Venom Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Hvala, ali snaci cu se. Elem, day 2: lepo mirise, stipa za oci :).
Venom Posted December 1, 2014 Posted December 1, 2014 (edited) Gotovo, nije lose. On je koristio secer, ali je napomenuo da neki koriste med i posto mi je med bio nadohvat ruke, ja stavio njega. Kapiram da ipak daje odredjenu aromu za razliku od secera, sto moze da bude i dobro i lose. Mozda sam mogao malo manje da stavim, ofrlje sam procenio koliko cega ide, ali nije vazno. Od 250-300g sam dobio malo vise od 100ml. Ako se ne pretera, dobije se prijatno ljut sos, ostavlja onako duze topao ukus u ustima. Nazalost, bilo mi je zao da bacam ono malo sto je ostalo u serpici, pokupio hlebom, pa je par minuta bilo povuci-potegni . U svakom slucaju, nikad lakse za napraviti. edit: naravno, ko bas tamani, isplati se ono veliko pakovanje i za 5e. Desetak feferona sam platio 1,5e, ali s druge strane nisam pravio da ustedim pare. Edited December 1, 2014 by Venom
Haralampije Posted December 1, 2014 Posted December 1, 2014 Dozrelo jos papricica pa sam napravio svoj prvi cili sos :) po ovom receptu Samo sam umesto soli stavio MSG. Jedino sam se zeznuo i nasvirao previse gustina pa je sos previse zelatinast. Ukus odlican zahvaljujuci mojim brutalnim papricicama koje su mi bile totalna nepoznanica pre spremanja ovoga (prve dve dozrele na toj biljci) Evo sam sad napravio sos po ovom receptu,stvarno jednostavno.Dodao sam i komadic djumbira i time obogatio ukus.Posto nemam svezih papricica dobro su posluzile i mlevene ljute.Lepa ljutina na drugu loptu,veceras probam uz junece pecenje..
Zverilla Posted December 3, 2014 Posted December 3, 2014 kad smo kod skovila - ove hiljade i meleoni se odnose na sta? gram paprike/sosa, celu papriku/flasicu sosa, nesto trece?
Haralampije Posted December 3, 2014 Posted December 3, 2014 kad smo kod skovila - ove hiljade i meleoni se odnose na sta? gram paprike/sosa, celu papriku/flasicu sosa, nesto trece? 1912 Wilbur Scoville (1845-1942) je razvio metod za merenje ljutine i jedinica se naziva Scoville.Originalni metod se zasnivao na ljudskim testerima,tako sto se merilo koliko delova vode je potrebno da se neutralise jedan deo ljutine.Današnja metoda ne podrazumeva ljudske testere i naziva se HPLC,(High Performance Liquid Chromotography)koji meri količinu capsaicin-a u delovima od milion.Skala počinje od nule(slatka paprika) pa do nekoliko miliona
katamaran Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 (edited) Nista bez milion skovila? :) Javljaj kako ide. Cuo sam da su te superhots dosta teze za odgajiti u nasoj klimi. Ti od kojih si uzimao su nesto skuplji nego kupindo, kupujemprodajem ili svetbiljaka i glupo je sto dostava kosta 250 kinti kad seme moze da se salje obicnom kovertom. Svidja mi se sto ne slepare nego prodaju 10+ semenki. Kad si mislio da sadis? Edited December 5, 2014 by katamaran
Frank Pembleton Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Posto smo nastavili ovde i o uzgajanju: Kakve su sanse gajenja u stanovima?Jel im na terasi treba juzna svetla strana?
Haralampije Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Pa lik mi izgleda ok,profi pakovanje,semenki ima dosta preko 10 ,za klijavost ce vidimo.Razmisljao sam da posejem u januaru,dok nikne to je 15-20 dana a sve su sorte 100 + dana vegetacije.Videcemo ...
katamaran Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 (edited) edit: posto je off prebacio u spojler Noc pred sadjenje ih ostavi da se natapaju u caju od kamilice. To im smeksa opne i pobije bakterije pa dosta ubrza isklijavanje. Po meni je idelan trenutak za sadjenje kraj januara. Gledaj da sto vise razdvajas biljke kad ih budes presadjivao. Ne valja kad su previse grupisane.@FrankNemam nikakvo iskustvo sa gajenjem u stanu al pretpostavljam da bi ti za dobar rod trebalo i neko vestacko svetlo i morao bi da glumis pcelu kad procveta. Vise svetla i sunca je naravno prednost. Mislim da im obicna sijalica ne znaci nista vec mora stedljiva.Moje sam uneo pre desetak dana u kucu i za sada im prija. Cisto sumnjam da ce biti nekog cvetanja unutra al videcemo.U svakom slucaju mi je najvaznije da prezive do proleca. Nisam imao srca da ih kasapim kako neki savetuju.Pardoniram za odlazak u off sa gajenjem al su meni te dve teme ko prst i nokat. Edited December 5, 2014 by katamaran
prima Posted December 6, 2014 Posted December 6, 2014 mislim da unutra moze da bude samo ukrasna biljka kao neki kreten
Haralampije Posted December 6, 2014 Posted December 6, 2014 @frank Lampa je imperativ,to znam.Lako ces naci na netu kakva lampa,koje toplote svetla,kako se postavlja u odnosu na biljku u kojoj fazi vegetacije
Frank Pembleton Posted December 6, 2014 Posted December 6, 2014 @frank Lampa je imperativ,to znam.Lako ces naci na netu kakva lampa,koje toplote svetla,kako se postavlja u odnosu na biljku u kojoj fazi vegetacije To sam pretpostavio.A napolju, terasa?Mora juzna strana?
Haralampije Posted December 6, 2014 Posted December 6, 2014 Za ove egzote nemam pojma,za "obicne" domace ljute - ne
katamaran Posted December 6, 2014 Posted December 6, 2014 (edited) Nabrao gomilu nekih sitnih a zeznuto ljutih i napravio cili ulje. Ce gi vidimo za dve nedelje valja li cemu Digao sam ruke od pravljenja habanero sosa ove sezone i ostavio svih 7 plodova za cili. Mnogo dobro jelo :) http://how2heroes.com/videos/entrees/habanero-flank-steak-chili-w-ale Jedan habanero puna kapa. Zeznuto ljuto al moze da se jede. Stomak zeza tek kad se pretera (sto ja redovno uradim) Habanero mi se definitivno izdvojio kao favorit i na prolece cu njih najvise da gajim. Edited December 6, 2014 by katamaran
Recommended Posts