Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted
Supa, slatki kupus pa krčkaj
Slatki kupus! Vreme mu je, odlicno jelo po svim nutricionistickim pravilima - dragulj!ja se iz nekog razloga podsecam zimskih salata:Vec pomenuh onu Mache a u ovoj varijanti svezi lepi beli shapminjoni, resh przena sunka tek da zamisrise i preliv - ulje, jerez sirce, so, biber, slatka pavlaka:100_1521.jpg
Posted

Opet jedna zimska vecera: salata ali malo jacha/tvrdja, tipa frisee ili romaine - da je vruc toast sa zapecenim kozijim sirom ne bi popario pa ona palaseljacki hleb namazan maslinovim uljem, pa zapecen, tek da postane grub po povrsini - natrljan onda cenom belog luka. parce kozijeg sira preko koga opet par kapi maslinovog ulja i grancica majcine dusicepa sve u rernu a u mesaru kupila pate - sa zelenim biberom, seosku, bakinu, specijalitete kuce.i dobro crno vino.100_1525.jpg

Posted

Svi kazu - trebalo bi jesti vise ribe. izgovora, zasto je ne jedemo tako cesto ima bezbroj.Ovaj jednostavan nacin za spremanje tankih fileta (veceras sam imala fletan(fr)/halibut(en) a u originalnom receptu je sole.fileti se posole, pobibere i od njih naprave rolnice.u pleh se stavi puter, preko putera sitno isecakan luk, onaj malo jaci (echalote/shallote)na luk se stave rolnice i zaliju sa malo belog vinastave u zagrejanu rernu na 180 speni - 20'ak minutaposle tog vremena, pospu sitno seckanim zacinima - percun, vlashac, korijander... i zaliju sa 200ml slatke pavlake - na 1kg ribevrate u rernu na 10-ak minuta (i manje)ja sma ovde imala samo krompir (ratte i ljubicasti - vitelotte) ali bi kuvan pirinac bio mnogo bolji izbor (sva sreca, imam i za sutra)malo ljute paprike (piment de Cayenne) nije uopste bio losh zavrsetak - izgleda lepo a malo da jelu temperamenta100_1529.jpg

Posted
modesta usvoji me?
hocu ali i tebe i shermana ili nistasamo jos muza da obavestim :D
Posted
Opet jedna zimska vecera: salata ali malo jacha/tvrdja, tipa frisee ili romaine - da je vruc toast sa zapecenim kozijim sirom ne bi popario pa ona palaseljacki hleb namazan maslinovim uljem, pa zapecen, tek da postane grub po povrsini - natrljan onda cenom belog luka. parce kozijeg sira preko koga opet par kapi maslinovog ulja i grancica majcine dusicepa sve u rernu a u mesaru kupila pate - sa zelenim biberom, seosku, bakinu, specijalitete kuce.i dobro crno vino.100_1525.jpg
ja ovu salatu bas cesto pravim ali sa strane jos dodam lepeze avokada tako da na svaki zalogaj zapecenog sira s hlebom imam i zalogaj avokada. i obavezno stavim med u dressing. probaj, neces se pokajati.
Posted

kad bi ovaj pate (u svim mogucim varijacijama, seljackim, de canard sa armanjakom, itd) bioo da se kupi na mojoj pijaci, mislim da bih imao ne manje od 200 kila

Posted

Zlotvori, napravih sladak kupus.Samoubistvo s predumisljajem.Red suvog mesa, red kupusa, red curetine, red kupusa ...:nekismajlistobrekce:

Posted
kad bi ovaj pate (u svim mogucim varijacijama, seljackim, de canard sa armanjakom, itd) bioo da se kupi na mojoj pijaci, mislim da bih imao ne manje od 200 kila
onda bismo te zvali guzza1. ;)
Posted (edited)

Rice noodles - opet!100_1536.jpg gde je trik - trik je u tome da rice noodles upijaju vise sosa nego pirincane trik je sto za uspesne nudle zapravo je dovoljno samo jedan luk, par cenova belog, po ukusu (puno) narendanog djumbira i meso/tofupovrce - ovde sam (sva srecna) nasla Chopp soy/suey kinski kupus-brokoli koji se zaprepascujuce brzo sprema - dovoljno je, tacnije ne preporucuje se da se obradjuje termicki duze od minut.ukus mu je blag, slatkast, malo gorak na kraju sa puno, puno, puno jako neznih vlakana - tacno ti se organizam raduje kad oseti takvu blagodet.umesto sa mladim kukuruzima u originalu su bile sojine kliceu originalu nije bilo sambal oelek-a (pire od crvenih feferona sa sircetom i solju :wub: dodatak svim jelima!

Edited by msmodesty
padezi, padezi, padezi
Posted

imas turli tavu u onoj kafani kod hipodroma, kod tramvajske stanice. bese "careva cuprija" valjda. mada ja nikako do te tave da stignem, uvek mi padne klapna kad vidim jagnje tamo.

Posted

jednom sam bio prisutan kada je kelner recitovao sta sve imaju u dnevnoj ponudi sto nije odstampano u meniju, pomenuta i turli tava. to je sve sto znam, kakva je i kako je spremaju ne znam. to za testo ne znam, mislio sam da je to nekakav makedonski zapeceni becarac sa bamijama i patlidzanom.