čekmeže Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 Ljubičasta razbija. Meni su ispala nikad gora, jebo me pas kad kupujem najjeftiniju farbu. U pola farbanja sam otišao da kupim drugu farbu i odmah druga priča. Takođe sam se prešao pa sam ih direktno iz farbe stavljao u karton pa se na dnu skupi 1 kap farbe kao čir. Ali nema veze, važno je drugarstvo. Link to comment
MayDay Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 Meni farbaju prijateljii Slavonci. U nedelju kuvana šunka!!! :-) I pečenje i sve ostalo. Link to comment
Аврам Гојић Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 Zna se sta je uskrsnja klopa, jagnjetina pecena na "kleftiko" nacin Link to comment
renne Posted April 18, 2014 Author Share Posted April 18, 2014 Zna se sta je uskrsnja klopa, jagnjetina pecena na "kleftiko" nacin za doručak obavezno kuvana šunka, kuvana kolenica i kuvane kolenice, bez toga ne postoji Uskrs Link to comment
MayDay Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 Zna se sta je uskrsnja klopa, jagnjetina pecena na "kleftiko" nacinJa ne jedem jagu. Baš zbog Uskrsa, pre 20 godina u Solunu. Morala da jedem i onaj pilav sa jaginim stomakom. Otada nikad, osim ono ovčetine što stave u ćevape. Keva sprema jagnjeću kapamu za Uskrs tradicionalno. A ja volim ovu kuvanu šunku više od bilo kog pečenja. Link to comment
Аврам Гојић Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 (edited) daj upute za to ''kleftiko'' Verovatno to i sama znaš ali bez tog imena :) "Kleftiko" je izraz koji potiče iz vremena hajdučkih zbegova u egejskom kršu, kada su hajduci pekli jagnjetinu u dubokim jamama koje bi zatisnuli vrelim ugljevljem, i u tome pekli celo jagnje, dugo i bez dima, nekada i do 24 sata. Zamisli te hajduke koji, u svom skrovitom mestu pod planinom, tiho pevaju pesme o tome kako je Turčin poharao njihovo selo i stari kaštel, dok iz jame miriše jagnješce raslo na diktamusu i drugim egejskim planinskim travama. Poenta "kleftiko" pečenja je u dugom tinjanju i u zaptivanju posude u kojoj se peče meso. Meso se može zatvoriti u foliju, tako da svuda "dihtuje". Može se peći dobro prekriveno pergamentom za pečenje, može se i u glinenom sudu peći, ako imaš poklopac, i tada se sud zatisne testom. Pošto imam lep i veliki komad plećke, oko 3 kilograma, ja tu već ulazim u domen mogućnosti moje dve velike glinene posude koje ću spojiti i zatisnuti testom. Meso ću pre toga dva dana marinirati u kuminu, belom luku, paprici, limunu, majčinoj dušici i ruzmarinu. Kad dođe vreme za pečenje, meso ću posoliti, dobro zaliti hladno ceđenim maslinovim uljem i belim vinom i zatvoriti u posudu. Neću ga oprljiti pre toga, po mom iskustvu nema potrebe za time. Peći ću oko 6 sati, prvo na temperaturi od 120 stepeni. Sat vremena pred kraj, otvoriću posudu i dodaću krompire sečene na ploške i ponovo zatvoriti, uz temperaturu od 180 stepeni. Dvadeset minuta pred kraj, otklopiću posudu i uključiti gril. Deset minuta pred kraj, prevrnuću meso da korica uhvati svuda. I to je to! Edited April 18, 2014 by Грешни Василије Link to comment
duda Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 aaa, to li je to, blagodarim ja tako svako meso pečem prvo dobro zadihtovano da se istišti, a onda otvoreno da se lepo zapeče Link to comment
renne Posted April 18, 2014 Author Share Posted April 18, 2014 Meni uskrs nije uskrs bez kuvang mesa ujutro Link to comment
gospa buba Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 za doručak obavezno kuvana šunka, kuvana kolenica i kuvane kolenice, bez toga ne postoji Uskrs kuvana shunka je bogotac :D Link to comment
renne Posted April 18, 2014 Author Share Posted April 18, 2014 Mudro zboriš bubo, vidi se iz kojih si krajeva :) Link to comment
gospa buba Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 (edited) Mudro zboriš bubo, vidi se iz kojih si krajeva :) eee, brate, odoshe svi danas u krajeve, a mene ostavishe bez svega i beshunke <_< idem da farbam, da bi ova mala stoka mogla posle da lepi shljokice i crta bubamare edip. izgleda da nemam dosta shecera <_< Edited April 18, 2014 by gospa buba Link to comment
renne Posted April 18, 2014 Author Share Posted April 18, 2014 Dođi našunku prekosutra Link to comment
gospa buba Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 (edited) Dođi našunku prekosutra fala kao da mogu, al ne mogu. imam 1 raspad sistema, tradicionalan :D mada realno, to mi je najbliza shunka u ovom trenutku Edited April 18, 2014 by gospa buba Link to comment
renne Posted April 18, 2014 Author Share Posted April 18, 2014 Pa to ti pričam, em si iu kraja, em si iz kraja Link to comment
Recommended Posts