banatjanin Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 (edited) 17 minutes ago, Haralampije said: Deder me prosvetli, ja sam bio vrlo nezadovoljan ukusom tog triumfa, doduse nisam siguran da je bio noir. Osim sirovog kvasca, nisam nista drugo tu osetio kapiram, i meni se dešavalo. radi se o tome da oni imaju tri penušava vina pod imenom Trijumf: chardonnay (blanc de blancs), pinot noir (blanc de noirs) i rose (isto pinot noir). Zatim, nalazile su se i starije i novije berbe paralelno, a pritom - ne skidaju sav penušavac sa taloga u isto vreme (to, inače , nije neuobičajeno). pa se događa da različit LOT (serija punjenja) bude prilično različito vino, jer je nešto ležalo dve godine na talogu kvasca, a nešto drugo godinu više (iako je sita godina i etiketa). znam da je komplikovano ali tako rade manje - više svi, jer se penušava vina i dalje prilično slabo prodaju kod nas, sa izuzetkom italijanskog proseka. na pirmer, poslednja serija njihovog penušavog šardonea iz 2009, koja se prodavala do pre dve godine, bila je spektakularna. onda je izašla 2013, koja se sad prodaje i ti mi je... pa, kako kad. poslednje što sam probao bilo je previše oksidativno za moj ukus, sa puno tih aroma kvasca i onako, kuvane jabuke,, ali u principu je to i dalje dobro, dobre strukture i postojano. sa druge strane, Trijumf noir mi je ranije bio više oštar, nekako sirov, ali sada je druga priča. ima dosta očuvanog voća, ali i orašastih nota, biskita (kvasac), dosta je slojevito i kompleksno. sad, pitanje je i šta voliš. meni je ranije dugo trebalo da skapiram šampanjce uopšte, baš zbog tog oksidativnog i karaktera kvasca. ali kad sam ih zavoleo, teško ko može da me odvoji od boce kad naletim na dobru edit: ujedno odgovor i za @decak Kejt dakle, samo čitajte etiketu, jer ume da bude konfuzno. Edited December 19, 2020 by banatjanin 1 1
Haralampije Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 Iskreno , ne secam se koji je bio bese to pre par godina i od tad se vise nisam trudio da ponovim.Bio sam vrlo razocaran ukusom, o ceni da ne pricam : D 1
aram Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 9 minutes ago, banatjanin said: da skapiram šampanjce ja ih i dalje ne kapiram, osim kad naletim na Veuve Clicquot, taj obožavam
duda Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 nisam kući ručala za sv. nikolu xy godina danas spremala posno, tradicija moje porodice škarpina a'la bakalar, pravi ukus dalmacije, lagano, kuvano, vazdušasto pila tvrdošovu žilavku, da pilA, jerbo muž ne pije vino, dakle, buteljka samo za mene, večeras ću da je dotučem 7
Haralampije Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 8 minutes ago, dùda said: pila tvrdošovu žilavku, da pilA, jerbo muž ne pije vino,
duda Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 1 hour ago, banatjanin said: pagara sam malo presušio, jer sam, magarac, uključio samo donji grejač u rerni, pa sam ga dopecao odozgo. ali je vino sve popravilo. ovaj Trijumf noir 2010 kida. Kvalitet šampanjca (mislim na Šampanjac iz Šampanje) za četvrtinu cene. mene živo zanima gde ti čoveče nabavljaš ovakve ribe ?
nisam ja Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 slavljenici poslali hranu. moj omiljeni deo: 2 2
renne Posted December 19, 2020 Author Posted December 19, 2020 16 minutes ago, dùda said: mene živo zanima gde ti čoveče nabavljaš ovakve ribe ? čovek deo kulinarske mafije, on ne nabavlja, njemu donose na noge, i ljube ga u prsten 5
banatjanin Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 (edited) 46 minutes ago, dùda said: mene živo zanima gde ti čoveče nabavljaš ovakve ribe ? na tri mesta: ribarnice DTD Ribarstvo, ima ih na nekoliko pijaca, ja uzimam u bloku 44. Nemaju naročito bogatu ponudu, ali su prodavci uvek iskreni, a to što imaju je dobro i sveže. cene su im najkorektnije. tamo najradije kupujem, recimo, današnji pagar je odande. kad pozovem telefonom, uvek mi ostave šta zamolim. ribarnice Tropic - klasična mafija. imaju široko ponudu, kad je nešto dobro odvaljuju cene bez pardona, vrlo često ima ribe sumnjive svežine, par puta se zajebah. zaposleni po pravilu nadrnadni i nezainteresovani. ne volim ih, ali ponekad može da se nađe dobrih komada. Metro - najbogatija ponuda po pravilu, cene korektne, ali ipak nikad ne znaš na šta ćeš da naletiš, nekad ima, nekad ne. odnos sa prodavcima, naravno, ne postoji, pošto su orijantisani ka restornaima i velikim kupcima, pa ih mi što kupujemo na kilo - dve ne zanimamo. oni inače brane da se ulazi među kašete sa ribom, da se zagleda i bira, ali ignorišem to uvek, jer ribu ne kupim dok joj ne podignem škrge i sam je osmotrim. najveća mana je što je svaki Metro na periferiji, pa mi je cimanje da idem čak do tamo samo zbog ribe. inače, obratite pažnju, cena ribe je značajno niža ove zime nego ranije. svako malo neke akcije, ne zbog bajatosti, već zato što slabo prodaju. ne rade restorani, ljudi ne troše kao inače, nema masovnih druženja. pričao sam sa tipom iz Ečanskog ribnjaka, kaže da je katastrofa, svake godine rasprodaju ceo turnus oko slava i Božića, ove godine ni pola pripremljenog. tako je i sa morskom. ovog vikenda nije bilo sniženja, kontam zbog sv Nikole, ali siguran sam da će sledećeg biti. kod nas u kući, inače, svake subote je riblji ručak. Edited December 19, 2020 by banatjanin 3 2
duda Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 3 minutes ago, banatjanin said: na tri mesta: ribarnice DTD Ribarstvo, hvala za ovaj info, nikada tu nisam ulazila, ali od sada ću da pogledam, ima ih i blizu mene, na cvetkovoj pijaci zanimaju me pre svega morske ribe, muž je nešto jako nepoverljiv prema rečnim ribama, kaže, sve je to zagađeno neće da jede ni gajene morske ribe, tako da mene riblji obrok uglavnom košta ko svetog petra kajgana ponekad napravim skušu, ali ona mu pak ''ima jak miris'', muka živa 1
Haralampije Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 (edited) Tipovao sam na Metro, a glede interakcije kupac-prodavac si u pravu, jebe im se, oduvek, takve su im valjda i plate Edited December 19, 2020 by Haralampije 1
Jumanji Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 Ja u lokalnoj ribarnici na pijaci, ono klasicna ponuda, ali ok ljudi i roba i to mi je sasvim prihvatljivo. I u Metrou takodje, uvek svasta moze da se nadje, ako se ne varam cervrtkom stize sveza riba. I musule.
aram Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 Salsicce na krompirićima, jabukama i šalotu. Pa sa slatkim senfom i pokrivene rukolom 6
Recommended Posts