Jump to content
IGNORED

Avionski udesi i nesreće

dare...

Recommended Posts

Posted
37 minutes ago, Eleniko said:

nije to neko dodatno taksiranje koje će putnika da košta više od evro po poletanju a spasiće mu glavu. 1 km više, koliko je to kerozina.

Ovako na brzaka što sam pronašao, Boeing 747 oko tone goriva za 15 minuta taksiranja. Nije mnogo, ali broj taksiranja x broj aviona...

Posted

dobro 747, 4 ogromna motora

koliko troši manji avion koji je redovan na surčinu

Posted
4 minutes ago, Frile said:

Bojim se da je u ovom slučaju kontrola rezonovala u stilu "pitaću ga da li je siguran pa ako jeste, njegova odgovornost; bolje to nego da nas posle Air Serbia drka što im šetamo avione po pisti, trošimo im vreme i kerozin"

Ovo ljude koshta glava, ti zahtevi i pokushaji da se izbegne dodatno drndanje i neke kvote u raznim oblastima, pa odjednom od totalnog integriteta gledash da se prilagodish realnosti.

Ja sam ovo, dodushe ne u avionu, dozivela i kao metaforichni putnik aviona i kao metaforichna kontrola leta, i bukvalno kapiram i ovaj rezon kontrole (da preptostavim da je tachno ovo shto @Frile pishe) i nazalost i kao taj putnik koji nije imao srecu koju su ovi sad ipak imali sa Air Serbia-om da slete zivi i zdravi.

Posted

Bogami, nije ni Nikola Tesla toliko slab sa saobracajem kao nekad. Evo npr. izbrojao sam danas 16 letova koji dolecu izmedju 4 i 5 popodne (plus 3 odlazeca) i 15 koji polecu izmedju 5 i 6 popodne (plus 4 dolazeca).  To je jedan avion svakih par minuta. 

@jms_uk pretpostavljam da se jedna jedina pista u BGu koristi i za poletanje i za sletanje? Kako je na drugim aerodromima? Nikad nisam razmisljao o tome :D 

Posted

Ima ih i sa 5-6 čak i sa odvojenim kontrolama leta... 

Posted
1 hour ago, Zaboravan said:

Ima ih i sa 5-6 čak i sa odvojenim kontrolama leta... 

Jedan samo za poletanje a drugi samo za sletanje ili prosto razliciti tornjevi opsuluzuju razlicite piste? 

Tek mi sada palo na pamet da uopste ne znam kako se piste koriste - da li su neke samo za sletanje, neke samo za poletanje, mesano, da li se slece iz istog pravca iz kog se polece ili ne itd, itd :) 

Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

Jedan samo za poletanje a drugi samo za sletanje ili prosto razliciti tornjevi opsuluzuju razlicite piste? 

Tek mi sada palo na pamet da uopste ne znam kako se piste koriste - da li su neke samo za sletanje, neke samo za poletanje, mesano, da li se slece iz istog pravca iz kog se polece ili ne itd, itd :) 

Zavisi od organizacije, kod tih baš velikih aerodroma obično su podeljeni po sektorima... Ili jedna kontrola za piste, druga za taxiranje od/do rampe.

Što se tiče samih pista nema tu isključivo za sletanje ili poletanje. 

Evo dve paralelne i... 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Avion uvek poleće kontra vetra (iliti atletski rečeno - s vetrom u prsa), tako da nema predefinisanih pravaca zaleta, već se gledaju parametri tog dana.

• +1 1
Posted
26 minutes ago, goofs said:

Avion uvek poleće kontra vetra (iliti atletski rečeno - s vetrom u prsa), tako da nema predefinisanih pravaca zaleta, već se gledaju parametri tog dana.

A onda dođe i problem vezano za buku i vreme kada se koja pista može koristiti tako da kod nekih aerodroma može biti prava zabava... 

Posted
54 minutes ago, goofs said:

Jel to znaci da se pravac poletanja na pisti menja kako dune vetar? :D 

• +1 1
  • Haha 1
Posted
7 minutes ago, Shan Jan said:

Jel to znaci da se pravac poletanja na pisti menja kako dune vetar? :D 

Sletanje je isto pod znakom vetra... za ovaj aerodrom je potreban poseban trening pilota da bi dobili dozvolu letenja

• +1 2
Posted

Pa da, s tim što ovo što mi osetimo na zemlji kako vetar zeza levo-desno nije stvarno vetar, to su sitna strujenja vazduha, zanemarljiva u slučaju aviona. Pravi vetar duva iz jednog pravca tokom većeg dela dana.

Princip rada aviona je razlika pritiska na gornjoj i donjoj površini krila, i ona su takvog oblika da baš potenciraju tu razliku, seku vazduh na dve celine. Što brže avion leti, veća je ta razlika što rezultuje u većoj poletnoj snazi letelice. E ta snaga ti je najbitnija kod poletanja, da bi sigurno uzleteo i pobegao od kojekakvih objekata koji mogu da ti naude, i zato je bitno da taj vetar od 3-4-5 m/s radi u tvoju korist - da ti povećava uzletnu moć, a ne da ti je smanjuje. 

Gledao sam kanadere na moru kako zaranjaju da bi napunili kanistere vodom, za mene je to neverovatno, on u tom sletanju uspori do brzine najsporije peglice i opet ima dovoljno snage da se podigne u nebo.

• +1 2
Posted

nekom normalnom će biti super

Posted
3 hours ago, Zaboravan said:

A onda dođe i problem vezano za buku i vreme kada se koja pista može koristiti tako da kod nekih aerodroma može biti prava zabava... 

Na Heathrow-u (koji ima dve) se svaki dan menjaju piste za sletanje i poletanje u 3 popodne .