Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Featured Replies

Mostovi preko velikih reka se ne projektuju i ne izgrade za par dana. Ogromna je verovatnoća da se počne u mandatu jednog, a završi u mandatu drugog.

4 minutes ago, kronostime said:

Sto je najgore - jeste!

Most je pusten u saobracaj sa zbudzenim pristupnim trakama samo da bi se pokazalo da je Djilas napravio most.

To sto je projekat i pocetak gradnje iz vremena njegovog predhodnika Bogdanovica - Who gives a damn?

fantom

• Replies 17k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Na liniji 50 ima vozaca iz Bangladesa/Indije i voze jako pristojno.  Ljudi masovno pokusavaju da ih nesto pitaju: 1) jedna baba - gde se silazi za Medakovic 2 2) jedan alkos - majstore

• Najverovatnije ih neće biti ni kada se završi komplet pruga jer SrbVoz nema na raspolaganju putničke vagone za obavljanje prevoza. Elektromotororne garniture ne mogu da se koriste u ove svrhe na celom

Posted Images

1 minute ago, Tihajeza said:

Mostovi preko velikih reka se ne projektuju i ne izgrade za par dana. Ogromna je verovatnoća da se počne u mandatu jednog, a završi u mandatu drugog.

Most je i projektovan i izgradjen prema istom projektu - no pristupne saobracajnice su ostale naslednicima i ispostavise se kao slabe tacke tog pravca i resenja....

fantom

2 hours ago, kronostime said:

Sto je najgore - jeste!

Most je pusten u saobracaj sa zbudzenim pristupnim trakama samo da bi se pokazalo da je Djilas napravio most.

To sto je projekat i pocetak gradnje iz vremena njegovog predhodnika Bogdanovica - Who gives a damn?

fantom

Da li mozes da pratis raspravu makar tri cetiri posta iznad. Pristupne trake mostu su skroz drugi problem od postavljanja tramvaskih sina sa drvenim pragovima, lepo pise iznad, samo treba procitati. 2019-te. Djilasa pomeni ako mozes.

On 20. 7. 2025. at 12:31, zorglub said:

@napadaj Jel' ima neki link za rumunsku epizodu?

On 20. 7. 2025. at 12:55, napadaj said:

Nema ga, ja to neposredno znam. Tenderska dokumentacija je i dalje na portalu javnih nabavki, pa može da se nađe taj tekst na rumunskom tamo.

NIje me mrzelo da pogledam opet. Dokument "1 tehnicka specifikacija - izmena 10.04.2025", objavljen 12. aprila, strana 71. I dalje stoji na portalu.

aPX1xYS.png

članak koji mogo toga objašnjava

ja, liko se sećam, nisam video šine i kontakt mrežu kada je most pušten u pogon. samo šljunak na prostoru za šine.

a ovo sa pragovima. ekološki premaz sirovog drveta.

na kraju:

Ali, ova najava, prema informacijama stručnjaka sa kojima smo razgovarali, ukazuje da se neće raditi investiciono održavanje koje podrazumeva detaljnu sanaciju i zamenu, nego klasično redovno održavanje tramvajske pruge u okviru koje se menja manji broj najkritičnijih, najoštećenijih to jest dotrajalih pragova novim, takođe drvenim. To je, podsetimo, posao koji je i ranije na tramvajskoj pruzi na ovom mostu radio GSP.

Kako su prethodnih dana u razgovoru za naš portal istakli nezvanično u GSP-u, stručne službe ovog preduzeća ukazivale su da prosta zamena drvenih pragova nije trajno rešenje, ali se to, kako nam je rečeno, na višim nivoima odlučivanja nije razumela kao urgentna problem.

Edited by đorđe geprat

1 hour ago, đorđe geprat said:

ja, liko se sećam, nisam video šine i kontakt mrežu kada je most pušten u pogon. samo šljunak na prostoru za šine.

mislim da je šljunak mnogo kasnije nasipan

58 minutes ago, Frile said:

mislim da je šljunak mnogo kasnije nasipan

pa nisam mislio istog dana, u svakom slučaju šina nije bio kada je most pušten u rad. znači, ceo taj posao sa šinama ne može se pripisati "žutima".

Jeste videli novi plavi tramvaj po gradu?

Nedeljnik
No image preview

Slikali smo novi, vizantijsko-plavi tramvaj na šinama: Da...

Beograd je krajem maja zakoračio u novu saobraćajnu eru, kada je prestonici isporučen tramvaj turske kompanije Bozankaya, obojen u vizantijsko plavu boju koja, kako je ranije izjavio gradonačelnik...

Jel Vizantijski ili Nemanjicki? Jel drugacija nijansa od Dinamozagrebackih autobusa?

34 minutes ago, Delija67 said:

Jel Vizantijski ili Nemanjicki? Jel drugacija nijansa od Dinamozagrebackih autobusa?

Maksimirsko-modri

• 1 month later...
  • 3 months later...

Beovoz već dve nedelje funkcioniše smkanjenim kapacitetom. Kako kaže jedan od zaposlenih, dve garnitura su im "ispale" (misli na pokvarile) i ne mogu da ih poprave. Ovo u principu znači da se broj otkazanih polazaka na dnevnom nivou kreće oko 10. Sada već kao da postoji i neka šema, pa se zna da ujutru voz iz Mladenovca "izuzetno ne saobraća" dok iz Lazarevca ide, a poslepodne se otkaže polazak za Larevac, ali voz ide za Mladenovac.

Ako sam dobro razumeo, situacija se teško može vratiti na prethodnu, podnošljivu a sva je prilika da će se pogoršati: vozovi su stari po 40-ak godina, delova za njih odavno nema jer nema ni fabrika u kojima su proizvedeni. Pre dosta godina kupljene su neke stare garniture koje su korišćene kao izvor delova, ali i taj izvor delova je presušio.

Inače, svi čekaju novi raspored polazaka koji treba da važi od 15.12.2025, vrv ćemo po starom dobrom običaju moći da ga vidimo 14.12. uveče.

Sve se polako, ali sigurno raspada.

Ne znam da li ima tema o vozovima, tako nek stoji ovde...

Železničke pruge kojima upravlja Infrastruktura železnice Srbije stare su više od jednog veka. Više od 55 odsto svih pruga izgrađeno je u 19. veku.

Prosečna starost koloseka je oko 55 godina, a elektrotehničkih postrojenja između 30 i 40. Značajno se povećava i dužina pruga na kojima je smanjena najveća dopuštena brzina vozova.

Ovo su podaci iz predloga Nacionalnog programa javne železničke infrastrukture za period 2025-2029. Predlog dokumenta je dostupan na sajtu e-konsultacije. Objavilo ga je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On 12. 12. 2025. at 19:01, Milosh76 said:

Ne znam da li ima tema o vozovima, tako nek stoji ovde...

Železničke pruge kojima upravlja Infrastruktura železnice Srbije stare su više od jednog veka. Više od 55 odsto svih pruga izgrađeno je u 19. veku.

Prosečna starost koloseka je oko 55 godina, a elektrotehničkih postrojenja između 30 i 40. Značajno se povećava i dužina pruga na kojima je smanjena najveća dopuštena brzina vozova.

Vrlo moguće da je tako. Ali... ) pre 5 godina je rekonstruisana pruga do Lazarevca i ove godine na nekoliko mesta već ima delova gde se voz toliko zaljulja da uopšte nije prijatno. Pri tome ne mislim samo na ove stare BG vozove, nego i ovi noviji, crveni se tu lepo klate. Da ne preuzimam na sebe ulogu vranog gavrana ali šta se može očekivati tek za novih 5 godina?

Inače, ko god se time bavi od gomile tih železničkih preduzeća, planiraju da rekonstruišu gotovo sve pruge u gradskim opštinama sledeće godine, koliko sam čuo. Dok to ne završe, očekuje se stanje gore nego trenutno. Naravno,