Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Politika u UK

99 members have voted

1. 1. da sam podanik krune, glasao bih za:

• jednookog skotskog idiota (broon)
      17%
      17
    • aristokratskog humanoida (cameron)
      17%
      17
    • dosadnog liberala (clegg)
      34%
      34
    • patriotski blok (ukip ili bnp)
      31%
      31

This poll is closed to new votes

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

• Replies 8k
  • Views 656.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ona je poslednja stvarno velika ličnost 20-og veka, koja je imala neku veliku važnost i harizmu, na političkom nivou...   Ostali su samo umetnici i Kisindžer....

• Da je obeležila epohu, jeste. Ali žaljenje za istom, osim ako nisi Britanac bumer dojen monarhističkom sisom od rođenja, ne razumem. I da ne bude zabune, nije njena smrt za likovanje kao što j

• Prvi premijer joj je bio Cercil, a poslednji Liz Tras. Bas svasta stane u tu jednostavnu recenicu. 

Posted Images

4 hours ago, Seabass said:

I jos jedan:

BBC News
No image preview

Conservative Senedd politician kicked out of party for Re...

Conservative MS James Evans allegedly told a senior Tory he was thinking about defecting.

Ovim tempom za manje od dva mjeseca Ed Davy postaje lider opozicije.

Ovaj je iz Velškog lokalnog parlamenta. Nebitan, osim malo na regionalnom nivou. A od svih devolved governments, Vels je najneznačajniji.

Graph on opinion polling on Scottish Independence from the 2014 referendum

960px-Polling_on_Scottish_Independence_f

screenshot-2026-01-21-12-51-02.png

Trend u yougov je da pada podrska ostanku u UK ali uglavnom se vise prrliva u neopredeljenje, sto nije sigurno da ce biti za nezavisnost na novom glasanju, stavise.

Ali svakako trend linija govori,

Andrew Gwynne resigns, opening possible route to Commons for Andy Burnham

Glavni razlog zbog kog bi se Burnham uopste kandidovao da bude MP je da svrgne Starmera i postane kalif umjesto kalifa. Da bi se Burnham mogao uopste staviti na balot, Starmer mora da aminuje ili da blokira. Ni jedna opcija nije pozitivna za Starmera.

Osim ako ne naprave neki deal, pa Burnham postane zamjenik do iducih izbora ili tako nesto ali sumnjam.

https://www.theguardian.com/politics/2026/jan/22/andrew-gwynne-pension-deal-could-open-path-commons-andy-burnham

Poceo picvajz sa Burnhamom, Starmer blokirao:

https://www.theguardian.com/politics/2026/jan/25/andy-burnham-blocked-from-byelection-race-by-labour-ruling-committee

Ni jedna opcija nije dobra po Starmera ali mozda je ova najmanje zlo. Kandidatura Burnhama sad bi mogla da dovede do gorih posljedica po Laburiste i drzavu jer on mora napustiti mjesto gradonacelnika Mancestera da bi se kandidovao, a ta pozicija bi mogla pasti u ruke nekom Farazevom aparatciku u mayoral byelection.

Starmer ga je vjerovatno ugasio u svakom slucaju i sumnjam da ce biti lider stranke na iducim izborima. Burnham je puno lukaviji i bolji politicar od Starmera, steta sto ne postoji trenutno manje opasan nacin da dodje do pozicije.

Kako god, bice drama narednih dana.

BBC News
No image preview

Ex-Tory Home Secretary Suella Braverman defects to Reform UK

The MP was unveiled as the party's latest recruit by leader Nigel Farage at a rally.

Sad kod Faraza u Reform ilma vise prebjeglih Torijevaca nego originalnih clanova Reform koji su regularno izabrani na mjesta u parlamentu. Kakva farsa.

16 minutes ago, Seabass said:
BBC News
No image preview

Ex-Tory Home Secretary Suella Braverman defects to Reform UK

The MP was unveiled as the party's latest recruit by leader Nigel Farage at a rally.

Sad kod Faraza u Reform ilma vise prebjeglih Torijevaca nego originalnih clanova Reform koji su regularno izabrani na mjesta u parlamentu. Kakva farsa.

ova je cisto zlo. ne znam sta je do sad cekala.

mada, nije lose ovo s preletanjem najgorih kod faraza, taman da razni koji ne znaju sta bi odluce da bas i ne bi mogli glasati za ova govna.

Ja sam mislio da je ova već kod njega. Lepo se sami crtaju kao mete za Labour: “najgori ministri najgore vlade su kod Faraža, Boris 2.0”. Pobeda za Labs garantovana.

2 minutes ago, dragance said:

Ja sam mislio da je ova već kod njega. Lepo se sami crtaju kao mete za Labour: “najgori ministri najgore vlade su kod Faraža, Boris 2.0”. Pobeda za Labs garantovana.

bojim se da laburisti ipak moraju da se upristoje da bi pobedili al ovo preletanje im svakako ide u prilog. al ide i konzervativcima.

ako laburisti nastave da silom uteruju starmerovu partijsku liniju ne mareci ni za sta drugo, puci ce samo tako. i to najverovatnije od konzervativaca kojima ce osnovni narativ biti da su se resili onih koji su ih spoticali pa sad mogu da nastave tamo gde su stali.

a narod ce ih glasati jer 'znaju s parama i nece dizati poreze'.

e da - daj bobe da nisam u pravu al javlja mi se tako nekako.

Edited by adam

Ako je se to tacko, koji je rezon Faraza da ih oberucke prima i promovise?

Just now, Budja said:

Ti misliš da taj probisvet ima nekakav plan? Čovek je uspeo da sjebe svaku stranku koju je osnovao/vodio.

36 minutes ago, adam said:

ako laburisti nastave da silom uteruju starmerovu partijsku liniju ne mareci ni za sta drugo, puci ce samo tako. i to najverovatnije od konzervativaca kojima ce osnovni narativ biti da su se resili onih koji su ih spoticali pa sad mogu da nastave tamo gde su stali.

a narod ce ih glasati jer 'znaju s parama i nece dizati poreze'.

Ne vidim kako bi konzervativci mogli uzeti vecinu, ne moze se nategnuti ni na koji nacin. Tamo jednostavno nema potencijala za come back. Za Johnsonova vakta je otislo ono sto je imalo nesto talenta i znanja, ovo sto je ostalo je pateticno. Trebace im 10 godina da izgrade novu bazu od mladjeg svijeta ali i to je diskutabilno.

Ne mora znaciti da ce Faraz dozvoliti svim ovim preletacima da se kandiduju na iducim izborima, prije ce ih poslati u gornji dom da shilluju za njega odozgo. U Lords ce biti prilicno prikriveni od medijske paznje i imace vise ucinka za njega na taj nacin.

Laburisti ce da izgube dosta izbornih mjesta taman i da nekako besumno maknu Starmera i dovedu Bunhama ali moguce da ipak ostanu na vlasti cak i sa Starmerom ali sa dosta manjom vecinom.

Ja tipujem da ce Reform skinuti slican broj mjesta i Torijima i Laburistima, ali ce Laburisti dodatno izgubiti od Zelenih. Tako da bi iduci parlament mogao biti hung i da bi Labour morao u koaliciju sa najvjerovatnije LD.

Nagadjam, nemam kristalnu kuglu, svasta se moze desiti za dvije godine.

21 minutes ago, dragance said:

Ti misliš da taj probisvet ima nekakav plan? Čovek je uspeo da sjebe svaku stranku koju je osnovao/vodio.

Ima plan sigurno.

Da postane britanski Trump i da radi slicne nepodopstine kao i narandasti tamo preko bare.

Jedino nisam siguran hoce li mu poci za rukom. Sve njegove namjere su nepopularne; privatizacija NHS, anti-climate agenda, dupeljubljenje Trampare i ako Laburisti i ostali budu uspjesni da to prezentuju biracima nece Najdzelu uspjeti. Ja mislim da su oni peaked na oko 30%, sad mogu samo dole.

Kako god, promjena izbornog sistema je long overdue. Ako Reform uzme vlast sa 30% glasova to ce biti na Starmera.

1 hour ago, Budja said:

kapiram da ih kupe jer su u nastajanju pa da zagrabe sto vise mogu. verovatno racunaju i na to da mogu da masu brojem mp-ja koji su preleteli bez da ih promovisu ako im bas ne treba. a uz to, svi ti parlamentarci sede u nekim komisijama i pitaju se o kojecemu pa i tu sire uticaj.

1 hour ago, Seabass said:

Ne vidim kako bi konzervativci mogli uzeti vecinu, ne moze se nategnuti ni na koji nacin. Tamo jednostavno nema potencijala za come back. Za Johnsonova vakta je otislo ono sto je imalo nesto talenta i znanja, ovo sto je ostalo je pateticno. Trebace im 10 godina da izgrade novu bazu od mladjeg svijeta ali i to je diskutabilno.

nisam bas siguran. laburisti tradicipnalno dobijaju izbore samo kad se glasacka vecina sveti konzervativcima kad bas preteraju. i cim se malo povrate, eto ih opet na vlasti. bler je izuzetak koji potvrdjuje pravilo. generalno, oni koji poseduju zemlju generalno njom i upravljaju. nadju nacin cak i kad mislimo da je nemoguce.

nemam ni ja kristalnu kuglu, mozda masim ceo teren al tako mi nekako deluje.

16 minutes ago, adam said:

kapiram da ih kupe jer su u nastajanju pa da zagrabe sto vise mogu. verovatno racunaju i na to da mogu da masu brojem mp-ja koji su preleteli bez da ih promovisu ako im bas ne treba. a uz to, svi ti parlamentarci sede u nekim komisijama i pitaju se o kojecemu pa i tu sire uticaj.

Sve to i jos povr' toga slabi Tory party koji su im glavna konkurencija na desnici. Najdzel se malo uozbiljio zadnjih dana pa ne promovise Toni Robinsona i Andru Tejta vise jer hoce da privuce moderate glasace. Najdzel tako samo obuce ovcije runo i zadje medju ovce. Kad dodje vrijeme, skinuce masku.

16 minutes ago, adam said:

nisam bas siguran. laburisti tradicipnalno dobijaju izbore samo kad se glasacka vecina sveti konzervativcima kad bas preteraju. i cim se malo povrate, eto ih opet na vlasti. bler je izuzetak koji potvrdjuje pravilo. generalno, oni koji poseduju zemlju generalno njom i upravljaju. nadju nacin cak i kad mislimo da je nemoguce.

nemam ni ja kristalnu kuglu, mozda masim ceo teren al tako mi nekako deluje.

Kapiram sta pricas ali mislim da su ta vremena prosla. Zadnje bilo sa Cameronom ali je trebalo 10+ godine da izadju iz divljine. Kad je Bler dobio izbore '97 torijevci su imali neuspjesne pokusaje sa William Hague, IBS Duncan-Smith i Majkl Howardom dok se nije pojavio naociti i mladjahni "call me Dave" - David (hug a hoodie) Cameron. Pa ni on nije nista mogao Bleru ali je Brauna uspio skloniti i dobio je hung parliament. Poznato ti je to.

To ceka i ove Torijevce ako se uopste ikad oporave jer Reform. Za Tory stranku skoro da i nema mjesta na desnici, ne nude nista osim sto ponavljaju samo ono sto Faraz jos glasnije vice. Lib Dems mogu pokupiti jos nesto moderate conzervativaca (socijalno liberalnih, fiskalno konzervativnih, gadljivih na Faraza), dok ce Najdzel obrati ove ostale, kao i nezadovoljnike bivsih Labour glasaca (working class, red wall). Ono, moguce je svasta ali kako im skoro svaki dan neko prebjegne u Reform, taj oporavak ne samo da nije poceo, nego se jos nije stalo sa propadanjem. Ocekujem jos veci strmoglav Tory stranke na iducim izborima, trenutno imaju 116 ili 117 (ne znam jesu li makli Suellu) MPs, ako ih ostane vise od 50 bice cudo.

Ja mislim da ako Starmer ostane na celu partije da ce progurati Labour na neki radikalniji manifesto; mozda anti-Brexit, CU, SM, uz pomoc tactical voting, i da popravi PR. Imho, on nije toliko los ali se nije snasao najbolje u cut-throat politici. Generalno u foreign policy je solidan, handri ga domestic stuff.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.