Sludge Factory Posted November 8, 2012 Author Posted November 8, 2012 A posle Družinu Pere Kvržice i Orlovi rano lete. Ja sam kao lektiru imao i Zvezdu Kec, međutim ne mogu da se setim imena knjige o grupi dece u Budimpešti."Decaci Pavlove ulice", ako ne gresim! I ja sam citao Zvezdu Kec kao lektiru, ne secam se koji razred bese! Treci, cetvrti?
morgana Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 (edited) bas mi je super ideja da se bajke osavremene. narodna bastina i treba da se tretira na taj nacin. sve vise i manje od toga je bezvezesjecam se da sam se kao mala jezila od originalnih grimovih bajki (komplet od 4 knjige, nisu mi pri ruci, ne znam izdavaca) sa sv petrom i slicnima, ali i od hansa i gretice (ivice i marice) ispricanih nekim arhaicnim jezikom i neprijatnim ritmom, dok sam u onim osavremenjenim uzivala (kao i vecina, pretpostavljam)ilustracije u ovim osavremenjenim bajkama mi se ne svidjaju(kad smo kod ilustracija, najvise sam voljela knjigu 'za tvoj rodjendan' sa ilustracijama vladane likar-smiljanic) Edited November 8, 2012 by morgana
le petit nicolas Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 (edited) možda sam bila nejasna, ali mi se čini da ujedno pričamo o dve vrste osavremenjivanja: jezičkom i sadržajnom.za jezičko glasam. za sadržajno ne jer su te priče, pesme, poslovice... proizvodi svojih vremena. možemo da objasnimo nekadašnji pogled na svet, moral, da ga razumemo, kritikujemo, itd, ali ne možemo da na golu radnju kalemimo drugi weltanschauung. pa, ako radnja ne može da ih nosi, radnja je kriva, da menjamo i nju. tako je najlakše: ne moramo da se udubljujemo u nešto drugačije, nerazumljivo. kao gotovo jelo: podgrej i kusaj.pre par godina se jedan politički korektan izdavač u americi nije baš bog zna kako proslavio s popravljenim tomom sojerom. neke stvari ne idu. da idu, menjali bismo sve, počevši od eshila, preko šekspira, pa do prekjuče.@ morgana: uz ilustracije v. likar-s. čak su i daltoni svojevremeno uspeli da razumeju ponešto od jove zmaja :wub:da, i one dve-tri knjige novosadske koje sam gledala na pretproslom sajmu, o alama, baucima i slicnima bile su predivno ilustrovane.poz Edited November 8, 2012 by le petit nicolas
bigvlada Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Ja ne bih ništa menjao, inače ćemo na kraju završiti kao amerikanci koji su u crtani o herkulesu ubacili kreditne kartice grecian express. Kada jednom počneš da menjaš, tome nema kraja.
morgana Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 ne mislim ni ja na mijenjanje sustine, nego jezika lpnimam jednu knjigu o alama i baucima od prije 20-ak godina, lijepo ilustrovanu i mnogo dobru. moram da provjerim ko je pisao i ilustrovao, ali nije mi pri ruci sad, kod babe je. bas je super za rani susret klinaca sa etnologijom.
Dr Arslanagić Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 pisao Aleksandar Palavestra, arheolog i profesor na FF, ilustrovao Rastko Ćirić
le petit nicolas Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 imam jednu knjigu o alama i baucima od prije 20-ak godina, lijepo ilustrovanu i mnogo dobru. moram da provjerim ko je pisao i ilustrovao, ali nije mi pri ruci sad, kod babe je. bas je super za rani susret klinaca sa etnologijom.pa daj da pogledamo, kad budes u bgd-u.da uporedimo da li su iste kao ove naše. puna kuća etnologije (a i zoologije :( ); uveče ne može da se zaspi jer se izvijaju po zavesama i iz senki vrata. bar da hoće da igraju jugio, ili bej blejd, nego juru decu :o .poz
morgana Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 (edited) vazi, naravno :)ja sam se u daltonovskom uzrastu najvise plasila knjige 'svijet zagonetnih sila' artura klarka. toliko sam se plasila da nikad nisam nijedno poglavlje te knjige procitala do kraja. a na kraju svakog poglavlja klark je raskrinkavao praznovjerje o kome je pricao :D Edited November 9, 2012 by morgana
le petit nicolas Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 trebalo je da citas naopako, da vidiš šta je bilo na kraju, ko sav normalan svet :P .moja knjiga strave je bila zelena, četvrta knijga "čudesnih svetova v. diznija". strane sa bubama i gmizavcima sam okretala - sa stane :D - da ne dodirnem slike. često se dogadjalo da posečem jagodicu na papir. al' neka, ko se čuva i bog ga čuva ^_^ .poz
Lancia Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 nema bolje knjige za decurlijujeste videli ovo na sajmu ili u prodaji?
bigvlada Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 ne mislim ni ja na mijenjanje sustine, nego jezikalpnimam jednu knjigu o alama i baucima od prije 20-ak godina, lijepo ilustrovanu i mnogo dobru. moram da provjerim ko je pisao i ilustrovao, ali nije mi pri ruci sad, kod babe je. bas je super za rani susret klinaca sa etnologijom.Još nam samo ale fale. Ljubivoje Ršumović i Dušan Petričić.Imam papirnu kopiju. Letimičnim guglanjem se lako dolazi do e-kopije na 4shared-u.
Moća Posted October 16, 2013 Posted October 16, 2013 Za par dana krece novi sajam knjiga. Ajmo da vidimo ko ce sta kupovati kakve su vase preporuke, itd. Ja ove godine idem sa ciljem da kupim novi Zakon o krivicnom postupku sa komentarom pa molim kolege pravnike da preporuce neke kvalitetne posto sma ipak pocetnik u ovim stvarima.Kupicu jos neke stvari ali otom potom :)
Recommended Posts