Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alergija

Featured Replies

3 hours ago, ivy said:

Mala tastaturaaaa

... a prsti vrganji....D

• Replies 209
  • Views 20.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

patentiraj to i dobićeš nobela za medicinu, i za ovu i za sledeću godinu

• אַף אֶחָד
    אַף אֶחָד

Jesi li probala neki onaj uredjaj za preciscavanje vazduha?   By the way, jedan od najboljih (i najjednostavnijih) saveta koje sam dobio glede grinja - kad menjas posteljinu, nikad ne stavlj

• mozda malo kasnim sa odgovorom , ali imam ja. ta SLIT (sublingual immunotherapy) radi za inhalatorne alergije (u mom slucaju ambrozija i polen) i koristi se pet godina, po semi koji objasni alergolog,

Počela alergija, od kako sam prvi put prokijao pre ne toliko puno godina svake godine je sve gore i gore, prošle godine sam pio ksizal od aprila do novembra, sad sam počeo u subotu, februar. Danas se budim sa osećajem zadebljanja u nosu, davim se, hrčem, kijam, plačem i slinim....

Oprao sve po kući, zavese, oribao prozore, podove, umijam se, prskam prskalicu u nos, guram papirne tupfere, samo malo da progledam..

Ima li šta novom, jako, i dobro na ovom planu - a da nisu kortikosteroidi..?

Maska malko pomaže ali onda krene tura i pola sata ne mogu da se ofrkestim..

4 minutes ago, Vapad said:

Počela alergija, od kako sam prvi put prokijao pre ne toliko puno godina svake godine je sve gore i gore, prošle godine sam pio ksizal od aprila do novembra, sad sam počeo u subotu, februar. Danas se budim sa osećajem zadebljanja u nosu, davim se, hrčem, kijam, plačem i slinim....

Oprao sve po kući, zavese, oribao prozore, podove, umijam se, prskam prskalicu u nos, guram papirne tupfere, samo malo da progledam..

Idi kod alergologa van alergijske sezone da utvrdis na cega si alergican, a mogao bi isad po savet sta mozes da uradis efikasnije.

On 3. 3. 2026. at 4:57, Vapad said:

I can feel your pain.

Mogu da ti preporučim iz prve ruke steriodni nazalni sprej. Kad sve ode u tri lepe i imaš betoniran nos čitavu noć, ne možeš da gledaš na oči to je jedno što bar malo pomogne. Po savetu lekara do mesec dana i do dva puta dnevno je ok. Ne znam samo kakva je dostupnost u SRB. Quick fix, ali efikasan.

Iz druge ruke mogu da ti preporučim da se raspitaš sa Torlakov program ako postoji još uvek. Moja sestra koja se 10+ godina pati sa ambrozijom je krenula sa tim. Na žalost nije bila dovoljno disciplinovana i istrajna jer traje poprilično dugo, tipa dve godine, ali je svojim očima videla kolegu sa posla koji je od alergičnog čoveka postao imun na polen nakon Torlaka.

4 hours ago, bios said:

Mogu da ti preporučim iz prve ruke steriodni nazalni sprej. Kad sve ode u tri lepe i imaš betoniran nos čitavu noć, ne možeš da gledaš na oči to je jedno što bar malo pomogne. Po savetu lekara do mesec dana i do dva puta dnevno je ok. Ne znam samo kakva je dostupnost u SRB. Quick fix, ali efikasan.

Mislim da u Srbiji ima Momensa, znam da je neki prijatelji koriste kad krene ambrozija.

Moj muz je postao alergican na ambroziju sa skoro 30 godina - Suboticanin, kod njih je prvo stiglo iz Madjarske 😀

Ono je bilo strasno - kijanje milion puta, bukvalno! Odselili se za US, posle nazad za EU - nema ambrozije, nema problema. Pre par godina se zezne, pa ode za Srbiju u avgustu - vratio se posle par dana, nije mogao od alergije da funkcionise.

Skolski drug slicno, ali on kaze da vise nema alergiju na ambroziju, pitacu sta je radio.

Ja treca godina na desenzitizaciji od polena trava i korova, radi posao.

Malo sam se sredio, budim se krkljajući i uveče počinjem da osećam zadebljanje u nosu ali sada u toku dana sam bolje. Ksizal, vitamin c i drugi multivitamini, propolis kapi, mlaka voda, i prskalica za nos (obična, neki Meralys ha). Mislim da je ribanje i to što sam ostao da radim od kuće ove nedelje pomoglo.

Ali gledaću da se informišem za tu desenzitizaciju što @precog spominje. Kako to izgleda generalno?

(zamišljam da ideš svako jutro tamo i oni te šibucnu malo pregrštom trave i korova po leđima, ili je neka vakcina?)

16 minutes ago, Vapad said:

Malo sam se sredio, budim se krkljajući i uveče počinjem da osećam zadebljanje u nosu ali sada u toku dana sam bolje. Ksizal, vitamin c i drugi multivitamini, propolis kapi, mlaka voda, i prskalica za nos (obična, neki Meralys ha). Mislim da je ribanje i to što sam ostao da radim od kuće ove nedelje pomoglo.

Ali gledaću da se informišem za tu desenzitizaciju što @precog spominje. Kako to izgleda generalno?

(zamišljam da ideš svako jutro tamo i oni te šibucnu malo pregrštom trave i korova po leđima, ili je neka vakcina?)

Pa odrade ti prick test, izbodu te alergenima i vide na sta si alergican.

I ako je moguce, preporucljivo itd, krenu sa desenzitizacijom. Test se radi van alergijske sezone, da bi bili cisti rezultati.

To traje 3 godine, naprave ti koktel alergena na koje si alergican i onda dobijas injekcije svake nedelje van alergijske sezone. Treniraju organizam da ne reaguje na alergene (razlicita koncentracija alergena u injekciji, varira u skladu sa propisanim rezimom).

Navodno procenat uspesnosti oko 60/70%, bolje sto mladji, gornja preporucena granica je 45, mada je rastegljivo (hehe).

25 minutes ago, precog said:

Navodno procenat uspesnosti oko 60/70%, bolje sto mladji, gornja preporucena granica je 45, mada je rastegljivo (hehe).

Preporučeno da se terapija završi do navršene 45 godine, ili najkasnije počne do tada?unsure

Iste probleme imam kao Vapad, u kombinaciji sa zagađenjem prilično je jeziv osećaj.

5 minutes ago, reg said:

Preporučeno da se terapija završi do navršene 45 godine, ili najkasnije počne do tada?unsure

Iste probleme imam kao Vapad, u kombinaciji sa zagađenjem prilično je jeziv osećaj.

Da se pocne do 45, ali to nista nije zakucano. Poenta je da se sto ranije uradi desenzitizacija, posto nam se imuni sistem menja u starosti i efekti desenzitizacije jenjavaju.

Disclaimer: Nisam ekspert, pacijent sam, a ovo mi je specijalista rekao. Nisam istrazivao/citao posebno o ovoj temi.

18 hours ago, destiny said:

Mislim da u Srbiji ima Momensa, znam da je neki prijatelji koriste kad krene ambrozija.

Moj muz je postao alergican na ambroziju sa skoro 30 godina - Suboticanin, kod njih je prvo stiglo iz Madjarske 😀

Ono je bilo strasno - kijanje milion puta, bukvalno! Odselili se za US, posle nazad za EU - nema ambrozije, nema problema. Pre par godina se zezne, pa ode za Srbiju u avgustu - vratio se posle par dana, nije mogao od alergije da funkcionise.

Skolski drug slicno, ali on kaze da vise nema alergiju na ambroziju, pitacu sta je radio.

Tvoj muž je baš srećan čovek. Ne znam gde ste bili u USA, ali ambrozija je stigla kod nas odatle. Ima je kod mene koliko nećeš, ali od nje me malo zasvrbi nos tu i tamo. Ali taman kad prođe, u decembru me sačeka iza ćoška prokleti cedar.

Koliko sam skapirao Torkak ima ovaj tretman o kojem @precog priča. Meni bilo na prvu nelogično, jer to nije virus ili bakterija da se stiče imunitet. Ali bukalno je tako, treniraju ti organizam da ne reaguje burno na stvari na koje ne bi trebalo da reaguje uopšte.

Nije samo torlakov tretman, to je standardni pristup/tretman u alergologiji. Torlak je proizvodio mix alergena za terapiju. Nisam siguran kako to danas izgleda u srbiji, s obzirom da su upropastili torlak.

zove se SubLingvalna ImunoTerapija. i dalje radi. Postoji i subkutalna, odnosno inekcije, ali toga nema kod nas u nekoj udobnoj varijanti, van ambulante. Ja sam isterao pet godina SLITA i vise nisam alergican ambroziju i polen trava. pisao sam o tome pre par strana, ali se pojavio ovaj sarmantni gospodin iznad sa duhovitim dosetkama, i oterao na salu i komiku, pa je nekako potonulo.

Edited by Grunf

Kazu da i jazavceva mast pomaze kod alergija. Bilo bi strava da to neko valja.

• 1 month later...

Food for thought : dok sam postila nista alergije. Nos cist. Cim sam prestala, vratilo se. Nos pun suvih slina. Moram to da istrazim...

Edited by mustang