajem :), SoGe i OTP/MK Komerc (Potfolio/Nekretnine)...

Iz nekih drugih kontakata, nevezanih za banku, OTP/MK Komerc će izgleda uzeti...

Dakle, ipak odoše, izgleda...

To je, između ostalog, i zbog toga što je Komercijalna još uvek u limbu, nikom nije jasno šta se sa njom. Potpuno je nadrealna priča oko KMBN, mislim da ne postoji osoba na planeti koja tačno zna šta se tu događa i u kom pravcu se kreće priča. 

Btw, prodaju li VB kao pravno lice ili pojedine portfolie (nije mi u potpunosti jasna napomena u zagradi )? To je dosta značajna razlika, u svakom pogledu. Spisak zainteresovanih je prilično kratak, tako da bih pre rekao da su portfolii.

On 17. 7. 2017. at 10:21, Ayatollah said:

To je, između ostalog, i zbog toga što je Komercijalna još uvek u limbu, nikom nije jasno šta se sa njom. Potpuno je nadrealna priča oko KMBN, mislim da ne postoji osoba na planeti koja tačno zna šta se tu događa i u kom pravcu se kreće priča. 

Btw, prodaju li VB kao pravno lice ili pojedine portfolie (nije mi u potpunosti jasna napomena u zagradi )? To je dosta značajna razlika, u svakom pogledu. Spisak zainteresovanih je prilično kratak, tako da bih pre rekao da su portfolii.

SOGE bi valjda sve, kao pravno lice, a ovi drugi hoće samo portfolio i nekretnine, pravno lice im ič ne treba...

On 17. 7. 2017. at 9:22, renne said:

Vidim u Pariske komune, umesto aik banke niče yubanka

Biće verovatno potpuni merdžer AIK-a i Yubanke (bivše Alphe) u nekom trenutku, ali nije isključeno i da puste jednu od te dve banke niz vodu u jednom trenutku, ili da je prodaju. Prvo će rešavati razne logističke i ostale probleme (imaju sada i previše filijala i previše zaposlenih), pa će tek onda na ovaj finiji deo priče.

Btw, mislim da Kole počinje da preteruje i da će preinvestirati sa silnim kupovinama banaka po regionu, jer je alav, poput npr. Todorića. Doduše, bankarstvo je isplativije od retail-a, ali i tu postoje neke krajnje granice, naročito na ovakvim paprikarskim tržištima poput Srbije. Za pretpostaviti je da ide na to da poraste, a da onda proda sve nekom većem od sebe za masne pare pre nego sistem krene da se urušava. Ako je to, u toj igri možeš mnogo da dobiješ, ali možeš mnogo i da pukneš.

Edited by Ayatollah

On 17. 7. 2017. at 10:22, radisa said:

SOGE bi valjda sve, kao pravno lice, a ovi drugi hoće samo portfolio i nekretnine, pravno lice im ič ne treba...

Ne znam šta Grci žele, ali pretpostavljam da će ponuda SoGe-a biti povlašćenija, jer verovatno nudi više love za manje rudarskog posla.

SoGe mi nije jasan, jer pouzdano znam da im je strateški cilj da izađu iz Srbije, i ovog regiona generalno. No, njihova stvar, ne bih se čudio da to guraju ovi na lokalu, više nego što je želja u Parizu...

On 17. 7. 2017. at 4:41, gargoyle said:

marfin banka otpustila 120 ljudi

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk

– У протекле три године смо смањили дуг за 13 милиона и пре ових преговора и потписивања споразума са највећим повериоцима износио је 40 милиона евра. После вишемесечних преговора прошле недеље је потписан споразум са Марфин банком према коме је уговорено да до 15. јула платимо милион евра, а да нам 5,5 милиона евра буде отписано – рекао Терзић на седници Скупштине клуба.

Ovaj Raiffeisen mi se cini kao najozbiljnija banka kod nas sto se tice tu_su_gde_su_ne_idu_nikud.

On 17. 7. 2017. at 10:32, Ayatollah said:

Ne znam šta Grci žele, ali pretpostavljam da će ponuda SoGe-a biti povlašćenija, jer verovatno nudi više love za manje rudarskog posla.

SoGe mi nije jasan, jer pouzdano znam da im je strateški cilj da izađu iz Srbije, i ovog regiona generalno. No, njihova stvar, ne bih se čudio da to guraju ovi na lokalu, više nego što je želja u Parizu...

Mozda racunaju da ce lakse prodati veliki komad srpskog trzista nekome ako pre toga uzmu Vojvodjansku? Mislim, mozda je to "defanzivni" manevar, Vojvodjanska je velika i ko god nju kupi ima veliki uticaj na trzistu i time utice indirektno i na vrednost SoGe-a...

edit: brzo guglanje navodi da SoGe i NBG imaju nekih veza...ne mogu tacno da ustanovim koliko su bitne. Ali ne bih iskljucio da je ovo nesto na potezu SoGe centrala u Fr. - NBG centrala u Gr.

Edited by hazard

Recimo da sledeća priča spada ovde. Izvesni Nenad Jevtić je svim bankama u Srbiji uputio sledeći mail:

Poštovani,

Molim Vas da ovaj mail ukoliko nije za Vas bude prosleđen nadležnim službama i osobama, obavezno Izvršnom odboru (njegovim članovima i službama) i sektoru koji se bavi tumačenjem pravnih pitanja i usklađivanjem sa propisima, tzv. Compliance. Ja sam ga poslao na adrese koje sam mogao pronaći.

U prilogu maila je stručni komentar dat kao odgovor (tumačenje) u vezi „Dopisa E-BANKING” od 7. jula 2017. god., koje je poslovnim  bankama prosledila Narodna banka Srbije  - Uprava za nadzor nad finansijskim institucijama - Sektor za kontrolu poslovanja banaka, a koji se tiče neovlašćenog pružanja platnih usluga od strane fizičkih lica korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa. U pitanju je isti dokument dat u dva formata, word doc. i pdf (zbog mogućnosti čitanja).

Komentar sam prosledio svim poslovnim bankama i Udruženju banaka, kao i NBS, dakle svima koji imaju interes po ovom pitanju.

Molim lica koja budu čitala dopis – komentar u prilogu, da isti ne shvate pogrešno, krajnje je dobronameran. Nemam nameru da ikome ugrožavam posao, da pridikujem na rad ili stručnost, niti da pravim nekakav skandal.

Moje profesionalno zanimanje za ovu temu je završeno davanjem stručnog komentara koji je u prilogu. Lično neću o ovome obaveštavati medije niti preduzimati bilo kakvu dalju akciju. Šta će poslovne banke i Udruženje banaka povodom svega preduzimati, to je stvar njihove odluke. Sa moje strane planirano je jedino objavljivanje komentara u stručnom časopisu i na stručnom web sajtu (štampano i internet izdanje).

Još  jednom ponavljam, ovo sve je krajnje dobronamerno, shvatite to kao profesionalnu pomoć, koja je u ovom slučaju gratis.

Ukoliko Vam mogu pomoći u radu svojim znanjem i stručnošću, slobodni ste da me kontaktirate.

Želim Vam mnogo uspeha i sve najbolje u daljem radu.

Srdačan pozdrav,

Nenad Jevtić

U prilogu je dao sledeće obrazloženje koje zbog dužine dajem u spoileru:

Reveal hidden contents

Mislim da će sam problem a i izneti argumenti biti interesantni pravnicima kao i onima koji imaje veze sa radom u bankama, a u suštini i svima koji kao fizička lica vrše plaćanja elektronskim putem.
Čini mi se da je NBS ovom glupošću nadmašile sebe u odnosu na zahtev bankama od pre nekoliko godina da zabrane klijentima da koriste kartice za online klađenje u inostranstvu.

Obzirom na to ko je Guverner NBS, dakle spodoba bez ikakvih kvalifikacija, znanja i najmutnije ideje za posao koji radi(kad je došla u NBS tražila je da se odmah blokira soba u kojoj se drže devizne rezerve i da se sve prebroji da se utvrdi da li ima manjka), ne čude ovakvi idiotluci. Jer, ko zna kakve je taj idiot druge idiote zapatila u NBS.

Dakle, guverner NBS, totalni kreten. Ministar finansija totalni bambus i neznalica. Čudno je da uopšte još uvek postoji bilo šta što podseća na sistem.

I dalje se ne može uplatiti novac za klađenje, sve je blokirano