Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Djilas ucvrscuje svoje pozicije medju beogradskim skinhedsima. Kada sam rekao da ce Djilas pre pustiti kredit EBRD-a niz vodu nego sto ce Romima dati smestaj dostojan coveka, bio sam potpuno u pravu. Pored toga, Djilas je porucio Evropljanima da budu srecni sto ne ubijamo Rome.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražio je od Vlade Srbije da se odredi rok do kog bi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trebalo da odobri kredit za obnovu mosta Gazela ili da se u suprotnom potraže novi krediti. Đilas je juče, posle vanredne sednice Gradskog veća, sazvane zbog stanja Gazele, novinarima u Skupštini grada rekao da bi to mogao da bude 15. mart i da očekuje odgovor od republičkih organa do sledeće nedelje.Mrkonjić: Problem je rešenMinistar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da ne treba stvarati paniku zbog oštećenja na Gazeli jer stanje nije tako alarmantno kao što se predstavlja, napominjući da se takve stvari dešavaju u zimskom periodu. On je rekao da Radna grupa za obnovu Gazele ima „dinamički plan koji se za sada poštuje, ali da EBRD traži slepo poštovanje dogovora o raseljavanju Roma".- To je sada rešeno i očekujem da će u narednih petnaestak dana stići odobrenje da možemo da koristimo ta sredstva - rekao je Mrkonjić. (AG.)- Ako nemamo kredit 15. marta, onda kažemo: „Gospodo, hvala vam, počinjemo da tražimo kredit na nekom drugom mestu i krećemo u rekonstrukciju." Beograd je spreman da uzme kredit i sufinansira rekonstrukciju Gazele. Ovo je mučenje, mi ne znamo ni šta još treba da uradimo i da li treba nešto da uradimo, svima nam je muka - rekao je Đilas, i dodao da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem i da su se složili oko ovog zaključka.Inače, problem oko odobravanja kredita od strane EBRD-a i Evropske investicione banke je u tome što Romi iz nehigijenskih naselja ispod Gazele nisu izmešteni u takozvanu čvrstu gradnju, nego u kontejnere. A prekjuče su iz Ministarstva za infrastrukturu i JP „Putevi Srbije" za kašnjenje kredita okrivili gradsku vlast.Đilas kaže da bi prvo morali njega da smene da bi raseljeni iz nehigijenskog naselja ispod Gazele dobili stanove.- Dok sam ja gradonačelnik, niko ko je zauzeo neku ledinu ili prostor, bez obzira na to ko za njega lobirao, neće dobiti stan. Jer u Beogradu ima nekoliko stotina hiljada ljudi koji rade čitav život, a nemaju stanove i to bi bila velika nepravda. Zamolio bih prijatelje iz inostranstva, koji su nam davali kredite i donacije, da ne traže od nas više standarde od onih u zemaljama iz kojih dolaze, jer sam na televiziji video kako je gradonačelnik Rima raselio Rome u naselje koje je više od 50 kilometara udaljeno od centra grada i niko se zbog toga nije uzbudio. U Mađarskoj broj ubijenih Roma prelazi dvocifren broj, pa se niko zbog toga nije uzbudio. U Srbiji ne postoji mržnja prema drugim narodima i drugoj boji kože - rekao je Đilas.SAOBRAĆAJNI KOLAPS... Gazela, najveći most u SrbijiOn kaže da se, prema ugovorima koji su potpisani sa „Putevima Srbije", grad Beograd obavezao da će sufinansirati rekonstrukciju mosta i raseljavanje nehigijenskog naselja, ali da ni u jednom dokumentu nije utvrđen način raseljavanja nehigijenskog naselja, niti je bilo ko obećao izgradnju stanova Romima.- Ovo je dobro iskustvo za one koji govore o tim kreditima kao jeftinim, sa navodno sitnim kamatama. Ali kredit za Gazelu će koštati mnogo više, jer samo 2,5 miliona evra košta raseljavanje nehigijenskog naselja, a kredit je na 33 miliona. Na to ide osnovna kamata, plus euribor, pa tih 2,5 miliona evra, i to onda nije četiri ili pet odsto kamate, što je ispod komercijalnih kamata, nego je to kamata veća od 10 odsto. I onda to nije tako povoljno kao što je izgledalo na početku. Ipak, mislim da je najbolje da se sada uzme taj kredit, jer je obnova Gazele vezana za obilaznicu oko Beograda kako bismo izmestili kamionski saobraćaj iz centra - rekao je Đilas.
Lezilebovich Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Samo da se ne prelomi preko ledja jadnih Cigana, pa da ih obični Beogradski polurasisti ne okrive za to što Gazela nije popravljena.
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Zasto to stavljas u kondicional? To se vec desava.
Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) Steta sto se politikanstvo, i to ono najmalicioznije preklapa sa gradjevinskim zahvatima u ovom zapustenom licemernom brlogu zvanom Beograd.Pitam se koliko u Srbiji ima ljudi, bez obzira na rasnu, versku i nacionalnu pripadnost, koji ne zive u smestaju dostojnom coveka ? Dati legitimitet svakom gradjaninu kome padne na pamet da useta na Kalemegdan ili Tasmajdan, sklepa od lima i kartona udzericu i zatrazi stan, stvarno dovodi u pitanje vasu dobronamernost. Koliko mladih skolovanih ljudi zive kod roditelja ili kao podstanari, gde zive beskucnici ili izbeglice, teme su koje cuvate za neku drugu kampanju ili za vas ne postoje ? Da li je sest-sedam osoba u sezdeset kvadrata, zivot dostojan coveka ?Sada bi narodne mase da za 5 godina budu reseni svi problemi koji se nagomilavaju u gradu i drzavi decenijama. A istovremeno ih iskreno uopste nije briga za to. Polako, neradnici, korak po korak. Edited January 31, 2010 by Ivica Bratic
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) Steta sto se politikanstvo, i to ono najmalicioznije preklapa sa gradjevinskim zahvatima u ovom zapustenom licemernom brlogu zvanom Beograd.Pitam se koliko u Srbiji ima ljudi, bez obzira na rasnu, versku i nacionalnu pripadnost, koji ne zive u smestaju dostojnom coveka ? Dati legitimitet svakom gradjaninu kome padne na pamet da useta na Kalemegdan ili Tasmajdan, sklepa od lima i kartona udzericu i zatrazi stan, stvarno dovodi u pitanje vasu dobronamernost. Koliko mladih skolovanih ljudi zive kod roditelja ili kao podstanari, gde zive beskucnici ili izbeglice, teme su koje cuvate za neku drugu kampanju ili za vas ne postoje ? Da li je sest-sedam osoba u sezdeset kvadrata zivot dostojan coveka ?Sada bi narodne mase da za 5 godina budu reseni svi problemi koji se nagomilavaju u gradu i drzavi decenijama. A istovremeno ih iskreno uopste nije briga za to. Polako, neradnici, korak po korak.koju kampanju, ko smo to mi? ko si ti?e, pazi ovako: evropski standardi za relokaciju nehigijenskih naselja ne poznaju zivot u kontejnerima, za ljudsko staniste priznaje se samo zgrada od cvrstih materijala. EBRD radi po tim, javno dostupnim standardima. kredit je odobren pod tim uslovima. Nema ispunjenja uslova, nema para, jebe se zivo EBRD-u za sve ovo sto si ispricao.O potpunom nedostatku empatije za bebe koje umiru od tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti nadomak "Hajata" i Miskovicevog sedista ne zelim ni da govorim, moguce je da ti, kao i vecini mojih, nazalost, sugradjana, nije palo na pamet da najveci broj stanovnika slamova cine maloletna deca. Ako mislis da je njihova sudbina ista kao i nekog mladog nezaposlenog arhitekte ili lekara koji pristojno i udobno zivi kod majke i oca, moraces da se dobro potrudis da dokazes da tu bas i nema neke razlike. Edited January 31, 2010 by vasudeva418
Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) Orkestriranu kampanju nakon iseljenja ljudi iz slamova. Dok su bili tamo, pisali ste o vinima i gedzetima. Vi ste forumasi PPP-a a ja sam gost na vasem forumu.Ponovicu: Beograd ima infrastrukturu za 600.000 stanovnika vec decenijama.Pustite strucnjake da kazu svoje, kritikujte, preispitujte, kontrolisite, samo nemojte u neznanju da zamenjujete teze.Bebe vise ne umiru u slamovima nadomak Hajata i Miskovicevog sedista a maloletna deca su krenula u skolu. Vremenom ce se i njihovi uslovi zivota popravljati. Prosecna beogradska porodica ne zivi pristojno u 60m2 jer ih je u tom stanu 6. Izbeglice ne zive pristojno u izbeglickim naseljima.Bec je dobio svoj Ring - obilaznicu krajem 19. veka a Beograd ce pocetkom 21. veka. U Becu nije bilo slamova u centralnim gradskim zonama. Sve ovo su cinjenice, svidelo se to vama ili ne.Bilo vam inspirativno za naklapanja ili ne. Edited January 31, 2010 by Ivica Bratic
Roger Sanchez Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Ti izgleda ne shvaćaš što ti dabropatrijarh Vasa želi poručiti.EBRD ima svoje uvjete. Točka. Ako ti se uvjeti ne sviđaju, nemaš što čekati do 15. marta.
harper lee Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 e, pazi ovako: evropski standardi za relokaciju nehigijenskih naselja ne poznaju zivot u kontejnerima, za ljudsko staniste priznaje se samo zgrada od cvrstih materijala. EBRD radi po tim, javno dostupnim standardima. kredit je odobren pod tim uslovima. Nema ispunjenja uslova, nema para, jebe se zivo EBRD-u za sve ovo sto si ispricao.Na zalost, poznaju. Kao sto poznaju i mnogo gore stvari. Ta prica sa beogradskim slemovima je mnogo komplikovanija i bolesnija nego sto to na prvi pogled izgleda ali ne vredi baktati se s time na ovoj temi. Stvar je jasna - ako je potpisan takav ugovor da se tim ljudima mora obezbediti smestaj u cvrstom objektu kao uslov za realizaciju kredita onda EBRD ne treba da realizuje kredit dok se taj, kao i drugi uslovi iz ugovora, ne ispune, koliko god se Djilas kurobecao i tukao pesnicama u grudi. Ko ih je terao da potpisuju takav ugovor. Ako takvog uslova u ugovoru nema, vec se sve svodi na raseljavanje slemova ispod Gazele, onda EBRD jede govna i glumi politicku korektnost koja je, inace, bankama izrazito svojstvena... u zemlji Oz, mozda.
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) Orkestriranu kampanju nakon iseljenja ljudi iz slamova. Dok su bili tamo, pisali ste o vinima i gedzetima. Vi ste forumasi PPP-a a ja sam gost na vasem forumu.Ponovicu: Beograd ima infrastrukturu za 600.000 stanovnika vec decenijama.Pustite strucnjake da kazu svoje, kritikujte, preispitujte, kontrolisite, samo nemojte u neznanju da zamenjujete teze.Bebe vise ne umiru u slamovima nadomak Hajata i Miskovicevog sedista a maloletna deca su krenula u skolu. Vremenom ce se i njihovi uslovi zivota popravljati. Prosecna beogradska porodica ne zivi pristojno u 60m2 jer ih je u tom stanu 6. Izbeglice ne zive pristojno u izbeglickim naseljima.prvo, ti ne znas kako tacno izgledaju profesionalni rezimei ljudi na forumu, pa te pozivam da ne donosis olako zakljucke o tome ko je sta radio u vezi sa Romima.drugo, tacno je da se popravljaju uslovi za zivot Roma, bas super: nasumicno su pobacali kontejnere po Cigan-malama zato sto Djilas nije zeleo da svojim sugradjanima objasni da nemaju pravo da odlucuju o tome ko sme da zivi u njihovom kraju, a ko ne sme. ovo razbacivanje kontejnera pratila je i nocna kampanja zastrasivanja koju se Djilas nije odvazio da odlucno osudi (spaljivanje buducih romskih domova on je nazvao "unistavanjem gradske imovine", a fizicke napade na slamove nazvao je "huliganizmom"), da ne bi ispalo da "brani Cigane". trece, popravljace se vremenom, ili nece. to je grad prepustio Allahu premudrom.cetvrto, ponavljam ti da se zivot makar i 10 ljudi u stanu od 60 kvadrata ne moze porediti sa zivotom ispod mokrog kartona, uz pacove i skinhedse koji povremeno dolaze da se izivljavaju na tebi. ne mozes da pravis to poredjenje, i gotovo. nema rasprave.peto, i ovi Romi su izbeglice. sa Kosova uglavnom, gde su im u nekim slucajevima komsije Albanci rekli da ce ih pobiti ako ostanu, dok su u drugim naprosto dosli ovde da se nekako oslobode svoje neverovatne materijalne bede. ovde su ih sacekali skinhedsi, drugi Romi koji su jedva docekali da nekoga gule za smestaj u tim udzericama, potpuno slepilo najveceg dela gradjanstva za njihove probleme, i apsolutno nezainteresovani drzava i grad. i nemoj da bi neko slucajno rekao da Djilas nesto radi po ovom pitanju. on radi nesto po pitanju oslobadjanja gradjevinskog zemljista za ove pajtase. slamova ima u svim delovima grada, mi imamo cak i mocvarne Rome koji zive u Makiskoj sumi i na Adi Huji. Slam kod Gazele je bio Beverli Hils u poredjenju sa ovim naseljima, ali ona nece biti ni dotaknuta. @Harper Lee: ma znam da se i u EU rade jezive stvari, to ne dovodim u pitanje, ali u mom radu na ovoj problematici utuvljeno mi je u glavu da se pri pisanju bilo kakvog projekta raseljavanja pod "housing" podrazumeva "solid materials", da je to naprosto nesto od cega nema uzmaka. Pogledaj spansku praksu, kod njih je inkluzija, izmedju ostalog, podrazumevala pomoc u rentanju stanova do 120 kvadrata za mnogoclane porodice (drzava pomaze do 90 kvadrata, ostalo plati sam). ---------nego mozes li elaborirati ovo da si ti gost na forumu, a mi - forumasi PPP? Edited January 31, 2010 by vasudeva418
harper lee Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Harper Lee: ma znam da se i u EU rade jezive stvari, to ne dovodim u pitanje, ali u mom radu na ovoj problematici utuvljeno mi je u glavu da se pri pisanju bilo kakvog projekta raseljavanja pod "housing" podrazumeva "solid materials", da je to naprosto nesto od cega nema uzmaka. Pogledaj spansku praksu, kod njih je inkluzija, izmedju ostalog, podrazumevala pomoc u rentanju stanova do 120 kvadrata za mnogoclane porodice (drzava pomaze do 90 kvadrata, ostalo plati sam). Znam. Moja poenta je nesto drugo. Ako u ugovoru stoji da se njima moraju obezbediti stanovi ili napraviti kuce i ako je to uslov za realizaciju kredita, savrseno je nebitno da li su u pitanju Romi, Eskimi, Japanci ili Marsovci. To ima da se obezbedi i tacka, ako hoces kredit. Nema tu sta da se raspravlja o tome kako su ti ljudi dosli u Beograd, sa kakvim namerama, i imaju li ili nemaju pravo da dobiju stanove ili kuce. Potpisao si takav ugovor i to je tvoj problem kako ces da izvedes i da li sestoclane porodice zive u 60 kvadrata i koji se sve mladi strucnjaci guraju kao podstanari.Medjutim, to sto se tipski u ugovore stavlja fraza "solid materials" ne znaci nista. Znas isto tako dobro kao i ja sta se sve trpa pod tu frazu po Evropi.
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Znam. Moja poenta je nesto drugo. Ako u ugovoru stoji da se njima moraju obezbediti stanovi ili napraviti kuce i ako je to uslov za realizaciju kredita, savrseno je nebitno da li su u pitanju Romi, Eskimi, Japanci ili Marsovci. To ima da se obezbedi i tacka, ako hoces kredit. Nema tu sta da se raspravlja o tome kako su ti ljudi dosli u Beograd, sa kakvim namerama, i imaju li ili nemaju pravo da dobiju stanove ili kuce. Potpisao si takav ugovor i to je tvoj problem kako ces da izvedes i da li sestoclane porodice zive u 60 kvadrata i koji se sve mladi strucnjaci guraju kao podstanari.Medjutim, to sto se tipski u ugovore stavlja fraza "solid materials" ne znaci nista. Znas isto tako dobro kao i ja sta se sve trpa pod tu frazu po Evropi.O da, znam. A pitanje je da li je to uopste u ugovoru, ili se banka sada poziva na nekakav paragraf negde. Daleko bilo da branim kreditnu politiku evrobanaka, i tamo sede diletanti kao i ovde. Ali Djilas je sa svojom pricom o "zauzimanju ledina" toliko brutalan da mi se povraca od toga, toliko me je sramota sto mi je on gradonacelnik da se radujem svemu sto njemu smeta, makar i sam trpeo zbog toga.
harper lee Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 O da, znam. A pitanje je da li je to uopste u ugovoru, ili se banka sada poziva na nekakav paragraf negde. Daleko bilo da branim kreditnu politiku evrobanaka, i tamo sede diletanti kao i ovde. Ali Djilas je sa svojom pricom o "zauzimanju ledina" toliko brutalan da mi se povraca od toga, toliko me je sramota sto mi je on gradonacelnik da se radujem svemu sto njemu smeta, makar i sam trpeo zbog toga.To je vec sasvim druga stvar. Samo bih primetio da Gazela mora da se rekonstruise u najkracem mogucem roku i da eventualne posledice toga sto se Djilas "nervira" zbog kasnjenja te rekonstrukcije nece osecati on nego gradjani Beograda. On ce vec naci nacina da ovu svoju "principijelnost" politicki unovci kod nekih kategorija stanovnistva.
yolo Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 To je vec sasvim druga stvar. Samo bih primetio da Gazela mora da se rekonstruise u najkracem mogucem roku i da eventualne posledice toga sto se Djilas "nervira" zbog kasnjenja te rekonstrukcije nece osecati on nego gradjani Beograda. On ce vec naci nacina da ovu svoju "principijelnost" politicki unovci kod nekih kategorija stanovnistva.realno, od djilasovog gradonacelnikovanja ce biti jedna izuzetna korist. bice to kraj njegove politicke karijere - dalje od ovoga, tamo gde se bude direktno biralo, nece moci. ne postoje izbori koje on u narednih 25 godina moze dobiti, ko god da mu je protivkandidat.
harper lee Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) realno, od djilasovog gradonacelnikovanja ce biti jedna izuzetna korist. bice to kraj njegove politicke karijere - dalje od ovoga, tamo gde se bude direktno biralo, nece moci. ne postoje izbori koje on u narednih 25 godina moze dobiti, ko god da mu je protivkandidat.To vec ne znam, ne razumem se toliko u politiku da mogu da znam sta ce se desavati toliko daleko u buducnosti. Narocito u ovoj zemlji gde su spektakularna iznenadjenja i kopernikanski obrti u politici svakodnevica. Vise me zanima sta ce uraditi dok je gradonacelnik. Edited January 31, 2010 by harper lee
đorđe geprat Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Taj most koji je projektovan za maksimum 35.000 vozila (negde sam citao da ga danas "gazi" oko 160.000) dnevno vec 35 godina trpi prilicno maltretiranja bez ikakve dodatne paznje i sa minimumom doterivanja. Sasvim ce on lepo da odradjuje posao i dalje kad se konacno prolazni saobracaj izbaci iz Beograda, sto je odavno trebalo da bude zavrseno. A sto se tice gradjevinaca, koliko ljudi toliko i cudi. Ja ne znam da smo mi bilo sta ikad izgradili da se nije digla arhitektonska kuka i motika da prikenjava kako tako nesto nije smelo da se gradi u Beogradu. Te je Gazela nefunkcionalna, most preko Ade bezveze bacanje para, Hram Sv. Save i Arena nepotrebne budalastine, Novi Beograd spavaonica, toranj na Avali govno, Beogradjanka kurac i tako dalje i tome slicno. Da se pitala "struka" verovatno bismo i dan danas ziveli u staaaarom dobrom Beogradu napravljenom od satora, cerpica i udzerica.upravo. umesto ovakvog preko ade trebalo je napraviti nešto ko pre 100 godina. recimo ko onaj pančevački. bilo bi jeftinije. i smederevci su jeftiniji od električnih šporeta, crnobeli televizori od plazme. doduše, mislim da onakva crkva na vračaru jeste budalaština.nego, na obilaznici nema priključka od autoputa do ostružnice. zašto? šta je falilo priključku kod surčina i izradi džade od bloka 45 i tamo negde blizu mosta priključenja na obilaznicu. već time bi gazela bila rasterećena.
Recommended Posts