Jump to content
IGNORED

Čokolada

Amelija

Recommended Posts

Posted

Saveurs & Nature je A klasa, poznati francuski cokolater Jean-Michel Mortreau pokrenuo je proizvodnju svojih cokolada u Nantu pre nekih 15-ak godina, kakao zrna uglavnom nabavlja iz Dominikanske Republike i Perua, ma prava artizanska cokolada, naravno da te je odusevila...

Weiss takodje spada u A klasu, ali je u pitanju mnogo veca francuska kompanija koja postoji oko 130 godina, prisutni su na internacionalnom nivou i uglavnom saradjuju sa malim profesionalnim cokolaterima tako sto ih snabdevaju potrebnim sirovinama, masinama i pruzaju im sve ostale potrebne usluge, od organizacije seminara i predavanja, do ukljucivanja u razne fair-trade programe i slicno...sto se tice njihovih cokolada, pa uglavnom ciljaju potrosace iz biznis sektora i trude se da budu sto je god moguce vise upscale, tako da su im i cene poprilicno visoke...za razliku od gore pomenutog malog cokolatera, oni imaju znatno veci asortiman proizvoda, ali manje egzotike, ne vole da preterano eksperimentisu ukusima...

Taj krem sa slike proizvodi L'atelier De La Noisette, kompanija sa Korzike koju je osnovao Charles Sforzini i to tako sto je prvo prodavao svoje lesnike sa imanja od pet hektara u korzikanskoj oblasti Cervione, a ubrzo nakon toga je dobio finansijsku pomoc od grupe investitora koji su bili zainteresovani da prosire ceo taj biznis, da bi se na kraju tu razni ljudi povezali i stvorili verovatno najbolju kompaniju na Korzici koja takodje proizvodi i brutalno dobre cokolade, ali nazalost, distribucija im je veoma limitirana...

Posted (edited)

Hvala puno Keksi na iscrpnom odgovoru!

Ako imas ideju kako se u Beogradu mogu nabaviti jos neke čokolade sa A liste, molim te napisi ili pošalji pp.

E da, nikada nisam bio siguran kako se cita Manjari u Valrhona Manjari cokoladi?

P.S. Nazalost, uopste nisam video da ima da se kupi neka L'atelier De La Noisette čokolada kada sam bio na Korzici. Samo ovaj krem...

Edited by Stalker
Posted (edited)

Evo čisto da dam svoje mišljenje pa da posle čujemo Keksija...

Po meni, dosta bolje od Adore čokolada. Ali ako se dobro sećam cene, i prilično su skuplje.

Praline isto odlične.

Mada, za čiste čokolade, nema poente uzimati ih čak ni na našem siromašnom tržištu, pored Vivanija, koji im objašnjava neke stvari za, ako se dobro sećam, vrlo sličnu cenu.

Edited by Stalker
Posted

ne znam el keksi bese pomenuo Scharffen Berger... nesto ne vidzam ovu cokoladu u poslednje vreme.. imala sam obicaj da putujem cak u drugo selo zbog nje

Posted (edited)

Pominjao sam ranije Scharffen Berger i dotakao sam se njihovog bankrota, odliva strucnog kadra u Dandelion, kao i preuzimanje od strane Hershey kompanije koja ih je presaltovala iz A klase u B klasu jer im je tako bilo isplatljivije...cokolade su im i dalje vrhunske, ali nisu vise u rangu onih najboljih, mada bolje i to nego da su potpuno ugasili kompaniju, a bili su blizu toga, ali ih je Hershey u zadnjem trenutku spasio...evo boldovao sam te delove...

Inace razlika u proizvodnji tih cokolada i ovih standardih je u tome sto oni peku kakao zrna na nizoj temperaturi, zatim ih ociste i ostave da se proluftiraju odredjeno vreme, a onda sledi njihovo mlevenje zajedno sa secerom koje traje oko tri dana, sto pomaze da zrno ispusti svoju masnocu i razvije maksimalnu aromu...na kraju se dobije malo grublja kakao masa od koje bez problema moze da se napravi cokolada bez dodavanja dodatnog kakao maslaca jer je zrno vec dovoljno "podmazano" samo po sebi...ovakve cokolade je jedino moguce napraviti sa "criollo" zrnima jer su ona najaromaticnija i u zavisnosti sa koje plantaze su stigli mogu da poprilicno variraju u ukusu kada se primenjuje ovakav nacin proizvodnje cokolade...Mene nisu preterano odusevile, ali svakako jesu zanimljive...nego ta Dandelion kompanija je osnovana od strane dva strebera pre par godina koji su uleteli sa velikim kesom od prodaje svog sajta Comcast-u i iskoristili priliku kada je Hershey izmestio celu proizvodnju Scharffen Berger cokolada na istocnu obalu i ostavio dosta ljudi iz San Francisca bez posla...gotovo svi vazniji tehnolozi su presli u Dandelion, a takodje su otkupljene i pojedine plantaze koje Hershey vise nije zeleo, a koje su im pripale nakon sto su preuzeli i Scharffen Berger i Dagobu...Posto vidim da te ocigledno bas privlaci sama aroma criollo zrna (veruj mi to je pravi razlog zasto ti se svidjaju, jer kada bi koristili bilo koja druga zrna u takvom nacinu proizvodnje, bacio bi cokoladu nakon jednog zalogaja jer bi imala ukus obicnog blata), obrati paznju na italijanski Amedei i na njihove dve najbolje crne cokolade sa criollo zrnima sa venecuelanskih plantaza (Porcelana i Chuao), meni je to vrh...

Cena prefinjenih cokolada u Americi je veoma pristupacna...tamo sam zavrsio srednju skolu (LFNY) i pre nego sto sam krenuo da se bavim ovim sto trenutno radim, imao sam prilike i na licnom primeru da vidim kako se ponasaju amerikanci kada se radi o cokoladi...Godiva je bila tek za nijansu skuplja od Hershey cokolada, a posto je u skoli bilo skoro 2/3 stranaca svi smo uglavnom nju jeli, dok su amerikanci stalno sa sobom vukli neki od Mars ili Hershey proizvoda...non-stop smo se svadjali koje su cokolade bolje, a u to vreme ja licno nisam tako dobro poznavao materiju, ali mi je uvek Godiva bila neuporedivo ukusnija...Kasnije kada mi je cokolada postala zanimanje i kada sam poceo time ozbiljno da se bavim, shvatio sam zasto su svi moji tadasnji americki drugari i drugarice izbegavali lepu evropsku cokoladu i iskljucivo kupovali svoje domace proizvode...jednostavno naviknuti su na taj zasecereni proizvod koji je siromasniji kakao delovima i njihova percepcija slatkisa je mnogo drukcija nego sto je to slucaj sa nama...amerciko trziste je daleko najprofitabilnije, pisao sam vec o tome, sve kompanije zele da bude uspesne tamo, ali samo mali procenat njih time moze da se pohvali...cak i odlicne americke cokolade ne mogu tamo da prodju...da Lindt nije otkupio Ghirardelli, sada te cokolade ne bi vise postojale...isto tako su Scharffen Berger i Dagoba bili na rubu bankrota, ali ih je Hershey u zadnjem trenutku spasio propasti...Pitas gde te prefinjene cokolade imaju veci uspeh...Belgija, Francuska, Svajcarska i Italija su zemlje gde se vecinom jedu te bolje cokolade...3/4 trzista u tim zemljama cine cokolade A i B klase...a cene su obicno vise nego u Americi, ali cak ni prisupacna cena nije dovoljan razlog prosecnom amerikacu da makar proba neku od tih jacih cokolada...sto se njih tice, Snicker i Butterfinger su najbolji proizvodi svih vremena...Ne znam zasto je sad odjednom lose pricati o tim skupljim cokoladama...cena nije svugde ista, mnogo veci problem je dostupnost jer sta vredi ako neko odavde i zeli da proba kvalitetniju cokoladu, ako ne moze nigde da je kupi...kapiram da moje pisanje zvuci zesce snobovski, ali stvarno ne znam kako drukcije da formulisem, nije mi namera da propagiram kako ljudi trebaju jesti samo odredjene proizvode koji su uglavnom bezobrazno skupi, vec samo pricam o cokoladi u globalu...kada bi u Srbiji bio izbor cokolada kao u Americi i kada bi cena bila tako pristupacna u odnosu na prosecnu platu, nasi ljudi bi odmah prepoznali kvalitet...

Sto se tice domacih San Marina cokolada, pa i o njima sam ranije vec pisao...nisu u istom rangu kao Adore, vec su u istom rangu kao Eugen, Premier i Chocolate Passion, ali to znaci da su ipak bolji od industrijskih cokolada iz supermarketa...evo isto jednog starijeg posta gde sam pisao o tome zasto su srpske Adore cokolade i hrvatske Vitlov cokolade ipak najbolje na ex-yu prostorima (sto se tice kvaliteta, ukusi su razliciti, u to ne zelim i ne smem da ulazim)...znaci odakle nabavljaju sirovine i kako izgleda taj ceo proces, zasto su privilegovani i sve sto ide uz to...

Adore i Vitlov dobijaju svoje sirovine direktno iz Callebaut i Cacao Barry pogona, dok ovi ostali cokolateri kao Eugen, San Marina, Premier, itd dobijaju svoje sirovine iz Carma, Van Leer i Chocolate Masters pogona, a svih ovih pet distributera su pod kontrolom Barry Callebat kompanije koja je danas belgijsko-francuski konglomerat sa sedistem u Svajcarskoj...posto su Mirjana i Dubravko zavrsili njihovu akademiju, oni spadaju u povlasnjenu grupu i imaju pravo na njihove najfinije sirovine (CM-CAL, CP-777, NIBS-S, itd) koje preostanu nakon sto kompanija zadovolji potrebe svojih direktnih partnera...svi ostali profesionalni cokolateri (koji nisu zavrsili njihovu akademiju) imaju mogucnost da od njih nabavljaju sirovine preko posrednika, ali su tu iskljucivo u pitanju proizvodi od forastero zrna i znatno su inferiorniji od onoga sto se daje drugima...Srpska kompanija ProfexD d.o.o. i hrvatska kompanija Zvijezda d.d.dugi niz godina stoje iza uvoza ovih sirovina iz Belgije i do sada su promenili mali milion fiktivnih firmi preko kojih se obavlja uvoz na ove nase prostore, medjutim oni deluju samo kao posrednik kada se radi o ovim navedenim cokolaterijama i za njih regulisu administrativne poslove i distribuciju robe, dok se pregovori i narudzbine vrse samo izmedju cokolatera i konkretnog pogona odakle stize roba...tako da je to malo komplikovaniji proces i to sto je uvoznik na papiru isti, ne znaci da i sirovine dolaze sa identicnog izvora...Adore jedini zadvoljava kriterijume B klase u Srbiji, dok Euger, Premier i San Marina spadaju u C klasu, ali to je samo na osnovu kvaliteta uvezenih sirovina, dok je nacin proizvodnje i sve ostalo veoma slicano, a sam ukus je vec stvar pojedinca...Inace o Eugenu mislim sve najbolje, kao i o ovim ostalim malim cokolaterima, svi su oni mnogo jaci od nasih komercijalnih proizvodjaca, mada je to i potpuno logicno s obzirom odakle nabavljaju svoju robu i koliko su predani tome sto rade, plus gde su sve sticali znanje i koliki trud ulazu da budu jos bolji...konkretno, od Eugena mi se najvise svidela njihova crna cokolada sa djumbirom i limunom, kao i mlecna sa bademom i karamelom...

Edited by keksi krem
Posted

Moraću ponovo da probam San Marino i Adore da uporedim... I meni se doduse desavalo da Adore praline ne budu kako treba kada ih kupim.

Jedno dodatno pitanje za Keksija...

Čokolade koje najcesce kupimo kada smo u inostranstvu su Amedei blokovi od 500g. Sve ih obozavamo, a pogotovo crnu sa bademom, mlečnu sa lesnicima i belu sa lešnicima. Amedei Prendime se zovu i imaju relativno popularnu (za Amedei) cenu. Oko 21€ je 500g blok podeljen na kocke od po 42g. Ovo svima toplo preporučujem da pazare kada su negde preko, mada se malo teže Prendime nalazi van Italije, ali ga ima. Voleo bih da mi kazes nesto o njihovom tipu kakao zrna i kvalitetu uopste, Keksi.

Posted

Meni je od Adore i dalje najbolja crna sa visnjama (i obicna crna je dobra ali je ne kupujem), kao i neke praline, ali su mi mlecne i dalje neobicnog ukusa tako da ih zaobilazim. :ph34r:

Najnoviji :wub:

niederegger-marzipan-trinkschokolade-220

Mislim da je keksi pominjao da je holandski kakao za toplu cokoladu dobar, ne znam da li je Bensdorp od tih, probacu ga ovih dana

Bensdorp-Kakao-125g.jpg

Posted (edited)

kakva je marcipan cokolada za pijenje? dobro zvuci, a i pakovanje je primamljivo. 

ljubitelji marcipana, obratite paznju na 

101311500000.jpg

ima ga u deemu, 160 dinara, skup i odlican. 

@stalker uzivala sam citajuci tvoj doprinos temi. :)

Edited by darling
Posted

kakva je marcipan cokolada za pijenje? dobro zvuci, a i pakovanje je primamljivo. 

ljubitelji marcipana, obratite paznju na 

101311500000.jpg

ima ga u deemu, 160 dinara, skup i odlican. 

Super je marcipan-coko onima koji vole marcipan - slatko na pravi nacin :) (cena prava sitnica: 10 kesica = 4.9 evra)

A dobar je i taj Alnaturin marcipan, mada vise uzimam onu coko-stanglu sa smokvama, volim i njihove cokolade, mislim da sam davno spomenula ovde :) Imaju i svoje praline, nisam jos uspela da ih probam, verovatno cu iduci put kad budem otisla do njihove prodavnice ^_^

Posted (edited)

prendime ima super ime :)

gde se kupuje amedej od pola kile, u kakvim prodavnicama, po italiji?

@ ajemvidpajlots kod nas je deem, znas i sama, sirotinjski. iskreno me obradovalo kad sam videla ovu marcipan stanglu.

Edited by darling
Posted

Pominjao sam ranije Scharffen Berger i dotakao sam se njihovog bankrota, odliva strucnog kadra u Dandelion, kao i preuzimanje od strane Hershey kompanije koja ih je presaltovala iz A klase u B klasu jer im je tako bilo isplatljivije...cokolade su im i dalje vrhunske, ali nisu vise u rangu onih najboljih, mada bolje i to nego da su potpuno ugasili kompaniju, a bili su blizu toga, ali ih je Hershey u zadnjem trenutku spasio...evo boldovao sam te delove...

daklem, pojma nisam imala da su prsli..... fala

ova je isto 1 malo skriveno blago..... na zalos, selo di sam je nasla je daleko pa ne idem po nju cesto 

Posted

Keksi daj preporuku za neku spansku cokoladu jos dva dana sam tamo.

Posted

prendime ima super ime :)

gde se kupuje amedej od pola kile, u kakvim prodavnicama, po italiji?

Mislim da ne postoji mogućnost da se neko ne oduševi sa ovim čokoladama, a kada uporediš cenu sa malim Amedei čokoladama, "bagatela" je u pitanju. Mislim da je standardni zeleni Amedei sa 70% kakaa oko 5€ za 50g. Prendime izađe oko 4€ za 100g! Ako slučajno imaš kako da ga nabaviš, javi ;-). Bela sa lešnicima je možda i najbolja, pogotovo ko voli belu, ali je jako retka. Uspeo sam da je probam samo u njihovoj fabrici. Nikada je nemaju nigde na stanju...

Kad smo već kod belih čokolada, ako ikako budeš u prilici probaj njihovu belu sa nekim fensi pistaćima (Keksi će sigurno znati tačan naziv :)). To nije realna čokolada, ali je jako skupa. Tipa 9€ za 50g. Od crnih bilo koju. Sve su sjajne, ali meni se najvise sviđa "Amedei 9".

Ja sam ga najcesce viđao po većim enotekama i prodavnicama fensi čajeva. U Rimu konkretno, ako ti treba, znam da ima sigurno u Enoteca Costantini na Piazza Cavour 16. Tu generalno ima svega lepog, a vina pogotovo, naravno...

A ko ima nekoga u Bratislavi ili Slovačkoj, tu imam sjajnu "kombinaciju" za Amedei po cenama koje su niže nego u fabrici.