Jump to content
IGNORED

aleksandar tijanic

ficfiric

Recommended Posts

Posted
ja takođe, ali prvo čega se sećam u vezi njega je taj njegov specifičan mizanscen, te kretnje rukama, mahanje, značajno naginjanje unazad kad hoće da poentira, pa onda namerne dramske pauze, kad nam ostavlja kao par sekundi da shvatimo šta je hteo da kaže... i neštokao kroz maglu se sećam da se mnogo potenciralo to da ima samo srednju stručnu spremu, i da je to zbog nečeg bilo važno, al ne sećam se zbog čega.
slazem se. i samo da dodam da ovakve stvari ne pisem o svakom ko se preseli u hotel od camovine. na primer, momo kapor sa svojim beogradskim trtljanjem mi je uvek bio odvratan. on je i kao mladji covek imao smek perverznog starca koji pipka devojcice. nisam mogao da ga citam ni kada nisam znao da ce se pretvoriti u apologetu klanja.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
  • Replies 445
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• beatakeshi

31

• dragance

29

• kim_philby

28

• Аврам Гојић

27

Posted

valjda je sve to stvarno generacijski momenat. evo, i teofil sto je stariji sve vise kenja kvake u svojim pisanjima. ranije sam bar mogao da kazem da mu je srce na pravom mestu, ako me stil pisanja tera da iskocim iz svoje koze. sada ni to.

Posted
i neštokao kroz maglu se sećam da se mnogo potenciralo to da ima samo srednju stručnu spremu, i da je to zbog nečeg bilo važno, al ne sećam se zbog čega.
Zato što je najlegalističkija stranka u Srba nonšalantno prekršila i zakon i statut RTS-a samo da bi njega stavila na mesto generalnog direktora
Posted
ja takođe, ali prvo čega se sećam u vezi njega je taj njegov specifičan mizanscen, te kretnje rukama, mahanje, značajno naginjanje unazad kad hoće da poentira, pa onda namerne dramske pauze, kad nam ostavlja kao par sekundi da shvatimo šta je hteo da kaže... i neštokao kroz maglu se sećam da se mnogo potenciralo to da ima samo srednju stručnu spremu, i da je to zbog nečeg bilo važno, al ne sećam se zbog čega.
Pa, recimo, zbog kolektivnog ugovora po kojem je svaki novinar na RTS-u morao da ima fakultet da bi uopste bio zaposlen, o generalnom direktoru da ne govorimo. Otkad je to umesto pismenosti i stila postalo kriterijum za novinare mi smo i zavrsili sa ovakvim novinarstvom. Postoje fakulteti na kojima se moze izuciti deo novinarskog zanata ali nema fakulteta koji te moze nauciti kako da upravljas recima, kako da im das posebnost i kako da ih iskomuniciras sa drugima.
Posted (edited)

da, u vezi RTS-a, sad si me podsetio, vrištali su oko toga mesecima.

Edited by MocaVukotic
Posted
valjda je sve to stvarno generacijski momenat. evo, i teofil sto je stariji sve vise kenja kvake u svojim pisanjima. ranije sam bar mogao da kazem da mu je srce na pravom mestu, ako me stil pisanja tera da iskocim iz svoje koze. sada ni to.
moguce. retki medju nama dobro stare.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Posted
O, da. Sad kad na sve strane izlete geniji pisane reci koje je AT drzao u sahu celicnim stiskom i naprave renesansu srpskog novinarstva. Samo gledaj. :lolol:Ne samo to. Vec koliko do veceras ocekujem da Dacic zavrsi u zatvoru, Vucic u Toponici a Nikolic smesta podnese ostavku i avionom "Novak Djokovic" otputuje da se pridruzi svom politickom ocu u Hagu, sa sve dokazima protiv sebe.
Nemoj biti primitivan s tim ironisanjem. :DKao, prvo, možda sam ja naivna, ali ja ne verujem da u svim redakcijama sede kretenski ljudi od kretenskih roditelja. Čak ni u uredništvima. Sve ovo što vidimo može biti rezultat toga da je neko centralizovano i pametno koordinirao te odnose, tj uvezao neki sistem koji opstaje jer su novinari ipak ljudi koji moraju da hrane decu. I ne mislim da je sistem skrojen master planom, nego da je evoluirao u tako nešto gde se šaka jada ljudi može smatrati odgovornom za ovoliko ubijanje profesije.Pa sam stoga pomislila kad jedan koji je tata, kako Lrd reče, upravo napusti ovu dolinu patnje, možda sistem malo poklekne jer ništa ljudsko nije stabilno, pa ni ovo, te i neki bolji ljudi požele da igraju malo drugačiju igru.
Posted
Nemoj biti primitivan s tim ironisanjem. :DKao, prvo, možda sam ja naivna, ali ja ne verujem da u svim redakcijama sede kretenski ljudi od kretenskih roditelja. Čak ni u uredništvima. Sve ovo što vidimo može biti rezultat toga da je neko centralizovano i pametno koordinirao te odnose, tj uvezao neki sistem koji opstaje jer su novinari ipak ljudi koji moraju da hrane decu. I ne mislim da je sistem skrojen master planom, nego da je evoluirao u tako nešto gde se šaka jada ljudi može smatrati odgovornom za ovoliko ubijanje profesije.Pa sam stoga pomislila kad jedan koji je tata, kako Lrd reče, upravo napusti ovu dolinu patnje, možda sistem malo poklekne jer ništa ljudsko nije stabilno, pa ni ovo, te i neki bolji ljudi požele da igraju malo drugačiju igru.
tesko. tata tabloidizacije i prvi ucitelj vecini danasnjeg kadra je bio curuvija. tijanicev odlazak sada samo znaci da je aleksandar ove generacije zapravo onaj 'dosta,bre' iz informera. Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Posted (edited)
Odavno sam napisao da me ne zanima dnevno-politicko novinarstvo a ti si sada i objasnila zasto. Meni je apsolutno jasno da je to kazan u kome sve vrvi od raznoraznih interesa i da tu niko nije nevin, u smislu da zastupa iskljucivo profesionalnu agendu. Samo ima nekih sa kojima delimo politicke stavove i onih sa kojima ih ne delimo. Kriza je i ljudi se prestrojavaju tako da iskoriste profesiju da bi im zivot bio komforniji. Meni je to prilicno neprincipijelno ali je, na zalost, tako.Ono sto mene uzasava je rasirena nepismenost, slabo poznavanje zanata, nepostovanje pravila struke, bedan nivo analiticnosti i uopste jedan poluamaterski odnos prema tekstovima koje novinari potpisuju. Kriza ce proci i otici, nadam se, pa i ta politicka ali kad se ovoliko urusi struka trebace generacije da se izvuce iz ovog haosa. Ne znam da li to jos uvek vazi ali nekad se znalo da se novinarski zanat prenosi kao kujundzijski, kazandzijski ili tako neki slican. Segrtujes kod majstora dok iz njega ne izvuces sve sto ti treba, doradis svoj stil i teras u majstorsku karijeru. Strah me je od toga sta mladi novinari danas mogu da nauce od nekog Milomira Marica ili Dragana J. Vucicevica koji su karikatura struke.Tijanic jeste bio preispoljna dzukela ali od njega se bar moglo nauciti kako da svoj pisani tekst ucinis da lici na razgovor u realnom vremenu, kako da isprovociras stilom, kako da proizvedes emotivnu reakciju citaoca a da ne skliznes u banalnost. To je redak spisateljski dar, toliko redak da je prakticno u izumiranju. Edited by harper lee
Posted
nisam bio punoletan tada ali ga se secam kao nekoga koga sam uvek citao i retko se slagao. tijanic je vrlo dobro vladao dinamikom teksta, jednom epskom repetativnoscu recenice i vestinom vredjanja koja se vulgarizovala sa propadanjem scene.pri tome, on je bio i ostao jugoslovenski novinar. nikada nije potonuo u cetnikovanje ili sovinizam i cinizam i rad za onoga ko drzi palicu je uvek drzao na reveru. negativac & zanimljiv covek.bolje da je umro teofil, na primer. on bi odma kod andjela i svima bi bilo lepse. i njemu i nama. tijanicu je rezervisano mesto u redakciji kod asmodeusa koje ce on, koliko znam o njemu, prihvatiti bez zazora.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Dobro, ko nije krenuo u srednju :DHteo sam reći svi koji su politiku počeli pratiti '91, a Tijanić se bavio nečim od ne baš trajnijeg značaja (ne mislim na novinarstvo u celini već to kolumnističko novinarstvo kojim se, pretpostavljam, i tada bavio) pa sem svedočenja Vedrane Rudan o Tijanićevom šarmu nemamo opipljivijih dokaza koliko je bio veliki u ta prastara vremena.U šovinizam ne bi potonuo, to stoji, nikad nije idealizovao vaskoliko Srblje već bi čak, čini mi se, Koštunicu, Tadića, Vučića (ili kome se već u datom trenu ušupkavao) uvek predstavljao kao premiju za nas ovakve. To je negde i jedino po čemu ga pamtim i kroz pisana dela i javne nastupe, ''zdravorazumska'' odbrana vlastodržaca
Posted (edited)
Tirke je 90-ih malo piskarao i više cirkao, ne pamtim da je bio u bilo kakvim osnivačkim i glodurskim kombinama™. Mislim da nije bio u istoj ligi sa Ćuruvijom i Tijanićem, a i ova dvojica su bili različite lige što se jasno vidi iz toga kako je prošao jedan a kako drugi.
Ima ta epizoda kad je Tijanic zbrisao iz zemlje 1999, nakon dojave grckog ambasadora.Neko je pomenuo da je Tijanic trazio batinanje studenata za vreme protesta. Nije ni to tacno, koliko znam.Ne pada mi na pamet da mu izigravam post mortem advokata, imao sam nekoliko nezgodnih suocavanja sa istim jos kao klinac, samo mislim da je daleko komplikovaniji lik od etiketa siledzija, podguzna muva mocnika i sl.S takvima, inace, pricam samo kada moram. Edited by Yoda
Posted
Ma bre, "o pokojniku sve najbolje" ne važi za javne ličnosti koje su uticale na tudje živote.
Изрека је кривотворена. "De mortuis nihil nisi bene" буквално "о мртвима ништа осим доброг". С обзиром на данашњу брзину свега, доста је један дан тога, или макар до сахране. За човека који није жалио ђона, не видим чему и толико.Јесте, био је занимљив кад се појавио. Једно време сам га чак бркао са Тиркетом, док нисам мало разлучио стилове. И оно о кошарци док је писао сам читао више због стила него што ме занимала кошарка (осим као "југословенска кошарка као одраз југословенског метода").Постоје симпатични мангупи, и тако некако и разумем зашто је Ведрана Рудан написала (а њу ценим много више него њега), ал он је само у тешкој магли могао да прође као мангуп. Зла су већ изређана овде, не видим зашто да понављам.
Posted
"Kosovar, u suštini, sa svim ljudskim karakteristikama koje ta odrednica nosi..."...Dalje nisam citao. Zasto me ne cudi sto je ovo postavio upravo Anduril?
Niko ti ne brani ta i ti postavis nesto od tvog omiljenog polemicara - neki primitivni prostakluk sto me takodje ne bi cudilo.Inace, sto se tice ovog citata i konteksta:
Crnogorac, po toleranciji, Srbenda, po smislu za vlast, Musliman, kad god je to potrebno, Kosovar, u suštini, sa svim ljudskim karakteristikama koje ta odrednica nosi, Aleksandar Tijanić, dakle, rođen je u Podujevu."Potičem iz vrlo srpske porodice, ultrasrpske porodice. Moj otac se u Drugom svetskom ratu po dve godine borio na strani četnika i partizana. Tipičan sam Srbin, ali ne i Srbijanac. Dedovi su mi Crnogorci, a evolucijom smo postali Srbi", izjasnio se jednom prilikom.
...on jeste sovinisticki ali tekst naravno nisam citirao zbog toga.Takodje, ne verujem da tebi sovinizam ove vrste previse smeta kad ga redovno i sam upraznjavas poput Tijanica u svojim prostackim "polemikama".Sto se ovog "Kosovar u sustini", oca u cetnicima i partizanima i tzv. Tijaniceve (oportunisticke) "etike" tice, veza naravno postoji u smislu dominante politicke subkulture gde osnovni eticki ili profesionalni standardi uvek igraju podredjenu ulogu da bi se ucario koji polozaj od trenutnih vlastodrzaca.Nije ta subkultura nista specificno za Kosovo, pogotovo ne danas, ali je oduvek bila dominantna tamo gde je posao zavisio pre svega od (sluzenja) vlasti a ne od kvalifikacija i sposobnosti.Zato likovi poput Tijanica u normalnim politickim i ekonomskim uslovima ni u snu ne bi mogli da postanu direktori bilo cega od javnog znacaja jer se (medijske) institucije ne razvijaju prostaklukom, primitivizmom, autoritarnim stilom i slizavanjem sa aktuelnom vlascu bez obzira na politicke afinitete.Prema tome, Tijaniceva "etika" jeste u srzi te dominante kulture oportunizma koja lazima i stilom uspesno simulira i tako unistava ne samo novinarstvo nego i sve druge profesije i institucije od javnog znacaja.
Posted (edited)

Vezano za Teofilov tekst malo sam razocaran?! Svi su nesto "u rukavicama" kao da ga se i mrtvog na neki nacin boje. Pitam se sta je sledece: Vesic nosi sanduk, Ceda place na komemoraciji?!Ima li nekog saopstenja dSS-a ili im jos niko nije javio?

Edited by John Coltrane