Jump to content

Radnicka klasa danas, prekarijat ili svi

Featured Replies

srednja klasa je poprilično podmukla izmišljotina

• Replies 430
  • Views 36.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Majić deluje ne shvata da njegovo implicitno uverenje da ljudi poput njega zaslužuju more i odmor samom činjenicom da su neka intelektualna "elita" takođe predstavlja još jednu tekovinu tog , po njemu

• Weenie Pooh
    Weenie Pooh

Zadržavanjem na istoricitetu izjave propuštate Majićevu gnusnu poentu. Nije toliko bitno da li su zaista "svi" išli na more ili ne u ono mraaačno vreme SFRJ socijalizma, on taj period koristi samo ret

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

jugoslavija se trudila da stvori društvo jednakih (nisu uspeli, ali to i nije tema majićevog izlaganja), srpska elita nam 30 godina objašnjava da to nije normalno (ne da je nemoguće iz ne znam kojih r

Posted Images

Ama na kojoj su adresi ovi forumski levi disidenti, moraju da dodju na ovakvu poslasticu od teme :D

A gde su muzicari?

Oprostite... malo zajebavam.

A gde su muzicari?

Oprostite... malo zajebavam.

samostalne zanatlije

Srednja klasa!  :)

Pre 100 godina, sitna burzoazija.

Ma nemoj mi reći  :)

Hoces reci da preduzetnici svoj hleb zaradjuju tudjim trudom?

Hoces reci da oni u Goldman Sachsu sto rade po 15 sati dnevno jesu ili nisu radnicka klasa?

Prosto, distinckija prihod od rada=radnicka klasa, prihod od rente, kamate, dividendi, profita=burzoazija nema mnogo smisla danas.

Ako misliš na preduzetnike koji poseduju sredstva za rad (šta god to bilo) i unajmljuju šljakere koje plaćaju (ili ne) kako im se ćefne, da.

Sa ostatkom se slažem.

edit:

radnička klasa.

Nije svako ko radi pripadnik radničke klase.

Edited by Anonymous

Radnicka klasa su ovi sto nose haj vizibiliti bluze kao Singerov avatar.

:Jova:

pa ne znam, sigurno postoji neki parazit koji voli da se maskira u radnika, pa nosi tu bluzu... oh, wait

čekajte, jel se vi (iole stariji) stvarno ne sećate šta je radnička klasa ili... :D

Ја се сећам, али ми не верују. :(

Stvarno pokušavam da razlučim na osnovu kojih kriterijuma (pod uslovom da produkt rada ne mora uvek da bude materijalni) ne spadam u radničku klasu. Radim za poslodavca (državu) koji uređuje uslove, pravila i cenu rada. Nivo obrazovanja u tom kontekstu ne igra nikakvu ulogu. 

čekajte, jel se vi (iole stariji) stvarno ne sećate šta je radnička klasa ili... :D

Ja se sasvim lepo sećam.

Je li, da te pitam nešto nevezano za ovo...

Ko sve spada u radničku klasu? Jel spadaju ljudi koji rade u uslužnom sektoru koji opslužuje krupan kapital? Dakle, programeri, pisci, dizajneri, novinari, pronalazači, raznih vrsta podizvođači?

Zahvaljujem.

U radničku klasu spada svako ko mora da prodaje svoj rad da bi preživeo. Možemo reći i svako ko mora da se snalazi da bi kako-tako preživeo. Naravno da produkt rada ne mora uvek da bude materijalni. Kurve (neko je pitao) mogu biti deo radničke klase, naravno i tu postoje razni slojevi - od tzv. indies koje su često studentkinje pa sve do ulične prostitucije (koja je uglavnom vezana za najniže slojeve i najopasnija). Uglavnom su vezane za slojeve nezaposlenih i sve one koji preživljavaju van legalne prodaje radne snage, kako je prostitucija u mnogim zemljama zabranjena (kao kod nas). Radnici tercijalnog sektora, naravno, spadaju u radničku klasu.

A meni je već previše muka od svrstavanja i samosvrstavanja na osnovu formalnog obrazovanja. Fernoux (ili kako god) će me, bez ikakvog zazora, sortirati u grupaciju koja je u sukobu (manifestnom ili latentnom) sa radničkom klasom, iako hleb svoj nasušni ne zarađujem tuđim već sopstvenim trudom. Po čemu to ne spadam u radničku klasu? 

Realno, ljudi iz srednjeklasnih porodica u Srbiji će uglavnom izražavati prezir prema omladinskim slojevima o kojima pišemo i svemu što je vezano za njih: narodnoj i pop muzici, preterivanju, kulturi nasilja, blejanju, kurvanju itd. Naravno da može biti i drugačije - to je ova “revolucija ideja” o kojoj govorim, naravno da postoje oni koji pripadaju toj nekoj srednjoj klasi ili buržoaziji ali ipak ne hejtuju dizelaše ili sl. subkulture i njihove vrednosti (kao što postoje i oni koji pripadaju radničkoj klasi, a dele srednjoklasnu moralnost). Ovo nije nikakvo pitanje dobra i zla, niti ja isključujem ljude koji pripadaju srednjoj klasi ili čak dele njene vrednosti.

Edited by FERNOUX H

Kurve su lumpenproleterijat. Skolski primer.

U radničku klasu spada svako ko mora da prodaje svoj rad da bi preživeo. Možemo reći i svako ko mora da se snalazi da bi kako-tako preživeo. Naravno da produkt rada ne mora uvek da bude materijalni. Kurve (neko je pitao) mogu biti deo radničke klase, naravno i tu postoje razni slojevi - od tzv. indies koje su često studentkinje pa sve do ulične prostitucije (koja je uglavnom vezana za najniže slojeve i najopasnija). Uglavnom su vezane za slojeve nezaposlenih i sve one koji preživljavaju van legalne prodaje radne snage, kako je prostitucija u mnogim zemljama zabranjena (kao kod nas). Radnici tercijalnog sektora, naravno, spadaju u radničku klasu.

Realno, ljudi iz srednjeklasnih porodica u Srbiji izražavaju prezir prema omladinskim slojevima o kojima pišemo i svemu što je vezano za njih: narodnoj i pop muzici, preterivanju, kulturi nasilja, blejanju, kurvanju itd. Naravno da može biti i drugačije - to je ova “revolucija ideja” o kojoj govorim, naravno da postoje oni koji pripadaju toj nekoj srednjoj klasi ili buržoaziji ali ipak ne hejtuju dizelaše ili sl. subkulture i njihove vrednosti (kao što postoje i oni koji pripadaju radničkoj klasi, a dele srednjoklasnu moralnost). Ovo nije nikakvo pitanje dobra i zla, niti ja isključujem ljude koji pripadaju srednjoj klasi ili čak dele njene vrednosti.

Marksa u ruke prijatelju, to ti je moj savet, kad već upotrebljavaš njegovu terminologiju.