Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

Featured Replies

Ja sam u Intezi Magnifica korisnik. To je kad imas platu preko 1.5k evra koja ide na racun kod njih mada se moze steci i na druge nacine:

Intesa Sanpaolo Bank
No image preview

Magnifica korisnici dobijaju svog licnog savetnika. Meni je to ispala bombona, pala mi se jedna bas proaktivna i pametna zenica, ne da je meni sredjivala probleme nego i familiji.

Sad sam uzeo i Magnifica paket racuna (ne mesati sa ovim iznad). Taj paket je 800 dinara mesecno. Jako je dobar ako radite bilo sta krupnije. Meni je znacilo za vece uplate i isplate u RSD i EUR i domace i inostrane. Takodje dobijas brdo kartica, jedna od jacih stvari je sto imas DDOR zdravstveno osiguranje free za Evropu i valjda uz doplatu od 100 dindzi mesecno, free za ceo svet. Sto je ogromna usteda ako cesto putujete. U principu sve sto radis preko Inteze je jeftinije ili besplatno ako imas taj racun. Ima tu jos toga: https://www.bancaintesa.rs/stanovnistvo/paketi-platnih-racuna/intesa-magnifica-platni-racun.html

• Replies 2.6k
  • Views 271.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Hajde ljudi, iskulirajte malo. Em Mobi banka ima obavezne rezerve u NBS koje ne mogu da ispare sa tog računa, em država garantuje za sve uloge do iznosa od EUR 50.000 (znam iz prve ruke da je isplaćiv

• Đorđe Vukadinović krenuo na maskenbal?

• Nema to nikakve veze sa našim bankama, već jedino i isključivo sa ultrarigidnom politikom NBS u vezi deviznog poslovanja (pre svega), njenim hiperregulisanjem i hiperkontrolisanjem propisa i generalno

Posted Images

On 22. 6. 2025. at 15:06, xavier said:

Sa druge strane, kad god je trebalo da lično posetim bilo koju ekspozituru i komuniciram sa zaposlenima, u 90% slučajeva je bilo problema i odugovlačenja iako su zahtevi u ime pravnog lica bili trivijalni (tipa otvoriti devizni račun u novoj valuti, otkup deviza po povlašćenom kursu, ažuriranje podataka o adresi itd). Stekao sam utisak da imaju veliku fluktuaciju zaposlenih (kao verovatno i u većem delu bankarskog sektora), da su loše upoznati sa internim procedurama i softverom koji koriste, da jedni drugima prebacuju lopticu zbog preopterećenosti itd.

Ovo je i moje iskustvo.

Otvorio sam kod njih nalog i vec treci dan ne uspijevaju da rjese ono sto je u Raiffeisenu trebalo 30-ak minuta. Doduse, nije svakodnevna stvar, ali nije ni kvantna fizika, a niko ni u lokalnoj filijali, niti u BG centrali jos uvijek ne zna kako to da odradi. Pri tom, morao sam da insistirati da se tome da prioriet umjesto da stvar stoji i ceka da dodje na red. Uz to saznam da ne rade vise stednju u CHF i da im blagajne rade samo do 14:00.

Prilicno porazavajuce.

Edited by Peter Fan

On 23. 6. 2025. at 11:00, Shan Jan said:

Ja sam u Intezi Magnifica korisnik. To je kad imas platu preko 1.5k evra koja ide na racun kod njih mada se moze steci i na druge nacine:

Intesa Sanpaolo Bank
No image preview

Magnifica korisnici dobijaju svog licnog savetnika. Meni je to ispala bombona, pala mi se jedna bas proaktivna i pametna zenica, ne da je meni sredjivala probleme nego i familiji.

Sad sam uzeo i Magnifica paket racuna (ne mesati sa ovim iznad). Taj paket je 800 dinara mesecno. Jako je dobar ako radite bilo sta krupnije. Meni je znacilo za vece uplate i isplate u RSD i EUR i domace i inostrane. Takodje dobijas brdo kartica, jedna od jacih stvari je sto imas DDOR zdravstveno osiguranje free za Evropu i valjda uz doplatu od 100 dindzi mesecno, free za ceo svet. Sto je ogromna usteda ako cesto putujete. U principu sve sto radis preko Inteze je jeftinije ili besplatno ako imas taj racun. Ima tu jos toga: https://www.bancaintesa.rs/stanovnistvo/paketi-platnih-racuna/intesa-magnifica-platni-racun.html

Sama činjenica da 3 meseca nisu obavestili Magnifica klijente da putno nije više preko DDOR nego preko Wienera govori dosta toga.

On 16. 6. 2025. at 20:13, jms_uk said:

Izgleda da je problem kod EPS-a, posto mi tata malo pre kaze da i kod njega stoji dugovanje, a on je platio jos ranije, 4. juna (preko druge banke).

Znaci da sam danas pretplatio za sledeci mesec… srecom, letnji racuni su manji pa ih ne kreditiram previse…

Danas se na aplikaciji pojavila uplata, stoji da je sve izmireno.

Radi preko eps portala na webu

I cak pokazuje moje duplo placanje kao pretplatu

• 2 weeks later...
On 23. 6. 2025. at 11:00, Shan Jan said:

Intesa Sanpaolo Bank
No image preview

Ha ha ha. Blago tebi sto imas lepo iskustvo, ja uopste nemam.

Ja sam magnifica godinama, pa mi nista nije pomoglo kada sam upao u problem zbog njihove gluposti pa sledi rant.

Prvo, savetnici su mi se menjali na svakih par meseci, i ne idem u banku cesce od jednom godisnje, pa kad idem trazim mailove o poslednjoj promeni savetnika.

A o nesposobnosti, evo vam neverovatna prica: Dodje vreme za obnovu kartica - meni ne obnove. Stigne samo mail da su iskoristili pravo da mi ne reizdaju bez ikakvih specificnih objasnjenja, vec samo opsti spisak potencijalnih razloga - poslovna politika, kreditni rizici. Ni savetnica ni sefica ekspoziture, niti telefonska sluzba nema odgovor na pitanje WTF se desava i kome da se obratim za instant informacije. Jedino upustvo, da pisem na neki mail neke strucne sluzbe koja ce eskpresno u roku od 2 sedmice odgovoriti (toliko im i trebalo).

U medjuvremenu sam svojom istragom (guglanjem i pitanjem po forumima - mi ljudi kazu da proverim kreditni biro) dosao do toga da su mi i u kreditni biro dodali terecenja za docnje od po par evra (tipa 700 i 500 dinara) u tri navrata (a celo vreme primam platu i imam mnogo vise od toga u svakom trenutku para na racunu i niko me nije zvao, pisao mailove i sl da me obavesti za dug). A kad sam ovima u poslovnicama i savetnici pokusao da objasnim koji je problem, nisu mi verovali - i cak me ubedjivali da dugovi do 5000 din nisu bitni i ne treba da brinem sto imam docnje malog iznosa u kreditnom birou i da ih oni ionako ne uzimaju u obzir.

Problem je bio sto je American Ex kartica koju i ne koristim i stoga ne proveravam redovno imala neke sitne devizne naplate za neki internet servis, njihov trajni nalog zakazao, a ja rucno nisam platio onaj minimalni iznos svakog meseca, i tacno 60 dana kasnije po zakonu prijavili birou, a kasnije ponovo. I njihova automatika za koju obicni zaposleni u filijalama nemaju pojma kako funkcionise me blacklistovala za kreditni program, bez da su me obavestili i pitali i proverili sta se desava zbog par evra duga.

Na kraju spora ali pravicna e-mail strucna podrska posle 15ak dana resila problem - naravno ne priznavsi gresku kod njih, al u duhu nase duge saradnje dobrovoljno skinuli zabeleske u birou (bar se nadam da jesu jer nisam proveravao) i izdali mi kartice.

Sve od ovoga bih shvatio, greške se dešavaju baš svuda, ali da savetnik, sefica filijale i slični zaposleni (i telefonska podrška) ne može da mi kaže zbog cega mi nece reizdati karticu (nije delovalo da neće iz poslovne politike, već da stvarno oni ne znaju - jer su lupali razne teorije zbog čega bi moglo biti, ispitivali me da li imam neka potraživanja od neke treće strane za koja možda ne znam), da su me blacklistovati za kreditni program.
Hit savet sefice filijale - "odbijeno vam je reizdavanje - ajde da mi fino podnesemo sad novi zahtev za kartice - pa da vidimo da li ce "sistem" prihvatiti ovaj put."
Mnogo puta sam cuo da spominju "sistem" kao da pricaju o nekom ekstremnom entitetu.
Nekom AI-ju za koji ne znaju kako radi, vec mu samo služe i jedino što mogu je da ponizno ponove zahtev nadajući da će ovaj put sistem biti raspoloženiji.

Strucna sluzba preko maila radi, ali nije normalno biti bez kartice 15 dana dok čekaš odgovor i još 7-10 dok izrađuju karticu.

2 hours ago, Spooky said:

još 7-10 dok izrađuju karticu.

Kao da ih prave u Italiji, pa odande salju golubom pismonosom.

4 hours ago, Spooky said:

Mnogo puta sam cuo da spominju "sistem" kao da pricaju o nekom ekstremnom entitetu.
Nekom AI-ju za koji ne znaju kako radi, vec mu samo služe i jedino što mogu je da ponizno ponove zahtev nadajući da će ovaj put sistem biti raspoloženiji.

Ja kontam da 98% svih radnika tog tipa (raznorazne šalteruše, sitni menadžeri, bekofisi itd.) tako doživljavaju i koriste softverske platforme i sisteme. Naučiš na obuci, iz iskustva i intuicije kako se radi ono što ti redovno treba, za ostalo pitaš po potrebi iskusnije kolege, nadređene ili it support. Pa kad naleti curveball koji niko nije video ili bar nije video skoro, kreće improvizovano nagađanje. Realno, sa kompleksnošću procesa i (ne)kvalitetom većine modernog poslovnog sw-a, kako drugačije?

Čuo sam pouzdane priče o poreskim inspektorima koji su (pre 20ak godina) markerom obeležavali na CRT monitorima gde šta treba kliknuti u tom nekom sw što su koristili svakodnevno.

@jezovuk Nisam ja ovo susretao nigde drugde. A i kakav je to sistem ako im ne pokaže problem kad otvore podatke za moj račun.

I kako je moguće da ni savetnica ni njena šefica se baš nikad ne susretne sa problemom da nekom klijentu opravdano ili ne sistem blacklistuje kreditne proizvode pa da ne zna kako da proveri u čemu je problem.

Nisu pojma imale ni kako funkcioniše kreditni biro i da mi njihov sistem ima prijavljen monitoring tamo. Samouvereno su mi daval pogrešne podatke da one ne vide nikakve docnje kod mene, i ja sam im morao pokazivati izveštaj iz biroa koji sam na savet sa foruma izvadio da im dokažem da su mi prijavili iste. I posle da to nema veze, da je sve ispod 5000 nevažno.

Sa mobilnom telefonom sam imao komplikovanije operacije (prebaci u studentsku grupu sa besplatnim pozivima između, prebaci u firmu, izdvoj ponovo kao individualni) pa ili sami ili uz pomoć, sve završe na licu mjesta. Oni u MUP-u, nadrkani, gužva, softver katastrofa, klikne pa čeka) pa se opet sve završe nekako.

Pitao sam - kome da se obratim da se ovo brzo reši - tako i došao do šefice filijale pa su ona i savetnica sele i gledali ko tele u sistem, pa ništa, a nema dalje mogućnosti za eskalaciju.

Osim te e-mail adrese gde se piše pa se čeka. A i to su mi jedva dali nakon što sam im baš napravio frku i pretio i promenom banke i NBSom (jer sam tada mislio da su docnje lažne, a nisu bile baš lažne, samo nastale zbog njihovih problema sa trajnim nalogom).

Da ne bude da samo intezu kritikujem - evo jedan kraći rant za OTP. Prodavao nekretninu i otvorio račun da primim devize u banci klijenta. Devizni transferi skupi, a i nisam odmah mogao dići pare iz raznoraznih razloga - na kraju su pare kod njih bile godinu dana. Svaka 3 meseca me zvali da im pod pretnjom tužbe uplatom siću dinara za održavanje računa, jer ne mogu oni konvertovati evre.

Došlo vreme da zatvorim račun. Filijala kod mog posla ne radi sa kešom, pa zakažem dizanje keša i zatvaranje računa (nevezano za keš, kod njih se i ovo najavljuje) u obližnjoj keš ekspozituri (iako ona radi sa kešom samo prepodne). Dođem tamo, a oni- morate da zatvorite račun gde ste ga otvorili (kao da smo se vratili u 80ete gde se po ekspoziturama vodi papirna dokumentacija za klijenta).

Ja u neverici, ali dobro, kažem ispraznite mi račun, pa ću zatvoriti tamo. Ona meni evre i tipa 760 dinara sa dinarskog računa.

Dodjem u "moju" no kesh ekspozituru - oni prvo niste se najavili, ja počnem da dižem frku da jesam, al u drugoj ekspozituri....

Počne da mi zatvara račun - kaže ne može, ostalo vam četiri dinara na računu a mi ne radimo sa kesom i ne mogu da isplatim - nije ova prva sve ispraznila - verovatno nije imala kovanice, iako je znala da gasim račun. Kažem ja - poklanjam vam 4 dinara, ali ni to nije pomoglo, ne da sistem učešće u korupciji.

Neverovatna glupost, al službenica došla do kreativnog rešenja. Prvo ja sa Intesa računa prebacim tamo nešto sitno dinara. Pa ona napravi uplatu nazad koja sa provizijom (zato je trebala ova prva uplata) za uplatu pojede sve na računu.

Edited by Spooky

Ima istine u oba. Software je cesto los ali takodje ima i puno sluzbenika koji samo povrsinski znaju svoj posao. Kao i sve u Srbiji, gledas u pasulj da li ce da ti se zalomi neko ko kida posao ili neko ko pojma nema.

Ja bas zbog tih software problema se drzim Inteze jer je stara i troma banka sto najcesce znaci da se stvari ne menjaju svako malo i uglavnom rade. Imam drugare u Mobi banci, to su horor price.

Inace to mesecno odrzavanje AE kartice imam i ja i zestoko je smaranje. Moze da se podesi da se automatski isplacuje sve sto ti stigne ali ne zelim da to radim da se ne bi desilo da mi neka prevara uleti i uzme gomilu para. Videcu da li moze nekako da se automatizuje samo za te uplate za odrzavanje.

16 hours ago, Spooky said:

Da ne bude da samo intezu kritikujem - evo jedan kraći rant za OTP. Prodavao nekretninu i otvorio račun da primim devize u banci klijenta. Devizni transferi skupi, a i nisam odmah mogao dići pare iz raznoraznih razloga - na kraju su pare kod njih bile godinu dana. Svaka 3 meseca me zvali da im pod pretnjom tužbe uplatom siću dinara za održavanje računa, jer ne mogu oni konvertovati evre.

Došlo vreme da zatvorim račun. Filijala kod mog posla ne radi sa kešom, pa zakažem dizanje keša i zatvaranje računa (nevezano za keš, kod njih se i ovo najavljuje) u obližnjoj keš ekspozituri (iako ona radi sa kešom samo prepodne). Dođem tamo, a oni- morate da zatvorite račun gde ste ga otvorili (kao da smo se vratili u 80ete gde se po ekspoziturama vodi papirna dokumentacija za klijenta).

Ja u neverici, ali dobro, kažem ispraznite mi račun, pa ću zatvoriti tamo. Ona meni evre i tipa 760 dinara sa dinarskog računa.

Dodjem u "moju" no kesh ekspozituru - oni prvo niste se najavili, ja počnem da dižem frku da jesam, al u drugoj ekspozituri....

Počne da mi zatvara račun - kaže ne može, ostalo vam četiri dinara na računu a mi ne radimo sa kesom i ne mogu da isplatim - nije ova prva sve ispraznila - verovatno nije imala kovanice, iako je znala da gasim račun. Kažem ja - poklanjam vam 4 dinara, ali ni to nije pomoglo, ne da sistem učešće u korupciji.

Neverovatna glupost, al službenica došla do kreativnog rešenja. Prvo ja sa Intesa računa prebacim tamo nešto sitno dinara. Pa ona napravi uplatu nazad koja sa provizijom (zato je trebala ova prva uplata) za uplatu pojede sve na računu.

Suštinsko i sistemsko pitanje je što bankama ne trebaju munje i zmajevi na šalterima koji znaju sve, jer ne žele da ih plate koliko bi trebalo, a ti što znaju tako dobro svoj posao neće sigurno sedeti na šalteru. Sve te tricky sistuacije treba da se rešavaju preko IT/customer support/... u centrali koje služe da pomognu zaposlenima ako nešto zapne.

Radnici na šalterima koji puno znaju na kraju ispadnu krave muzare koje svi cimaju a od zahvalnosti dobiju tapšanje po ramenu.

Na Građanskim protestima se povela diskusija o korišćenju bankomata, gotovini i sl.

Prenosim par skorašnjih tekstova na tu temu:

N1 Info RS
No image preview

Kakva budućnost čeka bankomate: Keš se lako ne predaje...

Iako u Srbiji rastu usluge elektronskog i mobilnog bankarstva, gotovina se ne predaje tako lako, pa se i broj bankomata uvećava iz godine u godinu.

N1 Info RS
No image preview

Banke smanjuju keš u upotrebi: Bankomat kao šalterski radnik

Skraćuju radno vreme blagajni u filijalama do 13 ili do 14 časova. Ograničavaju broj onih koje rade sa većim iznosima gotovine. Određuju koje filijale uopšte ne

On 8. 7. 2025. at 20:31, Spooky said:

Ha ha ha. Blago tebi sto imas lepo iskustvo, ja uopste nemam.

Ja sam magnifica godinama, pa mi nista nije pomoglo kada sam upao u problem zbog njihove gluposti pa sledi rant.

Prvo, savetnici su mi se menjali na svakih par meseci, i ne idem u banku cesce od jednom godisnje, pa kad idem trazim mailove o poslednjoj promeni savetnika.

A o nesposobnosti, evo vam neverovatna prica: Dodje vreme za obnovu kartica - meni ne obnove. Stigne samo mail da su iskoristili pravo da mi ne reizdaju bez ikakvih specificnih objasnjenja, vec samo opsti spisak potencijalnih razloga - poslovna politika, kreditni rizici. Ni savetnica ni sefica ekspoziture, niti telefonska sluzba nema odgovor na pitanje WTF se desava i kome da se obratim za instant informacije. Jedino upustvo, da pisem na neki mail neke strucne sluzbe koja ce eskpresno u roku od 2 sedmice odgovoriti (toliko im i trebalo).

U medjuvremenu sam svojom istragom (guglanjem i pitanjem po forumima - mi ljudi kazu da proverim kreditni biro) dosao do toga da su mi i u kreditni biro dodali terecenja za docnje od po par evra (tipa 700 i 500 dinara) u tri navrata (a celo vreme primam platu i imam mnogo vise od toga u svakom trenutku para na racunu i niko me nije zvao, pisao mailove i sl da me obavesti za dug). A kad sam ovima u poslovnicama i savetnici pokusao da objasnim koji je problem, nisu mi verovali - i cak me ubedjivali da dugovi do 5000 din nisu bitni i ne treba da brinem sto imam docnje malog iznosa u kreditnom birou i da ih oni ionako ne uzimaju u obzir.

Problem je bio sto je American Ex kartica koju i ne koristim i stoga ne proveravam redovno imala neke sitne devizne naplate za neki internet servis, njihov trajni nalog zakazao, a ja rucno nisam platio onaj minimalni iznos svakog meseca, i tacno 60 dana kasnije po zakonu prijavili birou, a kasnije ponovo. I njihova automatika za koju obicni zaposleni u filijalama nemaju pojma kako funkcionise me blacklistovala za kreditni program, bez da su me obavestili i pitali i proverili sta se desava zbog par evra duga.

Na kraju spora ali pravicna e-mail strucna podrska posle 15ak dana resila problem - naravno ne priznavsi gresku kod njih, al u duhu nase duge saradnje dobrovoljno skinuli zabeleske u birou (bar se nadam da jesu jer nisam proveravao) i izdali mi kartice.

Sve od ovoga bih shvatio, greške se dešavaju baš svuda, ali da savetnik, sefica filijale i slični zaposleni (i telefonska podrška) ne može da mi kaže zbog cega mi nece reizdati karticu (nije delovalo da neće iz poslovne politike, već da stvarno oni ne znaju - jer su lupali razne teorije zbog čega bi moglo biti, ispitivali me da li imam neka potraživanja od neke treće strane za koja možda ne znam), da su me blacklistovati za kreditni program.
Hit savet sefice filijale - "odbijeno vam je reizdavanje - ajde da mi fino podnesemo sad novi zahtev za kartice - pa da vidimo da li ce "sistem" prihvatiti ovaj put."

Strucna sluzba preko maila radi, ali nije normalno biti bez kartice 15 dana dok čekaš odgovor i još 7-10 dok izrađuju karticu.

Ja sam istu muku imao sa AmExom u vreme korone kad je bio onaj moratorijum na kredite ladno su tražili da se plati ono mesečno održavanje - i zato su mi zalepili zastavicu na kreditnom birou koju nisam mogao da skinem 3 jebene godine.

Naravno da sam odmah ugasio karticu.