Ras Posted October 11, 2022 Posted October 11, 2022 Evo predloga za raspored elemenata Levi zid (200 cm) 40 cm uski element pune visine 60 cm frižider - iznad frižidera most/polica koji na bilo koji način spaja 1. i 3. 40 cm uski element 60 cm - radne ploča uz duži zid Prednji zid (320 cm) 60 cm - radna ploča - širina elemenata uz levi zid 60 - 80 cm - sudopera 60 cm - radna ploča, ispod mašina za pranje suđa (iznad mikrotalasna?) 60 - 80 cm - ploča sa ringlama, ispod rerna, gore aspirator 60 cm - element 1
I*m with the pilots Posted October 11, 2022 Posted October 11, 2022 Ja ne bih gurala frižider u kutiju, prvo da li bi ti se to uopšte uklopilo u dubinu jer onda ta kutija mora biti dublja od frižidera (spominjem naglas jer se upravo kod toga prešla jedna naša drugarica pa kad je stiglo, bilo je ups), drugo nemaš prostor za magnete i na kraju, nije lose da nešto ubije tu uniformnost u elementima. //Možda sam usamljena u tom mišljenju i kivna na našu situaciju gde je frižider upravo u ormaru (neki uzan, plitak i visok, toliko je dobar da smo stari ostavili da radi u podrumu jer i pored igranjan tetrisa ne ide uvek) i dete pati što ne može da se igra sa svojim magnetima po njemu 2
borris_ Posted October 11, 2022 Posted October 11, 2022 (edited) Ona ima frizider. Prijedlog je da se napravi kutija bez vrata da moze u njega uci frizider. Nisam bas shvatio prijedlog. Na lijevom zidu imas 40+60+40+60, gdje ti je ugaoni element? Na duzem zidu imas 5x60, opet fali taj ugaoni element. Moze ovako pocevsi od lijevom zida: Dugacki ormar od 40 pa ona frizider sa kutijom pa ugaoni koji je 90x90 Ona nastavljas na ovom duzem zidu 60 sudoper + 60 masina za pranje sudija + 60 rerna + 20. Ostaje ti 10cm marze. Problem sa ovom kombinacijom je taj sto ti fali element sa ladicama. Edited October 11, 2022 by borris_
mustang Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 Ovo bih definitivno na neki kraj stavila, mnogo je praktično 2
Sandradjer Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 @Ras Nedostaje taj ugaoni element. Barem u Ikei ima.90x90 koji ima vrata napred i neki 60x70 (stavila sam ga na onoj prvoj slici, taj ima prostor unutra kome je tesko prici). @borris_ Nedostatak ladica. Takodje radna povrsina se svodi na 60. I neka ugaona koja je pored frizider i sudopere. Mislim da je opcija ona prva slika koju sam ostavila, samo da se doradi po coskovima
kiki Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 (edited) Sasvim je to dovoljno prostora za kuhinju: Ne znam dimenzije mašine i sudopere, pa se može pomerati u skladu sa tim. Što se tiče gornjih elemenata, ako se stavlja iznad frižidera, sasvim je ok staviti punu dubinu jer ako se stavi 30/35 cm, teško se može dohvatiti. U ćošak, ako su pare ograničene, mogu da idu police. Čak ne moraju trouglaste već unakrst (niža na jedan zid, ova iznad nje na drugi, pa još viša na prvi zid itd). Možda bi tu mogla mikrotalasna? Iznad rerne i ploče (ili šporeta) može da ide ugradni aspirator, ali ne onaj sa filterom već sa crevom. Prozor je blizu pa nije problem izvesti napolje. Što se tiče krajnjeg desnog dela pored šporeta, uljarnik je sasvim ok, ali bih ja tu pre visoki element zbog prostora (ne znam zaklanja li prozor). Ukoliko tu pored prozora može visoki element, onda možda staviti rernu visoko, a iznad nje mikrotalasnu: Što se tiče ugaonog dela, treba ići na najjeftiniju i najjednostavniju varijantu: Meni draža (tako mogu i police iznad): Obratiti pažnju da jedna od vrata imaju mali dodatak pod 90 stepeni kako bi se lepše uklopila tu gde se spajaju dva krila. Kod sudopere savetujem jednu od ove dve stvari (mislim da je prva jeftinija varijanta): Edited October 12, 2022 by kiki 5 2 1
borris_ Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 Za ugaoni element, treba ici na najjednostavniju varijantu bez onog rotora. Imas i drugacije ugaone elemenate, koji su pravi (1m). Probaj i sa njima. U ovoj mojoj kuhinji, imam jedan kao ovi na slici ali sa rotorom (koji ne sluzi nicemu) i jedan ravan od 1m. U Ikei duzina elemenata ide po parnim brojevima (20, 40, 60, 80 itd) ako nisu nesto promjeniti. 2
Ras Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 (edited) 9 hours ago, borris_ said: Ona ima frizider. Prijedlog je da se napravi kutija bez vrata da moze u njega uci frizider. Nisam bas shvatio prijedlog. Na lijevom zidu imas 40+60+40+60, gdje ti je ugaoni element? Na duzem zidu imas 5x60, opet fali taj ugaoni element. Moze ovako pocevsi od lijevom zida: Dugacki ormar od 40 pa ona frizider sa kutijom pa ugaoni koji je 90x90 Ona nastavljas na ovom duzem zidu 60 sudoper + 60 masina za pranje sudija + 60 rerna + 20. Ostaje ti 10cm marze. Problem sa ovom kombinacijom je taj sto ti fali element sa ladicama. 4 hours ago, Sandradjer said: @Ras Nedostaje taj ugaoni element. Barem u Ikei ima.90x90 koji ima vrata napred i neki 60x70 (stavila sam ga na onoj prvoj slici, taj ima prostor unutra kome je tesko prici). @borris_ Nedostatak ladica. Takodje radna povrsina se svodi na 60. I neka ugaona koja je pored frizider i sudopere. Mislim da je opcija ona prva slika koju sam ostavila, samo da se doradi po coskovima Predložio sam organizaciju prostora u skladu sa datim dimenzijama prostorije, uređajima koji su predviđeni, u koracima koji su standardni i poštujući funkcionalno prihvatljivu organizaciju da su namirnice (sudopera i frižider) levo, a prostor za termičku obradu ("ringle" i pećnica) desno od mesta za pripremu hrane. Nisam prevideo ugaoni element- valjda je jasno da je u mom postu Levi zid pozicija 4. i Prednji zid pozicija 1. zajednički, odnosno ugaoni element, pri čemu nisam insistirao ni na jednom konačnom rešenju u pogledu prilaza (vrata) i pri čemu je sasvim jasno da i levo i desno od ugaonog elementa ima dovoljno prostora za različita rešenja. Radnu ploču nisam sveo na 60 cm: postoje čak na dva mesta +20 cm koji mogu da se iskoriste na bilo kojoj od pozicija, ili da se npr. zamene pozicije 4. i 5. na dužem (prednjem) zidu. Za frižider sam predložio da se uokviri čime bi se bolje uklopio u ambijent. Edited October 12, 2022 by Ras 1
Sandradjer Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 Mislim da je ovo konacno u smislu dimenzija. Moram da vidim da izvucem frizider iz sanduka, eventualno izaberem neki drugi tip elementa, izaberem rucke i frontove i dodam neku policu u cosku desno. Hvala svima 2
mammy two shoes Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 ispod sudopere na ide elemenat sa fijokama. njega možeš da staviš desno od frižidera. još ti je ostalo da smisliš kakav ćeš bojler. ako stavljaš protočni ispod sudopere, da bi izbegla one ružne cevi po zidu, treba da nabaviš sudoperu sa rupom za nadgradnu slavinu. ako se odlučiš za frižider u sanduku jer ti bolje izgleda, uvek možeš da nalepiš parče lima gde ti je zgodno i da na njega kačiš magnete. 1 1
Ras Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 30 minutes ago, mustang said: A gde ti respirator i mikrotalasna? Aspirator je skriven u elementu iznad ploče. 1
borris_ Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 (edited) A mikrotalasna bi mogla u element do frizidera, on bi trebao biti sirok 60cm. I ne stavljaj frizider u orar, napravi kutiju bez vrata ali nikako ormar. Ako su vrata bijele boje, nisu ti potrebne rucke. Edited October 12, 2022 by borris_ 2
Sandradjer Posted October 12, 2022 Posted October 12, 2022 Miktotaladna moze pored frizidera, element je 60. Frizider ide van sanduka, em ne volim, em mi smanjuje cenu kuhinje. Ima tu jos posla da aranziram ove ugaone delove, izaberem frontove i vrstu elemenata koji mi najvise odgovaraju. Sad cu da rezervisem ove iz Ikee da vidim mogu li sta pomoci i biti od koristi
Recommended Posts