čekmeže Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 Bili na vikendici, pečuraka svuda, dok smo pekli ručak nisam mogao da odolim daj da probam jednu neću umreti, uzeo nešto što liči na veliki šampinjon i bacio na ploču. Svež i intenzivan ukus, nisam neki ljubitelj ali ovo je bilo odlično.
ivy Posted November 5, 2020 Author Posted November 5, 2020 pristup gljivama ,,na osnovu osecaja,, ti je odlican posebno sto su izasli i otrovni saminjoni zajedno sa jestivima...a i svasta jos nesto ,,sto lici na sampinjon,, je izaslo sto je otrovno... ja inace jako volim divlje sampinjone i mogu da kazem da su mi medju omiljenim gljivama
čekmeže Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 Može li se umreti od 1 pečurke, od ovih vrsta po Fruškoj Gori?
triple_nippled Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 (edited) Vrbak pored vode, onako na brzaka Spoiler Ove sa zadnje slike nisam utvrdio koje su Edited November 5, 2020 by triple_nippled
banatjanin Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 8 minutes ago, čekmeže said: Može li se umreti od 1 pečurke, od ovih vrsta po Fruškoj Gori? Recimo, na Fruškoj gori rastu sve amanite, među njima i zelena i bela pupavka, koje svojim pristupom veoma lako možeš da pomešaš sa šampinjonom. Obe mogu da budu su smrtonosne, i da, samo jedna je dovoljna. Ne bih se ja tako zezao. 1
ivy Posted November 5, 2020 Author Posted November 5, 2020 11 minutes ago, čekmeže said: Može li se umreti od 1 pečurke, od ovih vrsta po Fruškoj Gori? pa naravno..ima i na Fruskoj zelene pupavke i svih ostalih otrovnica kojih ima svuda...ne znam sta si mislio za Frusku da je neko ostrvo izdvojeno od otrovnih gljiva?
ivy Posted November 5, 2020 Author Posted November 5, 2020 @triple_nippled ta sa poslednje slike je najverovatnije jablanovaca..mada je dosta losa slika i fali gomilu karakteristika znaci samo pretpostavljam..
triple_nippled Posted November 5, 2020 Posted November 5, 2020 @ivy pa i ja sam nekako dosao do jablanovace, ali ne bih se usudio da probam. jos uvek. evo jos neka slika: Spoiler
ivy Posted November 6, 2020 Author Posted November 6, 2020 evo ja sam danas bila na Fruskoj i od jedno 150 sampinjona sam nasla jedan!! jednan jedini komad,jednu pecurku da je jestivi...svi ostali su bili otrovni
triple_nippled Posted November 7, 2020 Posted November 7, 2020 djavo mi ne da mira, pa sam morao da odem, uzmem jednu od onih potencijalnih jablanovaca i uradim autopsiju. u prilogu slike pacijenta. miris je prijatan, na gljive. i miris sesira i miris drske, koji mi se cini da je nesto jaci. kada se odlomi parce, ne menja boju, ne ispusta nikakvu tecnost. koza sesira je providna skoro, tanka. drska tvrda, skoro drvenasta...na slici se vidi kako izgleda...ne menja boju, ispustila je pri dnu minimalno neke tecnosti providne. slika 1 slika 2 slika 3 slika 4
ivy Posted November 7, 2020 Author Posted November 7, 2020 (edited) @triple_nippled vise bi znacile detaljnije slike sa stanista.. @napadaj izostavio si najvazniji deo a to je ostaci kao kesice pri samom dnu drske tj pri zemlji iz koje raste gljiva..ali posto trenutno plode kao lude i ima ih svuda na tone reci cu ti da je to verovatno Volvopluteus gloiocephalus https://en.wikipedia.org/wiki/Volvopluteus_gloiocephalus za potpunu sigurnost treba slika korena drske i te kao kese izjave o jestivosti ne dajem. Edited November 7, 2020 by ivy 2
Recommended Posts