morgana Posted February 2 Share Posted February 2 2 minutes ago, aram said: ovako nekako: samleo u food procesoru kilo repova lososa (to se našlo, može i bilo koja druga riba, što jeftinija to bolje, najbolje neka rečna ali ne mora). 5 komada tosta natopio mlekom, dodao 2 jajeta, samlevenu ribu, jedno 50 grama putera, peršun, vlasac, biber, beli luk, so, dve šake narendanog čedar sira i prezlu, prezlu, prezlu dok nisam postigao gustinu da može da se oblikuje. napravio par ovih veknica pa ih turio u podmazanu vatrostalnu činiju i u rernu na 200 dok nije postiglo unutrašnju temperaturu od 65°C, a to je bilo za 45 minuta u ovom slučaju. hvala, probacu Link to comment
Svemir Zeka Posted February 2 Share Posted February 2 On 24. 12. 2023. at 16:35, aram said: Refiku bi ženio iz odma, da sam malo mlađi. I da mi žena dozvoli Tebe prose na sve strane, a i ne prosile te kuvaj malo ružnije 1 Link to comment
aram Posted February 2 Share Posted February 2 1 minute ago, Svemir Zeka said: Tebe prose na sve strane, a i ne prosile te kuvaj malo ružnije nemoite da ste ljubomorna 1 1 Link to comment
Ras Posted February 11 Share Posted February 11 9 hours ago, x500 said: Kakv je ovo prilog uz meso, desno na slici, liči na lisnato testo? Link to comment
x500 Posted February 11 Share Posted February 11 2 minutes ago, Ras said: Kakv je ovo prilog uz meso, desno na slici, liči na lisnato testo? To je krompir, mislim da ga zovu graten - kao "prazna" musaka (listovi krompira) sa nekom blagom pavlakom i bez jaja. 1 1 Link to comment
aram Posted February 11 Share Posted February 11 Koliko ja mogu da vidim to je Dauphinoise krompir, nije gratin 1 1 Link to comment
Popular Post Ras Posted February 11 Popular Post Share Posted February 11 (edited) Kada sam planirao današnji ručak pretpostavio sam da bi pitić bredić mogao da bude problem, obzirom da pripremam po prvi put, kao i da sam po pravilu nestrpljiv i da ne volim da se bakćem sa testom. I bio je problem! Delom sam sam kriv- mislim da sam pripremio testo sa nešto manje tečnosti (vode) no što je bilo potrebno, a za to što testo nije baš naraslo krivac bi mogao i da bude suvi kvasac. Kasnije sam imao problema i sa prženjem na tiganju,jer su prvi primerci težili da se zapale i nikako nisam uspevao da pogodim pravu temperaturu. Kada sam tiganj od gvožđa zamenio sa SS tiganjem stvari su se popravile. Na kraju, giros nismo mogli da uvijamo u pita hlebove kako je bilo planirano, već sam pita hleb poslužio u komadima uz meso. Ukus je, međutim bio tu i razbili smo se! Čorba od karfiola je bila brutalno dobra, najbolja koju sam do sada napravio: Giros (svinjski vrat) iz rerne Uz giros naravno caciki, nezačinjeno sveže povrće (paprika, paradajz, peršun, mladi luk) i "pomfrit" pečeni celer. Edited February 11 by Ras 6 6 Link to comment
Shan Jan Posted February 11 Share Posted February 11 OK, znamo kod koga se ide na sledece okupljanje... 1 Link to comment
Popular Post Eleniko Posted February 12 Popular Post Share Posted February 12 bilo sinoć za ranu večeru solidna su inspiracija postovi arama i rasa kada prave relativno obična i jednostavna, tako reć narodska jela ali sa twistom koja ih čine posebno zanimljivim. meni to okida dve inspiracije, da se kuva tradicionalnije, ono na čemu smo odrasli ali da se ispoštuje napredak koji je gastronomija napravila sve ove decenije /matori smo, znam/. tako sam juče imao na papiru najdosadniji meni od sledećih jela švajsovane ćuftice spanać u azijskom vinegretu milimetarski krompir salata iz rasovog izvora sa cvetkove pijace švajsovane ćuftice su obično mešano mleveno meso /još je bolje sa pilećim mlevenim, naročito ako naletite na mleveni batak/karabatak/ zamešeno sa jednim jajetom, par kašika prezli, samlevenom smesom praziluk beli luk đumbir u blenderu i začina po ukusu - ovde bilo malo karija, bibera, soli i trunka DM vegete /znam, znam/. smešaš i ostaviš u frižideru koliko imaš vremena /pokriveno providnom folijom da ne oksidira/ pa pred pečenje izvadiš, kašikom vadiš duguljaste kuglice koje stavljaš na pleh na koji si stavio kuhinjski papir. spanać je brzinski skuvan na pari, dobro proceđen od vode, pa začinjen sa vinegretom od soja sosa, abalone sosa /ili bilo koji fiš sos koji imate u kući/, kiselog sirupa od nara /koji glumi sirće/ i susamovog ulja. na kraju pošprcano nekom mešavinom algi i susama i začina iz kineske radnje. ako nemate nešto sa spiska zamenite onim što imate u svom kredencu, nije vredno odlaska u kupovinu. krompir nema ništa epohalno sem što je sečen na mandolini pa je flis papir tanak, poredan između ćufteta tako da je ogolio sve mane moje rerne koja ga je skoro zagorela svuda na 4 ivice pleha dok se krompir iz sredine pleha nije ni ohrskavio i na kraju zvezda ručka po mom mišljenju - salata od mešavine raznih plemenitih salatnih povrćki iz bašte žene koju je ras pominjao ovde, ima raznih nežnih listova zelenih salata, potočarke, mladog spanaća, cvetova ladoleža, listova cvekle, svega što joj iznikne u bašti u ovo doba godine. za 150 din no brainer, jedna kutija bude taman za 2 osobe mada smo mi dodali i pola kese one salatne mešavine iz maksija /ajsberg, radič/ da dobije na volumenu jer volimo da zobamo zeleno. vinegret od kombinacije balzamika, sirupa od nara, maslinovog i lanenog ulja... i to je to. ništa epohalno, brzinsko spremanje ali osećaj da smo pojeli nešto kvalitetno umesto sve češćeg trasha kojim smo okruženi. i čaša dobrog španskog tempranilja za ženu, ja standardno na vodi. 6 4 Link to comment
Ras Posted February 12 Share Posted February 12 (edited) I dalje nisam siguran koje sve biljke kupujem tamo, uvek pitam i nikada ne zapamtim, ali nije ni bitno- super je imati takav izvor. Sličan, zanimljiv miks bilja u Maksiju se prodaje pod imenom Orijentalni miks. Ne znam koliko dugo to već postoji u njihovom asortimanu, za mene je relativno nov. Edited February 12 by Ras Link to comment
Eleniko Posted February 12 Share Posted February 12 ja sam samo upamtio maslačak i potočarku. a sad na slici gore vidim jedan list koji se često sreće u japanu kao tempura, onaj reckavi gore desno. Link to comment
Recommended Posts