Notorious Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 Trendovi u nekom društvu (ili globalni trendovi) su i te kako podložni uopštavanju. Generacijska pripadnost može da bude veoma važna varijabla pri merenju njihovog uticaja na neku populaciju. To, naravno, ne znači da će se svi ili većina pripadnika određene generacije ponašati na istovetan način, ali je moguće uočiti neke tendencije.
MancMellow Posted August 11, 2014 Author Posted August 11, 2014 (edited) Ama naravno, kad bismo ukinuli svako uopstavanje ljudi mogli bismo lepo da ukinemo bilo koju nauku i disciplinu koja se bavi ljudima kao drustvenim bicima. Edited August 11, 2014 by MancMellow
harper lee Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 Sefovi su retko ljudi koji najbolje poznaju posao u profesijama i okruzenjima kojima sefuju. Problem je u tome sto se tokom vremena ono "ne moraju da poznaju najbolje" pretvorilo u "ne moraju da poznaju uopste", a kako ponesto i moraju da poznaju onda obavezno zaseru, jer srpski sefovi nemaju tu dragocenu naviku da uce od svojih zaposlenih. Mene je svojevremeno moj generalni zvao u kancelariju i uz kafu me ocinski savetovao da kao tehnicki direktor ne bi trebalo da se, citiram, spustam na nivo zaposlenih i od njih ucim pojedine elemente posla kojima sam upravljao, a koje do tada ili nisam znao ili sam smatrao da ih poznajem isuvise povrsno da bih mogao dovoljno dobro da organizujem posao. Toga je uvek bilo, te sefovske sujete, samo sad manje znaju pa im je i sujeta veca. To mu nekako dodje kao obrnuto proporcionalni odnos. Sto je najinteresantnije, sa istim stvarima sam imao prilike da se upoznam i u nekim zemljama koje su kao drustva generalno daleko odmakle od Srbije.
burekdzija Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 Trendovi u nekom društvu (ili globalni trendovi) su i te kako podložni uopštavanju. Generacijska pripadnost može da bude veoma važna varijabla pri merenju njihovog uticaja na neku populaciju. To, naravno, ne znači da će se svi ili većina pripadnika određene generacije ponašati na istovetan način, ali je moguće uočiti neke tendencije. Primer? (Ali ne za trend "mladi vise ne smatraju auto statusnim simbolom sto se vidi iz toga da ne kupuju nove automobile" nego uporedivo s ovim o cemu pricamo, dakle "kvalitet" jedne generacije). Jer imho to je sve nostalgicni bollocks. Na stranu sto je moja a pogotovo nesto starije generacije dobrano zasrala.
pt 2.0 Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 (edited) @harper - eto, bio si avangarda i, umesto da upozoriš Svet da ne srlja ti si fino odćutao četvrt veka ^_^ (imam neki osećaj da nije bilo isto, tj. da su tebe onda vozali jer to niko u našem malom mistu nije umeo da popravi, a da mene danas vozaju jer na 1 servisera dođe 6 pružača usluge/javljača na telefon/preusmeravača...) @radiša - 71 i 78? :D @dagmar - da nema i tih što znaju, svet bi se rasparao. ne sporim ja profesionalce, samo ih retko srećem, jer su opkoljeni slojevima ovih drugih... treba to razgrtati ko kad ljuštiš luk. rasplače se čovek. nisam društvenjak i znam da sam izvesno ograničena i prilično binarna, tako da se unapred izvinjavam želucima koji će se prevrnuti kad ovo tumačenje pročitaju, ali: u nekoj sociologiji koju sam učila pisalo se o naučno-tehnološkoj revoluciji, i kako će tercijarni i kvaternarni sektor zanimanja potisnuti ove nižeg nivoa, te da će pružači usluga i, uopšte, ta nova zanimanja, zavladati svetom. ali sam uvek mislila da će to biti isključivo zbog automatizacije procesa i poslova i odmene ljudskog rada (a nije baš tako i nije uglavnom zato) i nije mi palo na pamet da će mnogo tih ljudi biti samo humani automati prilično oskudnog znanja. plus, i nismo se nešto automatizovali - onolika azija radi za bedne nadnice. na stranu što smo otišli potpuno u pogrešnu stranu razvoja, ali diskusija o tome me tek prevazilazi, pa ću da stanem. @notorious - da, to sa težim prilagođavanjem jeste skroz tačno. @svi - molim da uđe u zapisnik da nisam napisala (ni mislila) da su današnje generacije manje inteligentne. to veze nema ni sa čim... edit. raspisaste se, pa editujem i dopisujem: @rasejani - znam o čemu pričaš, gledam realizaciju nekih projekata (inostranstvo, 3-4 razne zemlje i različite kompanije) - a sve isto. bitno je kako se stvari predstave, a ne šta se zapravo uradi. i ta proceduralna lista karika u lancu je ko kafkin zamak... :) @manc m - i šta bi rekli syme & kyme? in a nutshell? Edited August 11, 2014 by pt 2.0
MancMellow Posted August 11, 2014 Author Posted August 11, 2014 (edited) Primer? (Ali ne za trend "mladi vise ne smatraju auto statusnim simbolom sto se vidi iz toga da ne kupuju nove automobile" nego uporedivo s ovim o cemu pricamo, dakle "kvalitet" jedne generacije). Jer imho to je sve nostalgicni bollocks. Na stranu sto je moja a pogotovo nesto starije generacije dobrano zasrala. a da li je nostalgicni bollocks ako neko kaze da je, recimo, na reprezentativnim uzorcima tim i tim sproveo npr test opste informisanosti i zakljucio nesto (bilo sta)? edit: ne moraju da budu ove generacije uopste niti u Srbiji, a recimo da rezultat bude suprotan od ocekivanja(bilo kog) Edited August 11, 2014 by MancMellow
burekdzija Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 a da li je nostalgicni bollocks ako neko kaze da je, recimo, na reprezentativnim uzorcima tim i tim sproveo recimo tekst opste informisanosti i zakljucio nesto (bilo sta)? Naravno da nije! Zato sam i pitao za primer, jer nisam tako nesto u diskusiji uspeo da pronadjem. Nego samo (ili vecinom) subjektivni i nostalgicni b****** ;) Na stranu sto su se opsta informisanost iz 80. i 14. godine malo promenile pa me intersuje kako je to uporedivo. Ali da, to bi bio pocetak.
harper lee Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 te da će pružači usluga i, uopšte, ta nova zanimanja, zavladati svetom... Taj udzbenik se zove "Vodic kroz galaksiju za autostopere".
Notorious Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 (edited) Primer? (Ali ne za trend "mladi vise ne smatraju auto statusnim simbolom sto se vidi iz toga da ne kupuju nove automobile" nego uporedivo s ovim o cemu pricamo, dakle "kvalitet" jedne generacije). Jer imho to je sve nostalgicni bollocks. Na stranu sto je moja a pogotovo nesto starije generacije dobrano zasrala. Kvalitet je previše nedefinisana i istovremeno preizazovna kategorija da bih se njome olako igrala. Nisam govorila o tome da je neka generacija kvalitetnija od druge, niti bih se usudila na tako nešto. Generacije se manje ili više razlikuju u pristupu različitim sadržajima i vrednostima. Postoje istraživanja (sociolozi to daleko bolje znaju) koja ukazuju na odnos različitih generacija prema obrazovanju, kompeticiji, različitim kategorijama morala i sl. O rezultatima tih istraživanja mogu da sudim samo iz ugla vlastitih koordinata i ništa više (npr. mlađe generacije su otvorenije za LGBT problematiku - od mene +, ili mlađe generacije su takmičarskije nastrojene i bezobzirnije - od mene -). edit: ne vidim u tome nikakvo nostalgično lamentiranje Edited August 11, 2014 by Notorious
MancMellow Posted August 11, 2014 Author Posted August 11, 2014 (edited) Naravno da nije! Zato sam i pitao za primer, jer nisam tako nesto u diskusiji uspeo da pronadjem. Nego samo (ili vecinom) subjektivni i nostalgicni b****** ;) Na stranu sto su se opsta informisanost iz 80. i 14. godine malo promenile pa me intersuje kako je to uporedivo. Ali da, to bi bio pocetak. Pa najmanji zajednicki sadrzalac. Ali ovde sam mislio da bude prica o generalnim zapazanjima ako je neko mislio na tu temu, nista vise. Nije ideja pljuvanje po nekom. Mislim ako treba da dokazem "objektivnost", mogu da napisem da se, po meni (dakle to je samo zapazanje) oni rodjeni 70-tih, odlikuju prilicnom politickom i ekonomskom, ali ne preteranom socijalnom liberalnoscu. Mislim, necu da kazem da su bas vecinom socijalno konzervativni (mada ih znam lep broj takvih), ali dobrim delom uopste o tom stvarima ni ne razmisljaju niti bi se nesto mnogo cimali oko toga. Naravno, moguce je da totalno gresim. Ali eto, ok, mislim kapiram da se vecini ne prica ovako, pa kapiram da je mozda bolje da se vratimo na uticaj savremenog kapitalizma na pad kvaliteta rukovodeceg kadra :D (disclaimer - ne uyimati ovaj forum kao repreyentativan) Edited August 11, 2014 by MancMellow
radisa Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 @radiša - 71 i 78? :D 70-71 nasuprot 80 i nekom...
Time Crisis Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 Primer? (Ali ne za trend "mladi vise ne smatraju auto statusnim simbolom sto se vidi iz toga da ne kupuju nove automobile" nego uporedivo s ovim o cemu pricamo, dakle "kvalitet" jedne generacije). Jer imho to je sve nostalgicni bollocks. Na stranu sto je moja a pogotovo nesto starije generacije dobrano zasrala. Hm, da znaš, sad ako bih hteo da budem malo ciničan, one nešto starije generacije (pre pomenutih jalovih) su na svetskom nivou za dlaku napravile 3. svetski/nuklearni rat, a ovde na lokalnom jedan od najkrvavijih sukoba u novijoj istoriji, inflaciju koja je ušla u Ginosovu knjigu rekorda i šta sve ne.
MancMellow Posted August 11, 2014 Author Posted August 11, 2014 Dobro, u Srbiji to napredovanje moze da ima veze i sa gomilom stvari koje imaju veye i sa stvarima kao sto su protekcija, veze, nepotizam, itd. Mislim, mnogo vise nego u normalnijim zemljama.
ljakse Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 Pratim ovaj topic par dana i da me j***** ne uspevam jos uvek da ukapiram o cemu raspravljate. Mojih 10 centi: spadam u srednje sjebanu generaciju po ovoj diskusiji (76. godiste), u mojoj generaciji je bilo prepametnih ljudi, ali i tupsona, a klincima koji dolaze (etf) sam odusevljen, uopste nemam utisak da je % tupsona veci nego u mojoj generaciji i iskreno uzivam da radim s njima = imam osecaj da bih s njima mogao da posaljem coveka na Mars za budzet filma o slanju Brus Vilisa na Mars . Drugim recima, ko je otvoren i spreman da saslusa i razume, moze itekako mnogo nauciti od mladjih kolega. I generalno ljudske generalizacije su meni besmislene. Plus milijun. Sa druge strane, moja žena je profesor na faksu, i iz svog 15+ godišnjeg asistentsko-profesorskog iskustva je zaključila da su klinci sve nadrkaniji i slobodniji, a pritom i sve brži i pametniji. U smislu, ima daleko više bezobraznijih studenata u odnosu na neka starija vremena, ali se to kompenzuje minimum jednakom (a zapravo većom) količinom klinaca koji jednostavno razbijaju, koristeći blagodeti modernih vremena u sprezi sa old skul parametrima (inteligencija, pamet i rad). Nije samo da sudim po ovoj temi, ali da, definitivno je ta pomenuta generacija (taj 70/71-75/76 votevr - ko zapravo može da postavi granicu?) najsjebanija u smislu da je najnostalgičnija. Opet, kad pogledam, možda je to zbog toga što sam solidno okružen njima i slušam te priče (jedan od razloga što se uglavnom družim sa ljudima koji su mlađi od mene 5-15 godina). Ja bih recimo pre označio sjebanom generaciju svojih roditelja, koja je morala da gleda kako joj deca adolescenti (ja) odrastaju u periodu od 91. pa nadalje, sa svim svojim ludilima i tipičnim adolescentskim boleštinama, a u suludom ratnom okruženju, bez kinte i perspektive. To što su oni svoje šatro najbolje godine proživeli do raspada SFRJ meni ništa ne znači - poslednje što želim je da mi se desi tako nešto, da svoju već srednjoškolsku decu odgajam u takvim uslovima. Srednje sam mator i nostalgičan sam isključivo u vezi ranog i srednjeg detinjstva, al to je valjda prirodno. Ostalo me ne zanima, zato je i ponašam kao dvadesetogodišnjak u svim aspektima osim poslovnog i vaspitnog. Život nikad ne prestaje. Usput, znam sasvim gotivne i normalne likove koji su između 85. i 88. godišta, koji navode raspale devedesete kao najlepše doba u svom životu, iz sasvim jednostavnog razloga - tada su bili deca.
Miralem Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 (jedan od razloga što se uglavnom družim sa ljudima koji su mlađi od mene 5-15 godina). a glavni je sto si nezreo.
Recommended Posts