ivy Posted July 18, 2023 Posted July 18, 2023 mi krecili kuhinju (5x3m)...nekom masom,necu da tvrdim da je glet nemam pojma bilo u nekom dzaku, zakrpila rupe,osmirglala prefarbala..belo na belo bio dovoljan jedan sloj...nisam puno ni zaprljala...najduze trajalo pomeranje svega i vracanje nazad 1 1
đorđe geprat Posted August 19, 2023 Posted August 19, 2023 treba da nanovo pokrijem krov 8 x 5 metara, jedna "voda". sada je pokriven ondulinom ispod koga su 2 cm stiropora i 3 cm stirodura. pregledani sajtovi govore o trošku od 70 - 80 "crvenih". materijal, bez transporta i rada. rad će da obavi četvoročlani tim zbira 270 godina. šta izabrati: 1. sendvič table sa 2 cm ispune pur penom 2. lim u obliku crepa (takav je na verandi) sa 5 cm kamene vune ispod. 3. tegola na OSB pločama 15 mm debljine
Zverilla Posted August 20, 2023 Posted August 20, 2023 On 19. 8. 2023. at 18:11, djordje geprat said: treba da nanovo pokrijem krov 8 x 5 metara, jedna "voda". sada je pokriven ondulinom ispod koga su 2 cm stiropora i 3 cm stirodura. pregledani sajtovi govore o trošku od 70 - 80 "crvenih". materijal, bez transporta i rada. rad će da obavi četvoročlani tim zbira 270 godina. šta izabrati: 1. sendvič table sa 2 cm ispune pur penom 2. lim u obliku crepa (takav je na verandi) sa 5 cm kamene vune ispod. 3. tegola na OSB pločama 15 mm debljine Ja nikad nisam radio krov, al u tvojoj situaciji BiH birao materijal sa kojim najbolje umem da radim. Naprosto, pipava je stvar i svaka greška se plaća curenjem vode i jebadom koja uz to ide (E da, u varijanti tri nemaš nikakvu toplotnu izolaciju. To tako hoćeš ili ćeš još nešto raditi ispod OSB.a?)
đorđe geprat Posted August 20, 2023 Posted August 20, 2023 36 minutes ago, Zverilla said: Ja nikad nisam radio krov, al u tvojoj situaciji BiH birao materijal sa kojim najbolje umem da radim. Naprosto, pipava je stvar i svaka greška se plaća curenjem vode i jebadom koja uz to ide (E da, u varijanti tri nemaš nikakvu toplotnu izolaciju. To tako hoćeš ili ćeš još nešto raditi ispod OSB.a?) dogovorio sam se sa juniorom. radićemo sa limenim krovom fazoniranim kao crep. ukupan trošak je 67000. prihvatljiv za krov 5 x 8 metara. postojeća izolacija spolja na daskama je 3cm stirodur 2 cm stiropor i folija na daskama. ispod dasaka, unutra je 5 cm stiropora, 2 cm vazduha i 1 cm gipsanih ploča. nameram mi je da po skidanju ondulina razvučem još jednu paroprpopusnu foliju, nakucam letve 5 x 4, između njih umetnem 5 cm debele table kamene vune složim table lima. pošto je stovarište/prodavnica na ćelijama, 30 km od mene, nije problem ni za prevoz. 1
foto Posted August 20, 2023 Posted August 20, 2023 malo vam je to izolacije @djordje geprat ja zivim u mansardi. kada sam se useljavao i renovirao isao sam 25cm staklene i 25cm kamene vune+ knauf. naravno iznad su folija, daske od krova i pocinkovani krov. sreca je sto imam visinu malo manje od 4m ali kad upece zvezda leti mora klima. u prethodnom stanu sam izasao na nekih 15- 20cm izolazije, jes da je visina manja ali to mi danas deluju bacene pare. 1
đorđe geprat Posted August 20, 2023 Posted August 20, 2023 klimu smo montirali. sad, kako je tako je. još ovo da odradim.
Paul Gompitz Posted August 21, 2023 Posted August 21, 2023 On 20.8.2023. at 19:59, djordje geprat said: dogovorio sam se sa juniorom. radićemo sa limenim krovom fazoniranim kao crep. ukupan trošak je 67000. prihvatljiv za krov 5 x 8 metara. postojeća izolacija spolja na daskama je 3cm stirodur 2 cm stiropor i folija na daskama. ispod dasaka, unutra je 5 cm stiropora, 2 cm vazduha i 1 cm gipsanih ploča. nameram mi je da po skidanju ondulina razvučem još jednu paroprpopusnu foliju, nakucam letve 5 x 4, između njih umetnem 5 cm debele table kamene vune složim table lima. pošto je stovarište/prodavnica na ćelijama, 30 km od mene, nije problem ni za prevoz. Raspored slojeva je vec katastrofalan a imas plan da ga jos nagrdis. Stavices paropropusnu foliju pa preko nje termoizolaciju? Sve te termoizolacije i folije i gore i dolje i sloj vazduha…kao da je neko naslijepo izvlacio sloj po sloj iz kutije i tako slagao. 1
đorđe geprat Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 14 hours ago, Paul Gompitz said: Raspored slojeva je vec katastrofalan a imas plan da ga jos nagrdis. Stavices paropropusnu foliju pa preko nje termoizolaciju? Sve te termoizolacije i folije i gore i dolje i sloj vazduha…kao da je neko naslijepo izvlacio sloj po sloj iz kutije i tako slagao. predloži šta može da se popravi. sve može. danak neiskustvu može na PM. 1
x500 Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 @Paul Gompitz napis ovde, ima nas jos sto hocemo da radimo nesto oko krovova, a nemamo iskustva i znanja. 2
Paul Gompitz Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 Slojevi odozgo na gore: -lim -paropropusna/vodonepropusna folija -daska -termoizolacija (izmedju rogova) -paronepropusna folija -gipskarton Pretpostavljam da ti je krov sa drvenim rogovima? 1
x500 Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 31 minutes ago, Paul Gompitz said: Slojevi odozgo na gore: 1.lim 2. Paropropusna/vodonepropusna folija 3. daska 4. termoizolacija (izmedju rogova) 5. Paronepropusna folija 6. Gipskarton Pretpostavljam da ti je krov sa drvenim rogovima? Ako sam dobro razumeo #2 - folija sprecava da voda ispod lima prodje do izolacije #5 - folija sprecava da para/kondez odozdo dodje do izolacije Sta se stavlja na krajevima/ivicama, koja folija ili se stave obe?
mire Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 4 hours ago, Paul Gompitz said: Slojevi odozgo na gore: -lim -paropropusna/vodonepropusna folija -daska -termoizolacija (izmedju rogova) -paronepropusna folija -gipskarton Pretpostavljam da ti je krov sa drvenim rogovima? ovo je tačno + što može i meka mineralna vuna iznad paronepropusne folije (parna brana)
Sestre Bronte Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 3 hours ago, rođeni said: ovo je tačno + što može i meka mineralna vuna iznad paronepropusne folije (parna brana) prvo i osnovno ne ređa se odozgo na gore, nego odozdo na dole jak si mi ti majstor 4
đorđe geprat Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 (edited) 3 hours ago, Paul Gompitz said: Slojevi odozgo na gore: -lim -paropropusna/vodonepropusna folija -daska -termoizolacija (izmedju rogova) -paronepropusna folija -gipskarton Pretpostavljam da ti je krov sa drvenim rogovima? da, krov je sa drvenim rogovima 10 x 10. dimenzija krova je 8 x 5 metara. jedna voda. ako sam dobro razumeo, iznad podaščanog rova dolazi samo folija i krovni pokrivač (lim) a unutra ispod dasaka izolacioni materijal, ispod njega folija i gips kao završni sloj. slično je urađeno kada sam pravio kuću na moru. od gore na dole crep letve nosači crep folija staklena vuna, folija gips karton. ovde je priča išla drukčije pa je stavljam u spojler Spoiler kuća koju smo kupili 5 x 5 dimenzije bila je preneta hrastova brvnara na kako se ispostavilo kasnije na nikakvim temeljima. proširena j za 5 x 1.5 metara na solidnim temeljima i ugaonim betoskim stubovima. plan je bio da se kuća pokrije crepom. tako da je krovopokrivač podaščao rogove, postavio foliju na rogove i postavio podletve i letve planirane za crep. onda su pale konsultacije i zaklučeo je da je 3 tone crepa plus sneg previše za nejake temelje i da vidimo nešto drugo. kod prodaje kupljenog crepa izgubio sam otprilike trećinu, jedina prihvatljiva alternativa je bio ondulin. krovopokrivač je odustao od alje saradnje i na amaterima je ostalo da dovrše. ondulin je izdržao 10 godina. kao ideja bio je zajeb. krov (koji sada menjam) je na jugoistoku. leti ga piči sunce, pošto između letava na kojima se drži nema ništa (30 cm razmak), on se istegao, cimi je z+to istegnuće overio sneg i mic po mic, uz fabričku falinku ondulina da crvena zrnca otpadaju izgle koji sam dobio je bio nalik zgužvanom ter papiru. zamenili smo ondulin pre 7 godina. ograničenih finansija uspeo sam da uguram između podletvi 2 cm stiropor a između letvi 3 cm stirodur. na to smo prikucali novi ondulin koji je sada ceo ležaona stiroduru. zašto izolacija spolja? zašto da ne? svi kažu da je zidove bolje izolovati spolja, iznutra samo ako se mora. vdio sam se tom logikom. zaštorazličiti materijali? opet, čitao sam da je bolje kombinovanje različitih materijala. moguće da je pogrešno. meni su stiropor i stirodur tih dimenzija uleteli finansijski povoljno. i opet jebeni ondulin grozno izgleda i valja ga menjati. sada, nije problem skinuti ga, skloniti postojećestiropor i stirodur, skloniti letve i podletve, ona 17 godina stara folija i tako treba da se menja. pitam one koji znaju više od mene o ovome šta staviti na podaščan krov? oa ideja sa izolacionim panelima je otpala iz estetskih razloga. finansijski je dostupna samo bela sa trapeznim limom. trapezni lim mi je kao za magacin abelo bi moralo da se prefarba. u farbari su mi rekli da je 3u1 najbolja varijanta, potrošnja bi bila otprilike 80€. varijanta prevelika za budžet. unutrašnja izolacija je izvedena poput zaostroške, primorske. stirodur umesto odvrstne staklene vune, folija, gips. između folije i gipsa je 2 cm vazduha. šta fali? eto to je to. savete primam. predloge gde da kupim, primam. budžet mi je ograničen na, recimo, 100000 RSD. vreme radova septembar. ako ima raspoloženih i vičnih, nemam ništa protiv mobe. spavanje, roštilj, pivo, vino se podrazumevaju. Edited August 22, 2023 by djordje geprat
Paul Gompitz Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 On 22.8.2023. at 18:07, x500 said: Ako sam dobro razumeo #2 - folija sprecava da voda ispod lima prodje do izolacije #5 - folija sprecava da para/kondez odozdo dodje do izolacije Sta se stavlja na krajevima/ivicama, koja folija ili se stave obe? Gornja folija ima zadatak i da sprijeci da voda odozgo udje u termoizolaciju, ali da istovremeno i propusti vodenu paru koja ipak u nekoj mjeri iz prostorije udje u termoizolaciju. Dakle ne moze umjesto tog sloja folije obicni najlon jer nije paropropusan. Svaka folija se sa svoje strane na krajevima zalijepi tako da vrsi funkciju. Unutrasnja se recimo zalijepi za zid ili sta vec ima od konstrukcije tako je termoizolacija sigurno odvojena od vazduha iznutra. On 22.8.2023. at 20:56, djordje geprat said: da, krov je sa drvenim rogovima 10 x 10. dimenzija krova je 8 x 5 metara. jedna voda. ako sam dobro razumeo, iznad podaščanog rova dolazi samo folija i krovni pokrivač (lim) a unutra ispod dasaka izolacioni materijal, ispod njega folija i gips kao završni sloj. slično je urađeno kada sam pravio kuću na moru. od gore na dole crep letve nosači crep folija staklena vuna, folija gips karton. ovde je priča išla drukčije pa je stavljam u spojler Hide contents kuća koju smo kupili 5 x 5 dimenzije bila je preneta hrastova brvnara na kako se ispostavilo kasnije na nikakvim temeljima. proširena j za 5 x 1.5 metara na solidnim temeljima i ugaonim betoskim stubovima. plan je bio da se kuća pokrije crepom. tako da je krovopokrivač podaščao rogove, postavio foliju na rogove i postavio podletve i letve planirane za crep. onda su pale konsultacije i zaklučeo je da je 3 tone crepa plus sneg previše za nejake temelje i da vidimo nešto drugo. kod prodaje kupljenog crepa izgubio sam otprilike trećinu, jedina prihvatljiva alternativa je bio ondulin. krovopokrivač je odustao od alje saradnje i na amaterima je ostalo da dovrše. ondulin je izdržao 10 godina. kao ideja bio je zajeb. krov (koji sada menjam) je na jugoistoku. leti ga piči sunce, pošto između letava na kojima se drži nema ništa (30 cm razmak), on se istegao, cimi je z+to istegnuće overio sneg i mic po mic, uz fabričku falinku ondulina da crvena zrnca otpadaju izgle koji sam dobio je bio nalik zgužvanom ter papiru. zamenili smo ondulin pre 7 godina. ograničenih finansija uspeo sam da uguram između podletvi 2 cm stiropor a između letvi 3 cm stirodur. na to smo prikucali novi ondulin koji je sada ceo ležaona stiroduru. zašto izolacija spolja? zašto da ne? svi kažu da je zidove bolje izolovati spolja, iznutra samo ako se mora. vdio sam se tom logikom. zaštorazličiti materijali? opet, čitao sam da je bolje kombinovanje različitih materijala. moguće da je pogrešno. meni su stiropor i stirodur tih dimenzija uleteli finansijski povoljno. i opet jebeni ondulin grozno izgleda i valja ga menjati. sada, nije problem skinuti ga, skloniti postojećestiropor i stirodur, skloniti letve i podletve, ona 17 godina stara folija i tako treba da se menja. pitam one koji znaju više od mene o ovome šta staviti na podaščan krov? oa ideja sa izolacionim panelima je otpala iz estetskih razloga. finansijski je dostupna samo bela sa trapeznim limom. trapezni lim mi je kao za magacin abelo bi moralo da se prefarba. u farbari su mi rekli da je 3u1 najbolja varijanta, potrošnja bi bila otprilike 80€. varijanta prevelika za budžet. unutrašnja izolacija je izvedena poput zaostroške, primorske. stirodur umesto odvrstne staklene vune, folija, gips. između folije i gipsa je 2 cm vazduha. šta fali? eto to je to. savete primam. predloge gde da kupim, primam. budžet mi je ograničen na, recimo, 100000 RSD. vreme radova septembar. ako ima raspoloženih i vičnih, nemam ništa protiv mobe. spavanje, roštilj, pivo, vino se podrazumevaju. Ako budzet dozvoljava, popuni prostor izmedju rogova mineralnom vunom. Ti to potkrovlje pretpostavljam koristis? Ovaj lim koji si pokazao ima sa donje strane sloj za sprecavanje kondenzacije a i prigusuje zvuk udara po krovu, npr od kise. Osim izgleda to mu je velika prednost u odnosu na sendvic panele. 1 2
Recommended Posts