Yoyogi Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 Kako neko moze da protraci putovanje na Istok i posle toga bude gluplji i veca budala nego da nikad nije nigde isao.
hazard Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 Pazi Yoyogi moras da shvatis jednu prostu cinjenicu...Japan nije superioran. Japanski nacin zivota nije superioran u odnosu na druge nacine zivota. Drugaciji je. Tebi se to svidja. Nekima ne. Live with it.
Yoyogi Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 Pazi Yoyogi moras da shvatis jednu prostu cinjenicu...Japan nije superioran. Japanski nacin zivota nije superioran u odnosu na druge nacine zivota. Drugaciji je. Tebi se to svidja. Nekima ne. Live with it.Samo sto ti nemas predstave o cemu pricas, zato i povlacis svoje ni na cemu utemeljene optuzbe o japanskoj superiornosti koja se navodno svetu natura.Kako si to shvatio? Toliko si bio inferioran kad si bio u Japanu da mora da si mislio - ovi nas mrze, nema druge? Ne da si tamo idiot koji nema predstave gde se nalazi. Ko te je uopste doveo tamo? Sam platio?Zamisli, od tvog stanja da ne mozes da nadjes WC i da ga upustish do toga da Japancima budes menadzer. Ta razlika se mrzi, ne moze ni da se shvati, mrzi se onako, po srpski, iskreno i gadno.
Leia Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 Ne razumem sta podrazumevas pod `ovakav` nacin zivota.Ja nisam otisao van Srbije da bih vozio BMW i ziveo u kuci od 150+ kvadrata. sta podrazumevam, pa to prebrojavanje sitnisa za najelementarnije stvari, hleb ti je luksuz jebote. ako to nije merilo kvaliteta zivota ja ne znam sta je.ne mislim da je neophodno okititi se statusnim simbolima (na stranu sto je bmw i 150m2 vise middle class nego neki pojam bogatstva al ajde)da bi se reklo da je covek uspeo u zivotu, ali ovo o cemu ti pricas je bas bedak i citatiPromena ima dosta. Prvo sam biram gde, kako i sa kim cu ziveti sto nisam mogao u Srbiji. Drugo, kao sto sam vec rekao radim ono sto sam hteo da radim i rezultat tog rada je u skladu sa mojim ocekivanjima sto u Srbiji nikad nije bio slucaj. Trece sticanjem radnog iskustva ovde i uskoro pasosa sirim spektar svojih mogucnosti. Na primer voleo bih da zivim i radim u vecem broju zemalja.e, neko sa 400-500 evara platom u beogradu moze da iznajmi stan na periferiji koji deli sa cimerima, i da se onda prebrojava za svaki zalogaj.nismo vise ni u 90tim kad je strani pasos bio ultimativni cilj jer s nasim nisi mogao ni do segedina.ne znam cime se bavis, hajde mozda u tvojoj struci nije lako naci odgovarajuci posao u srbiji ali s 30 godina pricati o sticanju prvog iskustva...huhsrecno! u svakom slucaju
Indy Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 Pa dobro, ukusi. Hrana u Japanu u 80% slucajeva ne ispunjava 2 vrlo prosta uslova koja bilo sta sto ja stavljam u usta mora da zadovolji: 1) da se ne mrda (tj. da bude mrtva) 2) da bude ispecena/skuvana/dimljena dakle ne ziva (ukoliko je zivotinjskog porekla).Sta fali ako se mrda, zato imas zube.Salu na stranu, naravno da imas pravo da ti se ne svidja sta god zelis (meni se, recimo, ne svidja indijska kuzina)... Samo htedoh reci, obozavam jap. hranu, za zene ne znam, nisam probao (a i da jesam, ne bih rekao, mozda ovo cita i moja zena).
noskich Posted April 28, 2011 Author Posted April 28, 2011 sta podrazumevam, pa to prebrojavanje sitnisa za najelementarnije stvari, hleb ti je luksuz jebote. ako to nije merilo kvaliteta zivota ja ne znam sta je.ne mislim da je neophodno okititi se statusnim simbolima (na stranu sto je bmw i 150m2 vise middle class nego neki pojam bogatstva al ajde)da bi se reklo da je covek uspeo u zivotu, ali ovo o cemu ti pricas je bas bedak i citatie, neko sa 400-500 evara platom u beogradu moze da iznajmi stan na periferiji koji deli sa cimerima, i da se onda prebrojava za svaki zalogaj.nismo vise ni u 90tim kad je strani pasos bio ultimativni cilj jer s nasim nisi mogao ni do segedina.ne znam cime se bavis, hajde mozda u tvojoj struci nije lako naci odgovarajuci posao u srbiji ali s 30 godina pricati o sticanju prvog iskustva...huhsrecno! u svakom slucajuNije meni hleb luksuz, vec ja ne robujem tome da ako sam kao dete jeo hleb svaki dan to treba da nastavim do kraja zivota. Pirinac volim, zadovoljava nutritivne potrebe kao zamena za hleb plus devojka mi je Thai i ona ne moze da zamisli obrok bez ili pirinca ili noodles. Moja ishrana je i u Srbiji bila neuobicajna za sredinu jer sam od `99 vegetarijanac. Kada sam otisao iz Srbije poceo sam jos vise da se udaljavam po ishrani od `srpske` kuhinje. Isto tako tofu je dosta zdravija opcija od mlecnih preradjevina.Tebe niko ne tera da citas ovde i odgovaras na ono sto pisem. Tvoja volja.Moguce da srednja klasa moze da vozi BMW i zivi u 150 kvadrata ako uzme kredit na 30 godina. Ja niti zelim tako da zivim niti bih da se zaduzujem.Meni nije cilj samo da budem turista, vec da zivim i DOzivim druge kulture, a za to kredibilan pasos je vrlo koristan pri trazenju zaposlenja i svemu ostalom.Prvo iskustvo u Australiji u struci full time. U Australiji je pre bilo iskustva sto u struci sto van struke nikad full time. U Srbiji je takodje bilo iskustva sto u struci (ovde je u pitanju moja druga struka) sto van struke, bilo je i full time, ali taj full time van struke.Hvala na lepim zeljama.
noskich Posted April 28, 2011 Author Posted April 28, 2011 Nema potrebe napadati noskicha, dovoljan mu je onaj sa nickom na Y. na ovom topiku (a i inace). Neka zivi covek kako hoce, mada ja nisam siguran koliko verujem u to sto pise. Sorry, ali skeptican sam prema asketizmu i kad su u pitanju kaludjeri, a kamoli mirjani.Pa ja to upravo i kazem, neciji svakodnevni zivot je za drugoga asketizam.Ne znam kako ste vi ziveli u Srbiji, moguce da ste odrasli u porodicama vise klase.U Srbiji sam samo godinu dana imao svoju sobu tako da mi je deljenje stana sa cimerima po meri. Ni tamo ni ovde nisam vozio niti me voznja privlaci. I uvek sam se trudio da dobijem `value` za svoj novac, a ne da ga rasipam. Ako je stvar skupa, ali kvalitetna, treba ti i znas da vredi onda kupi, a ne kupi samo zato sto je skupa. S druge strane, povoljna stvar solidnog kvaliteta je isto dobra opcija. Nije vazno kupiti najjeftinije vec naci optimum cene i kvaliteta u skladu sa licnim potrebama.Za mene je asketizam nesto drugo. Ono sto sam iskusio a povezujem sa asketizmom su boravci u budistickim manastirima gde nemamo obrok nakon podneva, spavamo u vreci za spavanje ili na madracu, ne koristimo telefon, kompjuter i ostale uredjaje i ne pricamo bez potrebe.To je asketizam, ali to opet za mene nije ekstremno. Ekstremno je kada nemas hranu, odecu ili krov iznad glave.
noskich Posted April 29, 2011 Author Posted April 29, 2011 Ja stvarno ne vidim kako to moze uticati na nas u AU, osim da ti njihovi bogatashi prestanu da kupuju nove stanove u centru, pa nam malo primire trziste nekretnina.Kako moze? Ako pucanje mehura u Kini izazove ekonomsku krizu tamo onda ce se verovatno znatno smanjiti uvoz ruda iz i priliv kineskih studenata u Australiju. To kao dva moguce glavna efekta, a sigurno bi ih bilo jos.
dekss Posted April 29, 2011 Posted April 29, 2011 Koliko sam ja shvatio, ti gradovi su napravljeni od vishka novca sa kineskog budzeta. Jednostavno nijesu znali sto ce sa vishkom para, pa pomislili, a sto mi ne bismo malo zidali kao ovi sa zapada. Mislim, vidjela zaba da se konj podkiva pa i ona digla noguU najgorem slucaju oni to mogu podjelit narodu. Ja stvarno ne vidim kako to moze uticati na nas u AU, osim da ti njihovi bogatashi prestanu da kupuju nove stanove u centru, pa nam malo primire trziste nekretnina.Meni je najsimpaticnije bilo kad ih je onaj policajac tjerao da ne snimaju prazan shopping centar. Stvarno su nenadjebivi Kinezikakav višak novca. ne postoji tako nesto. to su promasene investicije. i to ogromnih razmera. te nekretenine banke drze na spisku svog kapitala, a vrednost im je zapravo - nula. ili na drugi način: gradnja nekretnina je bila motor razvoja (izmedju ostalog).pucanje tog balona nece na dobro izaci (a ne vidim opciju u kojoj nece puci, jer te nekretnine nema trika da prodaju), ni za kinu ni za ceo svet. a au je medju prvim na listi.
Shan Jan Posted April 29, 2011 Posted April 29, 2011 Ja citam i nikako mi ne ide u glavu sto kucu od 150 kvadrata racunate u neki luksuz U Bocvani kuca sa 4 velike sobe, dva kupatila, kuhinjom, trpezarijom, servant quoterom (odvojena gradjevinica koja se sastoji od sobe, male kujne i wc-a u kojoj zivi sluzavka), garaza, bazen i veliko dvoriste kosta - 450 evra mesecno (nas konkretan slucaj). I to na dobroj lokaciji, 10 minuta od centra autom, 10 minuta od najblizeg shopping malla peske. I to kuca od cigle, jos u nekom umetnickom izlomljenom stilu. Da se kupi kostala bi manje od 100 000 evra. Na "Dedinju" su kuce mozda 2-3 puta skuplje. A bmw-a mozes kupiti za 2000 evra polovnog od pre 10 godina :P I imas i nepoznatu kulturu za istrazivanje ;)
noskich Posted April 29, 2011 Author Posted April 29, 2011 (edited) Ja citam i nikako mi ne ide u glavu sto kucu od 150 kvadrata racunate u neki luksuz U Bocvani kuca sa 4 velike sobe, dva kupatila, kuhinjom, trpezarijom, servant quoterom (odvojena gradjevinica koja se sastoji od sobe, male kujne i wc-a u kojoj zivi sluzavka), garaza, bazen i veliko dvoriste kosta - 450 evra mesecno (nas konkretan slucaj). I to na dobroj lokaciji, 10 minuta od centra autom, 10 minuta od najblizeg shopping malla peske. I to kuca od cigle, jos u nekom umetnickom izlomljenom stilu. Da se kupi kostala bi manje od 100 000 evra. Na "Dedinju" su kuce mozda 2-3 puta skuplje. A bmw-a mozes kupiti za 2000 evra polovnog od pre 10 godina :P I imas i nepoznatu kulturu za istrazivanje ;)To sto si ti opisao bi u Sidneju kostalo od najmanje 700 do 1500 i preko AUD nedeljno. Za kupovinu pomnozi sa 1000.Ne mislim da se iznad mislilo na polovnog BMW-a od pre deset godina, vec na novog koji bi bio 60-120-ak K AUD.Znaci ukupno bi ti trebalo milion do dva.Sta smo znaci imali na temi kao predloge do sad: Dubai, Atlanta i evo sad Bocvana.EDIT: Ne pomenu raspon plate koju expat moze ocekivati u Bocvani. Edited April 29, 2011 by noskich
Leia Posted April 29, 2011 Posted April 29, 2011 Nije meni hleb luksuz, vec ja ne robujem tome da ako sam kao dete jeo hleb svaki dan to treba da nastavim do kraja zivota. Pirinac volim, zadovoljava nutritivne potrebe kao zamena za hleb plus devojka mi je Thai i ona ne moze da zamisli obrok bez ili pirinca ili noodles. Moja ishrana je i u Srbiji bila neuobicajna za sredinu jer sam od `99 vegetarijanac. Kada sam otisao iz Srbije poceo sam jos vise da se udaljavam po ishrani od `srpske` kuhinje. Isto tako tofu je dosta zdravija opcija od mlecnih preradjevina.pa sam si ovakoNisi svestan koliko znacajno mozes da smanjis troskove uz malo planiranja i izmene zivotnog stila.Na primer, umesto sto kupujes 2-3 hleba nedeljno za 10-ak dolara za isti novac mozes uzeti u jeftinijoj piljari 10 kila pirinca koji ce ti trajati makar 3-4 meseca. Umesto sira/kackavalja za 10-20 dolara mozes uzeti tofu za 2-3 dolara. rekao, navodeci cene kao razlog a ne neki lifestyle choice. Moguce da srednja klasa moze da vozi BMW i zivi u 150 kvadrata ako uzme kredit na 30 godina. Ja niti zelim tako da zivim niti bih da se zaduzujem.Meni nije cilj samo da budem turista, vec da zivim i DOzivim druge kulture, a za to kredibilan pasos je vrlo koristan pri trazenju zaposlenja i svemu ostalom.Prvo iskustvo u Australiji u struci full time. U Australiji je pre bilo iskustva sto u struci sto van struke nikad full time. U Srbiji je takodje bilo iskustva sto u struci (ovde je u pitanju moja druga struka) sto van struke, bilo je i full time, ali taj full time van struke.ono sto je najbitnije pri trazenju posla je obrazovanje, iskustvo i reference, jer ionako i sa najboljim pasosem prelazis granice lako kao turista ali za posao treba da trazis radnu vizu i boravisnu dozvolu. cak i u eu, stvari nisu tako jednostavne, cula sam hrpu slucajeva da su nekom iz spanije recimo u svedskoj trazili papire slicne onima koje vade svi ubogi non-eu dosljaci. plus sto su za razliita zanimanja kriterijumi k'o nebo i zemlja.ovo sto pises je toliko uopsteno da ne znam ni kako bi ti neko dao neki konkretan predlog. verovatno najbolje da pitas nekog iz svoje struke, ovako ti svako ovde ubaci nesto sto iz njegove perspektive deluje prihvatljivo a tebi ne koristi bas previse. Tebe niko ne tera da citas ovde i odgovaras na ono sto pisem. Tvoja volja.Hvala na lepim zeljama.jok, tvoja je :D molim i drugi put.
Recommended Posts