Jump to content
IGNORED

Poslednji film koji ste gledali Part II

Calavera

Recommended Posts

Posted

The Father.

Užasno, užasno težak film. Ne samo što se bavi izuzetno teškom temom, već to  radi na način koji je zahvaljujući fenomenalnoj glumi, i sjajnoj režiji koja nas nemilosrdno pušta da proživimo ono što dementni ljudi proživljavaju svaki dan - izuzetno realan. Znali smo da je Hopkins glumački genijalac, ali nije ni za njih svojstveno da u 84. godini ostvare svoje možda i najbolje uloge. 

Nijedan film nije ni prići The Father-u za oskara, a ni Hopkinsu takođe za najbolju ulogu. /da, sve sam odgledao/.

• +1 1
Posted

Quo Vadis, Aida?

https://www.imdb.com/title/tt8633462/

Prilično linearan i anemičan film, nit smrdi nit miriše, masovne scene karikaturalne, upadi filmskih reminiscencija na srećnu prošlost kičasti, gluma Đuričićke ograničena i kao takva ispodprosečna ali zato me je oduševio Bajrović koga su mogli mnogo više iskoristiti. Hadžihafibegović, s druge strane, valjda ponesen unutrašnjim nagonom, overreacted kao srpski zloćinac. Isaković i njegova bradavica pristojni. Iako razumem da lobiranje i egzistiranje "pravih ljudi na pravim mestima", upad ovog filma u trku za oskara govori ono što svi znamo a to je da je prethodna filmska godina bila teško sranje na globalnom nivou. 

Posted (edited)

Posters - Shop Terry posters - movie posters, books/magazines, movies,  music, clothes

Kieslowski images | Photos, videos, logos, illustrations and branding on  Behance

marionete.jpg

Kako je ovo magičan film!

Edited by Ras
  • +1 1
  • Wub 3
Posted

^

jedan od omiljenih.

prvi put sam ga gledala negde početkom srednje škole, otprilike kada i voyager (homo faber)*. u njemu sam prvi put ugledala sema šeparda, (d)žuli delpi i barbaru sukovu, zaljubila se i u njih i u film... gledala sam ga ponovo pre neki dan na kablu, ništa se nije promenilo od tada.

Voyager_(film)_Poster.jpg

*prema knjizi "homo faber" maksa friša, partnera velike celanove ljubavi, ingeborg bahman.

• +1 5
  • Wub 1
Posted

Nisam dugo gledao HF, možda treba da ponovim. Može li da se gleda bez kabla?

Posted

Evo meni je uspelo.

Jedini put da sam film gledao u kontinuitetu bilo je tada kada je bio aktuelan. Nakon toga, samo u fragmentima na TV-u.

Jedna od boljih scena je kada su Sabat i Faber na putu i kada ona preuzima volan: pusti da budem tvoje oči. Međutim, ne uspevam da se povežem sa filmom- sam (filmski) izraz mi je konfuzan, pa čak ni glas Sema Šeparda nikako da prihvatim.

Segment filma koji možda najbolje funkcioniše je nakon ponovnog susreta Hane i Fabera, odnosno samo finale.

Sa ishodom ne mogu da se pomirim. Nisam mogao ni onda, a ne mogu ni sada.

Posted

fantastične zveri i gde ih naći 

:wub:

priznajem, u duši sam dete.

Posted

Sever-severozapad sinoc na hrt.

6c70bbeb255728c68bdcfe9f8e26c8e7.gif

• +1 3
Posted

Uncut Gems

Dobih ono što sam očekivao. Super je i casting i vožnja.

• +1 2
Posted (edited)

aida odlicna, posebno kraj ubitacan. glumci takodje, jedino su trebali da izbegnu hadzihafisbegovicevo glumatanje, on je ispod nivoa 1 ovakvog filma. posebno su bili sjajni ovi sto su igrali un holandjane.

Edited by Nikodije
Posted

@Ras

neki filmovi se mogu voleti i pored očiglednih nesavršenosti.

nisam sigurna šta podrazumevaš pod "ishod" u ovom filmu. 

meni je glavni problem u njihovom odnosu nekako sekundaran za moj opšti doživljaj filma - još jedna umetnička priča o sindromu nemoguće ljubavi koji može imati različite pozadine, a čije su posledice uglavnom tragične po protagoniste i one oko njih.

i da, s. šepard mi je dobar izbor za fabera. u ovom trenutku ne znam koga bih mogla da zamislim u toj ulozi, eventualno džeremi ajronsa (možda opet zbog asocijacija na lolitu), ali on je u to vreme već bio angažovan na drugom, mnogo mračnijem in love with someone you shouldn't have fallen in love with-filmu https://www.imdb.com/title/tt0104237/

Posted (edited)
30 minutes ago, beyoncé said:

@Ras

neki filmovi se mogu voleti i pored očiglednih nesavršenosti.

nisam sigurna šta podrazumevaš pod "ishod" u ovom filmu. 

meni je glavni problem u njihovom odnosu nekako sekundaran za moj opšti doživljaj filma - još jedna umetnička priča o sindromu nemoguće ljubavi koji može imati različite pozadine, a čije su posledice uglavnom tragične po protagoniste i one oko njih.

i da, s. šepard mi je dobar izbor za fabera. u ovom trenutku ne znam koga bih mogla da zamislim u toj ulozi, eventualno džeremi ajronsa (možda opet zbog asocijacija na lolitu), ali on je u to vreme već bio angažovan na drugom, mnogo mračnijem in love with someone you shouldn't have fallen in love with-filmu https://www.imdb.com/title/tt0104237/

Naravno da se vole i nesavršeni filmovi, govorio sam o svojoj ne baš ljubavi u slučaju ovog filma.

Ishod je baš ono o čemu govoriš u boldu.

Tek nakon ovog sada gledanja Homo Fabera sam imao asocijacije na Lolitu i to baš na Ajronsovu ulogu. Inače sam Lynov film probao ponovo da gledam zimus i sada mislim da je bezvezan, zapravo nepodnošljiv.!Toliko nepodnošljiv da sam samo vukao kurzor i preskakao čitave sekvence, a "gledanje" završio za 6-7 minuta. Onda, devedeset i neke nisam bio posebno zadovoljan, ali ni toliko strog.

Slučajnost je da smo diskutovali 4. aprila, na dan smrti Maksa Friša. Ne znam puno o njemu, pa sam pročitao odrednicu na Vikiju - imao je veze sa dosta mlađim ženama, ali ne znam da li je to njegovo iskustvo utkano u roman?

Edited by Ras
Posted

nemam pojma. nisam čitala knjigu, niti znam nešto o njenoj pozadini. sudeći po onome što površno znam o njemu, rekla bih da je malo više filozofski postavljeno. sam plot nije toliko bitan koliko unutrašnji konflikti junaka u složenim situacijama. u tom smislu su mi te poslednje scene sa hanom i faberom upravo najfrustrirajuće i kretenske. u damage (koji je isto pravljen po nekoj knjizi) makar ima nekog acting out-a od strane mirande richardson, ovde je sve tako... ka unutra. 

interesantno da je knjiga je izašla pre njegove veze sa ingeborg bahman. (čija je ljubav sa celanom još jedan primer takvih doomed situacija.)