Jump to content

New Now eating!

Featured Replies

Čuknuo si tanjir! 🥺

ih još kada

a s obzirom da mu je to jedini u kuhinji aj skupimo prilog da mu kupimo neki novi

Zločesti čika Eleniko, ccccc.

:traži njene čuknute tanjire za fotkanje:

Meni je jedan lik odavde prokomentarisao tanjir, kao, ala ti je tanjir baaaapski, starinski, hnjo, hnjo.

A zapravo to i jeste bakin servis i mnogo ga volim.

Najveći tanjir sam namenila za glavu tog pametnjakovića. 🎀

:osmeh Salome:

On 4. 4. 2025. at 18:59, Klara said:

Čuknuo si tanjir! 🥺

Već sam pisao, jednim udarcem čuknuo sam dva 😂 Potrajali čitavih nedelju dana. Pobedio sam OCD i shopingmaniju da ne naručim nove 😂

On 23. 2. 2025. at 21:34, Seabass said:

Brussel sprouts su nastale u paklu, izmislio ih je neko ko mrzi covjecanstvo i svaki oblik uzivanja u hrani.

Brussel sprouts (prokelj?) - od kad sam otkrila ovaj recept postao je omiljeno povrće, i samo ga tako spremamo. Očistim i operem "kupuščiće" i svaki presečem na pola po dužini. U širokoj plitkoj šerpi istopim kockicu maslaca i stavim par čenova bluka sečenih na deblje komade, na laganu vatru par minuta, da pusti aromu. Onda izvadim bluk, pojačam vatru da maslac počne da dimi... i onda sunem prokeljčiće unutra. Poželjno je da budu u jednom sloju i da budu okrenuti sečenom površinom ka dole. Poklopim, smanjim malo temperaturu, i zaboravim na 3-4 min. Onda sklonim sa šporeta, narendam odozgo parmezan, grana padano, ili šta već imam... i onda se udavimo u tome! Prokeljčići imaju blago zagoren presek koji im daje super šmek, zbog maslaca. Dovoljno su kuvani zbog pare koja se stvorila u šerpi, a nisu mekani da se raspadaju. Imaju miris belog luka i parmezana... ma divota! Obično su prilog uz neku belu ribu, jednostavno ispečenu u rerni sa malo začinskih travki.

On 27. 3. 2025. at 19:19, aram said:

nije danas, ali ne znam imamo li temu kako se jede na putovanjima. enivej, New York je spektakl, od street food-a do restorana. ne previše fancy jerbo su i jeftini za nas preskupi. evo npr. ramen koji se jeo u lancu Ichiran, skromnih 180 dolara za tri osobe izašlo sa pićem.

ramen-new-york.jpg

U Sangaju neso slicno 3 dolara po osobi :D

20250405_164037.jpg

IWcJIa6.jpg

Kuvani govedji jezik u sosu od rena i pirinac na pari. s_d

Recept:

Kuvani goveđi jezik

1 goveđi jezik od oko 1,5 kg,

1 veći crni luk,

1 glavica belog luka,

2-3 dl belog vina,

po 1 peršun, paštrnak i šargarepa,

kašikica bibera u zrnu,

2-3 karanfilića,

so.

Jezik dobro operite i stavite u šerpu sa malo vode, tek da ogrezne i kuvajte ga nekih desetak minuta.

Nakon toga vodu prospite, šerpu properite i vratite nazad jezik i nalijte čistom hladnom vodom.

U lonac dodajte korenasto povrće, začine i vino. Kuvajte u ekspres loncu 1-1,5 sat, a u običnoj poklopljenoj šerpi na laganoj vatri 2-3 sata, ili onoliko dugo koliko je potrebno da jezik sasvim omekša.

Goveđi jezik izvadite na drvenu dasku da se malo prohladi i skinite mu kožu.

Kuvan i očišćen jezik narežite na parčad debljine 0,5 - 1 cm i poslužite uz kuvani krompir (ili pire krompir) i uz neki sos kao npr. sos od rena, višanja ili paradajza.

Sos od rena

1 kašika ulja,

1 kašika brašna,

3 kašikice narendanog rena,

oko 2 dl mleka, ako je potrebno dodati i više u zavisnosti od toga da li volite ređi ili gušći sos,

so i biber.

Na ulju kratko propržite brašno. Kada brašno počne da žuti, skinite šerpicu sa vatre i dodajte ren i mleko. Posolite, pobiberite. Sve dobro promešajte, vratite na ringlu i kuvajte uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne.

Edited by kronostime

Filet pastrmke sa spanaćem

Pastrmka već tradicionalno pržena u maslinovom ulju sa kašikom maslaca, samo posoljena i pobiberena bez ikakvih drugih začina. Pre pastrmke propržena dva čena belog luka i dodata grančica peršuna

U jednoj kašici maslinovog ulja i isto toliko maslaca proprženo 5 sitno iseckanih čena belog luka i dodat baby spanać. Sve gotovo za nekoliko minuta eat2

IMG_20250406_211057.jpg

ewP7KQS.jpg?2

Ako je neko za bundevaru sa cimetom - `ajde. D

pileća džiga

slajsovani karfiol

sve to na užarenom livenom tiganju, po minut sa svake strane

možda ne treba da napišem činjenice - ostaci od ženinog spremanja hrane za kučiće

ali mi je prijalo uz sourdough hleb iz lidla, nije šarlo ali može

10 hours ago, Eleniko said:

pileća džiga

slajsovani karfiol

10 hours ago, aram said:

Mrmnj!

IMG_6410.jpeg

Ovo je jelo, mmmmrmnj želim holesterol!! ♥️♥️🥰😍

jao podseti me da sam zaboravio da otvorim baš ajvar diem-gp a mogao sam da biram između ljut i ifrit (džavolski)

bio sam i na granici da otvorim buratu koju sam danas uzeo na rasprodaji (grčki lidl, majka svih majaka)

fetu sam jeo za ručak

masine imao

slaninicu doneo iz serbone da nauljujem i čistim žice roštilja

krompir imao

ćevape nisam ali sam imao mlevenu junetinu, moglo se nešta improvizirati

mada me sve to mrzelo u anticipaciji onoga što dolazi narednih dana

plećkica od šilježeta (2 kile, 8e ovde)

gregada od grdobine (2.5kg 33e)