bus Posted November 21, 2007 Author Posted November 21, 2007 (edited) (lupam) grčki?Nije grčki, ali ima neke slične foneme. (Dobro čuješ). Ipak, neke su i dosta različite. Ako pažljivo poslušate, osim ROLLING STONES, čućete i ime dva grada koji se nalaze na području gde se ovaj jezik govori.EDIT: Problem je što su gradovi u verziji njihovih imena na tom jeziku , pa još i u različitim padežima (sa sufiksima...). Edited November 21, 2007 by crveni autobus
Ulven Posted November 21, 2007 Posted November 21, 2007 Nije grčki, ali ima neke slične foneme. (Dobro čuješ).Pa da, kad se ja o'ma' u'vatim za fonetiku <_< Tek posle sam shvatio da nema nijedne grčke rečiElem, euskara?
bus Posted November 21, 2007 Author Posted November 21, 2007 Much better. Pogođeno. A imena gradova koje si čuo su...?Za one s nelingvističkim ulaznicama, euskara=baskijski. Pročitaj-proskitaj vinjeta za širu publiku: baskijski je jezik koji se govori u Baskiji i Navari u španiji i u Francuskom delu Baskije. Jezik nije indoevropskog porekla i jedna od hipoteza je da je srodan iberskom, koji se na velikom delu poluostrva (i šire) govorio pre dolaska Rimljana. Francuska oblast Gaskonja je dobila ime od reči koja je korišćena za Baske. Baskija je najbogatiji deo španije, brdovita je i zelena.Baskijsko ime za Baskiju je Euskadi ili Euskal Herria. Zanimljivosti: Jezik je aglutinativan (kao mađarski, turski, i finski) a pomalo teži i ka flektivnosti (kao srpski ili španski). Aglutinativnost znači da se gramatičke forme grade dodavanjem velikog broja sufiksa od kojih svaki znači samo jednu stvar (npr. "množina"), a fleksija da sufiksi normalno imaju više značenja natovarenih u sebe (npr. "prvo lice jednine indikativa prezenta glagola" za špansko -o). Ako ste čuli da baskijski povezuju s gruzijskim, ništa im ne verujte. Iako su ova dva jezika tu i tamo slična, na primer po tome što su ergativni (subjekat neprelaznog glagola i objekat prelaznog su obeleženi istim padežom, apsolutivom, a subjekat prelaznog glagola posebnim padržom, ergativom), previše su geografski i istorijski daleko da bi se tu bilo kakva srodnost dokazivala. Dakle, najverovatnije ništa od toga. Pa da, kad se ja o'ma' u'vatim za fonetikuPa to samo znači da imaš dobro uvo (što već znam od ranije).
Ulven Posted November 22, 2007 Posted November 22, 2007 (edited) Much better. Pogođeno. A imena gradova koje si čuo su...?Bilb(a)o, a ovaj drugi ne znamPa to samo znači da imaš dobro uvo (što već znam od ranije).Eskerrik asko ^_^Novi jezik: http://www.divshare.com/download/2859291-7bahttp://boomp3.com/m/af6ec8add9d6 Edited November 23, 2007 by Bolek novi link
bus Posted November 23, 2007 Author Posted November 23, 2007 Bolek, jesi li opet postavio neki jezik s klikovima ili ti se samo omakao isti fajl?
Ulven Posted November 23, 2007 Posted November 23, 2007 ne, nema klikova. i nije isti fajl. ali za svaki slucaj evo novog linkahttp://www.divshare.com/download/2859291-7bahttp://boomp3.com/m/af6ec8add9d6
bus Posted November 23, 2007 Author Posted November 23, 2007 Sad ću prvo po fonemskom inventaru i muzici da lupim, pa ću posle da vidim da li sam ostao živ. ujgurski?
Ulven Posted November 23, 2007 Posted November 23, 2007 Nije azija.mali hint: moze se reci da je ova pesma pevana na dijalektu trazenog jezika, i to na jednom od dva najveca dijalekta, koji cine osnovu standardnog jezika. (da, nesto kao istocnohercegovacki za BHS) Na fonoloskom planu, onaj drugi dijalekat je malo bogatiji.Dacu jos hintova ako bude bilo potrebno.
bus Posted November 24, 2007 Author Posted November 24, 2007 Zapadni jermenski je manje plozivski bogat od istočnog. Da nije to?...Malo me muči što bih se zakleo da šujem /w/, a nijedan od ova dva ga nema.
Ulven Posted November 25, 2007 Posted November 25, 2007 Nije jermenski, niti je Evropa, niti Kavkaz.Ajde malo geografski da pomognem: J. Amerika. :)
bus Posted November 25, 2007 Author Posted November 25, 2007 Nije jermenski, niti je Evropa, niti Kavkaz.Ajde malo geografski da pomognem: J. Amerika. :) :o Da li se govori na Andima?
Recommended Posts