April 18, 201410 yr Ljubičasta razbija. Meni su ispala nikad gora, jebo me pas kad kupujem najjeftiniju farbu. U pola farbanja sam otišao da kupim drugu farbu i odmah druga priča. Takođe sam se prešao pa sam ih direktno iz farbe stavljao u karton pa se na dnu skupi 1 kap farbe kao čir. Ali nema veze, važno je drugarstvo.
April 18, 201410 yr Meni farbaju prijateljii Slavonci. U nedelju kuvana šunka!!! :-) I pečenje i sve ostalo.
April 18, 201410 yr Author On 18. 4. 2014. at 11:00, Грешни Василије said: Zna se sta je uskrsnja klopa, jagnjetina pecena na "kleftiko" nacin za doručak obavezno kuvana šunka, kuvana kolenica i kuvane kolenice, bez toga ne postoji Uskrs
April 18, 201410 yr On 18. 4. 2014. at 11:00, Грешни Василије said: Zna se sta je uskrsnja klopa, jagnjetina pecena na "kleftiko" nacinJa ne jedem jagu. Baš zbog Uskrsa, pre 20 godina u Solunu. Morala da jedem i onaj pilav sa jaginim stomakom. Otada nikad, osim ono ovčetine što stave u ćevape. Keva sprema jagnjeću kapamu za Uskrs tradicionalno. A ja volim ovu kuvanu šunku više od bilo kog pečenja.
April 18, 201410 yr On 18. 4. 2014. at 11:00, dùda said: daj upute za to ''kleftiko'' Verovatno to i sama znaš ali bez tog imena :) "Kleftiko" je izraz koji potiče iz vremena hajdučkih zbegova u egejskom kršu, kada su hajduci pekli jagnjetinu u dubokim jamama koje bi zatisnuli vrelim ugljevljem, i u tome pekli celo jagnje, dugo i bez dima, nekada i do 24 sata. Zamisli te hajduke koji, u svom skrovitom mestu pod planinom, tiho pevaju pesme o tome kako je Turčin poharao njihovo selo i stari kaštel, dok iz jame miriše jagnješce raslo na diktamusu i drugim egejskim planinskim travama. Poenta "kleftiko" pečenja je u dugom tinjanju i u zaptivanju posude u kojoj se peče meso. Meso se može zatvoriti u foliju, tako da svuda "dihtuje". Može se peći dobro prekriveno pergamentom za pečenje, može se i u glinenom sudu peći, ako imaš poklopac, i tada se sud zatisne testom. Pošto imam lep i veliki komad plećke, oko 3 kilograma, ja tu već ulazim u domen mogućnosti moje dve velike glinene posude koje ću spojiti i zatisnuti testom. Meso ću pre toga dva dana marinirati u kuminu, belom luku, paprici, limunu, majčinoj dušici i ruzmarinu. Kad dođe vreme za pečenje, meso ću posoliti, dobro zaliti hladno ceđenim maslinovim uljem i belim vinom i zatvoriti u posudu. Neću ga oprljiti pre toga, po mom iskustvu nema potrebe za time. Peći ću oko 6 sati, prvo na temperaturi od 120 stepeni. Sat vremena pred kraj, otvoriću posudu i dodaću krompire sečene na ploške i ponovo zatvoriti, uz temperaturu od 180 stepeni. Dvadeset minuta pred kraj, otklopiću posudu i uključiti gril. Deset minuta pred kraj, prevrnuću meso da korica uhvati svuda. I to je to! Edited April 18, 201410 yr by Грешни Василије
April 18, 201410 yr aaa, to li je to, blagodarim ja tako svako meso pečem prvo dobro zadihtovano da se istišti, a onda otvoreno da se lepo zapeče
April 18, 201410 yr On 18. 4. 2014. at 11:04, renne said: za doručak obavezno kuvana šunka, kuvana kolenica i kuvane kolenice, bez toga ne postoji Uskrs kuvana shunka je bogotac :D
April 18, 201410 yr On 18. 4. 2014. at 13:21, renne said: Mudro zboriš bubo, vidi se iz kojih si krajeva :) eee, brate, odoshe svi danas u krajeve, a mene ostavishe bez svega i beshunke <_< idem da farbam, da bi ova mala stoka mogla posle da lepi shljokice i crta bubamare edip. izgleda da nemam dosta shecera <_< Edited April 18, 201410 yr by gospa buba
April 18, 201410 yr On 18. 4. 2014. at 13:28, renne said: Dođi našunku prekosutra fala kao da mogu, al ne mogu. imam 1 raspad sistema, tradicionalan :D mada realno, to mi je najbliza shunka u ovom trenutku Edited April 18, 201410 yr by gospa buba