Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

nam noskich ima malo drugačiju definiciju, za njega je sve što nije multimilionska kuća u bogatom kraju, sa bazenom, na deset minuta peške ili biciklom od posla = geto

• +1 3
Posted (edited)

Ajmo Dafina i Jezda usred Australije oshishali ni manje ni vise nego 250,000 ovaca (naravno sve uz blagoslov najvecih banaka u Australiji):

Edited by noskich
Posted (edited)
On 2.11.2021. at 17:42, Random said:

Nije mi bilo mrsko te sam potrazio ovo u tvom nekadasnjem kraju. Nekada je ovaj kraj mozda bio 'geto', medjutim polako se struktura stanovnistva mijenja. Uvodjenje metro linije za 3 godine samo moze da ubrza proces gentrifikacije kakvu smo mogli da vidimo po mnogim drugim predgradjima.  

Primjer 1 - kupovina - https://www.domain.com.au/42-585-589-canterbury-road-belmore-nsw-2192-2017268776

Nova gradnja, 2 spavace sobe, 2 kupatila, mjesto za parking, 15km od centra grada. Nema da se gilja do transporta, a ni do prodavnica. Znas i sam ovaj kraj bolje nego ja. 

Prodajna cijena $600k. Uz depozit od $60k, a moze da se dobije kredit i uz depozit od 10%, mjesecna otplata na 2% kamate je manje oko $2,000. Stamp duty exemption za kupovinu prve nekretnine u kojoj se zivi. 

Primjer 2 - iznajmljivanje - https://www.domain.com.au/204-749-canterbury-road-belmore-nsw-2192-15494231

Slican stan za iznajmljivanje u obliznjem bloku zgrada je, gle cuda, nesto skuplji za $2,080 mjesecno. 

Naravno, uslov za kredit je stabilno i stalno zaposlenje, po mogucnosti vise od jedne osobe. Mada ja upravo znam samca koji je dobio kredit i zivi u jednom ovakvom stanu u ovoj zgradi, do duse s jednom spavacom, jer mu vise ne treba. Godisnja primanja $110k bruto. 

Da si me poslusao prije 5 godina i kupio jedan ovakav stan, vec bi do sada otplatio pola kredita. A i ostvario bi dobit na porastu cijena od sigurno $100k. 

A ti mozes i dalje pokusavati objasniti ljudima u recimo BG kako neko s prosjecnim primanjima ne moze da kupi kucu na Banovom Brdu. Cetvorosobnu. S bazenom. Za kes. S jednom platom. To je upravo ono o cemu pricas ovdje vec godinama... 

Lijep dan

A reci ti sad citalistu ovog foruma gde ti zivis. Preporucujes Belmore koji je zesci geto kraj, a sam nikada ni u ludilu tamo ne bi ziveo. Isto kao moj stojko. 

Ti si u Australiju dosao kao izbeglica jel bese 1993? Znaci +15 godina pre mene. Pa reci mi kada si ti kupio svoj stan, koje godine kada cenis da sam ja mogao da kupim pre 5 godina? Jesi kupio stan 1998, nakon 5 godina u zemlji? Ili si ga kupio nakon provedenih 15 godina u zemlji?

Edited by noskich
Posted
13 minutes ago, noskich said:

A reci ti sad citalistu ovog foruma gde ti zivis. Preporucujes Belmore koji je zesci geto kraj, a sam nikada ni u ludilu tamo ne bi ziveo. Isto kao moj stojko. 

Pa i ti preporučuješ raspale kuće u srpskoj zabiti, a stan od pola milona dolara ti je geto. Vidiš kako to ide

Posted
12 minutes ago, Time Crisis said:

Pa i ti preporučuješ raspale kuće u srpskoj zabiti, a stan od pola milona dolara ti je geto. Vidiš kako to ide

Ja preporucujem besplatne raspale kuće u srpskoj zabiti izbeglicama koje zive u izbeglickim kampovima poslednjih 5-10-15 godina. 

Posted

Sad imamo novu kategoriju - geto vrste žešći. 

Posted
41 minutes ago, noskich said:

Ja preporucujem besplatne raspale kuće u srpskoj zabiti izbeglicama koje zive u izbeglickim kampovima poslednjih 5-10-15 godina. 

On 21.8.2021. at 15:22, noskich said:

ima po selima u Srbiji kuca za 10 iljada eura, kao bombona. 

Kuća od 10 hiljada bombona, stan od 600.000$ geto tipa žešći :lol:

Posted
19 hours ago, noskich said:

Ti si u Australiju dosao kao izbeglica jel bese 1993? Znaci +15 godina pre mene. Pa reci mi kada si ti kupio svoj stan, koje godine kada cenis da sam ja mogao da kupim pre 5 godina? Jesi kupio stan 1998, nakon 5 godina u zemlji? Ili si ga kupio nakon provedenih 15 godina u zemlji?

Dosao 1996-te kao izbjeglica u takozvanom UNHCR talasu. Poslije Olimpijade odlazim od roditeljskog doma i zivimo u iznajmljenoj garsonjeri od 30 kvadrata nekoliko godina. Onda s 5% ucesca nekako dobijamo kredit za jednosoban stan od 60 kvadrata uz neizbjezan mortgage insurance zbog niskog ucesca. I to sve u Gojkovom kraju, a da udjes u vremeplov vidio bi da je taj kraj u to vrijeme bio daleko gori 'geto' nego Belmore danas. Pocetkom 2000-ih tamo nisi imao gdje da sjednes kafu da popijes, da ne kazem nesto drugo.

Kasnije dolaze klinci pa opet iznajmljujemo stan s 2 spavace sobe nekoliko godina, a nakon toga prodajemo onaj jednosoban stan i uzimamo novi dosta veci kredit za townhouse sa tri spavace sobe. Zivim 7km od Belmore 'geta'. I dalje dugujem plutokratama daleko vise nego sto bih volio, ali ne sekiram se previse.

Sve sto hocu da kazem je da je jako tesko od nicega doci do cetvorosobne kuce s bazenom u jednom od najskupljih gradova na svijetu. Na stranu to sto ti od dolaska u Sidnej (bar po forumskom pisanju) mastas da zivis negdje drugo, a mislim da ni sekunde nisi ni pokusao da pokusas da ostvaris nesto ovdje.

Posted

To oko odlaska u SEA je jedna obicna sanjarija. Nas junak ostaje tu gdje je do kraja zivota jer kad podvuce crtu ispod balansa prihoda i troskova u Sydneyu dobija pozitivnu cifru koju nigdje drugo ne moze ostvariti

Posted

Danas je dosta teže nego prije 5 godina, a tad je bilo teže nego 5 godina ranije itd.

Evo i posljednja epizoda Four Corners se pozabavila temom nevjerojatnog skoka cijena nekretnina za vrijeme pandemije. Dok su noskichi predviđali pad od 30%...

Sent from my CPH2025 using Tapatalk

Posted

Znam covjeka koji je kao Noskich cekao da balon pukne i onda sa nagomilanim kesom kupi nekretninu kakvu zeli.

Naravno, odustao je nakon 10g i podigao mnogo veci kredit nego da je to isto uzeo kad je imao 5% depozita.

Cekanje je bila najgluplja odluka zivota po njegovom priznanju

Posted

Svi smo se mi u pojedinom trenutku vodili nahođenjem da su cijene nekretnina daleko precijenjene. Naročito u posljednjih recimo 8 godina od 2013-te pa na dalje. I vjerovatno smo i sami izgovorili te čuvene riječi 'ma nisu normalni, ne vrijedi to te pare...' da bi nekoliko mjeseci ili godina kasnije se posuli pepelom po glavi i izdvojili veću sumu za nešto slično.

Samo mogu reći da je Four Corners pogodio u srž problema i da danas posjedovanje krova nad glavom pravi ogromnu statusnu razliku među ljudima. Svako treba da se zapita ako je sad tako teško kako li će biti mojoj djeci za 10-20god...

Međutim i danas se ljudi trude da počnu na razne načine. Neki za početak podižu investicione kredite za nekretnine u drugim saveznim državama ili unutrašnjosti. Drugi opet počnu život u 'getu' da bi poslije iznajmljivali stan u boljem kraju u kojem žele da žive, dok stan u getu postane investicija. Naravno ne treba zanemariti ni 'banku mame i tate' kao odskočne daske za mnoge, samo što novopridošli imigrananti baš i nemaju takav luksuz.

Sent from my CPH2025 using Tapatalk

Posted

Ali ti i dalje mozes u Melbourne da kupis gajnz novu kucu za ispod 500k.

Tacno je da je to bogu iza ledja ali i moj suburb se prije 30g smatrao takavim i cijena je bila preko 150k.

ALi omladina hoce da zivi u Port Melbourne, South Yarra, Fitzroy, Northcote ...

E pa kad svi hoce tamo naravno da su cijene tamo i nenormalne

Posted

Cijene nisu normalne. Nije normalno da platiš 500k da živiš negdje kao u Melton-u. Vrijeme je da država nešto učini da se kuće smatraju osnovnom potrebom, a ne kao biznis.  Doslo je do toga da svaka budala postaje "developer" i prave kuće sramnog kvaliteta koja ti kasnije samo pravi  glavobolju.

Naravno, država fino puni svoju kasicu prasicu od ovoga tako da ne vjerujem da će se u skorije vrijeme ista promijeniti.

Mada, opet ne znam da li tržište može da izdrži neku budući skok kamata. 

Posted

Izgradnja jednospratne 4sobne kuce u Meltonu kosta oko 220k. Uzmi sam da pravis pa ces da vidis kako ces proci.

Parce zemlje za tu kucu treba biti uz gajnc novu ulicu sa svim propratnim servisima i to sve kosta. 500k je realna cijena nema tu neke prevelike zarade.

Ako hoces svoju kucu idi u Melton jer ne vidim kako ti vlada moze obezbjediti uslove da kupis za iste pare u Northcote.