Jump to content
IGNORED

Teniske legende

Boza_zvani_Pub

Recommended Posts

Posted (edited)

Pa, dobro, to bas i nije tacno. Pocetkom osamdesetih je najpoznatiji rivalitet bio rivalitet Borga i Mekinroa, a nastupio je nakon perioda neverovatne popularnosti Borga koja je dostizala razmere histerije. Svi ovi ostali su dosli nesto kasnije i koliko god da su doprineli tenisu ipak su dosli manje-vise na gotovo. Danas je tesko razumeti koliko je Borg, a samim tim i tenis, bio popularan na vrhuncu karijere jer je to jos uvek vreme onih Beatles-like histerija oko javnih licnosti ali covek je bio istinski superstar.

Sto se Samprasa tice ne bih ga ja bas tako olako ispisivao iz registra teniskih legendi, da se nije pojavio rekorda uvek gladni Federer Pit bi i danas drzao gotovo sve bitne rekorde u svetskom tenisu. Nista on manje nije "dizao kvalitet svoje igre iz sezone u sezonu" nego sto su to radili Federer ili Nadal.

Ja sam pocetkom osamdesetih vukao serpe i poklopce po ulici tako da nisam nesto bas kompetentan sto se tog perioda tice, nemam razloga da ti ne verujem na rec, zakljucak sam doneo na osnovu nekih prica, silnih emisija i dokumentaraca o tom periodu.

Daleko od toga da Samprasa ne smatram legendom tenisa, nije u tome poenta. Uzmi recimo Mareja, jadnicak je nabo par nedelja na drugom mestu, ubo dva GS, ali on od 2011 godine do sada ima najmanje QF na GS. Najbolje partiju na sljaci igra sa svojih 28 godina. Sampras je od '92 do '94 igrao QF na RG, '96 je igrao SF i onda je do kraja karijere najdalje dogurao do treceg kola i to jednom. U trenutku kad je ispred sebe imao brisan prostor, kad se Agasi bavio svime samo ne tenisom, on je na RG ispadao od nekih levaka u prvim kolima. Za jednog takvog sampiona je to premalo kako god ga okrenes. Nedostatak prave konkurencije je njemu omogucio da postavi te rekorde koje je postavio i da, sa punim pravom, u istoriji tenisa bude tu gde jeste. Ali je, generalno, tenis u to vreme bio vise nalik danasnjem WTA turu sa Serenom na celu nego, recimo 80-ih godina kad je sve prstalo od velikih rivalstva i velikih duela koji se i danas prepricavaju.

Danas imamo tenis van vremena i prostora. Opet, pitanje je dal bi tenis bio na ovom nivou da se, eto, Novak nije pojavio i da se rivalitet delio samo izmedju Federera i Nadala.

Edited by Dali_man
Posted

Ja sam pocetkom osamdesetih vukao serpe i poklopce po ulici tako da nisam nesto bas kompetentan sto se tog perioda tice, nemam razloga da ti ne verujem na rec, zakljucak sam doneo na osnovu nekih prica, silnih emisija i dokumentaraca o tom periodu.

Daleko od toga da Samprasa ne smatram legendom tenisa, nije u tome poenta. Uzmi recimo Mareja, jadnicak je nabo par nedelja na drugom mestu, ubo dva GS, ali on od 2011 godine do sada ima najmanje QF na GS. Najbolje partiju na sljaci igra sa svojih 28 godina. Sampras je od '92 do '94 igrao QF na RG, '96 je igrao SF i onda je do kraja karijere najdalje dogurao do treceg kola i to jednom. U trenutku kad je ispred sebe imao brisan prostor, kad se Agasi bavio svime samo ne tenisom, on je na RG ispadao od nekih levaka u prvim kolima. Za jednog takvog sampiona je to premalo kako god ga okrenes. Nedostatak prave konkurencije je njemu omogucio da postavi te rekorde koje je postavio i da, sa punim pravom, u istoriji tenisa bude tu gde jeste. Ali je, generalno, tenis u to vreme bio vise nalik danasnjem WTA turu sa Serenom na celu nego, recimo 80-ih godina kad je sve prstalo od velikih rivalstva i velikih duela koji se i danas prepricavaju.

Danas imamo tenis van vremena i prostora. Opet, pitanje je dal bi tenis bio na ovom nivou da se, eto, Novak nije pojavio i da se rivalitet delio samo izmedju Federera i Nadala.

Sampras jednostavno nije imao igru za sljaku, cesto ne bi ni dolazio u Evropu u sezoni sljake da igra ako ne racunamo RG. Americki teniseri, uz par izuzetaka, generalno ne prolaze dobro u Parizu, pretpostavljam da je razlog tome priroda podloge na kojoj su se razvili kao igraci. Takodje, nekih desetak godina pre Samprasove ere postojao je poprilican jaz izmedju americkog i evropskog tenisa, tesko je to moglo da se tek tako prevazidje. Ako pitas Amerikance koji prate tenis za njih je najveci Mekov rivalitet bio sa Konorsom jer su se oni u Njujorku klali nemilice, tesko da bi ti iko pomenuo njegov rivalitet sa Lendlom kao bitan za tenis. Dzimbo Konors jedva da je igrao u Evropi osim na RG, a ni tamo nikad nije dogurao dalje od polufinala. S druge strane Borg je sve svoje Slemove uzeo u Parizu i Londonu. S trece strane, u to vreme su razlike izmedju podloga bile mnogo drasticnije nego sto su sada, iz tog razloga je za mene Borg koji je back-to-back uzeo RG i Vimbldon nekoliko puta verovatno najbolji teniser ikada. Dakle, zbog svega toga ne mislim da to sto igrac kakav je Sampras nesto gubi na velicini zbog toga sto nikada nije osvojio RG.

Borg je bio neverovatno popularan, ima dosta literature i podataka da to potvrdi. Ne samo kao teniser, bio je pravi celebrity. Verovatno prvi igrac tenisa za kojeg je vise ljudi znalo po imenu nego po tome cime se bavi.

Posted

Kurijer i Chang su tuh godina uzeli FO kao amerikanci dok je Andro™ pusio po finalima.

Posted

Cenga smatram najinteligentnijim igracem kog sam gledao. Uzivanje je bilo gledati ga.

Posted

Borg je bio neverovatno popularan, ima dosta literature i podataka da to potvrdi. Ne samo kao teniser, bio je pravi celebrity. Verovatno prvi igrac tenisa za kojeg je vise ljudi znalo po imenu nego po tome cime se bavi.

Slika sve govori. :)

CG1U6nhXIAAQ8AF.jpg

Posted

Gde je novak po pitanju GS osvojenih. Koga juri?

Poslato sa WC šolje by BVK

Posted

Ako se ne varam ostali su mu samo ovi dvocifreni, cetvorica iz Open ere plus Lejver, Emerson i Tilden.

Posted

1  Switzerland Roger Federer  17  4  1  7  5

2  United States Pete Sampras  14  2  0  7  5

Spain Rafael Nadal  14  1  9  2  2

4  Australia Roy Emerson  12  6  2  2  2

5  Australia Rod Laver  11  3  2  4  2

Sweden Björn Borg  11  0  6  5  0

7  United States Bill Tilden  10  0  0  3  7

8  United Kingdom Fred Perry  8  1  1  3  3

Australia Ken Rosewall  8  4  2  0  2

United States Jimmy Connors  8  1  0  2  5

Czechoslovakia Ivan Lendl  8  2  3  0  3

United States Andre Agassi  8  4  1  1  2

Serbia Novak Djokovic  8  5  0  2  1

A ako danas uzme upada u ovo društvo (Career Slam)

1  United Kingdom Fred Perry  26  1934  1935  1934  1933

2  United States Don Budge  23  1938  1938  1937  1937

3  Australia Rod Laver  24  1960  1962  1961  1962

4  Australia Roy Emerson  27  1961  1963  1964  1961

5  United States Andre Agassi  29  1995  1999  1992  1994

6  Switzerland Roger Federer  27  2004  2009  2003  2004

7  Spain Rafael Nadal  24  2009  2005  2008  2010

Posted

Sampras jednostavno nije imao igru za sljaku, cesto ne bi ni dolazio u Evropu u sezoni sljake da igra ako ne racunamo RG. Americki teniseri, uz par izuzetaka, generalno ne prolaze dobro u Parizu, pretpostavljam da je razlog tome priroda podloge na kojoj su se razvili kao igraci. Takodje, nekih desetak godina pre Samprasove ere postojao je poprilican jaz izmedju americkog i evropskog tenisa, tesko je to moglo da se tek tako prevazidje. Ako pitas Amerikance koji prate tenis za njih je najveci Mekov rivalitet bio sa Konorsom jer su se oni u Njujorku klali nemilice, tesko da bi ti iko pomenuo njegov rivalitet sa Lendlom kao bitan za tenis. Dzimbo Konors jedva da je igrao u Evropi osim na RG, a ni tamo nikad nije dogurao dalje od polufinala. S druge strane Borg je sve svoje Slemove uzeo u Parizu i Londonu. S trece strane, u to vreme su razlike izmedju podloga bile mnogo drasticnije nego sto su sada, iz tog razloga je za mene Borg koji je back-to-back uzeo RG i Vimbldon nekoliko puta verovatno najbolji teniser ikada. Dakle, zbog svega toga ne mislim da to sto igrac kakav je Sampras nesto gubi na velicini zbog toga sto nikada nije osvojio RG.

Sve i da sam neki faktor u davanju statusa teniskih legendi, a ne da nisam nego sacuvajboze, nikad nebi uskratio taj status Samprasu, kao sto smatram da Nole treba da juri za RG samo i iskljucivo zbog svoje licne satisfakcije, nema potrebe da on bilo kome bilo sta dokazuje, usao je on u teniske besmrtnike sa ili bez osvojenog RG. 

Kad vec diskutujemo o tome

Pete.jpg

Sampras je  do 1996 godine je i pokusavao da se domogne RG, izgubio u SF, kasnije i u QF Vimbldona, onda jednostavno resio da batali za jurenjem titule na RG, igrao kolo dva pro forme i onda trcao da se pripremi za Vimbldon. Ocigledno da to nema veze sa razlikom u podlogama jer ni Lendl nikada nije osvojio Vimbldon, pricao kako je trava za krave, pa se sit naigrao polu finala i finala. Jednostavno, jaka konkurencija je tada (a i sada) budila kod vrhunskih igraca egotrip da ljuti protivnik mora da se pobedi bilo kada i bilo gde. Secam se i one anegdote, koju je Boba Zivoinovic pricao, da je pre onog cuvenog meca sa sa McEnro-om iz zajebancije "ucenio" Lendla novim automobilom u zamenu da dobije McEnroa sto je znacilo i Lendlov ostanak na 1. mesto ATP liste. Lendl je to prilicno ozbiljno shvatio i bio spreman da ispostuje "dogovor" nakon meca ali se Boba smilovao i trazio mu, i dobio, samo stene vucjaka jer je Lendl, valjda, imao svoju uzgajivacnicu. Do te mere je to islo.

Samprasu se fuckalo za tamo nekog Karlosa Moju i ostale sljakase, njemu je prioritet bio Vimbldonska slava. Ionako je suvereno vladao ATP listom. Koliko se ja secam tog vremena, Vimbldon je tada bio kud i kamo prestizniji turnir u odnosu na ostale slamove, cak mislim da je imao i najveci nagradni fond a da je tek kasnije to izjednaceno.

Posted

Lendl nikada nije osvojio Vimbldon, pricao kako je trava za krave, pa se sit naigrao polu finala i finala.

Naravno da ih se naigrao, Lendl je bio igracina. Ja sam mislio da ce ga kad-tad osvojiti jer je lik bio uporan kao konj ali, eto, nije mu se dalo. Jedne godine ga je dobio cak i jebeni Pet Kes kome je to jedini GS trofej i jedan od sedam trofeja ukupno koliko je osvojio.

• 1 month later...
Posted

7-6 za djokovica protiv federera na gs. 2-1 u gs finalima. 20-20 svi mecevi, finala 10-5 za djokovica

9-2 za nadala protiv federera na gs. 6-2 u gs finalima. 23-10 svi mecevi, finala 14-6 za nadala

goat  :fantom:

Posted (edited)

Čovjek sa 34 godine igra finale najvećeg teniskog turnira i i dalje je argument protiv njega h2h protiv rivala koji već 5 godina ne može da prođe prvu nedelju tog istog turnira..nemojte više, ljudi.

Edited by keitel
Posted (edited)

Ocigledno da to nema veze sa razlikom u podlogama jer ni Lendl nikada nije osvojio Vimbldon, pricao kako je trava za krave, pa se sit naigrao polu finala i finala. 

Lendl je imao tesku fiksaciju, mozda i nezdravu, za osvajanjem vimbldona. Covek je ispred kuce napravio travnati teren, kopiju vimbldonskog, i trenirao kao bolesnik.

Ali jbg, druga su to vremena bila. nije bilo teorije da se Vimbldon ne osvoji klasicnom servis/volej igrom. To je prvi skapirao Borg, okoreli linijas, koji je svaki od svojih vimbldona osvajao kampujuci na mrezi. Lendl je mislio da moze i bez toga, ali se ocito gadno zajebo.

edit: da malo prosirim pricu - zato je za mene Borg najveci ikada - covek je osvojio ono najteze kao linijas (RG) i ono najteze kao servis/volej (W). Dva najteza turnira za dva dijametralno suprotna stila igre. Po tome je, moze biti, i jedinstven slucaj.

Edited by ManicMiner
Posted

Lendl je imao tesku fiksaciju, mozda i nezdravu, za osvajanjem vimbldona. Covek je ispred kuce napravio travnati teren, kopiju vimbldonskog, i trenirao kao bolesnik.

Ali jbg, druga su to vremena bila. nije bilo teorije da se Vimbldon ne osvoji klasicnom servis/volej igrom. To je prvi skapirao Borg, okoreli linijas, koji je svaki od svojih vimbldona osvajao kampujuci na mrezi. Lendl je mislio da moze i bez toga, ali se ocito gadno zajebo.

edit: da malo prosirim pricu - zato je za mene Borg najveci ikada - covek je osvojio ono najteze kao linijas (RG) i ono najteze kao servis/volej (W). Dva najteza turnira za dva dijametralno suprotna stila igre. Po tome je, moze biti, i jedinstven slucaj.

Zato i ne volim da uporedjujem igracke kvalitete tenisera danasnjice i od pre 30 godina jer jedva da je ona mreza ostala ista. Sve se zivo izmenjalo, reketi, sastav podloge, ne znam dal se loptice sada isto izradjuju kao tada. Samim tim je i pristup treninzima i tenisu uopste potpuno drugaciji.

Veliki deo javnosti ce Federera jos dugo smatrati najvecim ikada, dobrim delom i zbog njegovog zapadnog porekla, mada kad se pogleda njegova karijera, tesko da se tu moze naci dovoljno uverljiv kontraargumenat, bez obzira na drzavljanstvo. Negov najveci plus je njegova dugotrajnost u samom svetskom vrhu. Novak prvo treba da dobaci do njegovih godina na ATP turu pa da se tek tada vidi dal ce uspeti da postize te rezultate u tim godinama kao Federer. Za Nadala se pitam dal ce uopste da doceka Federerovo povlacenje sa terena kao aktivan igrac.

Nadal mi je u toj nekoj prici nekako najslabija karika. Jeste da je usao u sam svetski vrh sa par godina manje u odnosu na Novaka i Federera, jeste da ima sva 4 GS od toga dva na W, al nema tu konstantnost igranja u zavrsnicama na svim GS kao sto su imali Federer a pogotovu Novak u zadnjih 5-6 godina. Ova njegova ispadanja u prvoj nedelji W u zadnje 4 godine mu bas i ne idu u prilog.