Jump to content
IGNORED

Porezi će biti i četiri puta veći

Tale

Recommended Posts

Posted

Ovo u Nemačkoj nije wealth tax već porez na nekretnine, tako se i zove. Plaćaju ga, koliko vidim, svi.

OK, pomenuh da Francuzi imaju lefteran porez na nekretnine/imovinu, al' zato deru buržoaziju što je, reklo bi se, primerenije našoj ustavnoj odredbi da se porez plaća srazmerno ekonomskoj moći.

A kod nas je taj porez, ako dobro pamtim tabelu sa poleđine rešenja, progresivan.

Jeste, za obveznike koji ne vode knjige (fizička lica i paušalce).

BTW sva moja poenta je - da se ostali porezi naplaćuju i kontrolišu kako valja, možda ne bi ni bilo potrebe za ovim porezom, ili bi se smanjio na najmanju meru.

• Replies 169
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Hamlet Strašni

22

• hazard

13

• Tresko

12

• gospa buba

10

Posted

Amerika zemlja velika je daleko i po mnogo čemu nije uporediva sa nama i evrokonti državama (npr. nema PDV).

U koju podvrstu spada američki state sales tax, obično je u oglasima pomenut tek sitnim slovima na dnu stranice? Imaju ga, koliko mi se čini, skoro sve savezne države u okviru SAD i po pravili se da izbeći ako nisi stanovnik savezne države u kojoj se roba kupuje. Bitno je manji od evropskih iznosa PDV, svakako manje od 10% neto cene. 

Posted

Porez na promet, u onakvom vidu kakvom ga je imala ex YU i Srbija do 2000-tih. S tim što u USA postoji fiskalna konkurencija u smislu da država članica (state) a potom i lokalna samouprava (city, town, county, šta već, ima ih raznih) određuju svoje stope, pa konačna stopa poreza predstavlja njihov zbir i plaća se samo prilikom maloprodaje (prethodno se u lancu reprodukcije ne plaća, za razliku od PDVa koji plaća svaki nivo - proizvođač/uvoznik, veletrgovac, trgovac na malo, potrošač).

Poprilično je nesavršen mehanizam naplate i kontrole i dušu dao za zloupotrebe i utaju, zato ga je cela EU i odbacila.

Posted

OK, pomenuh da Francuzi imaju lefteran porez na nekretnine/imovinu, al' zato deru buržoaziju što je, reklo bi se, primerenije našoj ustavnoj odredbi da se porez plaća srazmerno ekonomskoj moći.

Jeste, za obveznike koji ne vode knjige (fizička lica i paušalce).

BTW sva moja poenta je - da se ostali porezi naplaćuju i kontrolišu kako valja, možda ne bi ni bilo potrebe za ovim porezom, ili bi se smanjio na najmanju meru.

Moja poenta je da bi bilo u nasem slucaju mozda bolje naplacivati vise porez na imovinu, a smanjiti neke druge.

Mislim da se mi ovde sporimo oko definicije ko je siromasan. Baba koja zivi u saloncu (koji je njeno vlasnistvo) od 100 kvadrata u centru grada nije siromasna, bez obzira sto joj je mozda penzija 15.000 dinara. Nije siromasna jer ima u vlasnistvu stan koji vredi 200k evra (bar, i dalje).

Btw, prica o tome da je porez zapravo uvek bio visok samo su osnovice ostale niske je nija sija nego vrat princip - porez je de fakto bio vrlo nizak, nebitno zbog cega (inace, osim osnovice koja nije tako verno pratila trzisnu cenu ni u vreme divljanja cene nekretnina u Beogradu, tu su isle raznorazne amortizacije, popusti i sta jos sve ne - npr. i dalje ima popust od skoro 50% na ful legalizovanu i uknjizenu imovinu - mojoj majici je tako podignut porez sa 5-6k dinara godisnje na 8k, ali je uveden taj popust, pa je ispalo da na kraju placa par desetina dinara manje nego pre poskupljenja). Takodje, ima poprilican popust za nekretninu u kojoj se stanuje...

Btw, pre promena od pre koju godinu su pravna lica valjda placala porez na imovinu na knjigovodstvenu vrednost, koja je zbog amortizacije u mnogim slucajevima bila nula. Ne znam da li je to promenjeno. Valjda jeste...

Btw, osim ako opstine po Srbiji ne "divljalju" s tim porezom na imovinu, ne vidim kako on znacajnije opaljuje po dzepu nekoga ko zivi van esktra i I zone u Beogradu (i odgovarajucim zonama u NS, i eventualno, Nisu), s obzirom na to da je vrednost kvadrata izvan Beograda i NS generalno vrlo niska.

Posted (edited)

Moja poenta je da bi bilo u nasem slucaju mozda bolje naplacivati vise porez na imovinu, a smanjiti neke druge.

Pa baš i ne. Treba oporezovati nekome prihod, ono što zarađuje na izvoru odakle pare idu, a ne posledicu (svojinu/time sharing nepokretnosti). Kad zahvatiš od prihoda, onda neka taj neko radi s tim preostalim parama šta hoće, a ne da se tri puta oporezuje.

Npr. od nedavno (od prošle godine) po izmenjenom ZPDG preduzetnik koji vodi knjige može da se opredeli da isplaćuje sebi ličnu mesečnu zaradu. Ta se zarada (kao i svaka druga) oporezuje proezom na zarade od 10% na bruto osnovicu i na nju obračunavaju doprinosi za socijalno osiguranje od 37,8%. Kad se završi poslovna godina, preduzetnik podnosi poreski bilans i, ukoliko ima iskazan profit, plaća godišnji porez na prihod od samostalnih delatnosti na taj profit po stopi od 10%.

I onda ga još razvališ godišnjim porezom na imovinu na nepokretnostima koje ima u svojini ili koje je dugoročno zakupio, tako što mu se uzme 0,3% tržišne vrednosti nekretnine (opet iz profita). Mnogo je, kume.

Edited by Tribun_Populi