March 22Mar 22 On 21. 3. 2025. at 16:13, arheolog1981 said:Ajde da probam i to čudo... u Lidlu se pojavila piletina hranjena kukuruzom. Veoma privlači izgledom a i ukus je fenomenalanSpremio sam na krajnje jednostavan način:Posuti unutrašnjost pileta sa kašikom vegete, dodati kašičicu bibera u zrnu, dva-tri lovorova lista, na četvrtine isečeno pola glavice luka i pola limuna i dve tri manje grančice svežeg ruzmarina.Zatvoriti sa čačkalicom, nauljiti celo pile i dobro utrljati dosta soli i vegete. U posudu za pečenje sipati dva prsta vode.Peče se na 200 stepeni oko sat i po, s tim što se nakon 50 minuta okrene pile da se i druga strana zarumeni. Tako peći još 30 minuta i onda ponovo okrenuti poslednjih 10 minutamislim da ljudi nisu zadovoljni sto si to toliko natrpao vegetu
March 22Mar 22 ako se ne pretera vegeta ne škodi pečenom piletu. pišemo naravno o kućnom kuvanju a ne michelin filozofiji. ali može bolje, dobro dubinsko osoljavanje prevoja /recimo tamo gde uvek puca tj odvaja se batak/karabatak od tela, pod kožu itd /što može i vegetom/ a po površini kože krupna morska so.ja sam od moje žene koja kuva skoro pa nikako i nikad naučio vrhunsku foru, uzme se ceo limun i izbuši duboko oštrim nožem i tako stavi u šupljinu, to daje neviđen šmek, bukvalno celo pile prožme limunom.... bude stravica. može i čačkalicama duboko i da se sa njima turi u pilence.pošto je to lidl pile hranjeno kukuruzom? ja takvo kupujem kod seljaka nedeljom na pijaci, 600rsd/kg, i kapitalci su, prosek 2.5kg Edited March 22Mar 22 by Eleniko
March 23Mar 23 @Eleniko žuti (rumunski BTW!) pilići tako na komad su bili 649, a samo file 999, ali ovde u PA je dosta spušteno 25% pred istek roka i verovatno su dosta bacili, preskupo ljudima, videćemo sledeća tura da li će da pomere malo cene i smanjiti količine. Meni su ti žuti ostali u sećanju iz marketa u Temišvaru pa sam se odmah uhvatio da probam, i stvarno ima manje vode a ukusniji su, ali ništa spektakularno.I nisu kapitalci, ali meni to odgovara, taman mi je jedno pile dve porcije :DJedina preživela slika:Namazao sam ga mešavinom vegete, bibera, majčine dušice, harise i pačije masti i veselo se ispeklo na pola konzerve valjevskog. Dobro je bilo.Limun je definitivno dobra priča isto :)A danas...inspirisan uvek Burdejnovim navodno omiljenim sendvičem, za doručak, mortadela na pačijoj masti, dve vrste sira, avokado, krem sir, pistaći i malo zelene salate da osveži i svež somun.Preeeeviše Edited March 23Mar 23 by Vapad
March 23Mar 23 Odlična je fora za pile da se namaže medom pre rerne. Bude kožica malo slatkasta, ali nije to bitno nego ostane pile sočnije.
March 23Mar 23 11 hours ago, Eleniko said: pošto je to lidl pile hranjeno kukuruzom? ja takvo kupujem kod seljaka nedeljom na pijaci, 600rsd/kg, i kapitalci su, prosek 2.5kgOdgovori Vapad... da oko 600 dinara/kg i nisu prevelika, tipa kilo i po i nešto ispod čak
Sunday at 12:165 days Ovo je video kojim MPW u ulozi Knorr manekena demonstrira tehniku pečenja pileta sa limunom i začinskim biljem unutra. Objasnio je sve, sve je jednostavno, kombinacija začina je bezbroj i nema razloga da ne uspe.Što se mene tiče, masl ulje, so, biber i čili flekice. Unutra ipak ruzmrin umesto majkine dušice. Ispod pileta može bilo koje povrće.Kombinacija sa ruzmarinom uvek me asocira na agresivno začinjeno pile, pretpostavljam od masnoće kojom ga zalivaju tokom pečenja, ono koje se peče vrteći se na ražnju u Voliju (?) pored kružnog toka u Kotoru, nakon tunela. Tu bi se, po dolasku na more obavila inicijalna mini nabavka, a onda nakon što se pobacaju stvari iz kola sedne da se uz hleb i neku jednostavnu salatu zamaste ruke i raščereči to pile. Edited Sunday at 12:175 days by Ras
Tuesday at 19:203 days Danas spremam iz knjige recepata "nisam dobro zatvorio vrata friza" Otopljeni haos me zatekao po povratku sa posla pa da se iskoristi šta može...Filet tune sa nekim kineskim mixom... inače izbegavam te prečice al danas viša sila Drugi pokušaj spremanja fileta tune prošao višestruko bolje. Verovatno je pomoglo što sam ga spremao u gril tiganju a ne Air Fryer i što sam ispratio jednostavne ali krajnje efektne savete Džejmija Olivera
Tuesday at 20:023 days kako bre tuna u airfryer, odakle ti ta ideja? jel bi bacao tunu u fritezu?mislim da ne ispadne da serendam bezveze, jeo sam i tunu iz dubokog ulja ali posebno pripremljenu, bila je na kockice pa onda kako se zove ono japansko za deep fry, zaboravio sam ali znate našta mislim.... PANKO jbte... bilo je vrh ali nije tuna na keca Edited Tuesday at 20:043 days by Eleniko
Tuesday at 20:073 days hvala svima za info za lidl žutu živinuza 600 din ipak ostajem kod mog dobavljača proverenog seoskog pileta, jedino što je 2.5kg prosek ali s obzirom da je prste da poližeš ne bi to nazvao problemom, naprotiv@Vapad pokido si sendviče masivni ritopek
Tuesday at 20:123 days Part IIVeć dugo hoću da probam ovaj recept za voćni kobler...Za podlogu od 700g voća su kombinacije neograničene... ovaj put maline, jagode i borovnice. Lagano se krčka voće sa 5 kašika šećera i malo balzamiko sirćeta u dubljem tiganju a za to vreme se sprema poklopac od 250g brašna, 6 kašika maslaca, 70g šećera, malo soli i 130ml mlaćenice (buttermilk). E sad, buttermilk nije moguće naći u SM pa sam iskoristio hak koji sam našao na Guglu... u 2 deci mleka sipati kašiku limunovog soka i ostaviti da malo odstoji. Voće preliti u vatrostalnu posudu i sipati preko njega pripremljeni poklopac. Peći na 190 stepeni dok ne dobije zlatnosmeđu boju.Ide vrhunski sa sladoledom od vanile, grčkim jogurtom ali i kiselom pavlakom
Tuesday at 20:303 days 26 minutes ago, Eleniko said:kako bre tuna u airfryer, odakle ti ta ideja? jel bi bacao tunu u fritezu?Tek kupio Air Fryer pa da probam 😂
Thursday at 19:191 day nije danas, ali ne znam imamo li temu kako se jede na putovanjima. enivej, New York je spektakl, od street food-a do restorana. ne previše fancy jerbo su i jeftini za nas preskupi. evo npr. ramen koji se jeo u lancu Ichiran, skromnih 180 dolara za tri osobe izašlo sa pićem.