Jump to content
IGNORED

Sta citate?

morgana

Recommended Posts

Posted
3 hours ago, beta kentauri said:

biografiju balzaka od štefana cvajga

Ako je (samo) do Balzaka, ne budi mi zamereno na preporuci:

Prometej-ili-zivot-Balzakov-Andre-Mauroi

Biograf nad biografima, doduse ne raspevantm kao Cvajg, ali nista manje brzo citljiv, francuski racionalan i precizan...

A bice da ima nesto i do земљаштва :) 

• Hvala 1
Posted

završih švedski krimić. novinarka istražuje sabotažu na vojnom aerodromu u nedođiji severa švedske učinjeno 20 godina ranije.

elem, verujem da se filmovi i serije snimaju a knjige pišu prvenstveno za domaće tržište i da i nema izmišljotina na unutrašnjem planu.

pa, u jednom momentu novinarka ulazi u zgradu vlade, obraća se na recepciji službeniku i traži službenu prepisku ministarke. i dobija je. kopije pošte, e-mail. izlazi sa kovertom u koju joj je sve to spakovano.

u drugom slučaju, traži od policije fotografiju izvesnog građanina i bez reči dobija onu iz pasoša.

sve to na osnovu zakona o dostupnosti informacijama. oi su tamo negde u svemiru, ako je sve to tako.

sada sam dobio od lokalca, koji je uz ostalo i sportski pilot, knjigu o iopnirima avijacije, prvim preletima preko voda. tenis me nikada nije zanimaopa sam se silno iznenadi saznanjem da je roland garos bio pilot, prvi koji je preletor mediteran. usput, atletičar. ja sam mislio da je bio teniser, imajući u vidu rod lejver arenu, stadione rajko mitić, ferenc puškaš.......

kjiga je ,inače, baš zanimljiva. koji je entuzijazam to bio.

Posted

jedan od pionira avijacije je bio i sent egziperi. opisao je svoje letačke dane u knjizi zemlja ljudi. čitao sam je pre nekoliko godina, preporuka za to.

• +1 1
Posted

ovo je u stvari knjiga koja opisuje preletanje vodenih prostranstava. od lamanša i sredozemlja do svih okeana. izdanje "tehničke knjige" iz 1957. godine

Posted

Нешто ми у глави да сам ко зна кад прочитао већ на форуму нешто о томе али не могу сад да нађем а можда и трипујем.. Елем је л’ битан редослед у читању Селинџера ван јелте ‘Ловца у житу’?

Имам Френи и Зуи а планирам да прочитам и остало(За Есме, Високо подигните кровну греду, тесари / Симор: увод), има ли ту неког редоследа или може како год?

• +1 1
Posted

nije uopšte nužno da čitaš po nekom redu.

inače, bio je neki ruski ili ukrajinski sajt pre nekoliko godina koji je imao neobjavljene selindžerove priče u originalu, mislim da ih ima 15-ak, šteta što to nije zvanično objavljeno jer je jebeno kulturno blago.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
2 hours ago, johan nagel said:

Нешто ми у глави да сам ко зна кад прочитао већ на форуму нешто о томе али не могу сад да нађем а можда и трипујем.. Елем је л’ битан редослед у читању Селинџера ван јелте ‘Ловца у житу’?

Имам Френи и Зуи а планирам да прочитам и остало(За Есме, Високо подигните кровну греду, тесари / Симор: увод), има ли ту неког редоследа или може како год?

valjda ide: tesari, F&Z pa Simor

Posted

čita mi se nešto što je u vezi II svetskog rata i setih se ove knjige koju sam uzeo na nekoj akciji u laguni i mogu da kažem da je ovo za sada, 50-ak strana, dosta zanimljivo.

svet_u_plamenu-benjamin_monferat_v.jpg

Posted

Na prelazu iz jedne u drugu godinu, prvo sta sam spazila u biblioteci na odeljenju sa stranim jezicima. Uzela iz znatiželje, uvek moze da se prekine i cita nesto drugo je moj moto, a ispalo je fino komično, od 7 do 77. Cita se za dan.

Holy Cow by Agent Denise

PXL-20230106-234902489.jpg

• +1 3
Posted
On 7.11.2022. at 22:11, Valkyrie said:

Daj malo o tim ljudima bez grobova, zvuči ominous enough da privuče pažnju.

Skroz sam bio zaboravio na ovaj zahtev, ali evo konačno prvog radnog dana imam mali višak slobodnog vremena :D

Stvarno čovek lepo pripoveda, zalepio me za knjigu. Priča o sudbini, potrazi za samim sobom - bazira se na istinitom slučaju višestrukog ubistva - zločinu iz strasti, odbrani časti i poteri za krivcem (čini mi se da je jedna epizoda serije Branilac bazirana na istom događaju). Prikazan kroz potragu ubičinog sina za celokupnom pričom, isprepletan sa dečakovim odrastanjem, stvarni događaj je samo zamajac, a ne glavna priča romana.

Mali dodatak magijskog i fantastičnog je po meni dobro doziran tako da se ne ode totalno u južnoamerički magijski realizam (koji isto obožavam btw :wub:).

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
9 minutes ago, Profesionalac said:

Skroz sam bio zaboravio na ovaj zahtev, ali evo konačno prvog radnog dana imam mali višak slobodnog vremena :D

Stvarno čovek lepo pripoveda, zalepio me za knjigu. Priča o sudbini, potrazi za samim sobom - bazira se na istinitom slučaju višestrukog ubistva - zločinu iz strasti, odbrani časti i poteri za krivcem (čini mi se da je jedna epizoda serije Branilac bazirana na istom događaju). Prikazan kroz potragu ubičinog sina za celokupnom pričom, isprepletan sa dečakovim odrastanjem, stvarni događaj je samo zamajac, a ne glavna priča romana.

Mali dodatak magijskog i fantastičnog je po meni dobro doziran tako da se ne ode totalno u južnoamerički magijski realizam (koji isto obožavam btw :wub:).

Enes Halilović piše brutalističku književnost, da iskoristim pandan iz arhitekture. 

Specifična i unikatna pojava na domaćoj i regionalnoj sceni.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
1 minute ago, Ian Mancunian said:

Enes Halilović piše brutalističku književnost, da iskoristim pandan iz arhitekture. 

Specifična i unikatna pojava na domaćoj i regionalnoj sceni.

Baš me je oduševio, vrlo brzo posle Ljudi sam pročitao i "Ako dugo gledaš u ponor".

Hteo sam da napišem sjajan, ali je ispravno reći čemeran (a sasvim realan) prikaz društvenog mraka i tame koja ima takvu snagu privlačenja da guta i one koji pokušavajući da pobegnu iz sve snage veslaju u kontra smeru. 

• +1 1
Posted

Jel izaziva mučninu dok se čita?

Posted

Pa sad, zavisi kako kome... Meni je upečatljivija ta atmosfera nadiruće oluje/katastrofe i spuštanja u ponor - više mi izaziva tugu.

Bukvalnu mučninu, kao kod delova "Ljudi sa četiri prsta" (to mi je prva asocijacija na taj osećaj :ohmy:) ne vezujem za čitanje Ponora 

• +1 1
  • Hvala 1