Aineko Posted November 1, 2013 Posted November 1, 2013 Nisam ni mislio da je tebi konkretno Fair Trade odbojan, nego inace dosta ljudi gleda na to kao na neku vrstu prevare ili slicno, ali je u pitanju odlicna stvar koja definitivno ima svoju svrhu...kod tih Fair Trade cokolada u proseku oko 10% ide farmerima, ali kao sto vidis iz gornjeg posta, ta cifra moze malo da varira u zavisnosti od toga koliko kakao trenutno kosta na berzi...najbitnije je da farmeri u startu znaju minimalnu cenu po kojoj ce njihova roba biti otkupljena i samim tim su zasticeni od raznih turbulencija koje se desavaju na fjucers marketima u Londonu (Liffe) i Njujorku (ICE)...osim cene koju dobijaju za svoj kakao, veoma je bitna pomoc koju dobijaju u vezi poboljsanja infrastrukture na njihovim plantazama i raznim tehnickim inovacijama sto im omogucuje da podignu proizvodnju na mnogo visi nivo i da se zastite od raznih eksternih faktora...navukao me onaj antisugar sa svojim GMO i sad sam iscitala sve sto je keksi pisao (i usput narucila ovu Amadei, da probam, kad ju je vec pomenuo >10 puta...) i bas sam htela da pitam slicnu stvar oko fair-trade, koliko to zaista koristi farmerima. nisam nikad bila sumnjicava prema fairtradu od kako znam za pokret (od pre mozda 4-5 godina. kad je uopste pocelo?), ali me interesuje koliko se rigorozno kontrolisu/postuju zahtevi fair-trade standarda? jel onemuguceno da farmeri izvise za sve ono sto po protokolu treba da dobiju? i kakva je situacija sa kafom, jel ista prica: zagarantovana cena zrna i ostalo? (posto kafu mnogo cesce kupujem nego cokoladu. a imamo jedan kafe na univerzitetu gde prodaju fairtrade po istoj ceni kao obicnu kafu ali moras da naglasis da hoces fairtrade )
keksi krem Posted November 2, 2013 Posted November 2, 2013 Ja imam pitanje iz donje klase. :(Zašto mi je Simka Gianduja(?) ukusnija od bilo koje C čokolade.Da li imam problem?Kada sam pisao o nasim domacim cokoladama mislim da sam napomenuo kako je Simka solidna, ali ima ozbiljnih problema u proizvodnji...jedino je ranije Banat (pre nego sto ih je preuzeo Bambi) imao veci haos u svojoj fabrici i cesto im se desavalo da im cokolade idu od sjaja do ocaja, a sve je to bio rezultat koriscenja vise dobavljaca osnovnih sirovina i cestih promena u tehnoloskom timu...slicne stvari se desavaju i sa Simka cokoladama, jedino sto je kod njih veci problem sa tehnoloskom opremom i nekoliko puta su bili na ivici bankrota jer su se previse zaduzili prilikom nabavljanja novih masina, a dugove nije imao ko da vraca...posle su napravili dogovor sa Deltom da prave za njih razne Premia cokolade i druge slicne proizvode namenjene da se prodaju pod tim brendom...samo zahvaljujuci tome indutrija hrane "Dunja" i dan danas postoji...Nema niceg cudnog sto ti je Simka Gianduja ukusnija od cokolada C klase, nisu to neke drasticne razlike...samo ne znam da li si probao Frey, Villars, Dove ili forumsku legendu Moser Roth, ima ih koliko hoces...navukao me onaj antisugar sa svojim GMO i sad sam iscitala sve sto je keksi pisao (i usput narucila ovu Amadei, da probam, kad ju je vec pomenuo >10 puta...) i bas sam htela da pitam slicnu stvar oko fair-trade, koliko to zaista koristi farmerima. nisam nikad bila sumnjicava prema fairtradu od kako znam za pokret (od pre mozda 4-5 godina. kad je uopste pocelo?), ali me interesuje koliko se rigorozno kontrolisu/postuju zahtevi fair-trade standarda? jel onemuguceno da farmeri izvise za sve ono sto po protokolu treba da dobiju? i kakva je situacija sa kafom, jel ista prica: zagarantovana cena zrna i ostalo? (posto kafu mnogo cesce kupujem nego cokoladu. a imamo jedan kafe na univerzitetu gde prodaju fairtrade po istoj ceni kao obicnu kafu ali moras da naglasis da hoces fairtrade )Pa dosta sam vec pisao o fair-trade sistemu, u slucaju da nisi videla, u ovom postu sam malo detaljnije opisao kakve koristi imaju farmeri od njega, pa da se ne ponavljam...Taj ceo pokret postoji jos od kraja 80-ih godina, a sredinom 90-ih je uspostavljen sistem koji i sada po istom principu funkcionise, kontrole su rigorozne i redovno se sprovode, a farmeri mogu da izvise jedino ukoliko prekrse neko od pravila, a narocito ako odluce da koriste svoju (ili tudju) decu za rad na farmi...desavaju se neke sitne prevare tu i tamo, ali to se brzo otkrije i za sada nikada nije bilo nekih tezih malverzacija...Ista je sitacija i sa kafom, imaju zagarantovanu minimalnu cenu otkupa u slucaju da je cena na berzi nerealno niska usled raznih spekulacija, a takodje farmeri dobijaju razne bonuse i druge vrste pomoci...kakao, secer, kafa, caj, pamuk, zlato, vino, med, cvece, sveze voce, itd sve se to odvija po istom principu kad je u pitanju fair-trade...to sto na tvom univerzitetu traze da naglasis da hoces fair-trade je zato sto od svake prodate solje te kafe odredjeni iznos moraju da vrate svom dobavljacu koji taj novac uplacuje nekoj od fair-trade organizacija, zato je i cena te kafe i one obicne tu kod tebe ista jer se premium uplacuje nakon prodaje, a ne unapred (tada bi u startu ta kafa bila skuplja za nekih 10%)...tvom univerzitetu se vise isplati da prodaje standardnu kafu jer ne mora da se odrice dela profita, zato i traze da se naglasi ukoliko se zeli ova druga...
Aineko Posted November 2, 2013 Posted November 2, 2013 sad sam malo guglala o single origin chocolate i najdoh da i Aistralija ima svoju: link (sad i nju moram da probam <_< )ja do neke 16ste/17ste godine uopste nisam volela cokoladu (eventualno belu u malim kolicinama). verovatno posledica toga sto je moja mama ni dan danas ne voli, pa se uopste nismo navukli brat i ja kao deca. onda sam popustila pod peer pressure ("kako ne volis cokoladu?!") i vremenom sam krenula da jedem razne, slatkaste varijante milke i nestle. onda sam 2006 probala Adore and I never looked back. Jednostavno mi je razlika izmedju tih cokolada i milki bila ogromna. dugo sam mislila da se prosto radi o razlici u svezini, posto nisam bas imala mnogo pojma o razlicitim klasama kvaliteta itd. inace sam od onih sto 4 kockice mogu da jedu dva dana.
Indy Posted November 2, 2013 Posted November 2, 2013 Carica. A i keksi je neki kraljevic, eto naucih i ja nesto o fair trade (a pojma nisam imao).
wall Posted November 2, 2013 Posted November 2, 2013 (edited) :lolol:Da, to car je bilo namenjeno Keksiju a ulete Estel. Koja jeste carica. Edited November 2, 2013 by wall
Indy Posted November 2, 2013 Posted November 2, 2013 (edited) :lolol:ja bas krenula da te pitam a sto?Iz mog ugla, "4 kockice mogu da jedem dva dana" spada u superpowers.(Doduse, mogu i ja, pod uslovom da su kockice neke ovakve.) Edited November 2, 2013 by Indy
MayDay Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Keksić, još sutra ima Salon čokolade. Šta se tamo radi? Da idem?Meni se bolje dojmi ovo: http://www.vaux-le-vicomte.com/en/actualites Šta misliš?
keksi krem Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 (edited) sad sam malo guglala o single origin chocolate i najdoh da i Aistralija ima svoju: link (sad i nju moram da probam <_< )Daintree Estates je odlicna cokolada, uz Monsieur Truffe je verovatno i najbolja cokolada koja dolazi iz Australije...Keksić, još sutra ima Salon čokolade. Šta se tamo radi? Da idem?Meni se bolje dojmi ovo: http://www.vaux-le-v...m/en/actualites Šta misliš?Salon cokolade sluzi za promociju svih vodecih proizvodjaca, cokolatera, sefova, patissiera, eksperata i trgovaca iz velikog broja zemalja... ima oko 500 standova gde su izlozeni razni cokoladni proizvodi, od najpopularnijih do najnovijih, i takodje ima dosta degustacionih panela, raznih konferencija, predavanja, takmicenja, nagradnih igara, deljenje recepata, itd...najveca atrakcija su cokoladne revije i manekenke u haljinama od cokolade...osim Pariza, ovaj Salon cokolade se organizuje i u Briselu, Njujorku, Londonu, Kanu, Cirihu, Bordou, Lilu, Lionu, Nantu, Marseju, Bolonji, Kairu, Sangaju, Seulu, Tokiju, Salvadoru, itd...Sad je kasno posto je u Parizu to danas zavrseno, ali u svakom slucaju vredi videti ako se nema nekog pametnijeg posla...Valrhona je glavni sponzor, pa je ona najvise zastupljena kada su pokloni u pitanju, a cene svih izlozenih cokolada su tek za nijansu nize nego u njihovim buticima ili specijalizovanim prodavnicama...malo je previse kicasto i stalno su velike guzve, uglavnom izbegavam da idem, jedino kada sam primoran...Le Palais du Chocolat je malo drukciji fazon, tu familija de Vogüé organizuje obilazak svog dvorca koji je tokom tri dana domacin nekim od najpoznatijih francuskih cokolatera koji promovisu svoje razne cokoladne specijalitete...degustacije, demonstracije, kreativne radionice, ima svega i svacega, ali je malo preterano i privlaci vise snobova nego bilo koja slicna manifestacija...mada za cenu ulaska od nekih 15-ak evra i to vredi videti... Edited November 4, 2013 by keksi krem
MayDay Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 Ma nisam ni otisla. Sinoc me okupala kisa i pred spavanje pocelo da me probada kroz celo jer imam osetljive sinuse. Do danas u 4 popodne sam lezala sa glavom uvijenom u calmu. Tako da je vec bilo kasno za Salon. Le Palais je u Vaux de Vicomte koji je blizu Fontainebleau gde mi je skola, pa sam mislila da odemo da se provrtimo ako mislis da je interesantno. :D
Aineko Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 Daintree Estates je odlicna cokolada, uz Monsieur Truffe je verovatno i najbolja cokolada koja dolazi iz Australije...super sto si mi ovo rekao, a mogla sam lepo da nastavim da zivim u neznanju da mi je Monsieur Truffe fabrika na pola sata voznje tramvajem... sad ima da visim tamo dok sve ne isprobam, a pocecu s ovim. (jeste da ja ne mogu da pojedem mnogo cokolade odjednom, ali im au kuci ko moze, pa se nece bacati)
Recommended Posts