Jump to content
IGNORED

Radnicka klasa danas, prekarijat ili svi

Ryan Franco

Recommended Posts

Posted

pa ima niz drugih primjera u modernim industrijama sasvim sigurno, kod komplikovanih radnih procesa kojima treba upravljati (nagadjam).

Posted (edited)

Evo me, sa malim kasnjenjem.

Posto sam ja u pricu uvela zamenjljivost radnika, red je da dalje elaboriram tu poentu. Sve vreme na umu imam one koji su u preslikanoj situaciji kao oni iz Marksovog doba. Nedavno smo pricali o radnicama u trafikama koje su prinudjene da nutkaju kupce tofita slatkisima pod pretnjom otkaza, iako one rade za minimalac, tj. nemaju dodatnu stimulaciju kroz procenat od prodaje. Isla ja da proverim, jedva sam iscupala od jedne dame da mi kaze pod kojim uslovima radi. Zbog cega je to tako? Zato sto je nezaposlenost u Srbiji tolika kolika je i vlasnici biznisa su u mogucnosti da je zamene u super kratkom roku. Slicno je radnicima u pekarama i slicnim biznisima. Ekonomski koncept koji je tu na snazi je da je njihov rad prilicno homogen i te radnice su na trzistu rada na kojem je slobodna konkurencija.

S druge strane, postoje ljudi koji su i dalje radnici (lepo rece Kudravi, zaradjuju samo dok rade), ali njihov set vestina je takav da oni imaju izvesnu monopolsku poziciju u ponudi rada i na osnovu toga prikupljaju rentu koja direktno smanjuje profit onome koji ih zaposljava. Uvodim ekstreman primer, a posle cu da se vratim na opste stanje. Holivudski glumac zaradjuje po ucinku, s tim sto je enormno placen po jedinici. Rekla bih i vise nego sto producent (njegov poslodavac) zaradi od jednog filma. Zatim prelazimo na mitska bica, trejderke i portfolio menadzerke, koje kada bi postojale, zaradjivale bi takodje samo dok rade, ali dok rade zaradjuju toliko da otkidaju dobar deo zarade od investitora (to su oni kapitalisti koji definitivno nisu radnicka klasa jer zive od umnozavanja bogatstva). Onda tri tacke, pa univerzitetski profesori koji su i u ozbiljnim i u neozbiljnim drzavama samoupravljaci sa ogromnim rentama u zaradi, itd. To su sve radna mesta, to su sve radnici, ali na te pozicije postoje ogromne barijere ulasku, tako da pozicije prvenstveno zbog prirode posla, a zatim i zbog networkinga, ne trpe pritisak lake zamenljivosti.

Vecina preduzetnika (mala i u dobroj meri srednja preduzeca) zaradjuje manje od mnogih zaposlenih za platu u nekoj velikoj i jakoj firmi. Ali ovde moramo da preciziramo nesto. Radnik i preduzetnik se razlikuju medjusobno po tome sto je radnik neko ko ima zagarantovanu platu i nema nameru da rizikuje tako sto mu plata zavisi od bilansa uspeha preduzeca (osim kroz neke bonuse u vidu dodatne kompenzacije), a preduzetnik je onaj koji rizikuje i zato u proseku bi on trebalo da prihoduje vise od radnika. Jedne godine ce da izgubi, a druge ce jako puno da zaradi. Kad stavimo ruku na srce i pogledamo mnoge preduzetnike sa malim preduzecima u Srbiji gde radi on, njegova zena i racunovodja, onda nije tesko zakljuciti da po kriterijumu zamenljivosti i on pripada radnickoj klasi jer njegovog biznisa preko noci moze da nema.

Treca tacka koju sam htela da iznesem je ta da u razvijenom svetu, gde su plate dosta visoke, gde je puno veca traznja za visokoplacenim poslovima i gde je tehnolosko inoviranje puno vibrantnije, zaposleni radnici su u stanju da stede deo svog dohotka i kroz investiranje na trzistu akcija, oni posredno postaju kapitalisti. To ih i dalje ne svrstava cvrsto medju klasicne kapitaliste, ciji motiv investiranja je capital preservance, s obzirom da ovi radnici investiraju za solidniji retirement plan.

Edited by MayDay
Posted (edited)

Sam termin više ne pije vodu, bar meni se čini. Mislim, termin "radnička klasa". Između ostalog i zbog ovog svega što si napisala.

Edited by MancMellow
Posted

Ali šta su ovi ljudi na vetrometini tržišta rada nego radnička klasa?!

Posted (edited)

Ali šta su ovi ljudi na vetrometini tržišta rada nego radnička klasa?!

Možda. Ali u tom slučaju ćemo morati da imamo jedno 6-7 klasa...

Ja i dalje nisam načisto sa tim da li su "klase" samo ekonomska kategorija, ali nekako "ne priča celu priču". A opet ako nisu, to je tek onda užasno komplikovano. Ne znam...  Mislim, ne opterećujem se preterano time, lighthearted je razgovor s mojom malenkošću na tu temu (temu klasa) :D

Edited by MancMellow
Posted

koje ce (ako mislis da njima usitnjavas radnicku klasu) da karakterise slicna pregovaracka moc

Posted

koje ce (ako mislis da njima usitnjavas radnicku klasu) da karakterise slicna pregovaracka moc

pa ne mogu da usitnjavam nešto što ne znam tačno šta je :D

Posted

Samo nešto da očešem. Selakovićevi notari su kapitalisti! :D

Posted

Mislim, ne opterećujem se preterano time, lighthearted je razgovor s mojom malenkošću na tu temu (temu klasa) :D

Mozda jer ti neko drugi placa racune, ne znam? Ili pomaze u tome? Kako i zasto nekom nije stalo do jasnog misljenja na ovu temu?

Jako me zanima zasto neko - ko ni izbliza ne pripada 1% najbogatijih - uzima na sebe advokaturu neoliberalizma. I to besplatno, rekao bih. (Ne mislim tu na tebe, Manc.)

Jedino 1%-u odgovara da nema organizovane radnicke klase, da nema sindikata koji ih predstavljaju. Kao sto ih uglavnom vise ni nema. To je jasno kao dan.

Cui bono?

Rise-of-the-Super-Rich-Piketty-and-Saez-

Posted

pa ne mogu da usitnjavam nešto što ne znam tačno šta je :D

Sad po nekom sećanju (negde su mi nestale Marksove knjižurine) jedinu definiciju koju imamo je da radničkoj klasi pripadaju svi koji rade za nadnicu i ne poseduju sredstva za proizvodnju, što je veoma širok pojam, izgleda da je Mau u pravu, mada je zaista teško u isti koš strpati nekog jadnika koji radi u rudniku u Africi i programera u Majkrosoftu.

Posted (edited)

Mozda jer ti neko drugi placa racune, ne znam? Ili pomaze u tome? Kako i zasto nekom nije stalo do jasnog misljenja na ovu temu?

Zato što za mene nije bitno definisanje "radničke klase" da bi bilo jasno da mora da postoji neko ko sistemski štiti zakonska prava zaposlenih (sindikati). Tu se radi o sistemu uzajamne kontrole koji po meni mora da funkcioniše na više nivoa kako bise sprečilo nezakonito izrabljivanje i maltretiranje. A ako je zakon loš - onda je to signal za političku akciju, i zato sindikati u, jel, nekim zemljama otvoreno učestvuju na strani političkih partija koje ograničavaju samovolju vlasnika kapitala.  A ja lično sam 100% na "vetrometini tržišta rada", ako već moramo lično da se definišemo, ali prvo i osnovno imam problem sa zakonodavstvom i, posebno, nepoštovanjem istog. Za to mi, realno, definicija "radničke klase" ne treba, zato se i ne opterećujem puno njome. Ali mi trebaju u životu fer konkursi i treba mi poštovanje ugovora između dve ugovorne strane i treba mi zakonski okvir u kome ti ugovori mogu da se kreću.  

Edited by MancMellow
Posted (edited)

prekarijat nema sindikate, u tome je veliki deo problema.

edit: osim toga, imam utisak da vecina ovde gleda na prekarijat iz ugla programera, web dizajnera i slicnih, a zaboravlja da su prekarijat i cistacice i kafe-kuvarice koje vise niko nigde ne zaposljava nego ih iznajmljuju preko nekakvih zadruga

Edited by aram
Posted (edited)

prekarijat nema sindikate, u tome je veliki deo problema.

edit: osim toga, imam utisak da vecina ovde gleda na prekarijat iz ugla programera, web dizajnera i slicnih, a zaboravlja da su prekarijat i cistacice i kafe-kuvarice koje vise niko nigde ne zaposljava nego ih iznajmljuju preko nekakvih zadruga

pa ne, upravo je stvar u tome sto su prekarijat u smislu rezima rada svi oni a ne samo cistacice i kafe-kuvarice. ta ih jedna karakteristika ne stavlja u istu klasu. posto je klasa socijalna, ekonomska a uostalom i kulturoloska  kategorija. pa tamo gdje je prekarijat klasa (uk) on je pojmovno suzen i preciziran, nuzno.

inace, ono sto valja kod koncepta prekarijata je sto vrednuje sigurnost kao vrstu kapitala. 

Edited by morgana
Posted (edited)

edit: osim toga, imam utisak da vecina ovde gleda na prekarijat iz ugla programera, web dizajnera i slicnih 

Kad bi procitali knjigu koju sam pominjao i okacio, videli bi da to nije prekarijat.

‘proficians’. This term combines the traditional ideas of ‘professional’ and ‘technician’ but covers those with bundles of skills that they can market, earning high incomes on contract, as consultants or independent own-account

Edited by Indy
Posted (edited)

citali smo, za tvoju informaciju, i vrlo je nepristojno da pricas u mnozini a mislis na mene. a poisto si citao i ti znas da je knjiga kritikovana. ti se slazes sa knjigom, ja sa kritikom, sve je ok :)

inace, simpaticno je da je bas ljevicari dosta kritikuju

no, ti si otisao, sa kim ja uopste polemise :)

posto postaje smor ovo vrcenje u krug, odoh i ja, na neki zabavniji topik

Edited by morgana