Svemir Zeka Posted September 13 Share Posted September 13 Malo sam manja i ispuhana Dovoljno je da se ograničim na regularno jelo bez primesa* i sve je ok *Slatkiši, grickalice, pekara... 1 Link to comment
aram Posted September 13 Share Posted September 13 @Svemir Zeka Prvo šafran izmrviš u avanu, onda ga pospeš po par kocki leda i pustiš da se led lagano otopi. Kad je to gotovo sitno naseckaj jedno 4 šalota i stavi ih u šerpicu za sos, podli sa jedno 150ml belog vina i pusti na srednje-slabijoj vatri da se dinsta dok ne ispari skoro svo vino. Recimo da treba da ostane oko 2 kašike tečnosti. Onda dodaj onu vodu sa šafranom i par kašika pavlake za kuvanje, što masniju imaš. Može i ona za šlag. Mešaj sve vreme pa posle par minuta počni da dodaješ kockice putera, hladne! Jednu po jednu, čim se jedna istopi dodaj drugu i tako dok ne potrošiš 125 grama putera. Na kraju umešaj 2-3 kašike soka od limuna, posolite i pobiberite po ukusu i to je to. Uz ovaj sos mogu svinjski medaljoni, može piletina, može riba (fileti smuđa idealno) ili neke školjke (najbolje Jakobove kapice). Ja obavezno procedim ovaj sos, ne volim da mi ostanu komadići luka, ali ti po ukusu. Imaš kod mene na Fb još gomilu recepata sa šafranom, Khoresh Kadoo, Ekşili balık (turska riblja čorba), piletina u kajmaku, jagnjeći tagine... ukucaj šafran u search na mojoj stranici i izaći će ti svi. EDIT: ukucaj i "šafranom" u search, izaći će još neki, npr. grilovane tikvice na sosu od jogurta prelivene puterom sa šafranom 1 1 Link to comment
Ras Posted September 13 Share Posted September 13 3 hours ago, Svemir Zeka said: Jagnjetina ili rižoto? Pilav. Link to comment
banatjanin Posted September 13 Share Posted September 13 4 hours ago, Svemir Zeka said: Molim @aram @Ras i ako bilo ko drugi želi da podeli neki recept (više) mesa ili povrća sa šafranom. S čim se kombinuje, kako se koristi, itd. - kada kuvam dobru supu od morke, od pravog petla ili fazana, uvek na kraju ide šafran, i to je ona kotanji kesica od 0,1 grama dovoljna za cca 4 litra tečnosti. te jake, mesne, divlje supe postanu ludilo sa malo šafrana. (šafran prvo u šoljici preliješ kutlačom vrele supe, ostaviš desetak munuta, pa onda dodaš u posudu) - rižoto milaneze, onaj za uz osko buko, pun internet odličnih recepata (ukratko - sofrito na maslinovom ulju, belo vino za deglaziranje, dobar bujon u kom je razmućen šafran, zatim arborio ili bolji pirinač, parmezan ili grana i dobar puter za mantekaturu na kraju) - uvek u bujabes, i u supu i onaj rouille sos sa strane - ima divna marokanska čorba od sočiva i leblebija, harira se zove, može vege ali je još bolja sa jagnjetinom, u nju ide šafran i savršeno se slaže 3 3 Link to comment
bios Posted September 13 Share Posted September 13 (edited) 6 hours ago, Boksita said: A ja sam od onih kojima šafran i korijander imaju ukus sapuna https://www.britannica.com/story/why-does-cilantro-taste-like-soap-to-some-people Izvini, korijander ima ukus kao plastika Kažu da oni koji ga ne vole ne osećaju isti grozan ukus, nego asocira na različite stvari. Ja sam naučio da ga podnosim uz meksičku kuhinju, pod uslovom da je u doziranim količinama. edit: sad se setih kad sam ga greškom kupio misleći da je peršun. Srećom, nemam običaj da peršun roknem u šerpu supe, nego dodajem u tanjir naknadno. Inače bi 3l supe završilo u kanalizaciji. Edited September 13 by bios 1 Link to comment
Yoyogi Posted September 13 Share Posted September 13 50 minutes ago, bios said: Izvini, korijander ima ukus kao plastika Moguce, ako ga kuvas. Korijander se nikada ne kuva, pospe se na kraju, kada je jelo gotovo, pre nego sto se servira, kao za ukras a daje ukus. Link to comment
aram Posted September 13 Share Posted September 13 7 minutes ago, Yoyogi said: Moguce, ako ga kuvas. Korijander se nikada ne kuva, pospe se na kraju, kada je jelo gotovo, pre nego sto se servira, kao za ukras a daje ukus. Aj ne lupaj majke ti, stvar je genetska, ne može se popraviti. 3 Link to comment
bios Posted September 13 Share Posted September 13 Gde sam pisao kuvanju? Jbt yogi, koncentriši se Link to comment
Yoyogi Posted September 13 Share Posted September 13 21 minutes ago, aram said: Aj ne lupaj majke ti, stvar je genetska, ne može se popraviti. Neko iz Norveske, ko je kupio zamrznuto pakovanje "Originalni cevapcici iz Dubrovnika" moze da kaze nekome iz Srbije ko to jede svaki dan "Ne lupaj majke ti". Link to comment
Frile Posted September 13 Share Posted September 13 Pitali su forumaši pre x godina a ko vam je taj Yoyogi. E pa evo vam ga p.s. obožavam svež korijander, jeo sam ga davno tamo gde je deo lokalne kuhinje, rado ga jedem i ovde gde se gaji lokalno ili se uvozi (u Metrou ima holandskog ali je bezobrazno skup) i davno sam naučio da kad kuvam za goste, vodim računa zato što ima ljudi koji ne podnose taj ukus. Ne spominju doduše plastiku ni sapun, nogo spominju smrdibubu - i u pravu su, i sam osetim tu notu ali mi ne smeta. Link to comment
banatjanin Posted September 13 Share Posted September 13 @aram tačno da je genetika. Ipak, fakat je i da je daleko manje onih koji ga ne podnose u Aziji ili Latinskoj Americi Meni je bio grozan prvi pu kad sam ga probao, posle sam se navikao, a odavno ga baš volim @Frile mislim da sam čitao da je potpuno isto jedinjenje koje sontetiš smrdibuba odgovorno za miris lista korijandera 1 Link to comment
Frile Posted September 13 Share Posted September 13 1 minute ago, banatjanin said: mislim da sam čitao da je potpuno isto jedinjenje koje sontetiš smrdibuba odgovorno za miris lista korijandera sreća pa još nikom nije palo na pamet da u nedostatku svežeg korijandera posegne za smrdibubama 4 Link to comment
aram Posted September 13 Share Posted September 13 @banatjanin kao što i u Kini 92% odraslih ne toleriše laktozu. Geografske genetske karakteristike nisu ništa neobično. Meni se isto nije dopao, pa sam ga zavoleo, ali isto mi se desilo i sa npr. maslinama. Ipak, nikad nisam osetio taj metalno-sapunasti ukus koji moja žena i moj sin osećaju. 1 Link to comment
bios Posted September 13 Share Posted September 13 (edited) Kad sam već ovde umesto na now cooking. Ne znam da je bilo nešto slično, jer je poprilično mejnstrim. Neka moja blago mediteranizovana varijanta fajitas chicketine. Ovo mi je inače cheat code kako da iskoristim belo meso. Inače gledam da ga izbegnem ako ikako može, a uglavnom ne može jer kupujem kompletno pile bar dva puta nedeljno 😂 Mariniram belo meso iseceno uzdužno u bluku u prahu, kuminu i limunskoj kiselini. Idealno limeta zbog arome, ali može i limun. I nikako duže od 30 min, jer limunska kiselina učini da belo meso bude mekano i sočno, ali se skenja ako predugo stoji u njoj. Valjalo bi i paprika i biber, ali to izbegavam zbog žena i dece, pa koristim origano i timijan. Ovo bi najbolje bilo da ide na gril tiganj, ali mene mrzi da ga čistim, pa najčešće koristim običan skilet. Naviše volim u pšeničnoj tortillji sa gvakom i crvenom salsom, a može i tzatziki, što da ne. E da, samo da dodam da i kumin nikad nisam podnosio. Ali uz tex-mex je počeo da mi se sviđa ako je doziran kako treba. edit: nepismenos Edited September 13 by bios 1 Link to comment
Recommended Posts