MilenaS Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 (edited) državnoj uprava je vrlo sirok pojam. ima lokalne drzavne uprave (opstine), 'state' (sto bi nekad kod nas rekli "republicke") i national ( daklem, federalne) ) - plus mali milion sluzbi (vodovod+kanalizacija, zdravstvo (drzavno, "ambulance", Health, razne "strucne sluzbe" raznih minisarstava bla, bla, bla...), Ako nemas neku malo blizu informaciju (i ne mislim na ovo sto mi pisemo ovde) onda si (ipak) jos uvek u mraku. I, da - cast svakome ko ima kvalifikaciju i koga ne mrzi da ide u razne Vijetname, Kambodze i Tajlande da tamo zivi i radi (duze nego max par godina u mladosti, dok "obilazi svet")... Nije mi jasno ako su veće plate u privatnom sektoru, zašto se neko žali na državni gde je sam birao da ide i još želi da ide u Vijetnam? Ako nema mogučnosti za stalno nastanjivanje i za siguran ostanak, nema uređene pravne države, nema kvalitetnog školstva već moraš da šalješ decu u internacionalne škole, hrana za 10 dolara sumnjivog kvaliteta. Što bi neko birao Vijetnam nego Australiju? Ma ja sam insinuriala na dugoročno, razumem za taj oblizak sveta. Edited October 14, 2017 by MilenaS
jms_uk Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 Nije mi jasno ako su veće plate u privatnom sektoru, zašto se neko žali na državni gde je sam birao da ide i još želi da ide u Vijetnam? Ako nema mogučnosti za stalno nastanjivanje i za siguran ostanak, nema uređene pravne države, nema kvalitetnog školstva već moraš da šalješ decu u internacionalne škole, hrana za 10 dolara sumnjivog kvaliteta. Što bi neko birao Vijetnam nego Australiju? Procitaj prvo prethodnih 400 stranica ove teme...
MilenaS Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 Procitaj prvo prethodnih 400 stranica ove teme... nepada mi napamet.
teacher Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 nepada mi napamet.Ok, sad sam uvjeren da nisi pohađala MF u Beogradu Sent from my Moto G (5) using Tapatalk
iDemo Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 Nije mi jasno ako su veće plate u privatnom sektoru, zašto se neko žali na državni gde je sam birao da ide i još želi da ide u Vijetnam? "veće plate u privatnom sektoru" al' tamo mora i da se radi... prekovremeno... :)
MilenaS Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 "veće plate u privatnom sektoru" al' tamo mora i da se radi... prekovremeno... :) nice... :) pretpostavljam da je to otvoreno samo za vas sa AUS pasošem? npr.da stranac ne bi mogao da se nada poziciji u školi ili nekoj drugoj državnoj ustanovi?
iDemo Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 nice... :) pretpostavljam da je to otvoreno samo za vas sa AUS pasošem? npr.da stranac ne bi mogao da se nada poziciji u školi ili nekoj drugoj državnoj ustanovi? da bi stranac uopste radio - mora da ima pravo da radi - 'naci mora ili da ima 'residence' i/ili neku vizu a kojom ima pravo da radi. koliko ja znam - to je dovoljno za veci deo "drzavnih ustanova" (osim poneke savezne, vojno/senzitivne i slicno firme). Mis'im - tek sam nedavno cuo da neko nekome trazi tzv. "security clearance" - mada i to nije neka nauka - ako ga nemas (isti/SC) - izadjes sa sastanka pa kad zavrse sa senzitivnim materijalom - ti se vratis... Al' je cirkus k'o u filmovima... :)
rajka Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 Ok, sad sam uvjeren da nisi pohađala MF u Beogradu Sent from my Moto G (5) using Tapatalk heh, ja svaki put kad citam Milenu, pokusavam da provalim odakle je
teacher Posted October 14, 2017 Posted October 14, 2017 heh, ja svaki put kad citam Milenu, pokusavam da provalim odakle jeJa pokušavam da shvatim da koje je planete došla Sent from my Moto G (5) using Tapatalk
noskich Posted October 15, 2017 Author Posted October 15, 2017 da bi stranac uopste radio - mora da ima pravo da radi - 'naci mora ili da ima 'residence' i/ili neku vizu a kojom ima pravo da radi. koliko ja znam - to je dovoljno za veci deo "drzavnih ustanova" (osim poneke savezne, vojno/senzitivne i slicno firme). Mis'im - tek sam nedavno cuo da neko nekome trazi tzv. "security clearance" - mada i to nije neka nauka - ako ga nemas (isti/SC) - izadjes sa sastanka pa kad zavrse sa senzitivnim materijalom - ti se vratis... Al' je cirkus k'o u filmovima... :) Neophodan je stalni boravak (permanent residence) kao minimum za rad u drzavnoj sluzbi. Ne moze se raditi na privremenim radnim vizama. Drzavljanstvo je pozeljno, a neophodno samo za manji broj poslova.
noskich Posted October 15, 2017 Author Posted October 15, 2017 (edited) ali taj oglas je za 1500 dolara na 78 sati. to je na nivou minimalne satnice u australiji. Plus traže diplome! dok u Kini naši prolaze sa fotošopiranim dokumentima. Zašto bi neko došao iz tih zemalja u Vijetnam da živi i radi? da posveti čitav život nečemu, gde ne može uštediti za stan, kola, nemaš prava na posedovanje nepokretnosti. vi ste napisali da ste menjali posao i sada radite u državnoj upravi, kakve veze ima koja državna urava je? Oglas je za 1500-2000 dolara za 78 sati mesecno. Pa vec napisah, stan je placen, ostali troskovi su smesni. Stranci mogu da poseduju nekretnine u Vijetnamu. Ljudi tamo bas i idu jer mogu da ustede vise nego u zemljama iz kojih dolaze. Odnos primanja i troskova je povoljniji. Jednostavno posao nije tezak, ne radi se mnogo, sve ti je pristupacno, ne moras ni o cemu da brines. Edited October 15, 2017 by noskich
MilenaS Posted October 15, 2017 Posted October 15, 2017 Oglas je za 1500-2000 dolara za 78 sati mesecno. Pa vec napisah, stan je placen, ostali troskovi su smesni. Stranci mogu da poseduju nekretnine u Vijetnamu. Ljudi tamo bas i idu jer mogu da ustede vise nego u zemljama iz kojih dolaze. Odnos primanja i troskova je povoljniji. Jednostavno posao nije tezak, ne radi se mnogo, sve ti je pristupacno, ne moras ni o cemu da brines. odakle to vama? ni vozačke ne priznaju. Šta znaće smešni troškovi? u poređenju sa čim? sa australijom na numbeu kada se poredi, da sigurno.
MilenaS Posted October 15, 2017 Posted October 15, 2017 heh, ja svaki put kad citam Milenu, pokusavam da provalim odakle je Generacijski jaz
Recommended Posts