adam Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 evo nas opet....ja sam vec poceo jer slavim sve - bozic, novu godinu, bozicveceras - losos, filet, kupio pola ribe, cela strana, dimljen (hot smoked, nije standardni, evo ga http://www.thefishsociety.co.uk/fish-shop_Hot-Smoked-Salmon_118_0_1.html?gclid=CN6el_rgs7QCFSHHtAodRE8AHQ.moze se jesti takav kakav je al ja cu ga malo ugrejati u rerni, skandinavski. uz to baren mladi krompir, zelena salata (razno lisce, obavezan mladi spanac, crveni luk, avokado, zacinjeno limunom i muljem, jednostavno) i sos od persuna, mirodjije, krastavca, martinija i neutralne pavlake. sos ubiva kako je dobar al je dosta jak pa ga pravim samo u ovo doba godine.predjelo, losos tartar. pravi se na razne nacine, ja namontirao svoj. dve trecine svezeg i trecina dimljenog lososa stno seckano, na to sitno seckani kapari (nekad stavljam i krastavcice al drazi su mi kapari), sitno seckan crveni luk (ne puno, pola glavice na pola kile lososa) limunov sok, biber (so ne treba, slan je dimljeni losos a i treba vise da se oseti kiselost), sveza mirodjija, tabasko i to je to.dezert - razni sirevi sa marmeladom od luka, lep port a posle verovatno bombonjere, cokolade, bademi, lesnici, suvo voce, izbor je pristojan.sutra tradicionalno - za dorucak kajgana s dimljenim lososom i sampanj. rucak curka, pecen krompir, mrkve, paskanat, kupusici, sos od brusnica, salata. posle sirevi, panetone, sladoled, cokolade, lesnici, orasi, bademi, suseno i sveze voce...nova godina - standard. sarma, ruska, reforma. uz to - roast rib of beef po francuski. zacini se, ja obavezno ne stedim na senfu, oprlji dobro sa svih strana i u rernu na najjace jedno dvadeset minuta do pola sata. izvadim, bogato pokrijem folijom i ostavim jos pola sata da odahne. bude idealno, pink unutra, meko kao dusa. uz to krompiri iz rerne, salata, dobar hleb. gricke, sirevi, cokolade i kako to vec ide...nas bozic - gibanica, svinjska plecka dugo zaboravljena u rerni, domaci lebac, ajvar, prilozi, salate...imam jednu limenku ffoie gras u steku jos od letos, negde cu i to da uguram...nabavio dobrog malta, dobrog, konjaka, dobrog porta i dobrog vina. e,da, praznicne dane pocinjem kafom s baileys-om. pa lagano.... sto bi rekao onaj u mighty boosh - I'm drunk on baiiiiiiiileys, I've got mangiiiiiina....e pa, eto. ja poceo da praznujem, gosti samo sto nisu stigli.
Аврам Гојић Posted December 24, 2012 Author Posted December 24, 2012 e pa lepo. taman htedoh da se upisem. molim za savet: kakvo meso kupiti za rozbif, kako to zovu u srpskim mesarama, a molim i za recepte i savete za marinade i pac.
renne Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 Pa nema rozbif kod nas, ne secemo tako kraveПослато са GT-I9000 користећи Тапаток 2
Аврам Гојић Posted December 24, 2012 Author Posted December 24, 2012 onda neki ekvivalent, za lepu i socnu komadinu mesista, da se sluzi hladno sa renom i dijon senfom.pomagaj rene!
Turnbull Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 onda neki ekvivalent, za lepu i socnu komadinu mesista, da se sluzi hladno sa renom i dijon senfom.pomagaj rene!+1Pomagaj dijon senfe! :)
aram Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 ovaj lik zna znanje:Uvod i osnovne pripreme junetine za pecenjena moju veliku zalost, moram se potpuno sloziti s njim kad je rec o obradi mesa kod nas, s tim sto je u hrvatskoj stanje cak i nesto bolje.meni nije uspelo da napravim dobro pecen komad junetine dok sam ziveo u bg-u. ovde, srecom, imam u krugu od sto metara od kuce argentinsku mesaru, italijansku, spansku i dry aged beef u supermarketu.najbolje rezultate, u bg-u, sam imao par puta kad sam probao zrenje kiwijem.
henrik larsson Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 Oftopik je, ali sad nešto gledam ovo povodom junetine, i skapiram koliki smo mi zapravo gurmanski kurac od države, i pokušavam da zamislim gde bi neko vodio Burdena da ide da jede i kako bi to izgledalo. Verovatno na ćevape u Skadarliju.
aram Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 preterujes sad, nemci su isto go kurac, ali su srecom bar to ukapirali pa se trude da nauce. to jest neki. vecina ih i dalje jede ocajno. jebo te, deca koja idu sa mojim sinom u skolu ne znaju da se pire moze napraviti od krompira, a ne samo iz kesice.
nisam ja Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 jab ga odveo na svinjokolj i stavio ga u kobasice.
henrik larsson Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 preterujes sad, nemci su isto go kurac, ali su srecom bar to ukapirali pa se trude da nauce. to jest neki. vecina ih i dalje jede ocajno. jebo te, deca koja idu sa mojim sinom u skolu ne znaju da se pire moze napraviti od krompira, a ne samo iz kesice.Pa eto ti prvi primer, ovo o čemu se pričalo malopre. Ovde normalne namirnice nalaziš preko teških dojava, kod baba na planini i matorih mesara u pripizdinama. Onda gledam one epizode šetnji po raznim turskim, vijetnamskim, meksičkim džank fudovima, trista hiljada autentičnih varijanti za obične ljude. Ovde da random zaređaš po širem centru u potrazi za time, dobio bi proliv ili nešto još grđe, od pljeske sa kečapom i pavlakom, autentične srpske pice i autentičnog toplog sendviča sa Agroživ stišnjenom i Iriškim kačkavaljem.
aram Posted December 25, 2012 Posted December 25, 2012 izvin'te me, ovo je tradicionalni nemacki obrok:e sad, uporedi to i ovo:e, sad, trgovci su nam slabi, to je tacno. ali ja rekoh, srecom zivim u kraju gde imam veliki izbor, nije to pravilo.osim toga, recimo dry aged beef, koje odskora imas u svakoj boljoj rewe samoposluzi kosta od 45€ kilo pa navise. znas kad ce nemac da da te pare, kad moze za to da kupi 10 kila svinjetine, i jos da mu ostane za pivo?
aram Posted December 25, 2012 Posted December 25, 2012 lose su u odnosu na nase, lose su u odnosu na italijanske. tri klase losije. jedino ako ti je etalon za nase ona lazna kranjska s noktima i ocima iz c-marketa krajem 90-tih, onda su bolje.a ovo me prosto bilo sramota kad sam video:ovo nemacka deca, uslovno receno sirotinjska, donose u skolu za uzinu. i ne prelivaju vrelom vodom, grickaju suvo. mislim da kosta oko 60 centi.
assück Posted December 25, 2012 Posted December 25, 2012 nisam uporedjivao uopste, samo kazem. cale je jednom pravio njemacku kobaju u kucnoj radinosti i bila je simpaticna
Recommended Posts