Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

Jbg hrišćani im nisu srušili carstvo, nametnuli svoju religiju, nametnuli mule koje su srušili prozapadnog diktatora i zbog čije politike su decenijama izolovani, infrastrukturni stagniraju, ljudska prava ograničena, ni jedna hrišćanska sekta nema tu moć u zadnjih 50 godina nigde na svetu

• Replies 11.1k
  • Views 991.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

• theanswer
    theanswer

Posted Images

11 minutes ago, gone fishing said:

Jbg hrišćani im nisu srušili carstvo, nametnuli svoju religiju, nametnuli mule koje su srušili prozapadnog diktatora i zbog čije politike su decenijama izolovani, infrastrukturni stagniraju, ljudska prava ograničena, ni jedna hrišćanska sekta nema tu moć u zadnjih 50 godina nigde na svetu

Nisu im carstvo srusili ni Arapi vec Mongoli, a Islam je dosao kasnije na te prostore. fantom

1 hour ago, gone fishing said:

Komentarisala je film 300 i bila je vrlo besna, uzgred reče da je posebno nervira kada se hrišćani izvinjavati za krstaške ratove jer su ih izazvali Arapi svojim agresivnim širenjem islama

To razumem. Iz nekog razloga se konstantno gura ta prica da su Grci branili civilizaciju od divljih Persijanaca i da ne bi Zapada bilo da su pali. A Persija je zapravo bila vrlo multikulti i civilizacijski razvijena zemlja. Sto se ne moze reci npr. za Spartu.

Ne treba umanjiti uticaj filozofije i nauke Grka, samo nije tako crnobelo kako voli Holivud da prikaze.

2 hours ago, Shan Jan said:

Imaju jako puno manjina (mislim da su oni maltene pola stanovnistva) i imaju prema njima stav da su svi deo istog naroda i iste zemlje

To baš i nije tako progresivan stav kako izgleda na papiru ili HTML stranici, zar ne?

Zavisi, ako je na Kosovu Ukrajini ili Bosni onda je progresivan.

20 minutes ago, Roger Sanchez said:

To baš i nije tako progresivan stav kako izgleda na papiru ili HTML stranici, zar ne?

Mozda se nisam lepo izrazio, nije to stav kao sto Turci imaju prema Kurdima. Vise je stav da su deo svi jednog sveta koji deli nasledje drzave koja postoji 3000 godina. Nesto kao sto je SFRJ bila ili mozda SSSR.

1 hour ago, Shan Jan said:

To razumem. Iz nekog razloga se konstantno gura ta prica da su Grci branili civilizaciju od divljih Persijanaca i da ne bi Zapada bilo da su pali. A Persija je zapravo bila vrlo multikulti i civilizacijski razvijena zemlja. Sto se ne moze reci npr. za Spartu.

Ne treba umanjiti uticaj filozofije i nauke Grka, samo nije tako crnobelo kako voli Holivud da prikaze.

Pogledati Roy Casagrade, Very Brief History of Western Civilisation...

Ukratko, Persija/Iran jeste deo zapadne civilzacije, u stvari suštinski osnivač zapane civilizacije, uz Egipat...

Edit, inače 2, posle uništavanja Aleksandrijske biblioteke, sve što imamo od antičkih knjiga možemo zahvaliti bibllioteci u Gondišapuru, i Persijancima koji su to sačuvali, kao i Arapima koji nisu uništili, nego su se jebeno mučili da prevedu sa Grčkog i vide šta tu tako dobro piše... Aristiotela i Platona, koje sad čitamo, čitamo i zato što su ih Paresijanci/Arapi sačuvali (i posle poneki pametni sevštenici, koji nsiu hteli da spale te knjige tokom oslobađanja(tm) Evrope od Arapa)....

Edited by radisa

Bukvalno sam pre neki dan drzala u ruci Senekinu knjigu, videla koliko je to teksta, i razmisljala, a kako je bas ovoliko teksta sacuvano iz onog vremena. Znam da su ensto prepisivali hriscanski svestenici, ali tek dosta kasnije. Znaci Arapima da zahvalimo za medjuvreme?

2 minutes ago, Mel said:

Bukvalno sam pre neki dan drzala u ruci Senekinu knjigu, videla koliko je to teksta, i razmisljala, a kako je bas ovoliko teksta sacuvano iz onog vremena. Znam da su ensto prepisivali hriscanski svestenici, ali tek dosta kasnije. Znaci Arapima da zahvalimo za medjuvreme?

Upravo tako - Arapi i Persijanci su postovali knjige i nauku dok su u Evropi spaljivali na lomaci svakog ko se usudi da kaze ista sto nije u skladu sa crkvenom dogmom.

Uzmi npr. Avicenu ili u originalu Ibn Senu, mavarskog lekara koji je postavio osnove moderne medicine u vreme dok su monasi sve lecili molitvama i pustanjem krvi.

14 minutes ago, Mel said:

Grcka, Rim, Vizantija (neko bi rekao opet Grcka), Arapi, pa nazad u Evropu.

20 minutes ago, kronostime said:

originalu Ibn Senu, mavarskog lekara

Абу Али Хусейн ибн Абдаллах ибн Сина se rodio 980 g. u blizini Buhare, današnji Uzbekistan.

Da vidimo da li su pametniji i hrabriji od nas...jako verujem da jesu.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.