Jump to content
IGNORED

Advokatura

Tribun_Populi

Recommended Posts

Iskreno, nisam pročitao ovo što je Tribun postavio, kapiram da se odnosi na cenu upisnine, jer me je juče zvao kolega i saopštio da je upis za sve osim advokatskih pripravnika 4.000 evra...dakle, i za sudijske i tužilačke pripravnike.

Podržavam.

Jedno pitanje. Da li se radom kod izvrsitelja stice uslov za polaganje pravosudnog. Ustvari da li je i tamo rok 2 godine ili oni duzi rokovi od 3-4 godine. Mislim nemam ambiciju da ostanem kao izvrsitelj. Ali mi trenutno nude radno mesto i platu, sto kao volonter kod adv. nemam, a to nije mala stvar. A cilj je naravno pravosudni.

Ovaj stav košta 4.000 evra. ^_^

Edited by Tribun_Populi

Ovaj stav košta 4.000 evra. ^_^

pa valjda će zaraditi za te godina tih 4000€? A ponešto će i naučiti... Doduše, ne o pravničkom poslu, nego kao se odbraniti od napujdanog psa, kako popisati imovinu ljudima a da te ne vijaju sa štanglama, kako nalepiti plenidbenu markicu na džipa, a da vlasnik ne popizdi...

Toliko toga se može naučiti kao pripravnik kod izvršitelja :)

Pa sad, da li će zaraditi, to je veliko pitanje. Kad radiš za prosečnu platu u Srbiji, a treba da živiš svo to vreme, onda teško.

Pa sad, da li će zaraditi, to je veliko pitanje. Kad radiš za prosečnu platu u Srbiji, a treba da živiš svo to vreme, onda teško.

Pa kad treba da volontiraš kod advokata za džabe i živiš sve to vreme, onda je znatno lakše?

Pa kad treba da volontiraš kod advokata za džabe i živiš sve to vreme, onda je znatno lakše?

Nije, ali je kraće.

edit: sa izuzetkom onih iz pravosuđa, njima svejedno. Em volontiraju, em posle plaćaju.

Edited by Tribun_Populi

Hajde da mi kaže neko ko zna.

1. Podneo sam danas poresku prijavu za paušalno oporezivanje. Koliko mi je poznato, poresko rešenje bih trebao da dobijem otprilike za Novu 2018. godinu. E sada, šta ja sada radim do tada u smislu plaćanja poreza i doprinosa? Stariji paušalci plaćaju akontacije u skladu sa prethodnim poreskim rešenjem, a šta radim ja koji nemam nikakvo poresko rešenje? Plaćam neke pretpostavljene iznose ili ne plaćam ništa, pa kada  dođe? Ako je ovo drugo, da li će da me drkaju za zdravstveno, ako se razbolim npr. posle 10 meseci neplaćenih doprinosa (za ova druga dva me boli ona stvar (kurac), i tako nikakve vajde od njih)?

2. Otvorio sam račun u banci, i pretpostavljam da će mi većina prometa ići preko njega. E sada, koliko mi je jasno, tu ne mogu baš da prebacujem na privatni račun tek tako i plaćam bilo šta, postoje neka ograničenja (premda mi to čudno zvuči, obzirom da ću biti paušalac i da su te pare u principu moje lične). Ima li neko kakva iskustva, savete i slično, da ne napravim neko sranje, pa da mi se poreska popne na vrat.

Hajde da mi kaže neko ko zna.

1. Podneo sam danas poresku prijavu za paušalno oporezivanje. Koliko mi je poznato, poresko rešenje bih trebao da dobijem otprilike za Novu 2018. godinu. E sada, šta ja sada radim do tada u smislu plaćanja poreza i doprinosa? Stariji paušalci plaćaju akontacije u skladu sa prethodnim poreskim rešenjem, a šta radim ja koji nemam nikakvo poresko rešenje? Plaćam neke pretpostavljene iznose ili ne plaćam ništa, pa kada  dođe? Ako je ovo drugo, da li će da me drkaju za zdravstveno, ako se razbolim npr. posle 10 meseci neplaćenih doprinosa (za ova druga dva me boli ona stvar (kurac), i tako nikakve vajde od njih)?

2. Otvorio sam račun u banci, i pretpostavljam da će mi većina prometa ići preko njega. E sada, koliko mi je jasno, tu ne mogu baš da prebacujem na privatni račun tek tako i plaćam bilo šta, postoje neka ograničenja (premda mi to čudno zvuči, obzirom da ću biti paušalac i da su te pare u principu moje lične). Ima li neko kakva iskustva, savete i slično, da ne napravim neko sranje, pa da mi se poreska popne na vrat.

1. stićiće ti za 2 meseca najviše... Pitaj kolege pa uplaćuj koliko oni otprilike uplaćuju, da ti posle bude lakše...

2. Te pare su tvoje, sobzirom da nemaš knjige, paušalac si, koristiš račun kao da je lični, a ne firmin... MOžeš da plaćaš sa njega sve privatne potrebe, dižeš pare na bankomatu i tako...

Disclaimer: nisam knjigovođa tako da nisam kriv ako te ćorkiraju zbog utaje poreza ;)

LM, mene su svi savjetovali (par knjigovođa) da redovno plaćam sumu za koju procjenim da će mi zacijepiti. E sad, koliko uplatiti nije baš egzaktna nauka, najbolje da pitaš nekog iz branše koliko plaća. Mada u teoriji ne moraš da plaćaš dok ne dobiješ rješenje to može da bude nezgodno jer će nakon godinu-dvije da te rebnu popriličnom cifrom koju treba odjednom platiti, a može da bude problema i sa ovjerom knjižice kao i sa podnošenjem novog zahtjeva za paušalno oporezivanje (krajem novembra).

Što se para tiče možeš da trošiš koliko hoćeš - jedino ograničenje je da ne možeš da podigneš više od 100.000 u kešu dnevno.

Što se para tiče možeš da trošiš koliko hoćeš - jedino ograničenje je da ne možeš da podigneš više od 100.000 u kešu dnevno.

To zavisi od banke i limita na kartici/šalteru bez najave...  :)