May 16May 16 On 12. 3. 2026. at 17:05, kud u maglu Simoviću said:nisam 100% siguran al mislim da je božićeva prva žena bila mićunova ćerkaZa ženu ne znam, ali znam ljubavnice: Milica Kuburović i Marija Milošević. I to istovremeno.
May 16May 16 2 hours ago, kralj said:Umro Koraks.Mnogo mi je žao... Moj ćale je nas klince iz ulice vodio na izložbu i promociju knjige kad je Koraks došao u naš grad, radovali smo mu se. Skupljala sam njegove crnohumorne karikature, to mi je bio dečiji beg od devedesetih i nada da će doći bolji dani. Bolno je kako su došli još gori i da su ista lica prisutna u javnosti od mog detinjstva do odraslih godina. Lopovi detinjstva i mladosti.
May 16May 16 11 minutes ago, Klara said:Mnogo mi je žao...Moj ćale je nas klince iz ulice vodio na izložbu i promociju knjige kad je Koraks došao u naš grad, radovali smo mu se.Skupljala sam njegove crnohumorne karikature, to mi je bio dečiji beg od devedesetih i nada da će doći bolji dani. Bolno je kako su došli još gori i da su ista lica prisutna u javnosti od mog detinjstva do odraslih godina.Lopovi detinjstva i mladosti.Možeš da se prebaci ovo na Danas. Prirodno je da se tamo piše o Koraksu.Meni je ta crno-bela faza mnogo draža.
May 16May 16 Pre 20 i kusur godina, dok ga Žarković nije oterao 2005.Dakle, čitava stvar se desila na sledeći način – mi smo sedeli u restoranu koji je u istoj zgradi gde je i Vreme. Bilo je tu celo društvo iz Vremena, a onda je došao i Žarković. I ne znam tačno kako je to sve počelo, mada sam ja i ranije primetio Žarkovićevu želju da prestanem da radim – nemoj, kaže, da se pojaviš u ovom broju ako nemaš neku dobru ideju, prosto je u poslednjih godinu-dve lako pristajao da ostane bez karikature. Pre dve i po godine imao sam jedan sukob sa njim, ali to je bio sukob finansijske prirode. Pošto ja zaista nisam vodio računa o tome koliko primam i koliko sam plaćen, inače, mogu da vam kažem da su to vrlo bedne pare, ali sam video da sam strašno potcenjen. U jednom trenutku sam slučajno primetio koliko neki tamo početnici primaju, a ja sam bio plaćen tri puta manje. Da nastavim onu priču gde smo stali, u kafani, je li, on je rekao da ja treba da prestanem da radim i da ostanem legenda. To je njegova rečenica, a druga rečenica koja je bila isto vrlo zanimljiva, to je da je karikatura prevaziđena forma. To su dve rečenice, ja sam onda rekao – dobro, Žarkoviću, jel’ ti hoćeš da ja ne radim kod tebe, on kaže – hoću. Evo ti, rekoh, ruka, mi više nismo saradnici. Tako se čitava priča završila. On je ustao od tog stola, uzeo svoju čašu i otišao za drugi sto, a mi smo svi ostali zapanjeni.https://pescanik.net/evropa-u-srbiji-ne-daj-boze/Rekao sam mu da je Srbija suviše mala scena za najmanje osam karikatura koliko on nacrta za nedelju dana – šest za „Danas“ i po jednu za „Ekonomist“ i „Vreme“. Pošto je Koraksu, kao i redakciji, bilo stalo do toga da najbolju karikaturu nacrta baš za „Vreme“, često smo obostrano, nakon ponekad i dugog promišljanja, odustajali od karikature jer te najbolje nije bilo.https://vreme.com/posta/osam-tacaka-o-slucaju-koraks/
May 16May 16 @Klara Svaka rec ti je 100% istinita. Vise od polovine mog dosadasnjeg zivota ovu bagru gledam kako se izivljajavaju i kako su unistili (moju) mladost, odrastanje u zrelog coveka i dalje ih vidim do predstojece starosti. Iskreno se nadam da ce svi oni vrlo uskoro i jednom zauvek da se mice iz naseg zivota!
May 16May 16 U Vremenu su mislim počeli oni godišnji kalendari, prvo kao poster na duplerici, posle ih je Danas izdavao kao 12-lisno zasebno izdanje.Izdato je nekoliko knjiga kompilacija njegovih karikatura, prvu je izdala Republika Nebojše Popova davne 1992.Koraksova knjiga Trajno prošlo vreme: hronologija 1990–2001, u izdanju Alexandria Press-a, ( urednica Branka Prpa, priređivači S. Mandić, V. Mijatović i N. Korać) predstavljena je pre neki dan u CZKD-u. O knjizi su govorili Branka Prpa, Ivan Čolović i autor, koji su istakli da je ova knjiga po mnogo čemu jedinstvena u odnosu na Koraksove ranije publikacije. Razlikuje se po obimu: više od 600 karikatura na 355 stranica iz decenije Miloševićeve vladavine u Srbiji, s godinom dana pride. Poređane su hronološki, sa podacima o mestu i datumu objavljivanja, akterima događaja i, tu i tamo, kratkim komentarom konteksta na srpskom i engleskom jeziku. U zaključnom delu, kao na filmu, navedena su glavna “lica”, abecednim redom i s kratkim ličnim podacima. Uvodne tekstove napisali su B. Ćosić, D. Makavejev i V. Pištalo. Knjiga obuhvata izabrane Koraksove radove s kraja 20. veka. Četiri decenije Koraksovog rada u Ježu, Večernjim novostima i Borbi (1950–1989) i 14 godina posle Miloševićeve vladavine ostalo je izvan njenih korica. Neke novije mogu se naći na portalima Danasa, Radija Slobodna Evropa i Peščanika, koje “gore od želje da se pridruže onima iz 90-ih” (I. Čolović). O nastavku rada izdavač se još nije izjasnio.Prvo izdanje Koraksovih karikatura, Građanski bukvar, objavila je Republika jula 1992: na 64 strane velikog formata 115 karikatura iz perioda 1990–1992, s uvodom D. Makavejeva. Vreme 1994. objavljuje Bukvar za odrasle:225 karikatura na 115 strana velikog formata; uredio P. Marković, opremio D. Šević; uvodni tekstovi: D. Makavejev i M. Prodanović. “Prva kolekcija Koraksovih karikatura bavila se tek počecima naše nacionalne nesreće”, a druga ratnim užasom u kojem se “dižu u vazduh prave crkve, biblioteke, bolnice i čitavi gradovi... proliva prava krv, komadaju ljudi, žene i deca” (Makavejev). Republika, i sama kritički svedok vremena, objavljuje 1997. novi Građanski bukvar, 35 crteža “sobnog” formata,“zaljubitelje i mrzitelje prosvećenosti, prvima na radost, drugima na muku”.http://www.republika.co.rs/588-591/18.html Edited May 16May 16 by vememah
May 28May 28 Zamenica glavnog i odgovornog urednika, Tanja Jordović, kaže za Raskrikavanje da ne zna zašto je Grubin donela ovu odluku i tvrdi da promene uređivačke politike neće biti. Kazala je da će novi vlasnik biti njihov dosadašnji donator, ali nije želela da otkrije njegovo ime. „Sigurno nije ni Đilas, ni Vučić”. https://raskrikavanje.rs/ana-mihajlovski-se-povukla-sa-naseg-portala-novi-vlasnik-za-sada-tajna/