September 11, 2025Sep 11 37 minutes ago, radisa said:Hm, pitanje uzorka, verovatno...Kod moje cere su u drustvu svi uglavnom ok sa lbgt...E sad to je pitanje i mog uzorka, ali je on bas sirok, od strucnih skola do gimnazija...To sam i ja do danas mislila. U mom okruženju je najnormalnije reći da si l/g.Ali, avaj, babl. Ne bih pisala džaba. A sami su se javili da se iskažu, nisam ih ni pitala. Tako da nije baš sve sjajno i bajno, iako želimo da bude tako
September 11, 2025Sep 11 36 minutes ago, Verterdegete said:Nisi u bablu, takva je preovladjujuća većina. Samo što neki to ne žele da vide.Moj babl je tolerantan, i on je - dakle - babl. Čim malo izađem iz ultraemancipovanog okruženja, hm...Uostalom, trebalo bi slušati dečake gejeve šta imaju da kažu, koliko se slobodno osećaju. Devojčice su drugo.
September 11, 2025Sep 11 38 minutes ago, dacha said:Isto i kod moje cerke. Doduse, uvek bih verovao vise istrazivanju nego mojoj anegdoti. Sve price koje sam od nje cuo a da su lgbt osobe imale problema, ti problemi su dolazili od mnogo starijih. Ponekad i od nastavnika.Ovaj, ja radim s mnogo dece, uzorak mi je prilično širok, nije anegdota. I radila sam i sad radim u više škola.Koje konkretno istraživanje među mladima navodiš? Verujte čemu hoćete ili želite da verujete. Oko mene je mnogo lgt dece i ne osećam se nimalo prijatno kad čujem ovako nešto, ponovo, i ponovo.... Edited September 11, 2025Sep 11 by Svemir Zeka
September 11, 2025Sep 11 1 minute ago, Svemir Zeka said:Ovaj, ja radim s mnogo dece, uzorak mi je prilično širok, nije anegdota. I radila sam i sad radim u više škola.Koje konkretno istraživanje među mladima navodiš?Ma mislio sam da bi pre verovao tvom istrazivanju nego mojim anegdotama, sorry ako nisam bio precizan Edited September 11, 2025Sep 11 by dacha
September 11, 2025Sep 11 1 minute ago, Svemir Zeka said:To sam i ja do danas mislila. U mom okruženju je najnormalnije reći da si l/g.Ali, avaj, babl.Ne bih pisala džaba. A sami su se javili da se iskažu, nisam ih ni pitala.Tako da nije baš sve sjajno i bajno, iako želimo da bude takoRecimo ono sto sam primetio u mom decijem bablu mnogi imaju blago negativan stav prema prajdu, ali generalno nek svako bude sa kim hoce i neka cveta 1000 cvetova...Negativan stav prema prajdu je iz pozicije kao da su sva prava ostvarena, pa koji ce nam to sve... Dosta zanimljivo, jer, rekao bih deca ne kontaju bas smisao prajda i razloge za postojanje, kao ni stepen prava i polozaj lgbt, jer je u njihovom okruzenju to sve ok...
September 11, 2025Sep 11 Popular Post Jedna od za mene (pozitivno) najšokantnijih stvari vezano za studentski protest i pokret jeste koliko je de facto LGBT-friendly (ne samo na nivou objava). Neke od najistaknutijih figura studentskog pokreta u mom gradu su otvoreno gej, među decom u obezbeđenju (dakle na najistaknutijim mestima) ima očigledno gej i trans osoba, i svi su kul sa tim. Režim je u par navrata pokušao da diskredituje neke ljude iz pokreta prozivajući ih da su gej, bez ikakvih rezultata. The kids just don't care. Pričao sam sa studentima koje znam, i potvrdili su mi da aposlutno nikog nije briga, da je to potpuno normalizovano. Ovo je za nekoga iz moje generacije potpuno nezamislivo, u našoj generaciji je to bilo nezamislivo. Promena se desila, and I think it's beautiful.Ne dovodim u sumnju ovo što je napisala Svemir Zeka. Moguće da je u pitanju klasna, ali i generacijska razlika. Koliko razumem ona radi sa srednjoškolcima. U tim godinama je homofobija deo inciijacije u hetero-muškost, ali sudeći po ovome što vidim na protestima, to se naprosto prevaziđe za par godina. Dopuštam da grešim.Takođe moram da dodam da ova tolerancija prema LGBT osobama može da ide i neretko ide sa mnogim drugim stavovima iz desničarskog paketa. Nije nužno pokazatelj da su klinci manje desno, nego samo da je ovaj issue prestao da bude ključan za ideološku borbu. Edited September 11, 2025Sep 11 by Turnbull
September 11, 2025Sep 11 6 minutes ago, radisa said:Recimo ono sto sam primetio u mom decijem bablu mnogi imaju blago negativan stav prema prajdu, ali generalno nek svako bude sa kim hoce i neka cveta 1000 cvetova...Negativan stav prema prajdu je iz pozicije kao da su sva prava ostvarena, pa koji ce nam to sve... Dosta zanimljivo, jer, rekao bih deca ne kontaju bas smisao prajda i razloge za postojanje, kao ni stepen prava i polozaj lgbt, jer je u njihovom okruzenju to sve ok...Toeto. To sam i ja video. Normalizovano naprosto.
September 11, 2025Sep 11 10 minutes ago, radisa said:Recimo ono sto sam primetio u mom decijem bablu mnogi imaju blago negativan stav prema prajdu, ali generalno nek svako bude sa kim hoce i neka cveta 1000 cvetova...Negativan stav prema prajdu je iz pozicije kao da su sva prava ostvarena, pa koji ce nam to sve... Dosta zanimljivo, jer, rekao bih deca ne kontaju bas smisao prajda i razloge za postojanje, kao ni stepen prava i polozaj lgbt, jer je u njihovom okruzenju to sve ok...Ja sam pre neki dan slušala dečake šta su pričali. Kako žive, kuda se kreću. Naša uža sredina je prilično tolerantna i zato su slobodni da to ispričaju. Posle ovoga danas mi je jasno sve. A to za "imaju sva prava" je opšte mesto.
September 11, 2025Sep 11 14 minutes ago, dacha said:Ma mislio sam da bi pre verovao tvom istrazivanju nego mojim anegdotama, sorry ako nisam bio precizanOk, izvinjavam se 🙂
September 11, 2025Sep 11 3 minutes ago, Svemir Zeka said:Ok, izvinjavam se 🙂Nema frke, ja nekad procitam sopstvenu recenicu i ne znam sta sam hteo da kazem, a ovo je osetljiva tema, meni je bas super sto tako reagujes
September 11, 2025Sep 11 23 minutes ago, Turnbull said:Jedna od za mene (pozitivno) najšokantnijih stvari vezano za studentski protest i pokret jeste koliko je de facto LGBT-friendly (ne samo na nivou objava). Neke od najistaknutijih figura studentskog pokreta u mom gradu su otvoreno gej, među decom u obezbeđenju (dakle na najistaknutijim mestima) ima očigledno gej i trans osoba, i svi su kul sa tim. Režim je u par navrata pokušao da diskredituje neke ljude iz pokreta prozivajući ih da su gej, bez ikakvih rezultata. The kids just don't care. Pričao sam sa studentima koje znam, i potvrdili su mi da aposlutno nikog nije briga, da je to potpuno normalizovano. Ovo je za nekoga iz moje generacije potpuno nezamislivo, u našoj generaciji je to bilo nezamislivo. Promena se desila, and I think it's beautiful.Ne dovodim u sumnju ovo što je napisala Svemir Zeka. Moguće da je u pitanju klasna, ali i generacijska razlika. Koliko razumem ona radi sa srednjoškolcima. U tim godinama je homofobija deo inciijacije u hetero-muškost, ali sudeći po ovome što vidim na protestima, to se naprosto prevaziđe za par godina. Dopuštam da grešim.Takođe moram da dodam da ova tolerancija prema LGBT osobama može da ide i neretko ide sa mnogim drugim stavovima iz desničarskog paketa. Nije nužno pokazatelj da su klinci manje desno, nego samo da je ovaj issue prestao da bude ključan za ideološku borbu.Ako hoćeš da budem skeptik, to je moguće jer je širi paket studenata poklopio nekolicinu onih koji se vide da su lgbt, ali nisu oni u tom trenutku tema, nego su deo grupe studenata. Tačno je, ja radim sa srednjoškolcima, ima uzrasne razlike. Ali, možda su mi najbolji reper izjave gej dečaka. Starijih, punoletnih, i nekih koji su bili srednjoškolci, a sad su studenti i njihovog javnog života. Nije toliko optimistično.
September 11, 2025Sep 11 30 minutes ago, radisa said:Recimo ono sto sam primetio u mom decijem bablu mnogi imaju blago negativan stav prema prajdu, ali generalno nek svako bude sa kim hoce i neka cveta 1000 cvetova...Negativan stav prema prajdu je iz pozicije kao da su sva prava ostvarena, pa koji ce nam to sve... Dosta zanimljivo, jer, rekao bih deca ne kontaju bas smisao prajda i razloge za postojanje, kao ni stepen prava i polozaj lgbt, jer je u njihovom okruzenju to sve ok...Ta tema je u poslednje vreme ispala iz fokusa a kad teme nisu u vrhu javne eksploatacije i stavovi vezani za njih umeju da budu ako ne tolerantniji onda bar opusteniji. Pravu sliku cemo videti kad/ako tema ponovo udje u fokus kao jedna od znacajnijih. Nismo mi postali ni manji nacionalisti pa smo opet gledali one slike iz Novog Pazara.Jednostavno, postoji trenutno nesto vaznije sto spaja inace teze spojivo. I sto bi neki ovde rekli, I think it's beautiful.
September 11, 2025Sep 11 1 hour ago, Svemir Zeka said:Ne znam šta da vam kažem, stavovi z-gen koje sam upravo prikupila su alarmantniKao iz 2001. , tako nekakoDominira arhanđel i pop GavriloDobro deMoramo postepeno da se vadimo iz ovih govana. Posle srednjeg veka ide feudalizam, pa polako.BTW nisu deca kriva sto su im matori konji zatrovali medije i nametnuli nacionalisticki narativ. Regresija je nesto sasvim prirodno. Edited September 11, 2025Sep 11 by Caligula