Jump to content
IGNORED

Pogodi koje je ovo motorno vozilo...

namenski

Recommended Posts

Posted
39 minutes ago, namenski said:

Ovo je Bertone crtao, nema sanse da nije, jos samo da se setim kako se bese zvao i ko je platio za posao.

Edit: eno i pise na zadnjoj haubi, skroz gore :isuse:

Alfa bre, Skarabej, Carabo, neka buba je u pitanju, u pravu je @Skyhighatrist...

Posted

Yep, Alfa Romeo Carabo.

Cepaj dalje...

Posted

Oni Peginovi Rusitm su bili 0 egzotika u odnosu na ovu egzotiku, racunajuci vreme i mesto gradnje, dakle:

00003.jpg

Posted (edited)

:rolf:

Pegaso Z-102 Coupe /or something/

(objasniću kasnije što se smejem, a možda neko poveže iz sledećeg zadatka)

5.jpg

Edited by Skyhighatrist
Posted

A, pa nisi nikako smeo da mi diras u Saoutchik-a, Hispano Suiza obaska, u svetinje se ne dira :D 

Dubonnet Xenia Coupe?

1938-Hispano-Suiza-H6-CSaoutchik-Xenia-C

Pogodio ili ne, ovo je auto sa istorijomtm: majstori avionskih motora hladjenih tecnoscu, dali su se i u auta, itekakva - tesko da je u Evropi, ukljucujuci i Britaniju, bilo auta koji je izmedju 2 Svetska rata vise dizao obrve i to toliko da mislim da je danas tesko naci pandan prestizu koji je Hispano Suiza svojevremeno donosila.

Nastala iz protivprirodnog bluda 1 Spanca i 1 Svajcarca :D: Damia Mateu y Bisa, tako nekako bese, dao je pare, a tehnicko, inzenjersko znanje prilozio je Marc Birkigt - od neke 1904. bili su vise nego šarže i vazduhoplovnoj, a kasnije i u autoindustriji.

Ova Xenia mu dodje znacajan doprinos trendu streamlinovanja koji je dizajnerski avione od polica za knjige priblizio oblini ljudskog ramena sto bi rek'o Sent Egziperi, a automobile linijama koje vise nisu bile kockaste i koje su pocele da se prilagodjavaju zakonima aerodinamike.

Mode i preterivanja na stranu.

Inace, cudoviste: motor od skoro 8,000 kubika, aluminijumski, nekih 150 KS, ali - ako nekoga ne mrzi da pokusa da zamisli - samo 6 cilindara sa precnikom klipa od 110 mm (preko 10 cm!) i hodom od skoro 15 cm.

Mi danas tesko mozemo da zamislimo koliko mirno i koliko tiho su radili tadasnji vrhunski, a bogami i manje vrhunski motori: em сајџијска, zanatsko majstorska preciznost u izradi malih serija, em podmazi i ulja kojima danasnja ne mogu ni da primirisu, kao sto je prirodno ricinusovo ulje, na primer.

Uljuljkani u razne izolacione materijale, varalice za smanjenje buke, ali i tandrkanja i skripu raznih plastika, nema sanse da zamislimo dozivljaj spustanja ruke na haubu nekog od ondasnjih vrhunskih modela i polaganje para na opkladu da - motor ne radi.

A on em radi, em se pod rukom ne oseca, em se ne cuje cak ni da шапуће....

Posted

Naravno da je Suzatm :)Ksenija

Kad si okačio Bucialli Stork (koga nisam video ranije, ili se makar ne sećam), prvo što sam pomislio je Hispano-Suiza - zbog rode.

1280px-Hispano-suiza-hood-ornament.JPG

Onda sam otišao da vidim šta se beše desilo sa HS (znam da neka grana i danas proizvodi delove za avio industriju) i pročitao da su parcijalno prodavali delove firme levo i desno (između ostalih i današnjem SEATu), a da su poslednje ostatke auto grane  '46 prodali ENASA-i, koja je pravila - Pegaso :lolol: Onda sam malo gledao šta je taj Pegaso i naleteo na sliku ovog žutog. 24 sata kasnije, ti kačiš baš njega, LOL.

Enivej, bravo!

Posted

Doooobrooo, da vidimo:

erter.png

erter02.png

erter03.jpg

Auto je serijski, sta vise poprilicno velikoserijski za ovu sortu i nivo; razvodnik i filter proterani kroz haubu nisu standard, zanemariti.

Posted

Ih pa ovako ruzno samo Britanci naprave :) Jensen Haeley Rodstar i po izbacenom karburatoru neki V8

Posted (edited)

Nego.

Cuvena Skoda Купејка :D kako su joj tepali u Srbiji.

Inace, nije to bio auto bez pedigrea: od pojave prvih MB Skoda u Jugoslaviji, negde krajem 60-ih, mislim na modele 1000MB koje su zvali Tuberkulozna lepotica do ovih iz serije 100, nije bilo bez nista - Cesi su imali i pozamasne - a kako i ne bi, radilo se ipak o svojevremenoj industrijskoj velesili od koje su krali i neki tamo dringovi po imenu Porsche - sportske ambicije.

I ne samo ambicije, nego bogami i jace od toga:

SKODA130-RS.jpg

Maheeme sta se guras :D, polako, stici ces vec na red sa ovim Indijcem, Kinezom ili vec kojim nesvrstanim :tongue:

Edit: juzno od Predejana, ovu sortu sto si postavio zovu Џипче :D

Edited by namenski
Posted

Jeste Skoda, vozio ga moj komsija i prv auto koji mi dali da vozim :wub: