Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magyarország

Featured Replies

3 hours ago, Djuro said:

Ja nisam rekao da je Srbiji potreban desnicar.

Vec da , danas, onaj ko nije desnicar nema sanse za pobedu vs Vucica.

To je vecinska glasacka Srbija, simple as that. Nikakva gradjanska opcija nema sanse, zeleni, levicari, liberali.

(Liberal mooozda ali taj/ta mora da bude desni centar, minimum.)

Sorry na off, od kad to desna opcija nije građanska?

• Replies 1.7k
  • Views 175.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

4 hours ago, Emerald said:

Vec smo pisali o tome.

Srpski nacionalizam je drugaciji od "centralnoevropskih" nacionalizama,a koji su znacajno rasno okrenuti, koji su stvoreni od germana. Osnovna germanskih nacionalizama, ne samo nemackog(on posebno jeste) vec i engleskog, je "superiornost" zasnovana na rasizmu koja brise religiozne razlike(tipa protestatni protiv rimokatolika) Srpski nacionalizam je slicniji grckom, pa i izraelskom, ima tu nekih slicnosti. Izraelski nacionalizma nije rasnog tipa, on je na drugim osnovama "superiornosti" postavljen-religioznoj eksluzivnosti, odabranosti. Iako u jevrejskim zajednicama bilo problema izmedju Askenaza i Sefarda po "rasnom" principu, kada su masovno Sefardi proterivani iz okolnih arapskih zemalja nakon stvaranja Izraela, nisu imali bas lepu dobrodoslicu od Askenaza.

Kod Srba je bilo pokusaja "jahanja" na rasizmu kod nekih stranaka ali to nije bilo preterano uspesno. Vise je razloga za to. To ne znaci da u Srbiji nema rasizma, npr. prema Romima, ili ako bi se pojavile velike grupe imigranata iz Afrike. Ali on nije baza srpskog nacionalizma kao kod germana, koji su to preneli na "Centralnu Evropu".

pa ne bih rekao. romi su kod nas vec " postavljeni" na marginu. " ne ugrozavaju nikog". sve je to ista prica. ja sad kad dodjem u bgd jedna od tema su " obojeni".

samo je pitanje koliko su neki " ugrozeni". plus imigranti su u srbiji uz blagoslov vlasti. isto tako te nase rasiste kontrolise ista ta vlast i " usmerava tamo gde im treba.

samo je pitanje u kolicini stresa rasista. ista su to govna i u madjarskoj i u srbiji i u nemackoj

Edited by bradilko

20 minutes ago, bradilko said:

pa ne bih rekao. romi su kod nas vec " postavljeni" na marginu. " ne ugrozavaju nikog". sve je to ista prica. ja sad kad dodjem u bgd jedna od tema su " obojeni".

samo je pitanje koliko su neki " ugrozeni". plus imigranti su u srbiji uz blagoslov vlasti. isto tako te nase rasiste kontrolise ista ta vlast i " usmerava tamo gde im treba.

samo je pitanje u kolicini stresa rasista. ista su to govna i u madjarskoj i u srbiji i u nemackoj

Sve se slazem sa tobom ali srpski nacionalizam nije gradjen na rasnom principu.

Turul(turska, turijska rec)

To je, mozda, najveci simbol Madjarske. Inace mitoloska ptica koja povezuje Atilu "Bica bozijeg", vodju Huna sa srednjevekovnom i modernom Madjarskom. U romanticarskom 19. veku, kada su stvarane evropske nacije, madjarski nacionalizam se vezao za rasnu pricu o hunskim ratnicima, ciju su Madjari naslednici. Iako je proslo skoro 500 godina od smrti Atile i dolaska Madjara u Panoniju. Madjari su poreklom sa Urala a Huni su bili juznije od Urala. Cak ni jezicki nisu toliko slicni iako Madjari pri svom kretanju sa Urala do Panonije jesu dosli u kontakt sa mongolo-turskim narodima, pa tako i danas madjarski jezik ima neke prototurske reci, kao sto je Turul.

Ali to je nebitno za ovu pricu, madjarski nacionalisti su rekli, mi smo naslednici ratnicke rase Huna, koja je pokorila zapad. Samo ti Huni na srednjevekovim i modernim slikama nisu neki niski, stepasti mongoli na konjima, kako su Atilu opisali Rimljani. Vec su prikazani kao neki bledoliki, cesto, plavusani identicni germanima, poput Gota. I dan danas je Atila jedno od popularnih muskih imena medju Madjarima.

Srpski nacionalizam nema takvu pricu. Stavise, srpski nacionalizam ima u sebi nasledje panslavizma ali ono nije rasistticko vec, slicno Ircima, gradjeno kao otpor pangermanskom gospodaru, dakle kontra germanskog rasizma oliceno u "Madoj Bosni".

Meni su "srednjeevropski" nacionalizmi potekli iz Stokholmskog sindroma, kada imas gospodara koji je te kinji i gazi, nikada te ne prihavta ravnopravnog, pa onda ti to prihvatis i pocnes da se tako ponasas ali ne prema "gospodaru".

Edited by Emerald

al vas navukose gulasari.

sad gledajte kako orban preuzima eu lolol

10 hours ago, bradilko said:

pa ne bih rekao. romi su kod nas vec " postavljeni" na marginu. " ne ugrozavaju nikog". ...kad dodjem u bgd jedna od tema su " obojeni".

svuda su. Romi na margini gde ih nisu resili u zapadnom stilu onomad in the first place Ja nisam u celom zivoty u Srbiji cula takve pizdarije o Romima koliko za jedno vece nekad dok sam studirala pa izasla na pice sa nekim ceskim drustvom.

"Obojeni"; sveze pristigli su druga prica. O ovim anakompanajd muskarcima pricala sam i ja. Dosta pogano umeju da odmere, dok sam ja navikla da me kroz BG nikad niko ni ne pogleda.

8 hours ago, Mr.Mxyzptlk said:

al vas navukose gulasari.

sad gledajte kako orban preuzima eu lolol

Placsi mala placsi,

ősto sam na Racsi

11 hours ago, Emerald said:

I dan danas je Atila jedno od popularnih muskih imena medju Madjarima.

Ono kad ti cela teorija padne na najbanalnijoj i proverljivoj cinjenici:

IMG_5403.jpeg

5 minutes ago, Djuro said:

IMG_5403.jpeg

Ai kaze ovako "Attila is a very popular and enduring male name in Hungary, often ranking among the top 10–15 most common male names. While its peak popularity was in the mid-20th century, it remains a common choice, boasting the highest global concentration in Hungary at approximately 1.46% of the population"

laslo, istvan, zoltan, jozes i janos propo

1 minute ago, Mr.Mxyzptlk said:

laslo, istvan, zoltan, jozes i janos propo

Ja gledam u Srbiji, ovo su bas promene kod nas:

image.png

Poplava muskih biblijskih imena u poslednjih 10 godina... fantom

Prosle godine je Jakov usao u top 10, quo vadis Srbijo 😂

Ajmo na osnovu popularnih (muskih, naravno) imena da zakljucujemo ciji je nacionalizam bolji a ciji losiji omg..

Edited by Djuro

19 minutes ago, Mel said:

Ai kaze ovako "Attila is a very popular and enduring male name in Hungary, often ranking among the top 10–15 most common male names.

Sad nije u top 40. U top 15 je zadnji put bilo u prošlom veku, a u top 20 2008.

EfOZKjz.png

https://magyarnevek.com/nevek/utonevstatisztika

Edited by vememah

33 minutes ago, Djuro said:

IMG_5403.jpeg

Kakva su ovo pederska imena?

Propast jedne nacije…

Kao da gledam tabelu sa imenima za Francusku unsure

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.