Paul Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 (edited) bla bla, prije nego pocnemo trabunjat o kvantnoj ne bi bilo lose da se osvrnemo na klasiku, monizam, idealizam, materializam, dualizam platona, P1_P2_P3,popperov interakcionisticki dualazim...emergentne osobine i tak nekak Niels Bohr je u krajnjoj konzekvenci idealisticki monist, otalen njegov stav da je kvantna stvarnost sokantna dobro jutro :D Edited August 30, 2014 by Paul
salerokada Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 Preneseno na informacionu ravan to bi značilo da iza sveta neuređenosti postoji svet uređenosti, da iza sveta slučajnosti stoji stameni svet determinizma u kome caruje kauzalni tok a ne slučajni procesi. Ja tu ne vidim protivurečnost jer sistem ne može da nosi veliku količinu informacije ako nema veliki stepen slobode, a veliki stepen slobode implicira veliku neuređenost. Kažeš da je stepen slobode veliki. Ja bih rekao značajno veći od stepena uređenosti. tj., iz ogromnog stepena neuređenosti zakonom verovatnoće dolazimo do male količine uređenosti koju živimo. I iz toga sledi dokaz o nepostojanju višeg smisla i božjeg proviđenja.
Aion Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 Nepostojanje Boga direktno sledi iz QM: (Premisa 1) Bog se ne kocka (kao sto je lepo primetio Ajnstajn) (Premisa 2) Slucajnost ima veliku ulogu u realnom svetu (slucajnost u smislu QM, a ne statisticke fizike) (Zakljucak) Bog ne postoji
Lord Protector Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 (edited) salerokada, on 30 Aug 2014 - 22:47, said: Kažeš da je stepen slobode veliki. Ja bih rekao značajno veći od stepena uređenosti. tj., iz ogromnog stepena neuređenosti zakonom verovatnoće dolazimo do male količine uređenosti koju živimo. I iz toga sledi dokaz o nepostojanju višeg smisla i božjeg proviđenja. Božje proviđenje je izuzetno redak događaj. Čak je i sam dolazak Sina Božijeg u NZ definisan kao totalno nepredvidljiv događaj, nekorelisan sa bilo čime: Tada ako vam ko reče: ovde je Hristos ili onde, - ne verujte. Ako vam reknu: eno Ga u pustinji, ne izlazite; eno Ga u sobama (to jest nekom tajnom odelenju kuće), ne verujte. Jer kao što munja izlazi od istoka i dopire do zapada, takav će biti dolazak Sina Čovečijeg" (Mt. 24, 23-37; 1, 23-24) uporediti tu nepredvidljivost sa belim šumom, signalom čije su trenutne vrednosti nekorelisane i koji ima ravnu spektralnu karakteristiku http://en.wikipedia.org/wiki/White_noise https://www.youtube.com/watch?v=vcJ-o_fh1B4 Edited August 30, 2014 by slow
Lord Protector Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 (edited) Nepostojanje Boga direktno sledi iz QM: (Premisa 1) Bog se ne kocka (kao sto je lepo primetio Ajnstajn) (Premisa 2) Slucajnost ima veliku ulogu u realnom svetu (slucajnost u smislu QM, a ne statisticke fizike) (Zakljucak) Bog ne postoji Bog je kockar (nepredvidljiv) samo za ljude kao nesavršena bića. On je sam sebi u potpunosti predvidljiv, totalno determinisan, sam sebe određuje, sam sobom upravlja, zna svaki svoj sledeći korak. Ajnštajn je najverovatnije bio u pravu. Bog nije kockar, ljudska nesavršenost i nesposobnost viđenja čini ga kockarom. To je privid. Edited August 30, 2014 by slow
bergasa19 Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Ja sam Bog i kažem ti da me ne uzimaš više u usta jer ne postojim.
Sestre Bronte Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 ''...А да је Христос као истински Човек стварно страдао, сведочи и Његов човечански вапај на крсту: ''Боже, Боже мој, зашто си ме оставио?'' То је Христос вапио на крсту зато што је понео у Себи све нас, и за све нас и уместо нас, и испред нас, из срца свију нас, говорио је Богу Оцу:'' Боже, Боже мој, зашто си нас (=људе) оставио?'' И то је био спасоносни богочовечански начин да нас људе спасе од наше богоостављености, од нашег остављања и напуштања Бога. Јер не напушта Бог човека, него човек Бога......''
Lord Protector Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Ja sam Bog i kažem ti da me ne uzimaš više u usta jer ne postojim. ovo mi se mnogo sviđa
Turnbull Posted September 1, 2014 Author Posted September 1, 2014 (edited) Argh, drugari, za ove mistične vizije postoji poseban topik (Vaša vizija Boga). Ovde trolujete poprilično. Edited September 1, 2014 by Turnbull
Hella Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 koliko drvite o problemu savremenog ateizma pomislio bi čovek da je oformljena neka ateistička država koja seče glave vernicima pred kamerama i zakopava im žene i decu naživo
Paul Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 ebatga, savremeni ateizam nije iskljucivo usmjeren protiv islama, ovdje imamo sukob na ontoloskoj razini :D
Hella Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 šta je ontološki jednom mi bujodrag objasnio pa sam završio sedam dana na neurologiji
Recommended Posts