Аврам Гојић Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Inače, Dragojević od svog drugog filma hoće da bude angažovan, samo što apsolutno nema muda za to, pa se krije iza nadrealizma i prenaglašenih stereotipa, a onda se ponaša kao da je svetlo u tami i popuje svima. Izuzetno iritantno.lepo receno, s tim sto cu dodati da bi mu malo vredelo i da ima muda, jer nema tog sponzora koji bi podrzao zaista angazovan film.
kobni zelaya Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Kako god bilo, on je uspeo svima da proda da je Parada angažovan film, pa su svi potrčali da ga gledaju brže bolje. Meni se čini da film dokazuje da njega taj problem, u stvari, ne interesuje. Ali, nije ni prvi ni poslednji kod nas ko tako radi.
korindjar Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 ne kontam? pravljenje gay friendly filma u ovom sranju nije dovoljno hrabro?
kobni zelaya Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 ne kontam? pravljenje gay friendly filma u ovom sranju nije dovoljno hrabro?Ako je pitanje upućeno meni - generalno mislim da nije suštinski bitno - on je prodao kontroverzu, aktuelnu temu - gledalac koji kupuje kartu ne zna unapred da li je film gej frendli, a po trejleru mu izgleda da je u pitanju neka zajebancija (što i jeste). I tako mali broj ljudi ode u bioskop, mnogo više ih gleda trejlere na tv-u. Za neki angažman - da je snimio neku golišavu, ali ozbiljno estetizovanu scenu seksa između dva muškarca, i odlomke iz nje stavio u trejler, mnogo bi mu manje ljudi došlo, a i sebe bi doveo u određenu fizičku opasnost.Mada, zameram mu primitivizam i falš, a da li hoće ili neće da bude angažovan, to je njegov izbor.
morgana Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 (donekle) slicno je i modern family dala razblazeni prikaza gejeva, pa je vole republikanci, navodno bas dostaefektna mi je bilecanka na kraju filma i uopste ta paralela sa borbom protiv manje-vise mrskog neprijateljada zakljucim pa da kibam nalijevo sa topika: film nije vrh, ali nije ni krs. opljuvan je vise no sto treba.
Mp40 Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 da je snimio neku golišavu, ali ozbiljno estetizovanu scenu seksa između dva muškarca, i odlomke iz nje stavio u trejler, mnogo bi mu manje ljudi došloMislis???Mrzim sto moram da branim Dragojevica ali Parada je sasvim hrabar film koji zauzima stranu i brani poziciju. Ima jadnih momenata (siptar jebe zebru i deca valjaju drogu od kolevke) Znam da bi svako od nas mogao bolje, jace, otvorenije, hrabrije... ali nemamo vremena da se cimamo. Moze mu se samo zamerati sa filmske strane, sa drustvene je prosao nase visoke liberalne testove.
Otto Katz Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Na mene je film djelovao tako da sam od prvih scena osjetio snažnu tendenciju da mu opraštam nedostatke koji su se nizali i nizali i nizali. Od korištenja nepotrebno plitkih stereotipa preko poplave aluzija na gejovstvo naše patrijarhalno mačističko svagdašnje, pa do klišea u finalu, uključujući i generalnu prosvjetiteljsku notu. Oprostio sam mu i što je hajdukovce prikazao kao tovare. A sve zbog onolike topline prema glbtima od strane očitog strejtera kao i zbog vrlo odličnog pomjeranja perspektiva u kontrastima između tradicionalnog etničkog/vjerskog drugog koji se spram gejovske drugosti ispostavlja kao moj vlastiti seljački odraz u zrcalu.Film je također vrlo pitak i uključuje nekoliko detalja koji mi i sad izmame osmijeh. Napr. onaj razgovor s Crnogorcem što mu upucao šećera, ili ono kad Radoje kaže, mene niko ne može provaliti da sam gej, ako to ja neću, a Đorđe mu odvrati, to ti misliš, na šta mu se ovaj naruga, pri čemu u kadru nije on, nego Limunova očajna faca. Štajaznam, meni dosta. A provokativni filmovi o muškoj ljubavi i priključenijima će doći, ima vremena. Čekaj da se prvo objasnimo.
Lrd Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 (donekle) slicno je i modern family dala razblazeni prikaza gejeva, pa je vole republikanci, navodno bas dostada zakljucim pa da kibam nalijevo sa topika: film nije vrh, ali nije ni krs. opljuvan je vise no sto treba.Kako je to Modern Family dao razblaženu sliku gejeva? Šta je blago u tome, stvarno ne razumem? Ja sam govorio o filmu kao filmu, gde ipak jeste krš.Mislis??? Znam da bi svako od nas mogao bolje, jace, otvorenije, hrabrije... ali nemamo vremena da se cimamo. Moze mu se samo zamerati sa filmske strane, sa drustvene je prosao nase visoke liberalne testove.Niti imamo državnih para na trošenje, niti smo potpredsednici vladajuće partije...Ma daj, bre. Dragojević je mogao da uradi šta. je. hteo. I napravio je ono. Ako je društveno angažaovano dobro samo i isključivo to što su pederski likovi pokazani kao benigni (bez obzira na to što su svi od reda karikature), onda stvarno jebi ga. Usranih pet minuta Dečka koji obećava su hrabriji i brutalniji prikaz homofobije kod nas nego ceo ovaj pamfletić sastavljen od najstrašnijih stereotipa.Na mene je film djelovao tako da sam od prvih scena osjetio snažnu tendenciju da mu opraštam nedostatke koji su se nizali i nizali i nizali.(...)Štajaznam, meni dosta. A provokativni filmovi o muškoj ljubavi i priključenijima će doći, ima vremena. Čekaj da se prvo objasnimo.Opet, neću da preterano da sporim ništa sa angažovane strane filma, jer me ne zanima makro društveni angažman, ali opet moram da se začudim kako je dobro da je dobar film u kome su svi pederi od reda feminizirane tetke koje vole roze boju, lutkice i kič? Ako je ok da je peder tetka u malom roze autu, onda je okej i da je kosovski Albanac šiptar koji jebe zebre i trguje drogom.
Milogled Bluff Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 ne kontam? pravljenje gay friendly filma u ovom sranju nije dovoljno hrabro?+1da zakljucim pa da kibam nalijevo sa topika: film nije vrh, ali nije ni krs. opljuvan je vise no sto treba.Na PPP-u nesto opljuvano vise no sto treba? To ne moze biti!
morgana Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 (edited) Kako je to Modern Family dao razblaženu sliku gejeva? Šta je blago u tome, stvarno ne razumem? Ja sam govorio o filmu kao filmu, gde ipak jeste krš.pa dobro, ali ja sam pisala inspirisana zelajinim postom koji je prethodio mom:Za neki angažman - da je snimio neku golišavu, ali ozbiljno estetizovanu scenu seksa između dva muškarca, i odlomke iz nje stavio u trejler, mnogo bi mu manje ljudi došlo, a i sebe bi doveo u određenu fizičku opasnost. u modern family imas 2 homoseksualca koji su se poljubili u valjda 1. epizodi 2. sezone, poslije internet peticije :Dvaljda je jasno da je njihov odnos u tom smislu malo neprirodan, ali siroka publika ih takve prihvata a drugacije mozda ne bi. slicno, u dragojevicevom filmu imas prikaz homoseksualaca koji ide dotle dokle ih siroka publika lako prihvata. miloblafe, :( Edited April 3, 2012 by morgana
Lrd Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 u modern family imas 2 homoseksualca koji su se poljubili u valjda 1. epizodi 2. sezone, poslije internet peticije Tačno, ali je bitna razlika to što se u Modern Familyju slabo ko ljubi, nisu gejevi tu neki izuzetak. A i to je mainstream serija, nije provokacija. Gej likovi su prikazani pre svega kao likovi, pa onda gejevi.
Otto Katz Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 moram da se začudim kako je dobro da je dobar film u kome su svi pederi od reda feminizirane tetke koje vole roze boju, lutkice i kič? Ako je ok da je peder tetka u malom roze autu, onda je okej i da je kosovski Albanac šiptar koji jebe zebre i trguje drogom.Pa ok je, jer je riječ o otvoreno lakom filmu za masovnu zabavu svekolikog pučanstva koji ipak gura vrijednosno ok gledanje. Plus je preobražaj Limunovih stavova prema pederima stvarno pročišćavanje osjećaja srdžbe i straha gdje on ne pripovijeda, nego djela. Velim, meni dosta za pozitivno brojanje, ali nemoj gledati mene, ja sam kino potrošač male hrane. Vjerojatno si ti mnogo bliži okruglom licu u sebe zatvorene savršene istine. Ja se zabavio, ti u pravu i svima dobro. Valjal ova?
Dankan Ajdaho Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 ali opet moram da se začudim kako je dobro da je dobar film u kome su svi pederi od reda feminizirane tetke koje vole roze boju, lutkice i kič? Ako je ok da je peder tetka u malom roze autu, onda je okej i da je kosovski Albanac šiptar koji jebe zebre i trguje drogom.Dobar je baš svaki film s ovom tematikom, nakon kog klinci 16-18 godina izlaze iz sale tužne face i caklijućih očiju.(Čisto da napomenem, ćera mi je saopštila (I beogradska gimnazija) da su se u razredu njeni drugari™ (što uključuje i momke i devojke) organizvali da idu da biju pedere™ pre Gay parade. A princip organizovanja je bio "Ko ne skače taj je Šiptar". Pa me molila da ako pričam sa nekom od njenih drugarica kad budu dolazile da ne zaboravim da slažem da smo taj dan bili na Divčibarama).
Ryan Franco Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Dobar je baš svaki film s ovom tematikom, nakon kog klinci 16-18 godina izlaze iz sale tužne face i caklijućih očiju.To se zove obrazovni program, a ne kinematografija.
Recommended Posts