Jump to content
IGNORED

Pojam "urbano"

jaja_s_paprikama

Recommended Posts

• Replies 783
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

49

• ToniAdams

46

• Аврам Гојић

43

• Caligula

38

Posted

Nice, ali pazi sad!

Ne izgleda mi da ovaj sentiment pripada našoj diskusiji. Autor se samozadovoljava bolećivom nostalgijom prema muzičaru i mjestu, a to bi moglo biti i neko selo, a da se ništa ne promijeni. Nisam čitao linkovani text, ali u ovom isječku nema odbrane urbanogsamourbanog, već samo nostalgija, ne? 

Posted

Kako nema, a pankeri i gospoda! Pankeri kao dobri graždani koji se u mimohodu zdrave podižući svoje halbcilindre.

30405805_.jpg

Posted (edited)

a kad ti da pocne sa "Pale se svetla, zuji elektrika..." 

IDEMOOOO, RU-KE-GO-RE!!!

tako se nikad nece buditi jedan Menhetn :fantom:

Edited by Singer
Posted

aha, znaci nisi propratio ovaj period 85-87 mozda i ranije koju godinu? ja sam bio klinac, ali bas bas klinac kada sam poceo da se druzim sa celom tom ekipom starijih metalaca. [nisam slusao metal] tada nisam vidjao pankere ili skinse, pogotovo skinse. takodje, i ovoga ne mogu da se setim. da li su se pankeri skupljali tada kod dragstora ili mozda koju godinu kasnije? no, ja sam sa 12 godina [sada mi kaze keva jos i pre jer se seca da ju je vuk bojovic non-stop zvao zato sto preskacem ogradu od zoo vrta] ali neka bude 12 godina. upoznao stariju ekipu hevi metalaca na kalisu. prihvatili me, iako mnogo stariji od mene, cak su mi i dali nick 'mrvica'  ^_^ bilo je svacega tu. cak su bili i opasni momci, ali mi se sve nekako cini da je postojalo nekakvo zdravo rastojanje. nisu se tukli zbog gluposti, morao je da bude debeli razlog za tako nesto. iako su se svi plasili jednog lika, taj je bio opasan samo u slucaju da postoji razlog. takodje se ne secam bilo kakve grupne tuce. naravno, sve ce ovo da se rasprsi u paramparcad priblizavanju 90-ih. eto, ja sam prvi put cuo za rec 'tolerancija' na b92 televiziji, bas je ta maja imala dzingl neki sa saksijom ako se neko seca. 

kod dragstora su se skupljali svi, pankeri su kod skca, metalci kod ruskog cara, hipici na platou, skinsi kod dragstora prekoputa kst-a.bar je to tako bilo krajem 90ih. metalci tu jedini nisu bili (kvazi)ideoloski obojeni, tj nisu imali prirodne neprijatelje*, a sve je zavisilo i od ekipe. uglavnom, alternativci su se retko medjusobno krljali, mada je bilo nekih, mozda poluizmisljenih, masovki.

*osim sabana, pretece dizelasa koji su ih tukli sve zajedno, tj svakog ko se nije oblacio kao oni.

Posted

reci mi, da li si nosio duboke Puma patike?

ili pak starke zelene (tebe je tesko voleti)

Posted

pa meni se sad učinilo da je lujo (ups!) razdvojio pojmove urbanog i kosmopolitskog i da je građ. kontinuitet označio kao dovoljan za ovo prvo. meni je taj redukovani pojam urbanog nekako tesan. ja sam nekako uvek tražila elemente onoga što on pripisuje kosmopolitskom, da bih razdvojila palanku od grada.

upravo to

iako  je takvo poimanje  subjektivno i proizvoljno

a mozda je i njegovo

etimoloski je urbano naprosto pridev od rechi 'grad', ono sto je specifichno za gradske sredine, moderno, vise mi je simobbl urbanosti 1 skejt park nego bechka opera

sloboda, raznovrsnost a ne konzervisani duh jednog tradicionalnog sistema kulturnih vrednosti

Posted

a šta misliš da je doprinelo boljem očuvanju kontinuiteta građanske kulture u zagrebu, u odnosu na beograd?

(ne kažem da je taj kontinuitet u ZG bolje očuvan, o tome ne znam ništa, samo sam imala utisak da to tvrdiš.)

To je sve vrlo problematično s očuvanjem kontinuiteta građanske kulture u Zg i Bg, kao i sama ta građanska klasa što je po sebi problematična, pa nitko za njom suze nije pustio kad ju je Tito počistio, tj. osim Slowa i Praslina nije nitko, a njeni elitni pripadnici poput Krleže, Supeka, Koče Popovića idr. su je napustili s entuzijazmom. Mir dakle građanskoj klasi zagrebačkoj i beogradskoj bogdajojdušuprosti. 

Posted

pa meni se sad učinilo da je lujo (ups!) razdvojio pojmove urbanog i kosmopolitskog i da je građ. kontinuitet označio kao dovoljan za ovo prvo. meni je taj redukovani pojam urbanog nekako tesan. ja sam nekako uvek tražila elemente onoga što on pripisuje kosmopolitskom, da bih razdvojila palanku od grada.

Urbano je izdajničko! Kaže uvaženi mladi teoretičar.

Posted

a kad ti da pocne sa "Pale se svetla, zuji elektrika..." 

IDEMOOOO, RU-KE-GO-RE!!!

tako se nikad nece buditi jedan Menhetn :fantom:

Pa i takvo i toliko zgrazavanje nad Bajagom (koliko god on inace bio los muzicar) spada u izrazavanje urbanosti, pokondirenog spocitavanja nekome da je seljak, tj nedovoljno urban.

Posted (edited)

@otto katz

a faktor balerina™ i pijanistkinja™ iz dobrih grazdanskih kuca koje su se udavale za prvoborce pukovnike™ i tako istovremeno s entuzijazmom napustile gradjansku klasu i dorpinosile gradjanizaciji™ i pukovnika™ i njihove urbane™ dece na vracarskim lokalitetima, sto rekviriranim sto dobijenim u miraz?

Edited by Pontijak
Posted

Ne izgleda mi da ovaj sentiment pripada našoj diskusiji. Autor se samozadovoljava bolećivom nostalgijom prema muzičaru i mjestu, a to bi moglo biti i neko selo, a da se ništa ne promijeni. Nisam čitao linkovani text, ali u ovom isječku nema odbrane urbanogsamourbanog, već samo nostalgija, ne? 

ma da. Ima bukvalno samo jedna problematicna recenica, ostalo je neki nevesto iskazani zal za detinjstvom, bukvalno. 

Posted

Kako nema, a pankeri i gospoda! Pankeri kao dobri graždani koji se u mimohodu zdrave podižući svoje halbcilindre.

30405805_.jpg

:lolol: Ajoj, pa pankere mi mozak niji primio, odbija kontraintuitivne kombinacije. Čitam, promenada, frajle, cilindri, vergl klaker&kabeze, a pankeri mi prođoše ispod praga percepcije. 

Posted

Tell me more, Syme boy, tell me more.

Ti znas o zadatoj temi sta je bilo ko napisao na Balkanu! :D

Posted (edited)

lepo ignorišete neki drugi grad, a oštrite zube na bajazi ...

Edited by gagorder