ion Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 OK. I u državi koja toleriše takve postupke prema svojim građanima, da verujem da će gsp pošteno da naplaćuje?Nope.Nastavljam po starom. Plaćam im kaoliko mislim da zaslužuju, oni me love, ja begam...Ako njih nije sramota, nije ni mene.
borris_ Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Hvala bogu, konačno jedna lepa vest iz GSP-a za putnike koji kupuju mesečne markice: Vlasnici personalizovanih kartica moraće da očitavaju svoje isprave prilikom svakog ulaska u vozilo bez obzira što im one važe na neoganičenu vožnju tokom mesec dana Iz današnjeg Blica: (...) Mnogi nisu znali da će po ulasku u svaki prevoz vlasnici personalizovanih kartica morati da "provuku" svoju ispravu "kroz uređaj" bez obzira što ona važi za neograničenu vožnju tokom mesec dana. - Oni će morati da očitaju karticu na čitaču da bi ih kompjuter samo prepoznao. Kompjuter će istog trenutka poslati informaciju našem kontrolnom centru u kojem će se tačno beležiti broj putnika u svakom autobusu i na svakoj liniji. (...) Ukoliko putnik ne očita svoju mesečnu personalizovanu karticu, kontroliri će uz pomoć specijalnih aparata moći da to primete i napišu mu kaznu. edit: Hajde objasni zasto te ovo nervira. Ovo je obaveza svugdje.
teacher Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 U subotu čekao #59 50 minuta na Vidikovcu. Za vreme čekanja prošle 3 #50. Said enough! Juče se pokvarile 2 #83 kad sam išao iz pravca Zemuna. I to dve uzastopne. Izgubio sam u čekanju za vreme vikenda više od 2h čekajući kao kreten autobuse, koji su po redu vožnje trebali da idu. No, najveći problem je izgleda naplata i švercovanje.
borris_ Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Švercovanje u javnom prevozu u velikim gradovima se sprečava jednostavno - napraviš metro da bude okosnica prevoza, a u metro ne možeš da uđeš bez da prođeš kroz stanične barijere na kojima se zaustavljaju šverceri i prolaze samo oni koji imaju karte. Ovo je moguće primeniti čak i na stanicama na kojima staje BG voz, možda čak i na određenom broju tramvajskih stanica (npr. u Novom Beogradu).Kada autobusi postanu ispomoć metrou umesto da budu okosnica prevoza, onda sistem može da počne da funkcioniše kao u manjim gradovima. Recimo, u Puli ili Dubrovniku, tokom vožnje od 12 stanica na jedno 4-5 se ponovila istovetna scena: vozač otvara prednja i srednja vrata, napred ulaze ljudi i očitavaju se, na srednjim vratima nakon izlaska putnika jedna ili dve mlađe osobe pokušavaju da se ušunjaju u bus na kvarno. Vozačevo oko sokolovo nepogrešivo registruje prekršaj, i kada su svi putnici ušli u autobus zatvara vrata, aktivira parkirnu kočnicu, ustaje sa svog mesta, dolazi do padobranaca i saopštava im da će se voziti samo i jedino ako plate kartu. Ovi se izvinjavaju zbog nesporazuma (uplašili su se da će im autobus pobeći pa su zato išli na srednja vrata), plaćaju kartu i autobus kreće. Dosta izgubljenog vremena i dodatnog angažovanja sa vozačeve strane, ali funkcioniše samo tako. Naravno u Beogradu bi moralo da se upari sa GPS praćenjem, on board kamerama i policijom koja će biti spremna da na poziv vozača/dispečera momentalno reaguje i reši neki par siledžija ili grupu navijača.U Atinskom mozes jer je ulaz slobodan ali si obavean da platis kartu. Zbog toga je grcka sada u govnima (nije jedini razlog naravno) Kolega njemac mi kaze da mozes i u Njemackoj, samo tamo imas puno kontrolora (i to u civilu) pa imas veliku sansu da te uhvate ako se svercujes.Ovdje se bunite za stvari koje su skroz normalne u drugim zemljama i koje tako lako prihvatate kada dodjete tamo.
teacher Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 U Atinskom mozes jer je ulaz slobodan ali si obavean da platis kartu. Zbog toga je grcka sada u govnima (nije jedini razlog naravno) Kolega njemac mi kaze da mozes i u Njemackoj, samo tamo imas puno kontrolora (i to u civilu) pa imas veliku sansu da te uhvate ako se svercujes.Ovdje se bunite za stvari koje su skroz normalne u drugim zemljama i koje tako lako prihvatate kada dodjete tamo.Bune se samo neki za te kontrole i plaćanje. 99% ljudi se buni što je saobraćaj užasan. Što se ne poštuje red vožnje, a vozila nisu oprana od kada su kupljena.
MayDay Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 borrise, a zasto tacno mi svaki put otkucavamo navigo kad udjemo? mislim, meni to ne smeta ni mrvicu, ali se pitam koji je razlog. meni prvo pada na pamet da se ima uvid u raspored i gustinu saobracaja kako bi se logisticki potpomogao red voznje i prilagodio broj vozila svakoj liniji u odredjeno doba dana..
pacey defender Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 (edited) Ovdje se bunite za stvari koje su skroz normalne u drugim zemljama i koje tako lako prihvatate kada dodjete tamo.Pa problem je u tome što se te skroz normalne stvari primenjuju samo kada se radi o obavezama putnika odnosno o pravima GSPa. A kada se počne pričati o tome šta GSP treba da uradi, tu se nekako zaboravi na "tako je svuda u svetu" argument. Ako se svugde plaća prevoz, onda mora valjda svugde i da bude bezbedan autobus. Vozim se jutros, na vozačevom staklu stoji nalepnica izdata od strane ovlašćenog organa. Piše "ovaj autobus je bezbedan za putnike", ili tako nešto. Okrenem se i pogledam da li je na odgovarajućem mestu čekić za razbijanje stakla u slučaju opasnosti. Imaš jednom da pogodiš da li ga je bilo. Ispada da se podrazumeva da treba plaćati gradski prevoz a istovremeno se toleriše nerad, krađe i nemarnost tih koje finansiramo plaćanjem karata. Ja inače plaćam kartu, da ne bude zabune. Ali manite me tih priča da je GSP evropska firma koja primenjuje evropske standarde, te da su građani ti koji opstruiraju nastojanja mudrih i prepoštenih donosilaca odluka u cilju uvođenja reda. Edited September 19, 2011 by pacey defender
borris_ Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Procitao sam na stranicu gdje su se svi bunili kako od sada moraju da otkucavaju te kartice.
Tale Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Fali čekić, kažeš? Ja sam se jutros vozio 75-icom kojoj je na zglobu utonula ili se izdigla jedna polovina kružne platforme.
borris_ Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 borrise, a zasto tacno mi svaki put otkucavamo navigo kad udjemo? mislim, meni to ne smeta ni mrvicu, ali se pitam koji je razlog. meni prvo pada na pamet da se ima uvid u raspored i gustinu saobracaja kako bi se logisticki potpomogao red voznje i prilagodio broj vozila svakoj liniji u odredjeno doba dana..Ne znam tacno razlog ali predpostavljam da je to jedan od tih i valjda neki vid borbe protiv sverca. To je isto kao u TGV-u kada moras da otkucas kartu iako ta karta vazi samo za tu voznju.
pacey defender Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 (edited) Vidiš, bilo bi mi baš interesantno da vidim kakve bi reakcije u Fransuskoj bile ako bi osoba zadužena za nadgledanje bezbednosti vozila, takve autobuse pustila u saobraćaj. Zamišljam sledeći razgovor šefa za bezbednost vozila i njegovog pretpostavljenog, nakon nesreće u autobusu. Q: Zašto si pustio vozilo na ulice ako nema čekića za razbijanje stakla u slučaju opasnosti?A: Ma, mislio sam - neće valjda nešto da se dogodi.Q: Ok, a zašto si pustio ovaj autobus sa utonulim zglobom?A: Ih, pa prevezao je taj autobus hiljade kilometara tako kilav i nikada se nikome ništa nije dogodilo. Edited September 19, 2011 by pacey defender
borris_ Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Iskreno, nikada nisam gledao da li u autobusima ima taj cekic. Pogledacu obavezno sledeci put kada se budem vozio autobusom.
Tale Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Jezivo bilo, stvarno. I gledam preko bus-a ka vozaču, gledam one kontrolore na stanici na Z. vencu - niko ništa.I shvatim da nemam kome ni da kažem. Nisam jedini koji je primetio, niti mu je to prvi krug danas.
placenik Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 (edited) Glavni problem sa GSP-om nije ni cena karte, ni (ne)udobnost, nego nepouzdanost. Ona 'artija sa spiskom intervala izmedju polazaka je spisak lepih zelja jer za postovanje iste niko nije odgovoran. Jer vreme gradjana je besplatno, samo karta vredi.PS: Vidim popularna ta prica o cekicu :) Edited September 19, 2011 by placenik
dig_chohano Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 (edited) Ne znam tacno razlog ali predpostavljam da je to jedan od tih i valjda neki vid borbe protiv sverca. To je isto kao u TGV-u kada moras da otkucas kartu iako ta karta vazi samo za tu voznju.Pa valjda se otkucava da bi se otvorila vrata da možeš da uđeš na stanicu (koliko se sećam, kod vas su bili oni kavezi)? Ovde su uz uvođenje tih digit. kartica uveli i staklena vrata na svakoj metro stanici, tako da ne možeš da uđeš bez očitavanja karte. U busevima i tramvajima ridža ne pravi problem ako nisi "otkucao" mesečnu kartu, ubace je u svoj čitač, vide da je validna i ćao. Edited September 19, 2011 by dig_chohano
Recommended Posts